Dodaj do ulubionych

Malowanie paznokci

26.11.17, 20:05
Coś mnie napadło i "na starość" zaczęłam malować paznokciesmile A to z powodu jednego koloru, który zwie się burgund, cudo, uwielbiam, właśnie jedzie do mnie kardigan w tym kolorze. Wracając do paznokci. Już wiem dlaczego nie malowałam ich wcześniej. Zwariować można ile to trwa! O 19 położyłam pierwszą warstwę, 20 minut później kolejną, potem odczekałam i poszedł diamond top z Inglota, a przed chwilą wysuszacz w spraju. Jest 20:04 a ja mam "lepkie" paznokcie, wrrr. Co robię źle?
Możecie jakiś sensowny wysuszacz polecić albo top coat (mam jeszcze z Pupy)?
Bo chyba mimo uwielbienia i 4 nowych lakierów zrezygnuję. Cholery można dostać.
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:06
      Niestety nie pomoge.
    • taki-sobie-nick Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:06
      O, Pade. Słuchaj, ja prawie nie wchodzę do poczty, dopiero kilka dni temu przeczytałam twój list i odpisałam.
      • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:10
        Ok, sprawdzę.
    • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:08
      Wysuszacz Seche Vite. smile
      • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:10
        Koleżanka chwaliła top coat tej firmy, albo nazwy, nie znam się. A to jest konkretnie wysuszacz czy to drugie?
        • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:12
          To jest Wysuszacz ale daje ładny połysk, jak jeszcze malowałam paznokcie tradycyjnymi lakierami, to ten był najlepszy, inne ściągały i marszczyły lakier (ale to pewnie zależy od płytki paznokcia).
    • aankaa Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:11
      może za grube warstwy kładziesz ?
      • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:15
        Może. A ile schnie normalnej grubości jedna warstwa?
        Ile czasu zajmuje Wam pomalowanie paznokci?
        • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:17
          A jakiej firmy masz ten lakier kolorowy? Coś długo schną te Twoje warstwy.
          • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:21
            Ten idealny burgund z dzisiaj to akurat Pierre Rene, ale to samo miałam z Inglotem, Pupą, a z Max Factorem to już totalna masakra.
            • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:23
              A te warstwy nakładasz cienkie czy grube? Pędzelek ocierasz o szyjkę butelki? Lepiej nałożyć kilka cienkich niż dwie grube.
              • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:26
                Z tego co piszecie wynika, że za grubesad
                Zamówiłam Seche Vite, dzięki!smile
                • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:31
                  Proszę, nie zawiedziesz się. smile Tylko pamiętaj - cienkie warstwy, bo nawet pod Seche Vite gruba warstwa się nie wysuszy - tzn. wierzchnia tak, ale pod spodem będzie "płynęło".
                  • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:38
                    Dobrze proszę panismilesmile
        • aankaa Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:29
          pade napisała:

> Może. A ile schnie normalnej grubości jedna warstwa?
          > Ile czasu zajmuje Wam pomalowanie paznokci?

w warstwa - ok. 5 minut, na to top coat (kolejne 5)
          następne 5 daję sobie na całkowite wyschnięcie/utwardzenie
    • chicarica Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:15
      Seche vite.
      Nie malowałabym paznokci, gdyby nie on.
    • conena Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:17
      Burgund jest piękny na paznokciach.
      Ja maluję dwie warstwy zwykłym lakierem z inglota, schnie bardzo szybko, ale za to szybko się ściera. Może za grubo malujesz? A może lakier jest nieteges.
    • kira02 Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:17
      Sally Hansen Diamond top.Top coat i wysuszacz.Ten jest najlepszy, a wyprobowalam juz naprawde wiele.
      • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:18
        Wszystkie SH ściągały mi lakier po bokach.
        • chocolate-cakes Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:26
          Mi też sad
          Okropne są.
    • fragile_f Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:22
      1. Odtłuszczasz (zmywaczem)
      2. Kładziesz base coat (schnie błyskawicznie)
      3. Kładziesz warstwę lakieru numer 1 (po ok. 5 minutach od base coat)
      4. Kładziesz wartswe lakieru numer 2 (po ok 10 minutach)
      5. Po kolejnych 5 minutach nakładasz top coat a po 5-10 oliwkę.

Całosc zajmuje 30 minut, po kolejnych 30 robie juz normalnie wszystko, bo top coat utwardza bardzo szybko lakier. Aha, base mam z OPI, top z Sally Hansen. Jesli chcesz zalozyc np. skarpetki a robilas pedicure - posmaruj je oliwka, poloz folie spozywcza i na to skarpeta.
      • lauren6 Re: Malowanie paznokci 27.11.17, 09:06
        Ja robię jak wyżej, jeśli mam czas. Jeśli go nie mam wystarczy baza (ja używam NailTek) i po 2 min kolor - 1 warstwa. Używam Lakierów Inglota lub Miss Sporty, bo szybko schną. W 10 minut da radę wyrobić się z całością. Wersja ekstremalnie szybka matki polki pracującej wink
    • ewcia1980 Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:23
      No i właśnie dlatego nauczyłam się robić sobie hybrydy.
      Malowanie paznokci klasycznym lakierem osłabia mnie.
      mam pokupione te wszystkie cuda, bazy pod lakiery , przyspieszacze wysychania i .... guzik z pętelką.
      Malowanie i suszenie trwa wieczność.
      Kładę się spać z wydawałoby się wyschniętymi paznokciami a wstaję z odciśniętą pościelą.
      Szukałam , eksperymentowałam, konsultowałam się z kosmetyczkami.
      I niestety .... nie ma na to rady.
      • kiarnao Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 21:48
        Odnośnie hybrydy mam pytanie: czy na rozdwajające się paznokcie można położyć hybrydę? Mam anemię i paznokcie bardzo to odczuwają, mimo brania żelaza paznokcie są słabe. Zastanawiam się czy można na nie położyć hybrydę. Może coś podpowiedzieć? Nie zniszczę paznokci doszczętnie?
        • iberka Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 23:26
          Choroba wykończyła moje paznokcie, ale z hybrydą są super. Zawsze robię z proteinami. Polecam
        • lauren6 Re: Malowanie paznokci 27.11.17, 09:08
          >Odnośnie hybrydy mam pytanie: czy na rozdwajające się paznokcie można położyć hybrydę?

Tak. Mnie, o dziwo, pod hybrydą na tyle odrosły, że po jej zdjęciu manicurzystka skróciła rozdwojone końcówki i dalej paznokcie odrastały normalne. Generalnie robienie jednej hybrydy po drugiej to nie najlepszy pomysł, ale raz na jakiś czas może pomóc paznokciom wink
    • chocolate-cakes Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:25
      Maluję tylko lakierem Rimmel 60 sekund, bo szybko schnie i ma odpowiedni dla mnie pędzelek. Wypróbowałam 10 innych lakierów i ten jest dla mnie najlepszy. Różne top coaty, tanie i drogie. Niektóre drogie a fatalne. Lubię top coat Miss Sporty. Tani i fajny. Lakiery mają do dupy akurat. Żaden lakier za 40 zł nie trzyma się u mnie 7 dni jak ten Rimmel plus top coat Miss Sporty. Bywało 2-3 dni. Tylko ma mały wybór kolorów sad. Ale szybko schnie. Lubię malować paznokcie.
      • chocolate-cakes Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:31
        Aha, mimo wszystko nie maluję paznokci wieczorem później niż 18.30. Mimo super szybko schnącego lakieru i wysuszacza. Maluję i czekam coś oglądając i nic nie robiąc minimum dwie godziny. Niby paznokcie suche ale uważam. Staram się nie nałożyć za grubej warstwy. Kiedyś tak robiłam z rozpędu.
      • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:37
        Ja akurat nie zwracałam uwagi na firmy tylko chciałam znaleźć kolor idealny. Tzn. taki jak mam z Max Factora ale lepszej jakości, bo ten nie dość, że się mazał, bardzo długo schnął to jeszcze odprysnął po kilku godzinach. No i znalazłam w necie, z Pierre Rene, bo stacjonarnie burgunda nie było nigdzie.
        • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:49
          https://1.bp.blogspot.com/-jEdJNoNz-IY/WWFmmocQYUI/AAAAAAAAYzI/Kck9h3x-st0XQsyHeiN3gj1qNKLvZwahgCLcBGAs/s640/eveline%2Bvinyl%2Bgel.jpg

A ten 209?
          • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:51
            Mam go na stopach, jest piękny i szybko schnie i długo się trzyma.
            • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:53
              Piękny burgund miała kiedyś firma Anny, na pewno miałam, zaraz odszukam.
              • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:54
                ANNY nr 045

Essie też mają burgund. smile I są fajnej jakości.
                • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 20:57
                  Essie Carry on

https://i.pinimg.com/736x/90/b4/30/90b430282bbfb9cdcabe4674d6cdd994--essie-bahama-mama-fall-nail-colors.jpg
                  • chocolate-cakes Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 21:17
                    Piękny smile
                    Wydaje mi się, że moja córka miała taki Rimmel 60 sekund. Ona bardzo lubi ten kolor.
                  • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 21:33
                    A to mój burgund jest bardziej wpadający w fuksję, a ten na zdjęciu w fiolet.
                  • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 21:44
                    Cudne te lakiery Essie.
                    A ten dostanę w Polsce? Bardzo mi się spodobał:
                    pl.pinterest.com/pin/553028029226109779/
                    • thank_you Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 23:54
                      Poszukaj w Hebe, Superpharm itp.
                    • lauren6 Re: Malowanie paznokci 27.11.17, 09:10
                      Ja używam tego, dostępny na allegro:
                      3.bp.blogspot.com/-cT6ehxduQ3k/UslOHue8_UI/AAAAAAAADoE/4v8t5Er0YGc/s640/swatches+essie+bahama+mama.jpg
                      • pade Re: Malowanie paznokci 27.11.17, 11:44
                        Widziałamsmile
                        I chyba się na niego skuszęsmile Szkoda, że dużo droższy niż pozostałe kolory.
          • pade Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 21:32
            209 jest za ciemny
            ja mam ten, który autorka bloga ma na kciuku, cudny
            cytrynkowepazurki.blogspot.com/2016/05/pierre-rene-324-classic-burgundy-i-317.html
            • chocolate-cakes Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 23:05
              Bardzo ładny.
              Ten mój Rimmel gimme some of that jest bardzo podobny. Na zdjęciu na telefonie wygląda jaśniej ale dwie warstwy są dużo ciemniejsze. Mój ulubiony od co najmniej roku. Bardzo szybko schnie. Ten na zdjęciu też jest super.
    • rosabell Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 21:26
      Tak firma ma znaczenie. Tylko i wylacznie essie.
    • muchy_w_nosie Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 21:38
      Ja maluję i lubię malować. Czyszczę paznokcie, nakładam bardzo starannie pierwszą warstwe lakieru, nie za grubo, nie za cienko, czekam kilka minut 3-5 i nakładam 2 warstwę, już troche grubiej, ale nadal w normie. Po kolejnych 5 minutach nakadam przezroczyste cudo do wykończeń, w ilości normalnej z tendencją do grubej warstwy i po 15 min pazury są oki. Wszystkie lakiery jakie mam są z avonu.
    • madami Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 22:03
      Seche vite
    • emka_uk Re: Malowanie paznokci 26.11.17, 23:36
      Ja tam maluję jedną warstwą, na to tzw "top coat" po 5 minutach maksymalnie i idę spać. Czasami mi się zdarzy jakaś druga warstwa inny kolor półprzeźroczysty ale też w odstępie 5 minut - i nie są to lakiery szybkoschnące.
    • bo1 Re: Malowanie paznokci 27.11.17, 09:00
      Czas schnięcia lakieru zależy od... lakieru. Kiedyś malowałam ciągle, więc przetestowałam mnóstwo różnistych. Zdarzały się i takie, które na paznokciach mokre były przez pół dnia. Lakiery długo schnące trzeba bez żalu eliminować. Teraz maluję rzadko, nie opłaca mi się kupować drogich lakierów, bo zanim zużyję, wyschną w butelce. Przerzuciłam się na taniutkie lakiery Golden Rose. Najchętniej kupuję te najmniejsze (6 ml) - seria WOW! Po pierwszej warstwie czekam ok. 5 min. Potem druga warstwa i po 5 min. pazury są suche. Nic już więcej nie nakładam, a lakier za grosze o dziwo trzyma się 5-6 dni.
    • marlamar Re: Malowanie paznokci 27.11.17, 09:23
      Ja używam Sally Hansen complete salon manicure, burgund 632. Jedna cienka warstwa, po pomalowaniu wszystkich paznokci nie czekam, tylko maluję kolejną - pierwsza już jest sucha. Na to od razu nakładam wysuszacz i utwardzacz w jednym Sally Hansen insta-dri. Lakier po nałożeniu wysuszacza jest suchy, ale nie idę od razu zmywać naczyń. Raczej odczekuję 20 minut i potem już można robić wszystko. Ta kombinacja wytrzymuje u mnie około 3 dni bez poprawki. Potem poprawiam paznokcie od góry i wytrzymują kolejne 3 dni.
    • pyza-wedrowniczka Re: Malowanie paznokci 27.11.17, 11:30
      Ja używam tylko lakierów, które są opisane jako szybkoschnące. Wtedy 3-4 minuty wystarczają. Przy zwykłych niestety i 20 minut było mało, zawsze gdzieś dotknęłam itp. Poczytaj sobie informacje, bo każdy lakier ma opisane ile schnie (jak nie w opisie, to w Internecie dziewczyny piszą).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka