Dodaj do ulubionych

Gwałt, wyroki w Polsce

29.11.17, 18:25
Pamiętam tę sprawę od jakiegoś już czasu. I czymś skandalicznym jest taki wyrok sądu: tylko 2 lata dla jednego, UNIEWINNIENIE drugiego, i UKARANIE zgwałconej kobiery karą 500 zł za to, że nie czuła się, aby zeznawać w obecności gwałcicieli;
I co z tego, że powie, zgłości, wydusi z siebie krzywdę, jak wyrok w sądzie może być tak straszliwie nieludzki:
Tekst linka
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Gwałt, wyroki w Polsce 29.11.17, 18:42
      Widziałam to dziś w południe, miałam założyć wątek ale jako emigrantka staram się nie grzebać w polskich sprawach.
      W moim mieście właśnie skończył się proces w sprawie gwałtu zbiorowego. Wyrok będzie za 2 miesiące. Sprawcom grozi do 22 lat więzienia, w wielu miastach były manifestacje przeciwko przemocy i próbom przerzucania winy za gwałt na ofiary.
      Nikt nie zna danych ani nie widział twarzy ofiary, na procesie sprawcy (pięciu młodych byczków) byli od niej fizycznie i wizualnie oddzieleni.

Jak to przeczytałam to poryczałam się z bezsilności.
      • pani07 Re: Gwałt, wyroki w Polsce 29.11.17, 19:21
        Nic bardziej nie zniweczy sensu mówienia o tym, MeToo itd. itp. jak sąd może ogłosić tak nonsensowe wyroki, które bagatelizują takie przestępstwo. Żal mi tej kobiety bardzo sad
    • anorektycznazdzira Re: Gwałt, wyroki w Polsce 29.11.17, 19:47
      Ja nawet o tym nie myślę, bo mi ciśnienie skacze do zenitu.
      Od lat to śledzę: wyroki za gwałt są zwykle niższe niż za pobicie- no tak, wszak pobicie, to polskie matoły wiedzą, to nic przyjemnego...
      A już o niebo niższe niż przestępstwa na majątku, za defraudację można dostać ze 3 razy tyle co za udział w gwałcie zbiorowym, który jest chyba najobrzydliwszą formą przestępstwa, traktowaną zupełnie leciutko na salach sądowych.

To jest tak obrzydliwe, że jakby mi w osobistej rozmowie któryś polityk zaczął opowiadać (jak ostatnio do mediów), jaki to w naszym kraju unikalny szacunek do kobiet, chyba bym mu napluła w gębę.
    • noemi29 Re: Gwałt, wyroki w Polsce 01.12.17, 00:59
      Ja się zastanawiam, co ci orzekający mają w głowach...
      czy jakieś pranie mózgu przechodzą?
    • milva24 Re: Gwałt, wyroki w Polsce 01.12.17, 01:07
      Ale mi ciśnienie skoczyło. Co za bydlaki z tych sędziów. I potem się dziwić, że w Polsce mniej gwałtów w statystykach niż na Zachodzie.
      • cauliflowerpl Re: Gwałt, wyroki w Polsce 01.12.17, 10:15
        Wiesz co, ostatnio byl na wp artykul o Hiszpanii i jak przeczytalam, ze jedna z glownych wad Hiszpanii jest maczyzm to mi sie smiac zachcialo. Autor ksiazki pewnie wlasnie na oficjalnych statystykach sie opieral.
    • lady-z-gaga Re: Gwałt, wyroki w Polsce 01.12.17, 10:21
      Polskie wyroki za gwałt są hańbą cywilizowanego świata. I nic się w tej dziedzinie nie zmienia, niestety.
    • princesswhitewolf Re: Gwałt, wyroki w Polsce 01.12.17, 10:38
      mam nadzieje ze moze zlozyc apelacje i przyniesc zaswiadczenie od psychologa dlaczego nie czula sie na silach by zeznawac przy gwalcicielach.

Poza tym owa sprawa powinna byc przeanalizowana przez sad najwyzszy w trybie pilnym. Jakies babskie organizacje powinny tez pomoc tej kobiecie i sie tym zajac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka