Dodaj do ulubionych

Pieprzyki u dziecka

06.01.18, 00:25
Mojej córce pojawiają się na skórze pieprzyki - małe, ciemne, pojedyncze. Przez jej całe życie pojawiło się ich 6-8, ale ostatnio jakby więcej. Ma niecałe 4 lata. Czy to coś niepokojącego, powinnam je skonsultować z lekarzem?
Obserwuj wątek
    • muchy_w_nosie Re: Pieprzyki u dziecka 06.01.18, 00:42
      Możesz pokazać lekarzowi na wizycie, natomiast pieprzyki wyskakują co chwilę. Moj syn ma teraz 6 lat i tak przed wakacjami wyskoczyło mu kilka nowych. Ja u siebie zaobserwowałam sporą ilosć nowych piepezykow po 35 roku życia.
      • grey_delphinum Re: Pieprzyki u dziecka 06.01.18, 10:22
        Trudno powiedzieć. Moze to byc "taka uroda", a może córka cierpi na zespół znamion dysplastycznych- wtedy pieprzykow będzie coraz więcej. Ja na to choruję, mój syn też jest cały "popieprzony" 😉 . Trzeba się obserwować, sprawdzać pod dermatoskopem, czy pieprzyki się nie zmieniają, bo ryzyko czerniaka jest większe niż u przeciętnej osoby. Najważniejsze- chronić się przed słońcem.
    • lucyjkama Re: Pieprzyki u dziecka 06.01.18, 12:57
      To normalne. Dzieci rodzą się bez pieprzyków i one z biegiem czasu się pojawiają. Moim dzieciom wyskakiwało ich więcej wiosną, kiedy to już słońce mocniej operuje a jeszcze kremów z filtrem nie używamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka