Dodaj do ulubionych

Czy aktorka musi byc ladna?

05.01.18, 22:33
To a propos Aldony z Korony Krolow. Wielu osobom nie podoba sie jej uroda. Bo przyjelo sie ze w takiej roli musi grac aktorka piekna, najlepiej w stylu Agnieszki Wagner albo Magdy Mielcarz. Dlaczego? A jesli pierwowzorem postaci filmowej byla brzydka kobieta, to tez sie czepiacie ze aktorka nie jest piekna? Skad wiecie ze akurat Aldona byla urodziwa? Jakos wobec innych rol nie pojawily sie zarzuty co do urody. Czy tylko mloda kobieta ma obowiazek byc ladna?
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 22:39
      Aktorka? Nie. Przykład Streep. Brzydka ale to aktorskie zwierze. Ale uroda to najmniejszy problem paździerzowych królów...
      • tt-tka Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 22:55
        tanebo2.0 napisał(a):

> Aktorka? Nie. Przykład Streep. Brzydka ale to aktorskie zwierze.

Krystyna Feldman, zeby daleko nie szukac smile
        Ale to trzeba byc aktorka !, z warsztatem i osobowoscia, a nie tylko manekinem na kostium.
      • 21mada Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:01
        Ale Streep tez wszedzie gra tak samo. A akurat w Koronie Krolow Aldona nie jest zbyt drewniana.
        • milka_milka Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:06
          Streep gra tak samo? To kto wg. Ciebie nie gra tak samo?
          • 21mada Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:14
            Wiekszosc aktorow gra tak samo. Kazdy ma jakas tam osobowosc i tak gra.
            • sumire Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 12:28
              Mhm... To może jednak obejrzyj więcej niż jeden film z Meryl Streep i porównaj ją sobie dla przykładu w "Diabeł ubiera się u Prady", w "Żelaznej damie" i w, dajmy na to, "Wyborze Zofii". Potem sobie możesz obejrzeć jej parodię Trumpa.
              Albo, z naszego podwórka, obejrzyj sobie parę rzeczy z Anną Dymną. Albo z Danutą Stenką.
        • kanna Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:25
          Acha, porównaj sobie Steep z MammaMia i Lato w hrabstwie Osage.
          Bardzo tak samo gra :p
        • domowapani Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 08:47
          Taaaa... Faktycznie Miranda z Diabeł ubiera się u prady to dokładnie taka sama gra jak w Madison County..
        • vi_san Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:42
          To Ona potrafi być jeszcze bardziej drewniana!?!?!?! surprised?!?!?!? OMG...
        • mid.week Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:08
          Jezus mariusz...nie bluźnij dziewczę!
        • jolie Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 16:30
          Mada trolluje, ale ja nie lubię M.Streep i choć gra bardzo różnorodne role to jest imo bardzo manieryczna i faktycznie, gra podobnie w moim odczuciu. Nigdy nie ogarniałam jej fenomenu.
          • jolie Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 16:38
            Dodam jeszcze, że nie znoszę jej głosu.
      • bywalec.hoteli Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 00:54
        Nie musi być ładna - np. Streep, ale uroda bardzo pomaga w zrobieniu kariery aktorskiej. To samo tyczy się piosenkarzy, spikerów, pogodynki i wszystkich innych, których się ogląda na ekranie.
    • default Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 22:44
      21mada napisał(a):

> musi grac aktorka

No właśnie. Musi grać. Ładna absolutnie nie musi być.
      • dziennik-niecodziennik Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 22:50
        Ja tam widzialam ze jej urodę chwalono. Mi sie akurat nie podoba, ale to pikus wobec tego ze gra slabiutko. Juz w NDiNZ jest kiepska, a tu to juz calkiem...
    • mail-na-gazecie Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 22:48
      Musi być ładna, bo na taką milej się patrzy.
      • 21mada Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 22:58
        Na ladnego aktora tez milej sie patrzy. Dla takich osob leci juz 'Moda na sukces'.
    • kasia_kar Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 22:50
      Nie musi, ale wtedy musi być wybitna. Np. Irena Kwiatkowska o której na egzaminie do szkoły teatralnej powiedziano: "talent wielki, warunki marne".
      • 21mada Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 22:58
        > Nie musi, ale wtedy musi być wybitna.
        Czy to dotyczy tez panow czy tylko pan?
        I czy w kazdym zawodzie jesli kobieta nie jest ladna to musi byc wybitna?
        • niu13 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:08
          Tilda Swinton!
          • majenkir Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 03:38
            Tilda nieladna??? Toz to bogini jest!
            • jolie Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 16:44
              Tilda piękna? Ona przykuwa uwagę (czemu nie zaprzeczam) swoim androgynicznym wyglądem, z urodą, dla mnie, ma to niewiele wspólnego. Ale ja lubię typowo ładne buzie jak u Anny Czartoryskiej (imo kiepskiej aktorki).
          • domowapani Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 08:48
            Ona akurat nie jest ładna, tylko PIĘKNA!!! ZJAWISKOWA!
        • tt-tka Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:16
          21mada napisał(a):

> > Nie musi, ale wtedy musi być wybitna.
          > Czy to dotyczy tez panow czy tylko pan?

A jak sadzisz ? Brusikiewicz, Klosowski, Kociniak (Jan) i wielu innych - czym byliby w zawodzie bez talentu i umiejetnosci ?

> I czy w kazdym zawodzie jesli kobieta nie jest ladna to musi byc wybitna?

Umiejetnosci i osobowosc przydaja sie zawsze.
          • hermenegilda_zenia Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 00:48
            Ale takie osoby nigdy nie grają pierwszoplanowych ról i musza latami i mozolnie pracować na rozpoznawalność i sukces rolami charakterystycznymi. Wiec tak, brzydka prawda jest taka, ze aby grać role pierwszoplanowe trzeba wyglądać dobrze. I nie wiem, kto może napisać ze Meryl Streep jest brzydka - nie jest klasyczna pięknością, ale patrzy sie na nią całkiem przyjemnie.
            • tanebo2.0 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 08:15
              A Anthony Hopkins? Brzydal jakich mało a najlepszy aktor świata...
              • jolie Re: Czy aktorka musi byc ladna? 07.01.18, 09:36
                Hopkins dla mnie jest bardzo przeciętny, mam inną definicję brzydala (V.Cassel np.).
        • vi_san Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:47
          Aktorów też. Roman Kłosowski opowiadał kiedyś jakie miał problemy w szkole aktorskiej, jak mu wyrzucano właśnie tzw "brak warunków"... Ale dał radę.
    • katriel Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:07
      Aktorka nie musi być ładna, chociaż ludzie wolą, żeby była albo ładna, albo przynajmniej brzydka w sposób drapieżno-interesujący (jak Meryl Streep albo Tilda Swinton). Bryła ma twarz chłopsko-kartoflaną, na której dość często plącze się wyraz sugerujący lekkie upośledzenie umysłowe. Jak już musi, to powinna celować w emploi Giulietty Masiny czy Grażyny Błęckiej-Kolskiej: zagubionej autsajderki z wiejskim dziedzictwem - to by IMHO przeszło, o ile nauczyłaby się mówić w sposób trochę bardziej naturalny (albo przestała mówić w ogóle).
      Jak się chce z taką twarzą grać królową, to trzeba grać przeciwko własnej urodzie, a tego Bryła nie umie. Chyba że uznajemy, że Aldona - mimo swojej królewskiej pozycji - pozostaje zagubioną autsajderką z wiejskim dziedzictwem. Wtedy mamy konsekwentnie poprowadzoną postać (i jedynym problemem pozostaje kiepski warsztat aktorski Bryły).
      • 21mada Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:12
        Wstaw swoje zdjecie, zobaczymy czy nie wygladasz na uposledzona. uncertain
        A Bryla gra przeciez litewska 'dzikuske'. Zreszta wlasnie tego nie rozumiem, dlaczego krolowa musi grac piekna aktorka. Przeciez nie wszystkie krolowe byly piekne na Boga!
        • livia.kalina Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:20
          Aktor oczywiście ładny być nie musi (dotyczy obu płci). Jest mnóstwo ról, w których nie mogę być obsadzani piękni aktorzy. Natomiast w roli amantek/amantów powinni się pojawiać piękni aktorzy, żeby uwiarygodnić uczucia, które wzbudzają.

Poza tym piękno jest w cenie w sztuce w ogóle - nie tylko piękni ludzie- również piękne obrazy, plenery, kostiumy, dekoracje, ujęcia, muzyka etc. produkcja, która nie ma większych ambicji w przekazie, jest zwykłą telenowelą, powinna przynajmniej od strony wizualnej dostarczać widzowi pozytywnych emocji. Chyba, że cała oś filmu/serialu zasadza się na brzydocie jak Kiepscy albo taki Delicatessen.
          • 21mada Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:29
            >powinni się pojawiać piękni aktorzy, żeby uwiarygodnić uczucia, które wzbudzają.
            O matko, coraz bardziej mi szczeka opada... To tylko piekna osoba moze wzbudzac uczucia?
            Zreszta tu nie mamy amantow, tylko pare krolewska. Par krolewskich nie kojarzylo sie ze wzgledu na urode...

> piękne obrazy, plenery, kostiumy, dekoracje, ujęcia, muzyka etc. produkcja, która nie ma większych ambicji w przekazie, jest zwykłą telenowelą, powinna przynajmniej od strony wizualnej dostarczać widzowi pozytywnych emocji
            Ale to wlasnie jest serial historyczny z ambicjami! Ale po twojej wypowiedzi przestaja mnie dziwic te wszystkie cukierkowe telenowele z TVNu czy tam innych Polsatow, w ktorych sa piekni ludzie, piekne wnetrza, kobiety budza sie rano w makijazu... Widac ludzie chca to ogladac.
            • livia.kalina Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 01:08
              To nie jest telenowela z ambicjami. To jest tandetny paździerz dla suwerena, wciśnięty pomiędzy Zenka Martyniuka a despacito. Serio nigdy nie widziałaś taniej produkcji z ambicjami?
              Pierwsza część twojej wypowiedzi jest pozbawiona sensu bo polemizuje z moją wypowiedzią wyciętą z kontekstu. Nie wiesz jaka jest rola amantów i amantek na ekranie?
              • livia.kalina Amanci i amantki 06.01.18, 16:40
                Postać występująca w dramacie europejskim co najmniej od XVI w. (dramat elżbietański, komedia dell’arte, komedia i farsa francuska), będąca rodzajem emploi scenicznego. Mężczyzna lub kobieta uwikłani w kolizje miłości, budzący uczucia płci przeciwnej; adorowani, kochani, uwodzeni, zdradzani lub też odwrotnie – adorujący, kochający, uwodzący, zdradzający.

W dawnym teatrze starannie rozróżniano kompetencje poszczególnych amantów / amantek w zależności od gatunku dramatu (tragedia, dramat, komedia, melodramat), co wiązało się z wymaganiami stawianymi wykonawcom tych ról. Obejmowały one przede wszystkim warunki zewnętrzne. Prezencja amantów musiała odpowiadać kanonom urody zgodnym z gustami epoki, zarówno w przypadku mężczyzn (tzw. słuszna postawa, przyjemne rysy twarzy), jak i kobiet (zgrabna sylwetka, uroda i wdzięk). Wykonawcy głównych, popisowych ról amantów nosili nazwę jeune premier, czyli „pierwszy kochanek” (taki aktor miał kwalifikacje, by grać np. Romea) albo też „pierwsza amantka” (aktorka, która mogła grać np. szekspirowską Julię)
            • ente2211 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:37
              21mada, nie wiem czemu z uporem maniaka bronisz na forum od kilku dni tej produkcji, ale robisz to w tak okropny, agresywny sposób, że tylko do niej jeszcze bardziej zniechecasz.
              • rysiowa85 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 07.01.18, 00:11
                też to zauważyłam. Na dodatek odpowiada na merytoryczne uwagi katriel i livikaliny na dość niskim poziomie internetowego trola pisu (typu "a pokaż swoje zdjęcie") albo kompletnie ignoruje meritum i plecie swoje (że niby to kwestia domniemanej brzydoty, a nie jak jej forumki tłumaczą brak warsztatu/talentu aktorki)
                Naprawdę 21mada przegraliście wojnę o kulturę. Co wam tam Matyszkiewicz proponował, bo już nie pamiętam, ale chyba proponował jakieś rozwiązanie.
                Na razie macie tylko Holecką która czyta w wiadomościach o antypolskich elitach które krytykują Koronę Królów. No to teraz wszyscy możemy się zjednoczyć będąc tą elitą, bo ten serial (dodam na 70 odcinków) nie da sie obronic, nawet jak sztucznie się zawyża opinie na filmwebie.
                Najgorsze że pieniądze na PR rzadu (czyli utrzymywanie troli i sztuczne zawyżanie lajków pod wypowiedziami pro-rządowymi- czasem tak żałosne jak nagłe pojawianie sie tysiecy lajków na stronie niszowej, pod artykułem któego ie mogło przeczytać wiecj niz pare osób)i jego polityki między innymi kulturalnej, idą z pieniędzy podatnika.
                Czyli my wszyscy opłacamy "promocje" a de facto propagandę rządową - patrz pensja troli
        • lady-z-gaga Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:07
          >Wstaw swoje zdjecie, zobaczymy czy nie wygladasz na uposledzona.

A Ty po ch... zakładasz wątek typowo dyskusyjny, skoro nie umiesz znieść opinii, ktora Ci się nie podoba? jesteś podobna do tej aktorki, czy może to Twoja krewna?
      • arwena_11 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 11:10
        Ale co by nie mówić - jest podobna do oryginału pl.wikipedia.org/wiki/Aldona_Anna_Giedymin%C3%B3wna
        • tt-tka Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 11:23
          E no, nie do oryginalu, tylko do wizerunku w wiki smile
          Czy zachowala sie jakas podobizna Aldony z jej czasow, nie wiem. Co i tak jest bez znaczenia, bo nie o rysy twarzy idzie (nie tylko), ale figure, gesty, sposob bycia - a o tym wiadomo wiecej niz o jej twarzy i do postaci z tej pozalowania godnej produkcji ma sie to nijak.
        • livia.kalina Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 16:36
          Moim zdaniem postać z portretu podobna jest raczej do Elżbiety Starosteckiej, czyli do zupełnie innego typu urody.
      • tsaria Re: Czy aktorka musi byc ladna? 08.01.18, 17:01
        Z tej aktorki wielka piękność nie jest, ale litości twarz sugerująca lekkie opóźnienie? chłopsko kartoflana? a twoja jaka jest?
        To jest ładna dziewczyna, ma dziewczęcą urodę i sympatyczną twarz.
        O jej grze aktorskiej się nie wypowiem, bo nie widziałam.
    • nangaparbat3 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:16
      Aktorka nie musi byc ladna.
      Ta co gra Aldonę jest ladna (ale lepiej, żeby się nie odzywala).
      • 21mada Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:22
        A moze historyczna postac Aldony miala podobnie? Byla piekna, ale lepiej zeby sie nie odzywala, bo miala obcy akcent albo przekrecala slowa? Albo mowila przez zeby albo miala wade wymowy? Kazdy jest jakis. Historyczna postac tez byla jakas. Nie byla idealna. Dlaczego wiec wymagamy od aktorki zeby byla idealna?
        Wlasnie dlatego nie lubie hollywoodzkich filmow - bo wszyscy sa idealni i zupelnie nierealni.
        • olena.s Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 01:06
          Masz cień iluzji, że Bryła została obsadzona z uwagi na talenty aktorskie i osobwść komponujaca się z osobowościa Aldony? big_grin
        • nangaparbat3 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 01:23
          Ona po prostu mowi jak wspołczesna dwunastolatka w teatrzyku szkolnym. Nie wiem, skąd to się wzięlo, identycznie mowili mlodzi aktorzy w "Powidokach" - nawet Wajda sobie nie poradził.
          • lady-z-gaga Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:32
            Może faktycznie są to braki warsztatowe, może ona nigdy nie będzie dobra, tak czy inaczej aktorsko jest do dudy. Jesli ogladajac film widzi się w aktorce postacie, ktore grała wczesniej (we wspołczesnym serialu) a nie tę, ktorą odtwarza teraz.
            • nangaparbat3 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:41
              Nie widziałam zadnego serialu z nia, ale jak ją słyszę, po prostu nie mogę uwierzyć. Być może wzrokowcy mają podobne odczucia patrząc.
            • arwena_11 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:42
              Ale od tego nie da się uciec. No niestety. Wiele lat widziałam w Olbrychskim w Potopie nie Kmicica a Azję. Tak naprawdę dopiero jak zagrał starego Tuhaj-beja w Ogniem i Mieczem - to znalazł się na właściwym miejscu smile

W KK wolałabym jednak nieznanych aktorów - mniej można ich utożsamiać z innymi rolami. Bo w doradcach króla widzę Myćkę z Rancza czy Wargacza i za cholerę nie mogę się tego pozbyć.
              Co ciekawe aktor grający Wargacza w Ranczu gra też w Ojcu Mateuszu - biskupa. Ale jakoś to Wargacz mi przebija wszystko.
              • lady-z-gaga Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:46
                Całkiem inna sytuacja, kiedy utożsamia się aktora z jakąś rolą (dobrze zagraną) z powodu ogromnego sukcesu i popularności. To nie jest ten przypadek.
                • arwena_11 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:52
                  Ja wiem. Ale ja nie oglądam NDiNZ już od wielu lat. Tej dziewczyny nie znałam. Nie mam skojarzeń żadnych. Może się rozkręci ( jak zdąży - bo zostało jej jakieś 5-6 lat życia ), a może nie. Nie jest to na pewno gra życia, ale mam wrażenie, że teraz w ogóle nie ma aktorów w młodym pokoleniu tylko odtwarzacze ról.
                  Za to bardzo pasuje mi aktorka grająca Królową Matkę.
              • lady-z-gaga Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:49
                O tak, aktorzy grający meneli w Ranczu również mnie osłabili : D
                • arwena_11 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:54
                  No ale z drugiej strony mają zostać bez pracy? Bo już zawsze będą menelami wink. Od jakiegoś czasu i w biskupie z OM widzę Wargacza - czego jakoś wcześniej nie miałam.

No za dobrzy byli w roli meneli. Zresztą podobnie jest z Grabowskim - to Ferdek Kiepski i nikt więcej tongue_out
                  • tt-tka Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 14:00
                    Niekoniecznie - biedny Janek Kos byl nim przez dluuuugie lata, ale gdy postarzal sie i przytyl, zobaczylismy rzucajacego na kolana aktora Gajosa big_grin
                    • arwena_11 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 14:08
                      No więc tu chyba działa odwrotnie. Tych aktorów nie kojarzę z innych filmów/seriali - tylko z Rancza i ich role uważam za świetne. Nawet sprawdziłam i Sławomira Orzechowskiego ( Wargacza ) musiałam widzieć w wielu filmach/serialach. Zwłaszcza w Ojcu Mateuszu. A dopiero rolą Wargacza zapadł mi w pamięć.
                      • tt-tka Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 14:25
                        A to ja tak mialam z Pieczka - gral duzo i dobrze, ale dla mnie pozostal Gustlikiem, nawet jako proboszcz smile
                        Czyli bywa tak i owak, a czasem jeszcze inaczej. Niemniej tego mlodego pokolenia, powiedzmy grzecznosciowo aktorskiego, zapamietac sie nie da (nie mowie o ludziach z Rancza !), bo oni nie graja, tylko wygladaja. A wygladaja tez nie powalajaco.
                        • arwena_11 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 15:46
                          No to też napisałam, że młode pokolenie to odtwarzacze a nie aktorzy.

Ale może się wyrobią. Jak sobie przypomnę, że niektórzy jak obecni aktorzy w wieku ematkowym grywali w Klanie czy innych głupich serialach na początku kariery - to też to nie były Everesty umiejętności aktorskich. A potem się jakoś wyrobili,
                  • huexido Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 15:31
                    A tu się z Tobą nie zgodzę, Grabowski to bardzo dobry aktor i mimo roli Kiepskiego nigdy gdziekolwiek się później pojawiał (przynajmniej to co widziałam) nie był kalką Kiepskiego. W zeszłym roku byłam na 3 sztukach z Grabowskim (Scenariusz dla 3 aktorów, Spowiedź hultaja i Chory z urojenia), za każdym razem świetna gra i wczucie się w rolę.
                    • arwena_11 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 15:47
                      Bo on jest świetny, ale co ja poradzę, że kojarzy mi się z Kiepskim.
                      Gajos też jest świetny, a wiele lat widziano w nim tylko Janka Kosa. A tak poza tym tematem - która z tych sztuk najlepsza?
                      • tt-tka Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 15:51
                        Dla mnie Spowiedz, ale kreacja we wszystkich znakomita !
                        Szczerze to w ogole nie kojarze z rola serialowa aktora, ktorego widze w teatrze wink, inny swiat.
                        • arwena_11 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 15:54
                          Może w teatrze jest inaczej - ale film czy serial to inna rzeczywistość.
                      • huexido Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 16:57
                        Każda jest inna. Chory to komedia, spójna zamknięta historyjka. Spowiedź jest bardzo poetycka to monodram, takie wspominki pod koniec życia opowiedziane wierszem Jesienina, poezją, więc nie jest to typowa sztuka. Scenariusz uwielbiam, w ogóle scenariusze Schaeffera sa genialne, uwielbiam miłością wielką, byłam na nim jak miałam 20 lat i teraz po ponad 20 latach, popis 3 świetnych aktorów Mikołaja i Andrzeja Grabowskich i Jana Peszka. Scenariusz ma taki absurdalny humor, ale zarazem daje możliwość pokazania warsztatu każdego aktora, dla mnie to uczta. To też nie jest typowa sztuka czyli opowieść, to raczej sceny układające się w całość, pokazujące istotę teatru. Dla mnie z tych trzech na 3cim miejscu Chory, a potem na 1 ex aequo w zależności czy chcesz się pośmiać (Scenariusz) czy pomarzyć (Spowiedź).
    • rafalzalu Re: Czy aktorka musi byc ladna? 05.01.18, 23:27
      Aktorka nie musi. A czasem nawet lepiej jak nie jest.
      • nolus Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 01:19
        rafalzalu napisał:

> Aktorka nie musi. A czasem nawet lepiej jak nie jest.

To prawda.

Aktorka nie musi być ładna. Powinna być za to utalentowana, a przede wszystkim to powinna pasować do roli i filmu.
    • jola-kotka Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 02:32
      Nie musi byc aktorka powinna byc charakterystyczna,.
    • attiya Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 08:42
      istotnie, nie musi
      tylko niech przynajmniej ma talent i to nie banalny, skoro jest brzydka
      a tu ani urody ani talentu, pomijam bredzenie o wyssaniu aktorstwa z mlekiem matki
      raczej to córka leśniczego albo innego "radnego"....
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 09:32
      Nie musi, ale wtedy na pewno trudniej jej o pierwszoplanowe role. Nawet do roli w takim Monster wzięto piękną aktorkę i ją oszpecono, a przecież można sobie było zaoszczędzić pracy tongue_out Na szczęście Theron oprócz urody ma też talent, ale myślę, że jest wiele równie utalentowanych aktorek, jednak mniej atrakcyjnych, które przez to zajmują drugi plan.
    • sumire Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:08
      Oczywiście, że nie musi.
      Co prawda zawsze znajdzie się ktoś, kto uzna, że nie będzie filmu z brzydką babą oglądał, ale po pierwsze uroda rzecz względna, po drugie słabej gry nie obroni.
      Z drugiej strony jednakże niewyględni aktorzy mają większe szanse na zawodowy sukces niż ich przeciętnie wyglądające koleżanki, a im starsze, tym jest gorzej.
    • lady-z-gaga Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:18
      Chyba nie zrozumiałas komentarzy. Wielu osobom się nie podoba, bo fatalnie gra i ma typ urody nie pasujący do tej roli.
      • nangaparbat3 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 12:09
        >>ma typ urody nie pasujący do tej roli.

Czemu?
        • lady-z-gaga Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:28
          Moim zdaniem jest bardzo współczesna tzn ma mimikę trochę dresiarską i takież spojrzeniesmile
          • nangaparbat3 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:42
            Mozliwe, że widzisz to co ja slyszę. Inna rzecz, że ja telewizji praktycznie nie oglądam, tylko slucham, jak radia. Przyjrzę się.
    • ida_listopadowa Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:27
      Teraz drog do zawodu jest wiecej, ale kiedys jedyna droga byla szkola teatralna. Od kandydatow wymagano idealnej dykcji oraz tzw "warunów" czyli swietnej prezencji: urody, figury, charyzmy. Na egzaminach i na konsultacjach przed egzaminami traktowano tych mlodych ludzi jak zwierzeta, np zagladano im w zęby i sprawdzano zgryz. Na egzamin trzeba bylo przygotowac trykot, czyli opinajacy stroj, ktory obnazal kazda wade sylwetki. Wiem, bo niestety to przezylamsmile
      Aktorow tzw charakterystycznych jest bardzo malo, Artur Barcis zdawal chyba 4 razy, az mu w koncu dano szanse, nie mial warunkow. Oczywiscie jest czesc niepieknych aktorow, ktorzy sie wybili, ale po pierwsze spojrzcie na ich zdjecia z mlodosci (moli wygladac zupelnie inaczej) a potem zobaczcie ile jest tych niepieknych w stosunku do pieknych.
      Kolejna sprawa, to, ze dla pan aktorek pow 35 rz albo tych lekko zwiednietych rol nie ma, moja kolezanka (przepiekna) zrezygnowala z teatru i prowadzi restauracje. Mezczyzni jeszcze sobie radza, dla nich sa role.
    • redheadfreaq Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:30
      Aktorka ma umieć grać. Jeżeli jedynym atutem aktorki jest ładna buzia, to nikim na ekranie czy scenie poza ładną buzią nie będzie. Może być zjawiskowo piękna, ale musi umieć zagrać zahukaną szarą mysz. Judi Dench trudno nazwać pięknością, a dorobek artystyczny ma olbrzymi.
      • ida_listopadowa Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:40
        Zobacz zdjecia mlodej Judi Denchsmile ...images/GmRfS3
        jak reszta kobiet i zjawiskowe w mlodosci aktorki traca na urodzie z wiekiem. W sosunku do kobiet w tym samym wieku, JD jest piekna. Jako jedna z niewielu utrzymala sie w zawodzie do poznego wieku.
        Co do "umiec grac" - moze w Hamlecie. W filmie, serialu - niekoniecznie.
        • sumire Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 10:49
          ida_listopadowa napisała:

> Co do "umiec grac" - moze w Hamlecie. W filmie, serialu - niekoniecznie.

Ojjj, zależy od serialu. To, co ujdzie w "Klanie", nie ujdzie w sitcomie ani w kryminalnym.
        • nangaparbat3 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 12:13
          ida_listopadowa napisała:

> Zobacz zdjecia mlodej Judi Denchsmile
          > jak reszta kobiet i zjawiskowe w mlodosci aktorki

https://s-i.huffpost.com/gen/893173/images/o-JUDI-DENCH-facebook.jpg

Bardzo lubie Judi, ale zjawiskowej urody trudno mi się dopatrzyć.
          • iuscogens Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 20:52
            Piękna może nie była, ale miała bardzo ładną, słodką buźkę.
    • morekac Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 12:00
      Aktorka grająca Aldonę pod względem urody jest ok - nie jest może oszałamiającą pięknością, ale brzydka nie jest. Ale aktorką jest jakąś taką bryłowatą...
      • aqua48 Chwila, jaka aktorka? 06.01.18, 12:32
        To nie aktorka tylko studentka trzeciego roku. Dziewczyna jeszcze się uczy by aktorką dopiero zostać. Dawniej studentom szkół aktorskich wręcz zakazywano gry w filmach, żeby nie nabrali szkodliwej maniery ZANIM nie skończą studiów i zrobią dyplomu.
        Jej umiejętności zawodowe nie odbiegają wiele od tego co umie przeciętny student na trzecim roku jakichkolwiek studiów...
        • default Re: Chwila, jaka aktorka? 06.01.18, 16:51
          Ale studia aktorskie czy jakiekolwiek inne artstyczne sa dla ludzi tak czy owak obdarzonych talentem. Studia tylko ten talent wspomagaja, ucza go wykorzystywac, ucza warsztatu. Nie naucza gry aktorskiej na poziomie kogos, komu brak do tego predyspozycji. Tak samo jak nikt, komu brak uzdolnien plastycznych nie zozostan malarzem gdy ukonczy ASP.
        • morekac Re: Chwila, jaka aktorka? 07.01.18, 08:51
          Tak? To na te studia z łapanki biorą, że taki "talent" przyjęli?
          • mozambique Re: Chwila, jaka aktorka? 08.01.18, 15:42
            laska jest po szkole aktorskiej MAchulskich a to czysto komercyjne przedsięwzięcie
    • znowu.to.samo Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 12:42
      Nawet najpiękniejsza dziewczyna, jeśli nie umie zagrać to wypadnie drewniano. Będzie jak naturszczyk i nie będzie sie dało tego oglądać pomimo urody...
      • koronka2012 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:09
        znowu.to.samo napisała:

> Nawet najpiękniejsza dziewczyna, jeśli nie umie zagrać to wypadnie drewniano.
        > Będzie jak naturszczyk i nie będzie sie dało tego oglądać pomimo urody...

Cóż, większość naturszczyków grała fenomenalnie - przypomnij sobie Henryka Gołębiewskiego, Himilsbacha itp.

Sasha Lane w genialnym American Honey została zgarnięta z ulicy - została wypatrzona kiedy była na gigancie (zresztą w tym filmie większość to naturszczycy właśnie i wszyscy zagrali o niebo lepiej niż Bryła)
        • aqua48 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 13:31
          koronka2012 napisała:

> Cóż, większość naturszczyków grała fenomenalnie - przypomnij sobie Henryka Gołę
          > biewskiego, Himilsbacha itp.

Albo nastoletnią Jodie Foster w "Taksówkarzu"...
          • mozambique Re: Czy aktorka musi byc ladna? 08.01.18, 14:40
            akurat Foster grajac w "Taksówkarzy" miała za sobą kilkanascie ról serialowych i kilkadziesiąt reklamowych. Ona występuje od 3 roku życia
        • jolie Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 20:33
          Oczywiście, że naturszczyk może świetnie zagrać, dotyczy to też małych dzieci (dla mnie fenomenalny był ten 3-letni chłopczyk w "Wołyniu", nie mogłam wyjść z podziwu). Doskonale grali też naturszczycy w serialu "Pitbull"- niektóre epizody były bardzo mocne.
        • mozambique Re: Czy aktorka musi byc ladna? 08.01.18, 14:42
          i niczym wiecej poza naturszczykami nie zostali, bezlitosnie udowadnia to dzisiejszy GOłębiewski , on nie jest aktorem i ni umie grać , natomiast fenomenalnie umie BYC na ekranie, Henius dziecko zauraczał, Heniek dzisiaj - drazni i brzydzi

O Himmilsbachu nie poweim bo dla mnie to czysty patol ubrany, umyty i postawiony przed kamerą
      • nolus Re: Czy aktorka musi byc ladna? 06.01.18, 20:54
        znowu.to.samo napisała:

> Nawet najpiękniejsza dziewczyna, jeśli nie umie zagrać to wypadnie drewniano.
        > Będzie jak naturszczyk i nie będzie sie dało tego oglądać pomimo urody...
        >
        To prawda. Tego typu odczucia mam np. przy okazji oglądania w jakimkolwiek filmie Marty Żmudy - Trzebiatowskiej, nieprzypadkowo nawet przez same środowisko aktorskie nazywanej "drewnem" aktorskim.Ona jest akurat smutnym potwierdzeniem możliwe, że także stereotypu w rodzaju "Im ładniejsza, tym gorsza aktorka".
        • mozambique Re: Czy aktorka musi byc ladna? 08.01.18, 14:45
          cóż 0 kiedys byało wiaodomo ze piekna dziewczyna na studia na pewno sie dostanie
          w ten sposób aktorką zostaal np Barbara Brylska , od któej nawet na egzamnach niczeg nie oczekiwano bo byo wiadomo ze TAKIEJ TWARZY polskie kino po prostu potrzebuje. NIestety sprawdziło sie - pieknosc za młodu , bardzo marna aktorka , dziś ... już nikt
    • kitka20061 Re: Czy aktorka musi byc ladna? 07.01.18, 00:36
      Według mnie nie. Musi pasować do roli i mieć dobry warsztat.
    • mozambique Re: Czy aktorka musi byc ladna? 08.01.18, 14:49
      ja tylko przypomne ze grającą Królowę Halina Łabonraska ma kilkudziesięcioletnei doswiadczneia w teatrze i chyab z tego powodu jest najlpesza w obsadzie .
      wiecie jak wigląda castong do współczesnych seriali ? - aktor ma spełniac 3 warunki :
      - miec czystą cerę
      - mieć- ładne włosy
      - mieć ładne zęby i uśmiech
      pozostale rzeczy sa kompletnie nieistotne

stad te wszystkie Aldony, Cudki , Kazimierz-wytrzeszcz gał- Wielki
    • kkalipso Re: Czy aktorka musi byc ladna? 08.01.18, 17:10
      Nie musi, z tych bardzo ładnych większość jest przeciętnymi aktorkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka