little_fish 30.12.17, 21:31 Jaki obraz ucznia macie przed oczami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manala Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:34 w koflikcie z prawem, zagrażający bezpieczeństwu innych uczniów, ostentacyjnie lejący na wszystko ciepłym sikiem Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:34 Witam Siebie mam przed oczami. Miałam zachowanie naganne za wagary. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:36 W liceum chodzący na wagary. Może być miły i kulturalny, tylko ma mnóstwo godzin niesprawiedliwionych. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:38 Mnóstwo, czyli ile mniej więcej? 20%? 30%? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:39 Frekwencja poniżej 50% Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:04 Różnie to może być w statucie szkoły zapisane. Ja sobie to wyobrażam tak, że przez połowę czasu nie chodził do szkoły i są to raczej dni i godziny pojedyncze a nie trzy tygodnie pod rząd. No i wychowawca po rozmowie z rodzicami wie, że ten uczeń wagarował a nie był nieobecny bardzo długo z powodu poważnej choroby. No tak sobie to wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:16 Przy frekwencji poniżej 50% to raczej nieklasyfikowany z poszczególnych przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:23 Tak, o ile komuś się chce przygotowywać egzamin klasyfikacyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 00:45 No miałam tak, że ze brakowało mi godzin do klasyfikacji z w-f - u i z przedmiotu tematycznego, odrabiałam z innymi klasami. Zawsze będę klepać jak mantrę: temu kto się dobrze uczy, jest mily i kulturalny to "ujdzie" wszystko i zawsze mu ktoś pomoże, najniżej to miałam zachowanie nieodpowiednie ale na półrocze, na koniec zazwyczaj dobre, zawsze przez wagary, ale nie takie po cale tygodnie, tylko: bylam na sprawdzianie na pierwszych dwóch godzinach a później już mnie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
aj.riszka Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:37 Agresywny, niebezpieczny dla otoczenia, konfliktowy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:44 Konflikt z prawem - pobicie, kradzież. Uporczywe wagary - u nas nagana dyrektora jest za 40 godzin nieusprawiedliwionych i myślę, że skończyłoby się naganną. Raz zetknęłam się z nagannym (ale na semestr, więc ostrzegawczym) za spóźnianie się - dziewczynie udało się spóźnić niemal każdego dnia i wychowawczyni stwierdziła, że to rozwala klasie wszystkie pierwsze lekcje. Jeszcze nie miałam ucznia, któremu musiałabym postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:02 Zespół gimnazjum + liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:07 Ja pracuję od ponad dwudziestu lat w liceum. Musiałam kiedyś kilka razy postawić naganne na półrocze. Ale system tak pokazał. Nauczyciele wystawiają minusy za spóźnienia, godziny niesprawiedliwione, palenie papierosów na terenie szkoły itp. Z tego wyszło naganne. Głównie za wagary. To było kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:09 U dziecka nie ma systemu punktowego. I bardzo żałuję Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:14 Tak. Wtedy jest przynajmniej sprawiedliwie. Każdy to zna na początku, rodzic i uczeń. Ma to sens, ale musi być też sporo rzeczy na plus, takich dla normalnych uczniów, typu kultura osobista, brak spóźnień czy strój galowy, pomoc przy organizacji jakiegoś święta itp. Odpowiedz Link Zgłoś
1st.world.problems Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 11:42 "Za moich czasow" (moje własne uczeszczanie do LO)- dla ulatwienia dodam ze reforma z gimnazjami ominęła mnie o włos - eksperymentalnie wprowadzili (i stosowali akurat przez kilka lat) system no i niestety proporcje punktów ujemnych nie były wyważone. Kultura osobista i schludny/odpowiedni do okoliczności etc strój to punkt "0" a nie plusowy. Liceum wysoko w ogólnopolskich rankinach (np ranking "perspektywy") ale wówczas taaaak skostniale i niepedagogiczne podejście jak malo gdzie. Teraz dyrekcja na szczęście się zmienila (tzn od kilku lat jest inny dyr niż w tamtych czasach) i ogolnie szkoła ma już zupełnie inny klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:45 Bez sęsu. Nie bronię syna, o nie, bo ancymon z niego, ale kiedyś otarł się o naganne, ponieważ miał niestaranne zeszyty, gubił się a co za tym idzie spóźniał, nie przebierał butów czy się śmiał głupkowato. I za brak worka było -20, za miejsce na podium w zawodach sportowych +30. Trochę inny kaliber... Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:53 Za brak worka powinno być - 5 maksymalnie, nawet mniej, jeśli za bardzo dobry wynik w zawodach czy olimpiadzie jest +30 Odpowiedz Link Zgłoś
1st.world.problems Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 20:40 Komuś się pozajacowało "2" z "20" za ten worek i to dziwne ze nikt z innych nauczycieli takiej bzdury piramidalnej nie wyłapal. Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:52 W jakim wieku? Nastolatek z nagannym: częściej go nie ma w szkole niż jest (nieusprawiedliwione oczywiście, co innego chorujący), jak już jest to tylko by poprzeszkadzać na lekcjach, pali w szkolnej toalecie, pije na wycieczkach, do szkoły przychodzi zjarany. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:54 i czym sobie zasłużył? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 21:57 Jednym sztachnięciem e-papierosa. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:01 to zapoznaj się z szkolnym systemem oceniania, tam powinno być szczegółowo określone czym można sobie zasłużyć i może nie powinnam tego pisać ale nie wierzę w jednego e-papierosa Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:06 Absolutnie nie musisz wierzyć, bo sama wiem, że brzmi to mało wiarygodnie. Dzieciak w zeszłym roku miał zachowanie wzorowe na semestr, bardzo dobre na koniec roku. Zachowanie ogólnie nie uległo zmianie. Średnia powyżej 4, nieobecności - 28 godzin, wszystkie usprawiedliwiony. Bierze udział w konkursach, póki co z sukcesami na forum szkoły. Zaangażowany w działalność pozalekcyjną. Ocena niezgodna że statutem szkoły, to wiem Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:07 to stań za dzieciakiem i wybierz się na rozmowę z wychowawcą Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:08 Chyba od razu do dyrekcji się udam, bo wiem że to z jej polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:14 Ja wierzę w jedno sztachnięcie, bo mając lat 15 dałam się złapać na jednym łyku alkoholu A poza tym jednym łykiem byłam bardzo grzeczną dziewczynką. Zachowanie miałam w tym semestrze obniżone do dobrego z wzorowego. Odpowiedz Link Zgłoś
1st.world.problems Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 11:49 Ja w swoim porabanym LO miałam z podobnych powodów obniżone do poprawnego. (Pisałam w innej odnodze wątku o systemie punktacji), mimo że oprócz standardowej ąę kindersztuby udzielalam się społecznie na rzecz szkoły. Jak spotykam się co jakiś czas z ludźmi z klasy to śmiejemy się z naszych różnych koszmarów sennych związanych z tematyką okololicealna Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:16 Też bym poszła. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:04 To przegięli, moim zdaniem. Poza wyraźnym łamaniem prawa - kradzież, pobicie - na naganne nie powinno się dać zarobić jednorazową akcją. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:07 Otóż to. Wiem, że ma to być pokazówka na postrach innym uczniom, ale kurde trochę mi zgrzyta Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:10 Witam Nie wierzę w jedno sztachnięcie. Byłam palaczem przez 20 lat, wolno mi Ja dostałam naganne za recydywę, inni też za recydywę dostawali. W tym przypadku nie wierzyłabym dziecku, jestem wołem, co pamięta jak cielęciem był. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:13 W każdym razie warto to wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:13 Ale ja to wiem od wychowawcy. Być może zapalił częściej, ale przyłapany został raz. Znaczy nawet nie przyłapany, przyznał się, bo uczestników było więcej jak ich nauczyciel nakrył. Z tym że nikogo na gorącym uczynku Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:19 Witam Ok. To w takim razie idź i pogadaj, dlaczego za jedno sztachnięcie? Toż to nie recydywa. Przesada jest zła we wszystkim. Palenia nie powstrzyma naganne, a tylko nauczyciel zrobi z siebie (pardon) nieżyciowego idiotę. Powodzenia. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:11 Za jeden raz i od razu naganne? Ostro. Myślę, że u mnie byłoby pewnie poprawne ale też zależy co uczeń ma na plus. Mamy cały system opracowany. Ale to w starej szkole, gdzie jeszcze jestem na pół etatu. W nowej jest większy luz. Tam mam wychowawstwo i muszę to jeszcze ogarnąć przed 10. 01 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:15 Ano właśnie. Obniżenie zachowania rozumiem. Choć to też powinno być jakoś proporcjonalnie, bo uczestników akcji było więcej Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:20 To jest szkoła niepubliczna o wysokim poziomie? Pokazówka U mnie kiedyś wyrzucono uczniów ze szkoły za wypicie kilku łuków alkoholu. Na terenie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:23 Niepubliczna, choć poziom nie jest wywalony w kosmos. I generalnie dziecko i my jesteśmy ze szkoły zadowoleni. Tylko teraz mi zgrzytnęło, że chyba trochę przesadzili Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:28 Pewnie mają problem z palaczami i chcą to ukrucić. W każdym razie nie tędy droga. Ale tak w sumie...po co kupiłaś 14-letniemu synowi elektryka? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:38 O matko i córko, przecież nie kupiłam dzieciakowi papierosa! Nie był jego, jakiegoś starszego chłopaka, wyjął na przerwie i padło hasło" no chłopaki, palimy". I ten głupek się sztachął i wyszedł z szatni. Po chwili do szatni wszedł nauczyciel, zauważył co się dzieje, zwołał wszystkich i zapytał, kto palił. No i kilku się przyznało. Nauczycielka sama powiedziała, że wie, że było ich więcej. Oberwali ci, co się przyznali Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:49 Zdziwiłabyś się jak wielu rodziców kupuje. A tanie to g...nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:51 No pewnie bym się zdziwiła. I to nawet nie chodzi o cenę, a o wyrabianie szkodliwego nawyku 😑 Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:28 Miałam w technikum naganne na półrocze. Jak połowa klasy, która radośnie urżnęła się na wycieczce. Nie rozrabialiśmy tylko głośno i długo demonstrowaliśmy w schronisku umiejętności wokalne 😂😱. Siedemnaście lat miałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 13:41 IMO zbyt surowa kara. W mojej szkole też borykaliśmy się z problemem e-papierosów i pamiętam, że dopóki nie wprowadziliśmy do statutu zakazu palenia e-papierosów w szkole, to mieliśmy problem z karaniem, bo uczniowie tłumaczyli się, że ich fajka nie zawiera nikotyny i w związku z tym mogą popalać. Jeśli nie ma w statucie szkoły Twojego syna takiego zakazu, to może to być ważny argument w rozmowie z dyrekcją. Jeśli chodzi o ocenę z zachowania na koniec roku, to dużo zależy od wychowawcy. Gdyby to był mój uczeń, to uznałabym, że drugie półrocze zaczyna z czystą kartą, bo już został bardzo surowo ukarany za POJEDYNCZY wybryk. Każdemu może sie przydarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 13:50 W statucie mowa o papierosa hej i używkach, nie ma wyróżnienia e-papierosów. Jednak to mało ważne w sumie, nie chcę wybielać syna i umniejszać przewinienia. Chodzi mi tylko o to, żeby kara była adekwatna i żeby uczniów traktowano tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 13:57 Rozumiem, raczej miałam na myśli zasugerowanie zmian w statucie, tak żeby nie było wątpliwości jakiego kalibru to występek jest. Przyjazne zasugerowanie Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Mała sonda - zachowanie naganne 30.12.17, 22:19 Niszczenie czegoś, straszenie lub bicie młodszych, ewidentne chamstwo w stosunku do nauczycieli. Nie do końca powinnam się w tej kwestii wypowiadać, bo w szkole (którą uwielbiałam) robiłam zawsze niezbędne minimum, byłam bezczelna, a na filmiku pożegnalnym w liceum klasa chciała zamiast mnie sfilmować puste krzesło. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 14:20 Asiu, chocolatemonster i inne nauczycielki, mam jeszcze jedno pytanie (zadam je oczywiście w szkole dziecka, bo w statucie nic na ten temat nie znalazłam, ale chciałabym mieć rozeznanie) - jak z zachowaniem na koniec roku? Zakładając, że to faktycznie był jednorazowy wybryk i młody żadnej głupoty nie strzeli do końca roku - czy ma szansę np na zach bardzo dobre/dobre, czy to naganne na półrocze przekreśla taką możliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 14:34 Mój syn w liceum miał naganne, bo klasa rozrabiała na zielonej szkole+ źle się uczył. Wszystkim uczestnikom zielonej szkoły obniżono oceny, nawet tym, do których zachowania nie było zastrzeżeń, o ile nie byli dobrymi uczniami. Dobrym darowano. Był to ostatni semestr mojego syna w tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 14:42 Kurczę szkoły nie chcielibyśmy zmieniać 😞 Czeka mnie rozmowa z dyrekcją, chciałabym się jednak do niej przygotować, żeby nie dać się ponieść emocjom Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 14:42 U nas w statucie jest tak, że końcowa jest równoznaczna z oceną na drugi semestr, więc w sumie nic nie stałoby na przeszkodzie i do wzorowego, chociaż pewnie by tego wzorowego nie dali. Ale my też mamy wieczne szopki z tym zachowaniem, schodzi na to masa czasu i szarpania się, napisałabym w tym czasie sensowne opisówki i wszystko byłoby jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 14:48 No właśnie takiego zapisu w statucie nie znajduję. Podobno coś takiego padło z ust pani dyrektor, ale wolałabym mieć pewność. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 14:54 I przepraszam, chodziło mi o chokolate-cakes. Tak to jest jak człowiek robi kilka rzeczy na raz Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 16:02 Ja kiedyś postawiłam ocenę nieodpowiednią, gdy uczeń obraził pracownika szkoły. Do tego zdarzenia do jego zachowania nie było zastrzeżeń. Na koniec miał bdb. To była dla niego nauczka i dużo później powiedział mi, że dobrze zrobiłam😊. Rodzice nie mieli pretensji, nie było, że to pierwszy raz. No bo raz można zrobić wszystko?i żądać usprawiedliwienia😏 Niestety, prawdą jest, że ucznia nie poznamy w 100%, część niby wzorcowych w szkole potrafi zachować się podłe... A może porozmawiaj z wychowawcą o innej formie kary? Chociaż tak sobie myślę...jeżeli to jest 2 gimnazjum, to ja bym aż tak nie broniła dziecka. Niech ma nauczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 16:04 Przy nieodpowiednim bym nie protestowała, on ma naganne. Poza tym obrażenie innego człowieka to dla mnie inna kategoria czynu. Inna forma kary również była Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 16:05 Zastanawiam się tylko nad formą rozmowy - delikatnie czy raczej od razu z większego działa Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 22:35 Faktycznie, naganne to trochę za dużo...co do rozmowy, to może najpierw delikatnie... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 22:43 Znaczy się nie mam na myśli awantury. Rozważam dwie opcje - rozmowa, albo prośba o pisemne uzasadnienie oceny Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 00:49 A gdzie on palił tego papierosa, bo może u dyrki na dywaniku i wypuścił dym prosto w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 00:59 😁w szatni. Żeby było śmieszniej nie został przyłapany z fajką, tylko przyznał się na pytanie nauczyciela "kto palił", więc nie miał okazji nikomu w twarz dmuchnąć Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 11:30 Podsumowując: szkoła pokazuje, że prawdomówność i uczciwe przyznanie do winy (błędu) jest frajerstwem. Ci, którzy nie przyznali się mogą teraz im śmiać się w twarz. Tu nie chodzi tylko o zachowanie naganne na semestr. Twoje oburzenie się absolutnie słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 11:35 Smaczku całej sytuacji dodaje fakt, że w szkole miały miejsce akcje moim zdaniem większego kalibru i ich uczestnicy nie zostali ukarani praktycznie w żaden sposób Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 31.12.17, 22:47 U mnie by to nie przekreślało zachowania dużo lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 11:58 Zależy od szkoły. Znam takie, w których brak zadania, brak ołówka czy instrumentu drastycznie obniża stop9en z zachowania, znam tez takie, w których uczniowie notorycznie zbierają mnóstwo uwag za złe zachowanie na lekcjach i przerwach a mimo to oceny z zachowania maja bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 12:10 Właśnie to, co mi zgrzyta (pisałam wcześniej) to nierówne traktowanie uczniów. Gdyby wszyscy byli surowo karani, bo taka jest wizja szkoły, to bym rozumiała. Ale odnoszę wrażenie, że szkoła zrobiła pokazówę (jednorazową), strzeliła armaty i już. Dzieciaki zostały "ofiarami" zbiegu okoliczności, złego humoru dyrekcji czy nie wiem czego jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 12:06 Nie stosujący się do regulaminu szkoły w sposób rażący. Wagarowicz, lub spóźniający się na lekcje nagminnie. Zagrażający bezpieczeństwu innych uczniów i nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 14:20 bije kradnie chamowaty... Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 14:28 Little fish - powiem Ci co powinnaś zrobić. Po pierwsze-przeczytać WSO Po drugie - daję sobie rękę uciąć , że takie zapisu w WSO nie ma- kolejnym krokiem powinna być informacja /skarga do kuratorium, że szkoła nie przestrzega WSO. Będzie to skutkowało również przejrzeniem zapisów statutu szkoły w którym powinno być określone jak szkoła współpracuje z rodzicem, jakie działania wychowawcze podejmuje itd Czy zachowanie zostało wystawione po konsultacji z Radą ? Bo nie można ot tak sobie z własnego widzi misię postawić nagannego. Działaj- bo przepisy mogą też być takie, że zachowanie naganne skutkuje tym, że na koniec roku zachowanie nie może być wyższe niż poprawne. Generalnie-jeśli tak zrobisz- jesteś na wygranej pozycji- szkoły mają często totalny bałagan, nie stosują się regulaminów i przepisów które same tworzą, bo ludzie ( nauczyciele) dają się ponieść emocjom. W WSO powinno być określone jakiego typu ZACHOWANIA ( l.mnoga ) sprawiają, że ocenę można obniżyć do nagannej. Jestem pewna na 100% , że nie ma tam zapisu że zachowanie może być obniżone tak bardzo , przez jedno zaciągnięcie się e-papierosem . btw - czy byliście jako rodzice o tym informowani ? Było spotkanie z Wami po tym haniebnym wyczynie syna ? ?? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 14:40 Zachowanie póki co jest oceną proponowaną przez wychowawcze i z pewnością nie jest zgodna ze statutem. Na tym zamierzam oprzeć swoją rozmowę. Wolę zacząć od rozmowy niż pisać do kuratorium Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 20:34 A, i nikt z nami nie rozmawiał. Właściwie oficjalnie nie zostaliśmy przez szkołę zawiadomieni o tym fakcie. Nie ma też żadnej pisemnej uwagi w e-dzienniku Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 20:38 Mam nadzieję że uda Ci się wygrać ze szkołą. Normalnie to są jakieś jaja. Nie ma uwagi w dzienniku, nikt syna nie przyłapał, chyba mają tam problem ze statutem szkoły. Daj nam znać po rozmowie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 20:42 Przyłapany nie został, ale przyznał się do winy 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 22:57 Nikt Was oficjalnie nie poinformował? Sprawdź statut, prawdopodobnie będzie tam zapis, że miesiąc przed klasyfikacją powinniście być poinformowani o proponowanej ocenie nagannej. Jeżeli szkoła to zaniedbala, to taka ocena nie może być wystawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 23:02 Mam taki zamiar. Jutro się wczytam dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 14:29 Litlle fish -czy mogę do Ciebie napisać na priv ? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Mała sonda - zachowanie naganne 01.01.18, 14:50 Rybkaagata@onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś