Dodaj do ulubionych

Broń dla wszystkich

12.12.17, 08:46
Dla tych, którzy nie mają abonamentu GW:

Kraj
Sejm przepycha nową ustawę o dostępie do broni. "To wprowadzanie do cywilnego obrotu broni maszynowej"
Dominika Wantuch
12 grudnia 2017 | 06:00
4 ZDJĘCIA
BARTOSZ KRUPA/EAST NEWS / EAST NEWS

W tle rekonstrukcji rządu i wojny o sądy Sejm przepycha ustawę o dostępie do broni palnej. Dziś odbędzie się drugie czytanie projektu autorstwa posłanki PiS. - Będzie można przyjść np. na Marsz Niepodległości z pistoletem w kieszeni - grzmią posłowie opozycji.

Czytasz ten artykuł, bo jesteś prenumeratorem Wyborczej. Dziękujemy!

Kilka godzin zajęło posłom z komisji administracji i spraw wewnętrznych przepchnięcie nowej ustawy o dostępie do broni palnej wraz z poprawkami. Mimo że jest niezgodna z unijną dyrektywą i zakwestionowali ją prawnicy Biura Analiz Sejmowych.

– Wydawało się, że bunt, jaki wywołał niedawny projekt posłów Kukiz’15 liberalizujący dostęp do broni – znoszący badania psychologiczne i umożliwiający zdobycie broni nawet alkoholikom – spowodował, że zwolennicy broni odpuścili. Nic bardziej mylnego – alarmuje Paweł Kobyliński, poseł Nowoczesnej. Każdy będzie mógł mieć broń. Wystarczy, że zapisze się do stowarzyszenia strzeleckiego czy organizacji proobronnej.

Zabawy z bronią. Jak politycy Kukiz'15 wychwalali projekt ustawy o dostępie do broni, a teraz niektórzy zdają się go wypierać

Pro-life i pro-gun
Projekt ustawy przygotowała posłanka Anna Maria Siarkowska z PiS, miłośniczka broni palnej. Jesienią na Twitterze napisała: „Pro-life i pro-gun? To się nie wyklucza. To logiczna konsekwencja. Bronimy życia nie tylko przed narodzeniem, ale i po. Czasem z bronią w ręku”. Na argument, że to może doprowadzić np. do strzelanin w szkołach, jakie znamy z USA, odpowiedziała, że „rozwiązaniem jest uzbrojenie nauczycieli”. Wcześniej wielokrotnie podkreślała, że „broń to atrybut wolnego człowieka”.

Gdy Jarosław Zieliński, wiceszef MSWiA, ogłosił, że propozycje posłów Kukiz’15 nie mają szans na wejście w życie, Siarkowska przygotowała nowe: broń z magazynów wojskowych nie będzie przeznaczona do utylizacji, ale dla szkół mundurowych czy organizacji proobronnych. Pozwolenia na broń – tak jak dotychczas – będzie wydawać policja, ale... pytania do egzaminu będą wcześniej publikowane.

Broń maszynowa w cywilnym obrocie
O broń automatyczną, czyli szczególnie niebezpieczną, z której można strzelać seriami i dzisiaj w zasadzie niedostępną, będą się mogły starać stowarzyszenia strzeleckie i proobronne, które mają porozumienie z Ministerstwem Obrony Narodowej i Ministerstwem Spraw Wewnętrznych. A także przedsiębiorcy z koncesją na ochronę osób i mienia czy organizatorzy kursów dla pracowników ochrony.

Wobec takiej liberalizacji wątpliwości miał nawet Bartosz Józwiak z Kukiz’15, autor poprzedniej, kontrowersyjnej nowelizacji: – Nie wiem, czy państwo zdają sobie sprawę, że wprowadzają do cywilnego obrotu broń maszynową. To próba obejścia dyrektywy unijnej, na co wskazuje Biuro Analiz Sejmowych – mówił podczas posiedzenia komisji.

Ustawy nie konsultowano z policją
To nie wszystko. Pozwolenie na broń będzie można dostać po roku członkostwa w stowarzyszeniu albo organizacji proobronnej.

– Te przepisy są absurdalne! – mówi gen. Roman Polko, były dowódca GROM. Będą powstawać fikcyjne stowarzyszenia, które będą dawać certyfikaty, ale niekoniecznie praktyczną wiedzę. Oburza zapis dotyczący porozumień np. z MON, bo broń będzie rozdawana według klucza partyjnego.

j

Ustawa nie została skonsultowana z policją ani ekspertami. Dzisiaj podczas posiedzenia Sejmu odbędzie się jej drugie czytanie.
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 08:56
      No to to jest akurat bez sensu strasznie sad
    • triss_merigold6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 09:09
      Bardzo bez sensu, zwłaszcza to: O broń automatyczną, czyli szczególnie niebezpieczną, z której można strzelać seriami i dzisiaj w zasadzie niedostępną, będą się mogły starać stowarzyszenia strzeleckie i proobronne, które mają porozumienie z Ministerstwem Obrony Narodowej i Ministerstwem Spraw Wewnętrznych.
      Pani posłanka od pomysłu chyba nie ma pojęcia za czym się opowiada i w życiu z niczego nie strzelała.
      • morgen_stern Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 09:12
        No to może wyjaśnij, skoro wiesz?
        • triss_merigold6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 09:24
          Co mam wyjaśnić? Mam wyjaśnić dlaczego broń strzelająca ogniem ciągłym jest niebezpieczna w rękach cywili?
          • morgen_stern Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 09:31
            Ok, teraz rozumiem - sorry, źle cię zrozumiałam smile
        • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:16
          Bron maszynowa ma zupelnie inne przeznaczenie, niz krotka. Krotka jest do ochrony osobistej i mienia, czyli do obezwladniania napastnika, bez koniecznosci jego zabijania. Mozna ja zabic, owszem, ale nie do tego glownie sluzy i nie po to ludzie ja posiadaja.
          Bron maszynowa to po prostu maszyna do "unieszkodliwiania sily zywej przeciwnika", czyli wiadomo, do czego. Jest to bron bojowa.
          Nie wyobrazam sobie powszechnego dostepu do tego rodzaju broni u nas.
          • triss_merigold6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:29
            Zasadniczo krótka też służy do zabijania i unieszkodliwiania, nie ma się co oszukiwać, natomiast oczywiście maszynowa ma większą siłę rażenia. Do zabawy służą repliki ASG na plastikowe kulki.
            • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:47
              Zasadniczo zabic mozna kijem bejsbolowym, czy tez nozem. Ale nikt przeciez nie twierdzi, ze kij I noz sluza do zabijania.
              Kazda znana mi instrukcja broni krotkiej wyraznie okresla preznaczenie tejże. I nie jest to zabijanie.
              • memphis90 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:33
                Nóż służy do krojenia. Kij służy do gry zespołowej z użyciem skórzanej piłeczki. Do czego natomiast służy pistolet/karabin, jeśli nie do zabijania...? I, błagam, nie wyjeżdżaj mi z tekstem, że do "mania: uncertain
                • triss_merigold6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:39
                  Jak napisałam niżej - durne pięknoduchostwo.
                • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 16:22
                  Oczywiscie, ze nie do "mania".
                  Sluzy np do tego, zeby obronic sie przed napastnikiem, gdy ten chce cie zabic, powaznie uszkodzic, napasc na Twoj dom, zaatakowac Twoje dziecko. Pelni tez funkcje psychologiczna. Jesli ktos wie, ze mam bron, dziesiec razy zastanowi sie, czy sie wlamac przez balkon.
                  Myslalas, ze ludzie wyrabiaja sobie pozwolenie na bron, zeby ZABIJAC? Nie.
                  Chyba ze sa psycholami. I to jest najbardziej niebezpieczne w tej nowej ustawie. Zadnej weryfikacji.
            • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:49
              Mowi sie, zre ktos, kto w pierwszym odruchu na pytanie, do czego sluzy pistolet, odpowie, ze do zabijania, nie powinien tej broni nigdy dostac.
              • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:50
                *że
              • triss_merigold6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 11:31
                Ok, przyznam że w wypadku rodzimych policjantów i ich poziomu wyszkolenia broń krótka służy im głównie do samobójstw, samopostrzałów i bezwładnego walenia kolegom pod nogi.
                • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 11:33
                  Wciaz mieszasz to, do czego powina sluzyc, a do czego sluzy niektorym.
                  Czy jesli dziecko grajac w pilke wybije szybe, bedziesz twierdzila, ze pilki sluza do wybijania szyb?
                  • claudel6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 12:22
                    nie no, blagam, żartujesz chyba? bron służy do zabijania i ranienia. możemy interpretowac to zabijanie i ranienie - jako obronę itd. ale funkcja broni palnej jako takiej - jest zabicie lub zranienie istoty żywej.
                    • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 12:30
                      claudel6 napisała:

> nie no, blagam, żartujesz chyba?
                      Niie zartuje.

bron służy do zabijania i ranienia.
                      Nie kazda. Dyskusja dotyczy przeznaczenia broni krotkiej I dlugiej. Na tych roznicach sie skupilam.
                      możemy int
                      > erpretowac to zabijanie i ranienie - jako obronę itd. ale funkcja broni palnej
                      > jako takiej - jest zabicie lub zranienie istoty żywej.

Bron dluga- jak najbardziej.
                      Bron krotka- obezwladnianie. Chyba, ze ktos jest psycholem, to wtedy do zabijania, tak samo jak noz, maczeta, palka,
                      • nathasha Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:13
                        bron zostala wymyslona do ataku i do zabijania. wiec nie ma rozdzielenia na bron krotka czy dluga - bron to bron.
                        • triss_merigold6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:20
                          Do obrony również. Niemniej, wypada odpuścić sobie pięknoduchostwo i przyznać, że broń palna służy do bardziej efektywnego zabijania/zadawania ran niż pałka czy siekiera. Maszynowa - na skalę przemysłową, nieautomatyczna - detalicznie.
                          • nathasha Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:37
                            do obrony glownie przed tymi ktorzy juz ja maja i chca z niej atakowac.
                            • triss_merigold6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:43
                              Zależy gdzie. Tam gdzie liczba sztuk broni na obywatela jest b. wysoka, tam zakładasz że napastnik ma broń i chce jej użyć. W Polsce jest jakaś śmieszna liczba sztuk broni (nieprochowej) w rękach prywatnych więc - o ile nie prowadzisz kantoru czy zakładu jubilerskiego - możesz zakładać, że napastnik nie ma broni palnej.
                          • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 16:15
                            triss_merigold6 napisała:

Niemniej, wypada odpuścić sobie pięknoduchostwo i przyznać,
                            > że broń palna służy do bardziej efektywnego zabijania/zadawania ran niż pałka c
                            > zy siekiera. Maszynowa - na skalę przemysłową, nieautomatyczna - detalicznie.

Co wypada, a co nie wypada- to kwestia wzgledna. Umowmy sie, ze kazda z nas ma swoje zdanie w tej kwestii. Nie zamierzam Cie przekonywac, bo to bylaby razej dyskusja akademicka.
                            Tak, czy inaczej, takie wlasnie glosy jak tu, przekonuja mnie tym bardziej, ze nasze spoleczenstwo nie dojrzalo jeszcze do posiadania broni na duza skale.
                      • memphis90 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:36
                        Masz ostro porypane pod czaszką... uncertain Broń krótka może sobie służyć "do obezwładniania", ale działa to wyłącznie na zasadzie, wg. której osoba obezwładniana jest przekonana, że Ty ją z tej broni zabijesz, jeśli nie będzie potulna.
                        • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 16:30
                          memphis90 napisała:

> Masz ostro porypane pod czaszką... uncertain Broń krótka może sobie służyć "do obezwła
                          > dniania", ale działa to wyłącznie na zasadzie, wg. której osoba obezwładniana j
                          > est przekonana, że Ty ją z tej broni zabijesz, jeśli nie będzie potulna.
                          >
                          Ostro porypane? A co ty masz pod czaszka, ze do obcej osoby zwracasz sie w ten sposob? I to z jakiego powodu? Bo sie z kims nie zgadzasz w dyskusji? Nie potrafisz sie kulturalnie nie zgadzac?

Jak sobie pomysle o tej broni "do zabijania" w rekach tak impulsywnych osob, to mi sie zimno robi...
                          • tanebo2.0 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 17:46
                            Mówią w języku który rozumiesz. No wiesz to taki broń oralna...
                      • morekac Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 16:28
                        >bron służy do zabijania i ranienia.
                        Nie kazda. Dyskusja dotyczy przeznaczenia broni krotkiej I dlugiej. Na tych roznicach sie skupilam.
                        możemy int

No weż. Broń palna, która nie służy do zabijania, nie jest bronią palną. Różnica polega na tym, że z krótkiej i nieautomatycznej zabijasz/ranisz mniej osób w danym czasie niż z broni palnej - tutaj zanim ktokolwiek zareaguje, jest kilkadziesiąt trupów.
                        • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 16:47
                          Ale ja sie zgadzam, ze z broni krotkiej MOZNA zabic. Z krotkiej w kilka minut nawet kilkadziesiat osob rowniez. Da sie. Nie o tym jednak mowa, co sie da jaką bronią.
                          Mysle, ze wyjasnilam swoje stanowisk w tym watku dostatecznie.
                          Nie zgadzasz sie ze mna, a ja z Toba. Nic nie szkodzi.
    • sumire Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 09:19
      Ekstra. No to będzie bezpieczniej w tym naszym coraz bardziej bantustanie.
    • lauren6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 09:27
      To już jest konkretny argument za tym by uciekać z tego kraju.
    • nathasha Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 09:50
      najbardziej podoba mi sie to
      Pozwolenia na broń – tak jak dotychczas – będzie wydawać policja, ale... pytania do egzaminu będą wcześniej publikowane.
      tak jakby specjalnie chcieli by bron dostali debile
      • jem.gluten.i.cukier Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 09:57
        Debil sobie nie poradzi nawet z opublikowanymi pytaniami.
      • triss_merigold6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:05
        Pytania są z przepisów, przepisy są jawne.
        Zresztą same pytania to drobiazg, w ramach ubiegania się o pozwolenie na strzelnicy odbywa się egzamin praktyczny.
        • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:21
          Pytania teoretyczne to pikuś. Egzamin praktyczny tez jest do zdania. Dla niektorych nie do przejscia sa testy psychologiczne. Ich zniesienie to jakis absurd.
          • joanna1982 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:28
            Rozumiem ze ci co siedza w sejmie i senacie nie boja sie ze przyjdzie ktos pokroju pana co sie podpalil i z takiej broni zacznie sobie strzelac.
            Rece tez mi opadly po tekscie ze nauczycieli sie uzbroi. No to chronimy dzieci czy bedziemy do nich strzelac?
            A teraz wyobrazcie sobie ze kupujecie w spozywczaku jakas drobnostke i placicie 100 zl a kasjerka wyciaga bron i krzyczy drobne bo nie mam wydac.
            • triss_merigold6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:31
              Ktoś przedawkował amerykańskie filmy, to a propos uzbrajania nauczycieli.
              Klepie ludziom, klepie na dekiel, co poradzisz...
              • morekac Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 16:37
                A psychiatrów jest za mało... I to mnie najbardziej niepokoi.
                BTW: właśnie wyobraziłam sobie tego świra ze Stalowej Woli z jakimś kałachem...
            • paskudek1 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:36
              Widocznie ta kretynka która ten pomysł rzuciła odnośnie nauczycieli ma tak ograniczony umysł że nie przyjdzie jej do pustego łba że taki uzbrojony nauczyciel, w chwili zagrożenia jak pojedzie serią po wszystkich to..... może się dostać nie tylko napastnikowo. Mimo wszystko nie życzę pani żeby to np było dziecko z jej rodziny. Wolałabym żeby w ogóle nie trzeba było się bronić.
              • meganiedzwiadkowa Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 10:57
                Nauczyciele z bronią w szkole!
                Beda ja nosic przy pasie, trzymac w sejfie, czy w szufladzie biurka? Ktos wie?
                Widze tu rozwiazanie problemu, co zrobic z nauczycielem w wakacje. Jak zapedzic go do roboty? Voilà!
                Obowiazkowe szkolenia na poligonie! Co roku przez 2 miesiace kazdy nauczyciel bedzie cwiczyc dzialania bojowe! big_grin.
    • spanish_fly Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 12:27
      Make Poland great again. Musimy dorównać Ameryce w kwestii masakr bronią automatyczną. Mam nadzieję, że głosujący za tym projektem osobiście zetkną się z jego konsekwencjami. Ci ludzie są kompletnie nieodpowiedzialni sad
      I pomyśleć, że to wszystko wyłącznie dla pieniędzy.
    • daisy Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 14:03
      Nie mam dzisiejszej Wyborczej. Czy ta ustawa została już przegłosowana? Jeśli nie, to jak można temu zapobiec??? Wydaje mi się, że to ważniejsze niż wszystkie ustawy o dostępie do aborcji ...
    • woman_in_love to ustawa m.in. pod ONR-owców 12.12.17, 15:05
      oni już współpracują z MON, więc no problem, dostaną status organizacji proobronnej.
    • lellapolella Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:28
      Nie mogę pojąć, po co władza mająca zdecydowane i niekwestionowane ciągoty do totalitaryzmu miałaby dać obywatelom broń do ręki. Oni może są niekompetentni ale nie aż tak. Jak dla mnie to się kupy nie trzyma.
      • morgen_stern Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:33
        Mam dziwne wrażenie, że ustawa będzie tak skonstruowana, że żaden "zwykły" obywatel na tym nie skorzysta, tylko ten, który zaciągnie się do pisowskich organizacji paramilitarnych.
        • lellapolella Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 16:03
          Może masz rację, choć wydaje mi się, że jeszcze ciut za wcześnie na takie konstrukcje i to tylko próba mikrofonu. Plus dla ustawodawcy byłby taki, że ministerstwo nadal mogłoby inwestować w krówki i bombki ze śliwkami, bo broń strzelec kupi za swoje.
          • lauren6 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 17:13
            Chyba, że to jest element planu zamknięcia polskich granic np. po to, żeby zapobiec turystyce aborcyjnej. Już widzę jak reszta UE będzie chciała mieć otwarte granice z krajem, w którym każdy wariat może chodzić z kałachem, byle przez rok należał do jakiejś organizacji paramilitarnej. I będzie, że to Unia zła, bo wykopali nas z Schengen za rozszerzanie wolności obywatelskich.
      • memphis90 Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 15:38
        No dlatego, żeby uzbroić bojówki... Te same, ktore dotychczas demolowały stolicę ręcznie. Teraz pojadą serią po "pedałach", "feministkach nie do ru...ia" czy "ciapatych", bo oczywiście zostaną "sprowokowani".
    • lodomeria Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 16:10
      Śmierdzi interesami producentów broni. I jakimiś polaczkami z Florydy, co tu nam chcą drugie USA zrobić.
    • iwoniaw Przeklejone: autor - daisy 12.12.17, 16:24
      Przecież to jest jak wojna

daisy
      12.12.17, 15:29
      Jeżeli ustawa o dostępie do broni zostanie przegłosowana, to będzie jak wojna w kraju. Każdy będzie mógł zacząć strzelać do ludzi na ulicy, w szkole, wszędzie. Ludzie z pozwoleniem na broń nie mieszkają sami. Mają rodzeństwo, krewnych. Dostęp do broni, którą dostaną, będzie miał praktycznie każdy, bez żadnej kontroli. I takiej broni już nikt im nie zabierze.
      Słuchajcie, trzeba coś robić. Zapobiec temu szaleństwu.

Re: Przecież to jest jak wojna
      mozambique
      12.12.17, 15:33
      moze na spaleniu biur sie nie skonczy ?

lady-z-gaga
      12.12.17, 15:36
      trzeba będzie 500 plus zlikwidować, żeby wystarczyło na ochronę wszystkich umiłowanych zbawców narodu

mamablue
      12.12.17, 15:52
      Aurorka projektu nazywa się S I A R K O W S K A i jest w pis spadochronem od Kukiza. Ma 3 córki - na pewno będą szalenie dumne z matki po pierwszej masakrze w polskiej szkole.

daisy
      12.12.17, 15:56
      Nie licz na autorefleksję takich ludzi. Wystarczy zobaczyć, co wygadują zwolennicy broni w Ameryce po każdej masakrze.
    • muchy_w_nosie Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 17:03
      Jak to wejdzie to pierwsza staje po nowego AK 12, taniej niż thermomix, biorę w ciemno.
      • lellapolella Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 18:07
        Myślisz, że będą w Lidlu?
        • morekac Re: Broń dla wszystkich 12.12.17, 19:32
          I w Biedronce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka