89mumin Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 19:13 Mam w swoim otoczeniu, czyli +/- 30latków, więcej singielek niż singli. To co zaobserwowałam - kobiety w tym wieku mają mniejszą chęć do szukania mężczyzny spoza swojego "kręgu", czy to wiekowego czy społecznego. Mężczyźni chyba mają mniejszy problem z tym, żeby związać się z dużo młodszą/starszą kobietą czy też z innego powiedzmy środowiska. I chyba też są znacznie mniej surowo oceniani, jeśli wiążą się z kimś, kto teoretycznie do nich nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 19:39 89mumin napisała: Mężczyźni chyba mają mni > ejszy problem z tym, żeby związać się z dużo młodszą/starszą kobietą czy też z > innego powiedzmy środowiska. I chyba też są znacznie mniej surowo oceniani, jeś > li wiążą się z kimś, kto teoretycznie do nich nie pasuje. To prawda. A jak patrzę na coś TAKIEGO, jak poniżej, to tym bardziej się w tym utwierdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:16 Przy zalozeniu ze wlascicielka tych wychudzonych nog nie jest super inteligentna i interesujaca osobowoscia.... to ja nie rozumiem takich Panow. Chyba sa sam dosc glupawi Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:36 No Pan Tajner to akurat widocznie odmłodniał, ale wydaje mi się, ze to tylko pośrednio zasługa tej Pani, a bezpośrednio jakiś lekarz maczał w tym paluszki Natomiast całkiem niedawno był na ematce wątek, w którym padło stwierdzenie - dość powszechne zresztą - że związki młodych kobiet ze starszymi panami to skutek "deficytów" bodajże z młodości tych pań. O deficytach panów zazwyczaj nikt nie wspomina. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:43 89mumin napisała: > No Pan Tajner to akurat widocznie odmłodniał A swoją drogą, co to za niunia? Mam na myśli panią Izabelę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:44 8 że związki młodych kobiet ze starszymi panami to skut > ek "deficytów" bodajże z młodości tych pań. Aha. Finansowych. O deficytach panów zazwyczaj nikt n > ie wspomina. > Chłop z definicji deficytów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 14:08 A niektóre baby rodzą się z deficytami Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:33 \mniej surowo ocenian > i, jeś > > li wiążą się z kimś, kto teoretycznie do nich nie pasuje. > > To prawda. Tajner? A cóż on za wielka sława i skąd tę panią wytrzasnął? Na marginesie, niech pani zrezygnuje z czerni, bo w porywach wygląda na zadbaną czterdziechę. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 08:48 taki-sobie-nick - jak rozumiem, też tak wyglądasz? Bo z tego co sobie przypominam, to masz ok. 40 Wow, zazdroszczę! Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 21:48 thank_you napisała: > taki-sobie-nick - jak rozumiem, też tak wyglądasz? Bo z tego co sobie przypomin > am, to masz ok. 40 Wow, zazdroszczę! Czego ty się czepiasz? Czerń postarza, a już zestaw smoliste włosy + wielkie czarne rzęsy + czarna kiecka + solarium postarza wyjątkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 22:05 Emm.. czy na pewno? Katarzyna Pakosinska. Zdjecia z PRZEDWCZORAJ - na zywo robione z mojego wlasnego telefonu (zadnych photoshopow wiec, maniulacji!). Jakosc slabawa; swiatlo sztuczne bylo, smyrofon mam taki sobie zwykly. Wiesz ile Kasia Pakosinska ma lat? Przeciez ja to i co druga kobieta by chciala - niezaleznie od preferencji co do plci! Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 22:30 > > Wiesz ile Kasia Pakosinska ma lat? Sprawdziłam, 45. Niewiele na tych twoich zdjęciach widać, w gogle obejrzałam jej fryzurę, ma więcej tonów brązu niż u Podolec. Ale faktycznie w czerni jej dobrze, rzadki przypadek. A wygląd zapewne zawdzięcza "diecie, ćwiczeniom"* i minięciu się na ulicy z chirurgiem plastycznym. *Tak uparcie twierdzi wiele celebrytek po operacjach plastycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 22:41 i.wpimg.pl/960x660/e5.pudelek.pl/a5edfb2d1318f755cec3aac835657cb2d9184935.jpg Baby hair też farbuje? Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 22:50 Ze swieca szukac bardziej nieobeznanego i nie na biezaco w przemysle i swiecie celebrytow niz mnie. Dlatego o celebrytkach, zwlazszcza polskich - nie wypowiem sie, bo nie bardzo nie znam. To co wiem na pewno, to ze Kasia Pakosinska - 45-latka - wyglada wyjatkowo dobrze, a figure ma lepsza niz dobra - ma po prostu wspaniala. To tak mocno a propos czerni i kobiet po 40-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 22:58 no_easy_way_out napisał: > Ze swieca szukac bardziej nieobeznanego i nie na biezaco w przemysle i swiecie > celebrytow niz mnie. > Dlatego o celebrytkach, zwlazszcza polskich - nie wypowiem sie, bo nie bardzo n > ie znam. Ja też się nie znam. Sugerowałam ci tylko - bo tak wnioskuję z wyglądu - że Katarzyna Pakosińska ma za sobą operacje plastyczne. > > To co wiem na pewno, to ze Kasia Pakosinska - 45-latka - wyglada wyjatkowo dobr > ze, a figure ma lepsza niz dobra - ma po prostu wspaniala. To tak mocno a propo > s czerni i kobiet po 40-ce. Nikt nie pisał o figurze. Już przyznałam, że jej dobrze w czerni, są takie wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
quesuerte Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 19:48 Im jestem starsza i wiecej kobiet znam, to widze, ze maja swoje powody, a ci watpliwej jakosci kandydaci to tylko wygodna wymowka. Jaki procent Twoich znajomych to te 30stki z tematu? 40%? Wszystko sie zgadza; polowa jest (lub marzy o) w zwiazku z kobieta i Ci tego nie powie, druga polowa ma inne zainteresowania niz maz i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 19:49 Bo nie muszą wychodzić za mąż "bo tak wypada" , nie muszą, żeby się utrzymać. Przypuszczam, że sytuacja byłaby podobna i 200 lat temu gdyby samodzielnośc kobiet była na poziomie podobnym do obecnego. Odpowiedz Link Zgłoś
herca Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 20:03 dokladnie, a wrecz jeszcze caly czas ilosc singielek bedzie wzrastala bo ciagle jeszcze sporo dziewczyn jest od malego trenowana do tego zeby sie komus spodobac ("bo sobie meza nie znajdziesz" jeszcze pada tu i tam). Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 09:53 No nie muszą, i to się zgadza, nikt nie musi i ma do tego prawo. Tylko w wątku startowym było, że nie z wyboru ta samotność. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 21:11 Ale dlaczego pytasz o to czemu trzydziestki są same a nie o to dlaczego kolesie mieszkają z mamą i nie wiedzą jak się trzyma młotek? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 22:46 A muszą wiedzieć? Nie lepiej jakby zarobili i zapłacili za wbicie tego gwoździa? Odpowiedz Link Zgłoś
cichociemnoo Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 21:29 Jak dziewczyna jest ladna, inteligentna i chce miec faceta to bedzie miala. Jak nie ma to nie taka ladna czy inteligentna widac. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 22:09 cichociemnoo napisała: > Jak dziewczyna jest ladna, inteligentna i chce miec faceta to bedzie miala. > Jak nie ma to nie taka ladna czy inteligentna widac. A ja myślę, że jesteś z niedużej miejscowości, gdzie baby ocenia się po fakcie złapania chłopa. Mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:07 Ja z duzego miasta, a widzę tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:21 domowapani napisał(a): > Ja z duzego miasta Którego? Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 09:21 Z Poznania. Wystarczająco duże? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 15:13 taki-sobie-nick jest z Warszawy, myśli, że paniusia z niej, że ho!ho!, a podstawowych informacji w necie nie potrafi znaleźć i na forum pyta, co google znajduje jej w kilka sekund Odpowiedz Link Zgłoś
prophetess.pl Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 21:50 Błagam... w przeważającej proporcji (tak 99 na 100) te super laski są egoistkami. Nigdy nie zdarza im się powiedzie zdania bez "ja". Kontemplacja siebie, rozkminianie dlaczego ktoś tak zrobił czy powiedział, przekonanie "to ZAWSZE mnie spotyka" przy najdrobniejszym niepowodzeniu... Crying of attention... Poziom dojrzałości - na etapie 15 lat. A te liczne zainteresowania? Pewnie się z nimi ukrywają. Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:06 Nie znam tych mistycznych "super lasek". Przykro mi, ale najlepszych facetów wyhaczyly (w tym ja) super zolzy (ekstremalne egoistki, egocentryczki, popaprane emocjonalnie szalone kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:16 domowapani napisał(a): > Nie znam tych mistycznych Mitycznych, kobieto, mitycznych. > Przykro mi, ale najlepszych facetów wyhaczyly (w tym ja) super zolzy (ekstremal > ne egoistki, egocentryczki, popaprane emocjonalnie szalone kobiety. Taaaa, 100% normy zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 09:30 Przecież się poprawiłam. No niestety patrząc po otoczeniu, to tak już jest. Liczy się to coś i to, żeby nie chcieć i nie starać się za bardzo. Współczuję obecnym singielkom, bo do wyboru jest dziś tinderowy seks - sprawdziłam osobiście działanie tego serwisu (wrodzona ciekawość) i przecież to jest poprostu burdel za darmo. Na Sympatii też zdarzały się propozycje seksu, ale były chociaż odrobinę zawoalowane. A tu jebut prosto i na temat. Masakra totalna. I te laski niby inteligentne, chcą być postrzegane jako wyzwolone i żeby sobie czasem nikt nie pomyślał, że im zależy na związku i uprawiają swobodny seks ze "zmaczowanymi", bo a nuż się trafi uczucie. To jest takie smutne i żałosne. Wystarczy poczytać kolesia od pokolenia Ikea. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 14:55 Ale czemu im współczujesz? Tinder nie jest przeznaczony do szukania wielkiej miłości, a z dwojga lepsze otwarte propozycje niż zawoalowane. Wszystko jest dla ludzi - fakt, że komuś trudno znaleźć życiowego partnera nie oznacza, że seksu uprawiać nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 15:23 Ale moja psiapsiolka i jeszcze jedna bliska koleżanka traktują tindera właśnie z taką nadzieja na dłuższą znajomość. Kolejne porażki totalnie im nie dają do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 15:33 No to może dobrze byłoby im uświadomić, że to wyszukiwarka ludzi wybranej płci, którzy chwilowo przebywają w pobliżu i mają wolny wieczór, a za 48 godzin mogą być z powrotem w domu odległym o setki kilometrów - i nic ponadto Oczywiście nie wątpię, że jakieś tam związki w ten sposób się narodziły... Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 17:22 sęk w tym, że one chyba to wiedzą, ale jednak nadzieja gdzies tam jest swoją drogą, czy te wszystkie portale randkowe, że tak to ujmę "bardziej tradycyjne", jeszcze działają? Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 18:11 >sęk w tym, że one chyba to wiedzą, ale jednak nadzieja gdzies tam jest smile >swoją drogą, czy te wszystkie portale randkowe, że tak to ujmę "bardziej tradycyjne", jeszcze działają? Dzialaja. Nie logowalem sie od pol roku. I jak tak Was czytam zaczynam sie zastanawiac, czemu mnie nie bylo na tym tinderze jak dotad.. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 18:14 Za malo przekopiowalo. Mialo byc: Dzialaja. Jestem na jednym. Jestem czy tam bylem. Nie logowalem sie od pol roku -ale jeszcze pol roku temu ten jeden przynajmniej dzialal. Znajoma wiem korzystala bardziej niedawno, jakos 2 czy 3 miesiace temu i tez poznala kogos. I jak tak Was czytam zaczynam sie zastanawiac, czemu mnie nie bylo na tym tinderze jak dotad.. Odpowiedz Link Zgłoś
tsaria Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 21:57 Myślę, że są dwa rodzaje kobiet: - te które mają zbyt wysokie wymagania, mniemanie o sobie, sama z siebie nie wiele dają, mają trochę już staropanieńskich przyzwyczajeń, one przegrywają wyścig o atrakcyjnego faceta z 20 latkami, oraz - te które są zdesperowane i uwieszają się na kolejnych facetach, zbyt wcześnie się odkrywając. Mam w swoim otoczeniu takie panie z obu kategorii. Jedna dobrze wykształcona, nieźle zarabiająca, atrakcyjna, ale bez fajerwerków. Jej oczekiwania odnośnie faceta są wysokie, szuka ideału, takiego co i wykształcenie będzie miał, dobrze zarobi, ale będzie na każde jej zawołanie. Chce samca alfa, jednocześnie każdego kolejnego próbuje upupić, co w konsekwencji prowadzi do ucieczki pana. Marzy o dzieciach, o domu i mężu, ale denerwuje ją każda niedogodność jaka pojawia się w jej życiu (dzieci siostry, krzyki pod oknem innych dzieci, koleżanka która będąc u niej w gościach przestawiła figurkę). Nie wyobrażam sobie, żeby na dłuższą metę mogła zamieszkać z inną dorosłą osobą i zaakceptować ją w pełni. I druga koleżanka, lekarka, fajna i równa dziewczyna, która ma już takiego joba na punkcie założenia rodziny, że każdego potencjalnego faceta traktuje jako dawce nasienia. Celuje w panów dużo poniżej swoich możliwości. jak mi przedstawiła miłość jej życia, to autentycznie myślałam, że z krzesła spadnę. Facet ją od początku olewał, a ona za im latała, sponsorowała, w konsekwencji nawet i on ją zostawił. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:21 Czyli mamy panią z nerwicą natręctw i znerwicowaną egocentryczkę. Dziękuję postoję. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 15:17 One, gdyby miały ciebie za kandydata, to również by wolały poczekać Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 15.01.18, 23:02 Co lepszy gatunek, to żonaty i żona łatwo nie odpuści Drugi gatunek bywa okazyjny, ale to coś jak yeti Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 00:07 Z moich obserwacji: jeśli taka dziewczyna pracuje/kształci się w 'sfeminizowanej' działce, to przez parę kluczowych lat nie ma w ogóle kontaktu z rówieśnikami płci męskiej. Dziewczyny idące po studiach do korporacji mają nieporównywalnie lepszą sytuację finansową niż przeciętna doktorantka - na doktoratach można co najwyżej liczyć na stypendium, ale tylko jeśli jest się w gronie najlepszych studentów, oprócz pracy nad doktoratem trzeba publikować, jeździć na konferencje (mieć na to kasę) i prowadzić zajęcia (charytatywnie). Zatem w korporacji 25-latka ma poczucie, że właśnie zaczęła dorosłe życie, stać ją na wyjazdy z kolegami, na dłuższe wyprawy do Wietnamów i innych Peru, na abonamenty w siłowniach, kursy mandaryńskiego (doskonała okazja na poznanie kogoś, spędzenie czasu zanim podejmie sie decyzję o wejściu w związek); dodatkowo taka dziewczyna nie musi dokładnie planować, gdzie będzie i z kim za pół roku, za rok, za dwa. Doktorantka musi natomiast mieć dobę z gumy, bardzo dobrze naoliwione trybiki, żeby się wyrabiać ze zobowiązaniami, musi martwić się o kasę, do tego w niektórych dziedzinach dochodzą międzynarodowe 2-3 miesięczne staże czy wyjazdy naukowe. No i jednak tak jest, że w Polsce mamy o wiele więcej wykształconych kobiet niż mężczyzn. W największych miastach to nie problem, ale w mniejszych (o małych miasteczkach nie wspominając) rzeczywistość jest taka, że 'sensowni' faceci wyjechali realizować się w Warszawie, Wrocławiu czy w ogóle za granicą, dziedzice lokalnych biznesów są już albo upolowani, albo mają przedziwne poglądy (wzmacniane pozycją ekonomiczną), a reszta to tacy, którzy może ewentualnie jakiś licencjat zrobili. Ponadto kwestie kulturowe: rzadko kiedy trafia się taki mężczyzna, który 'nie boi się" silnej kobiety, feminista, który dodatkowo nie ma głupkowatych kolegów czy rodziny, którzy mu będą sączyć do ucha, że po co ci taka stara i niezależna baba. Przeciętny macho nie wie, jak być z taką partnerką. Natomiast do silnych i dobrze zarabiających kobiet lgną wszeliej maści poszukiwacze drugiej mamusi - naprawdę łatwo się poddać i przestać wierzyć w to, że wyłuska się kogoś odpowiedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 08:07 "Natomiast do silnych i dobrze zarabiających kobiet lgną wszeliej maści poszukiwacze drugiej mamusi" Nie tylko mamusi ale kogos, kto nada kierunek i sens. To sa czesto udane zwiazki. Po co "silnej" kobiecie rywalizujacy z nia na codzien, "silny" mezczyzna, i na odwrot, po co "silnemu" mezczyznie rywalizacja w domu z "silna" kobieta? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 08:19 Ty widzisz rywalizację, ja widzę równowagę. Po co silnej kobiecie słaby mężczyzna, przecież będzie ją irytował i prowokował. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 08:39 Slaby w cudzyslowiu, czyli np. Taki ktory, nie musi kierowac zawsze i wszedzie. Typ, ktory lubi sie podporzadkowac, i umie zyc w grupie na szeregowym stanowisku... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 08:47 A z silnym będzie walczyć o pozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 22:56 W korporacjach jest pełno bab, zwłaszcza działy księgowe, zakupowe itd. Międzynarodowe staże nie są złe-bo towar za granicą bywa mniej przebrany i roszczeniowy Kolejnym mitem są kursy językowe. Prawie każdy kurs ( może za wyjątkiem jez.niemieckiego) jest oblegany przez kobiety lub czasem trafi się rodzynek w postaci geja. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 23:00 > Kolejnym mitem są kursy językowe. Prawie każdy kurs ( może za wyjątkiem jez.nie > mieckiego) Dlaczego niemiecki nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 09:39 Mam takie osoby w towarzystwie i dla nich zwiazek nie jest priorytetem za wszelka cene. Maja swoje zycie, maja przyjaciol, moga sie same utrzymac, nie musza z rozwianym wlosem zabiegac o faceta i sie do wszystkich wdzieczyc. Nie maja tez parcia na dziecko - jak bedzie dobry zwiazek to i dziecko beda miec, a jak nie - to nie. Chca zwiazku, ale partnerskiego, opartego na przyjazni, wspolnych wartosciach, i podobienstwue, od poziomu wyksztalcenia po zainteresowania. Nie chca tez latac na szmacie dookola pana i wladcy, to im nie pasuje. I tak, potrafia zadzwonic po hydraulika, posprzatac i ugotowac, ale to nie jest ich celem w zyciu, no i ta osoba musi im sie podobac, tak zwyczajnie. nie wydaje mi sie, ze to wybujale wymagania, wrecz przeciwnie - jedynie sluszne. Nadmierne wymagania to wyglad i status materialny. Priblem w tym, ze kobiety poszly do przodu, a panowie zostali w miejscu, majac oczekiwania z innej epoki i niewiele z siebie dajac. Druga sprawa, to, ze jest tyke kawalerow co panien, ale panny sa wyksztalcone, zarabiajace, a ci kawalerowe to "chlopaki do wziecia", te grupy nie maja szans sie spotkac. Oczekiwania kobiet, przynajmniej tych, ktore sa w stanie na siebie zarobic, to juz nie "zeby wyplate oddawal i malo pil", tylko po prostu partnerstwo. Jak kogos takuego nie znajda, to sie na sile z jakims menelem nie zarecza, bo maja wysokie poczucie wlasnej wartosci - i dobrze. Sa w zyciu inne wartosci niz zwiazek z kimkolwiek i dzieci. Widze tez wiele mezatek, ktore sa srednio szczesliwe w tym zwiazkowym wyduszaniu kazdego grosza z meza i pilnowaniu go (widac to zreszta na forum) oraz klopotach z dziecmi. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 14:37 Zjawisko, ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia- jak zawsze aktualne Ciekawie sie czyta zenski punkt widzenia, zwlaszcza, ze z punktu widzenia meskiego jest... niemal dokladnie odwrotnie. Calosc Twojej (i nie tylko) wypowiedzi moznaby sprobwadzic do naglowkow: - jesli kobiety czesciej sa same, to dlatego, ze nie zadowola sie byle kim jak kiedys - mezczyzni czesciej sa sami, bo nie maja nic ciekawego do zaoferowania Wg. mnie na pewno nie jest to jednostronne, z pwoodzeniem mozna to zastosowac w druga strone tez. Piszesz m.in: >Priblem w tym, ze kobiety poszly do przodu, a panowie zostali w miejscu, majac oczekiwania z innej epoki i niewiele z siebie dajac Kobiety jak sama zauwazasz duzo mniej sklonne sa, zeby dbaly o domostwo, czyli duzo mniej gotuja nie tylko dla rodziny, ale w ogole; mniej piora, sprzataja, tj. zajmuja sie domem. Mniej zajmuja sie dziecmi, bo czesciej pracuja na pelny etat, czesciej wybieraja kariere niz kiedys. Jednoczesnie wiecej niz kiedykolwiek oczekuja, ze mezczyzni zajma sie dziecmi, praniem, rozwieszaniem, prasowaniem, myciem, sprzataniem, gotowaniem itd. Mezczyzni obecnych czasow natomiast to zupelnie inni mezczyzni niz generacje temu. Duzo mniej mezczyzn pali niz niegdys (kobiety pala i pnie tylko mniej ale wlasnie wiecej). Czesciej uprawiaja sporty. Nikogo nie dziwi facet, ktory popycha wozek z niemowlakmiem a za nim drepta starsze rodzenstwo. Nie dziwi nikogo facet robiacy zakupy spozywcze w supermarkecie dla calej rodziny. Nikt nie jest zaskoczony, gdy slyszy o mezczyznie, ktory wymienia pieluchy dziecku. Jednoczesnie tak samo jak kiedys oczekuje sie, ze beda mieli prace, niebyle jakie, zejscia z oczekiwan dotyczacych samodzielnosci (niezla praca, niezaleznosc, odciecie od mamy/ wlasne lokum) - w ogole nie ma . Natomiast pomimo, ze mezczyzni tak bardzo sie zmienili (choc Ty twierdzisz ze "stoja w miejscu"), kobietom oczekiwania wzrosly - poniewaz do tradycyjnych oczekiwan wobec mezczyzn (jak piszesz niech malo pije, ma prace i przynosi kase) doszly nowe. Same z siebie jednak kobiety oferuja mniej - poniewaz duzo bardziej skupiaja sie na sobie - kiedys siebie stawialy na dalszym planie. Tak wiec rownie dobrze mozna rzecz, ze to panie oczyma mezczyzn maja mniej do zaoferowania i ze czesciej wybieraja zycie singla. Jak sie trafi ktos odpowiedni - super. Ale bez cisnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
herca Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 18:59 Tylko ze porównujesz to co jest dzisiaj do "kiedyś", czyli panie robią mniej niż kiedyś. To prawda a to wynika z tego "kiedys" normalne było ze kobieta robiła dwa etaty czyli w pracy praca a po pracy "zajęcia domowe", podczas kiedy typowo męskie zadania to zadbać o samochód czy przynieść drewna do kominka czyli jednak dużo mniej roboty. I dzisiaj kobiety się na to nie godzą bo niby czemu jedna osoba w związku ma zasuwać dwa razy więcej niż druga? Ten tradycyjny podział ról wziął się chyba z czasów kiedy kobieta nie pracowała i w takiej sytuacji logiczne mi się wydaje ze jeśli mąż pracuje 8 h to ja nie leżę i się obijam w tym czasie a po jego pracy razem robimy pranie tylko js ogarnę dom a on dostarczy kasę. Wydaje mi się to sprawiedliwe. Stad powiazanie prac domowych z płcią (tak sobie myśle). Nie wydaje mi się sprawiedliwe żeby pracując oboje tylko jedna osoba miała dodatkowo jeździć na mopie bo tak. Jeśli jakiś pan się na to obraza to rzeczywiście będzie miał problem ze znalezieniem partnerki. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 20:19 Zgadzam sie wz wlasciwie wszystkim co tu napisalas. W telegraficznym skrocie napisalas ciut inaczej, to co i ja mysle. Kiedys kobiety poza praca zarobkowa, robily w gospodarstwie domowym wiecej i to bylo uwazane sa normalne. Teraz dla pan praca zarobkowa nadal owszem, ale w domu mniej - i to mezczyzni coraz czesciej i czesciej przejmuja niejedne zajecia domowe, w porownaniu do tego jak bylo kiedys. Ale nie jest to przeciwwaga dla tego, ze mniej pracuja. Mezczyzni jednoczesnie tak samo pracuja na etat, na pewno niemniej (jesli juz,to wiecej)- i tego sie tez od nich oczekuje. Jesli mezczyzna tak jak piszesz stwierdza, ze on mopa nie tknie i ze to zajecie pani -bedzie mial klopot ze znalezieniem parnerki, bo malo ktora na duza dysproporcje sie zgodzi. Dlatego o 180 stopni odwrotnie oceniam to, co Twoja poprzedniczka podsumowala jako "mezczyzni stoja w miejscu" . To co by mieli zrobic, zeby nie stali w miejscu, skoro i praca, i bycie samodzielnym i teraz rowniez zajmowanie sie tym, czym zajmowaly sie kiedys glownie kobiety to "stanie w miejscu"? Na ile etatow pracowac? Trzy, plus rodzic? Jednoczesnie kobiety, ktore wczesniej jak piszesz mialy 2 etaty, a teraz jeden z etatow jest dzielony - "poszly do przodu" - czytamy w tej samej wypowiedzi. I do tego sie odnioslem. Nie widze tego, jako powod, dla ktorego ladne, inteligentne, samotne 30-tki nie chcace byc same - nie umieja czesto znalezc stalego partnera. A przypominam o tym tu dudni dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 09:50 Jeśli nie z wyboru to niestety, zaspały. Bo kandydaci spełniający wymagania są już w większości zajęci po prostu. W rodzinie mam taki przypadek, córeczka tatusia i mamusi, nie jedynaczka, ale najmłodsza. Na studiach poznała faceta, costam poważniejszego było, ale mamusia i tatuś ukrócili (no, to dobre 40 lat temu było, więc trochę inne realia), bo jeszcze ma czas, teraz wykształcenie ważniejsze. I tak to wykształcenie było ważniejsze, że potem też już nie było kandydatów na poziomie. I co z tego, że wykształcona, zarabiająca i samodzielna? (Nie dewaluując wykształcenia, zarabiania i samodzielności - tylko jeśli skupiamy się wyłącznie na jednym, to inne aspekty mogą przelecieć koło nosa, coś za coś). Po 40-tce kandydat się znalazł, tylko że nie na poziomie i mocno felerny. Przez 10 lat się z nim bujała, finansowała, dziecko mają wspólne, zresztą zaraz na początku znajomości zrobione. Pani ma 60 lat, dziecko właśnie zaczęło i jednocześnie prawie od razu skończyło studia, charakter tatusia w nim wychodzi uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 10:31 Nie znam takiej ani jednej. Wykształcone, samodzielne 30-latki będące singlami z przymusu albo są umiarkowanie wydolne towarzysko (tzn. na wypady z kumpelami- cud miód, ale do flirtu z facetem doopa), albo bardzo nienachalnej urody, albo jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 12:35 Za "moich czasow" tj ok 20 lat temu tez tak bylo, samotne 20kilkulatki - 30 kilkulatki. Wiekszosc z nich do 40tki przestalo byc samotnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 15:25 Jeszcze tak myślę - dobrze jest chyba spisać listę cech wymarzonego faceta. I przeanalizować te wymagania pod kątem priorytetów. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 18:52 Heh, w życiu nie jest różowo, ale u celebrytów nie lepiej. Co się dzieje u celebryckich singielek po 30 - ce: www.pudelek.pl/artykul/123468/herbus_potwierdza_ze_spotyka_sie_z_bylym_gardias_dla_nas_to_tez_bylo_zaskoczenie/ No komedii romantycznej z tego chyba nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 18:57 Też to czytałam. A czego się spodziewała, przez 6 lat kryzysowa narzeczona, teraz już nie wiośniane dziewczę, a w pretensjach. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 19:18 A mogła wpaść, zanim przestała być "wiośnianym dziewczęciem". Och, głupia. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 19:21 Ano głupia. Ale nie dlatego, że nie wpadła, tylko dlatego, że tyle lat prowadzała się jak maskotka z podstarzałym reżyserem, który nie ukrywał, że nie ma zamiaru się żenić. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 19:22 sumire napisała: > A mogła wpaść, zanim przestała być "wiośnianym dziewczęciem". Och, głupia. Najlepiej kilka razy z rzędu z kilkoma różnymi facetami, to jest dopiero nobilitacja prawdziwej "kobiety". Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 19:26 Przecież to najnowszy amant Herbuś ma jakieś stado dzieci z różnymi kobietami... I patrzcie, taka wyjściowa bezdzietna singielka na niego poleciała. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 20:56 A mnie w tym stadzie bawi ten amant, łączący obydwie panie.Jak to jest, że takie przeciętne typki potrafią się nieźle ustawić i zawsze jest u nich "ruch".Kobiety się pojawiają i znikają, ale nie ma też dużych przestoi, a i jakieś dzieci się po drodze trafią...Żyć nie umierać.Mam tylko nadzieje, że nikt nie będzie się tutaj bić. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 16.01.18, 21:12 Szczerze nie znam ani jedenej takiej jak opisujesz. Mam około 30 lat i mnóstwo znajomych. Ledwie jedną w tym przyjaciółkę singelke, która to może nie piękność ale moze się podobać jest inteligentna, samodzielna i dobrze zarabia. Charakterek ma przy tym trudny tak ze związki jej nie wychodzą za bardzo. Przyjaźnie i romanse natomiast tak. Raczej nie jest nieszczęśliwa. Nawet bym powiedziała ze obiektywnie dobrze jej jak jest. Natomiast to co niejako przeszkadza to fakt ze otoczenie zaczyna dorabiać się potomstwa i nie jest już takie chętne na spontaniczne wypady. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 19.01.18, 20:38 Przez cały czas czułem oczekiwania wobec mnie, tę wysoko postawioną poprzeczkę. I rozumiem mężczyzn, którzy nie mają siły ciągle trzymać intelektualnej gardy, zawsze męsko wyglądać, trzymać leniwego siebie w nieustającym zamknięciu. Być gotowym na celną puentę, świetną ripostę i słowną szaradę. Rozumiem mężczyzn, którzy odpuszczają, uciekają i zniechęcają się. Jesteście dla nas zbyt energochłonne, wymagające. Macie za duże oczekiwania, niespożyte siły i ciągłą potrzebę stawiania wyzwań. A ja wolę poleżeć na kanapie pod kocem, poprzytulać się i oglądać seriale na komputerze. Tak wiem, wy też je oglądacie - te zaskakujące, mądre, dające do myślenia i dobrze wyreżyserowane. Ale potem lecicie dalej - na zajęcia z burleski, a ja chcę zasnąć z pokruszonymi chipsami na swetrze. I obawiam się, że nie ja jedyny. czy kobiety mają prawo stawać wymagania? Tak. Czy mężczyźni mogą stawiać wymagania? Nie. Spróbuj powiedzieć że ma kobieta ma być pin up i obiad ma być na stole... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 19.01.18, 20:59 Czyli po to był ten temat. Zieeeeeeeew Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Ładne, inteligentne, samotne 30stki 19.01.18, 20:59 PS. Dobijajcie to forum. Odpowiedz Link Zgłoś