Dodaj do ulubionych

do cauliflowerpl - krokiety

17.12.17, 13:15
Kiedyś pisałaś o krokietach hiszpańskich, takich na bazie sosu beszamelowego. Robiłam je, były pyszne i teraz się zastanawiam, czy nie wprowadzić ich zamiast tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami, bo mi się strasznie nie chce wachlować moją żeliwną patelniąwink Pytanie jest takie: czy można te hiszpańskie zrobić wcześniej i zamrozić? Jeśli tak, to na jakim etapie przerwać?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: do cauliflowerpl - krokiety 17.12.17, 13:19
      Ale mnie uchwyciłaś, właśnie weszłam do domu smile
      Krokiety hiszpańskie mrożą się fantastycznie. Mrozisz je upanierowane (mąka - jajko - bułka). Najlepiej zawinąć każdego krokieta z osobna w folię aluminiową, potem już zamarznięte na kamień można rozwinąć z folii ale też niekoniecznie.

Smażyć bez rozmrażania. Na gorący olej wrzucasz po jednym, w takich odstępach czasu, żeby każdy kolejny zimny krokiet nie zdołał schłodzić oleju (ja zwykle smażę 5 sztuk, we frytkownicy o pojemności 1 litra, wrzucam krokieta co jakieś 10 sekund).
      • ichi51e Re: do cauliflowerpl - krokiety 17.12.17, 15:43
        Dawajcie ten przepis jak juz zrobilyscie mi smaka...
        • cauliflowerpl Re: do cauliflowerpl - krokiety 17.12.17, 16:28
          Robisz bardzo gęsty beszamel z dowolnymi dodatkami, czego tam dusza zapragnie. Studzisz, nawet do lodówki wkładasz (on wtedy jeszcze bardziej zgęstnieje). Wyciągasz zimny i lepisz kulki. Obtaczasz w mące, jajku i bułce (koniecznie w tych trzech, wtedy robi się skorupka) i smażysz w głębokim tłuszczu.
          Polecam ze zmielonymi orzechami laskowymi i serem pleśniowym, albo grzybowe. Doskonałe na zużycie resztek mięsa z rosołu.
          www.youtube.com/watch?v=j1BYOhe9tGM
          Tu facio panieruje w bułce, potem w jajku i potem znów w bułce. Dobrze widać, jaką gęstość beszamelu trzeba osiągnąć.
          Usmażony krokiet jest chrupiący z wierzchu i kremowy w środku. Ja je jem z sałatą.
          • capa_negra Re: do cauliflowerpl - krokiety 18.12.17, 00:01
            Napisz ile czego on tam daje i w jakiej kolejności
          • morgen_stern Re: do cauliflowerpl - krokiety 18.12.17, 10:57
            Jezusiemaryjo, ale pomysł! Zapisuję sobie smile
          • same-old_mona Re: do cauliflowerpl - krokiety 18.12.17, 12:56
            Jaaa ale to pyszne music byc! Ja nawet po zwykłym beszamelu do jakiejś lasagne czy czegoś gar wylizuję, a taki w panierce musi być bajka smile
      • lellapolella Re: do cauliflowerpl - krokiety 17.12.17, 17:28
        Super, dziękismile) W takim razie będę działać, już widzę miny gości, gdy się będą zastanawiać, co jest w środku.
        Ichi, one są świetne, troszkę jak panierowany ser ale lepsze.
        • ichi51e Re: do cauliflowerpl - krokiety 17.12.17, 18:10
          Zastanawiam sie czy dziecko zje czy bedzie sie czul oszukany ze tu chrupkie a tu niewiadomoco wink sprobujemy
          • ichi51e Re: do cauliflowerpl - krokiety 17.12.17, 18:10
            Widze takie miesko z kraba w tym...
      • bialeem Re: do cauliflowerpl - krokiety 17.12.17, 22:18
        Orany! Jaki przypadek. Pamietam, że przy okazji mojego pierwszego wyjazdu do Hiszpanii je jadłam i to była najlepsza rzecz na świecie. Za każdym razem jak jadłam krokiety póżniej, to były z ryby albo kurczaka i ciagle coś mi nie pasowało, a tu masz ci los - przepis na ematcebig_grin
    • klamkas Re: do cauliflowerpl - krokiety 17.12.17, 18:12
      Kalafiorku, a to to nadaje się do jedzenia na zimno, czy traci urok?
      • cauliflowerpl Re: do cauliflowerpl - krokiety 17.12.17, 18:30
        Troche traci. Najbardziej traci jednak jak straci kruchosc. Wiec z dwojga zlego lepiej zimne niz odgrzewane w mikrofali.
        • ichi51e Re: do cauliflowerpl - krokiety 18.12.17, 10:51
          Mozna w piecu pewnie odgrzac jak awaryjnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka