Dodaj do ulubionych

Planszówki dla rodziny

18.01.18, 20:07
Czy i w jakie planszówki gracie z dziećmi powiedzmy powyżej 5 lat? I czy są takie, które są ciekawe dla dzieci, ale też dla rodziców?
Obserwuj wątek
    • stulta Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:20
      Moje dzieci najchętniej grały w wieku 5- 6 lat w Chińczyka ( ja osobiście nie lubię) i w Rummikuba,( z niewielką pomocą dorosłych), potem w Farmera, Owce i wilki, Monopoly, Blokuś, warcaby, nieśmiertelne grzybobranie.
      • stulta Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:21
        Dorośli z mojej rodziny lubią Rummikuba, Blokusia i Farmera.
    • ichi51e Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:26
      Gramy w beast of balance teraz i w taka tylke ze z koniami www.tutulandia.com/mobile/pl/p/Bowling-Club-Kregielnia-Les-Jouets-Libres/2252 (kupilam okazyjnie za polowe ceny) jak gramy z doroslymi to trzeba trafiac miedzy nogami jak z dzieckiem to trzeba zbijac figurki. Za konia 2 pkt za jezdzca 1 za pare 5 za sedziego -1 i gra do zbicia wszystkich.
      • ichi51e Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:26
        W Wsiasc do pociagu i labirynt tez moi rodzice grali z 5latka.
    • gulcia77 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:28
      U mnie "od zawsze" Rummikub i karciana kanasta. Nie nudzi się nikomu z nas smile
    • aaa-aaa-pl Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:32
      Scrabble i " WIlki i owce" - uwielbiamy !Syn ma jeszcze jakieś karciane- ale tego ja pojąć nie potrafię.
      • paniusia.aniusia Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 21:23
        Agenci,Dixit
    • klaramara33 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 21:37
      Ostatnio gramy w Było sobie życie.
      • mamagapka Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 12:33
        my też
    • mamma_2012 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 21:41
      Głównie szachy i ostatnio też monopol.
    • lianis Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 21:42
      Chinczyk, monopol, wsiasc do pociagu
    • szarsz Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 21:48
      Sabotażysta, ale polecam od czterech osób. Ja też bardzo lubię Bankruta, tego nowego, z NK, od Knizi, tu już w trzy osoby jest fajnie - chociaż moja siedmiolatka jeszcze nie jest w stanie zapanować nad kartami, ma za małą rękę, muszę jej pomagać. Lubię Story Cubes, Super Farmera, Pędzące Żółwie. Czarne historie są też w wersji dla dzieci, ale to już muszą czytać. Rummikub też. Ja lubię karcianki, tysiąca, kanastę, ale nie mam z kim grać.

Czytające dzieciaki świetnie sobie radzą w taboo, ale to już imprezowa gra, musi być 6 osób co najmniej.
    • aerra Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:05
      Młody w tym wieku całkiem nieźle łapał zwykłe Carcassonne (chociaż mamy też wersję dla dzieci i jak było mniej czasu to graliśmy w tę dziecięcą, bo jest szybka), Dixit, Grzybobranie, Wiewióry, 5 sekund, Potwory do szafy...
      Mamy też sporo gier Egmontu z tych tanich serii: Owocowy wyścig, Pizza, cośtam z kosmosem wink
    • black-cat Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:25
      Alias, Komiks (ponad 7 lat), Taboo (ponad 10 lat), Dixit, Dobble, Uno (wszystkie dzieci za tym szaleją), Monopoly, Chińczyk, 5 sekund, wszelkiego rodzaju memory, Piotruś, Haps (nie jestem pewna czy dobrze napisałam, to gra karciana), Gorący ziemniak.
      • jeste_m_sobie Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:28
        A jaka gra dla mamy i sześciolatki? Problem, że tylko dwie osoby - większość gier w takim składzie traci rumieńce. Gramy w superfarmera, chińczyka, grzybobranie, 5 sekund... Może coś ciekawszego?
        • beverlyja90210 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:34
          DOMEK rewelacyjna gra pierwsza na jaka nie trzeba mnie namawiać i nie gram z dzieciakami „za karę” mam fun z grania
          • beataj1 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:44
            Oooo wygląda na super grę. Dla maniaka remontów smile
            Dzieki piekne
          • aerra Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 20:40
            My też mamy Domek, ale od niedawna, więc nie wiem czy 5-latek dałby radę - ale tak, dla starszych polecam wink
        • asientos Re: Planszówki dla rodziny 25.01.18, 20:00
          Pędzące żółwie, dla mnie bomba
    • jaulfa Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 23:28
      Graliśmy w wyścigi ( na podstawie autek), yenga, grzybobranie, Double, chińczyka.
      Teraz - młody nastolatek- w kości, rumikuba, 5 sekund, Double, krzesła
    • bywalec.hoteli Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 23:43
      Podłączę sie pod temat bo niedługo zacznie sie granie z dziecmi smile
    • saszanasza Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 23:49
      Enigma jest świetna!
      • jagodka_mare Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 11:02
        Double i pedzace żółwie z 5latka. Od 10 lat taboo jest naszym hitem. Ale wkrecamy też 5 łatkę w grę
    • beatazet Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 14:13
      Qwirkle
    • kondolyza Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 14:28
      doble
      chinczyk
      krzesla
      SuperFarmer
      Dixit
      Geniusz
      Monopol
      warcaby
      bierki
      Carcassone
      5 sekund
    • mama_kotula Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 14:28
      W całą masę.
      Z sześciolatką: Fuse, Ognisty podmuch, Splendor, Wsiąść do pociągu, masę głupich imprezówek typu Polowanie na Robale, Fluxx, Sushi Go, Kajko i Kokosz - przygody wojów, Pandemia lekarstwo, Eksplodujące kotki; z poważniejszych Magia i Myszy. Park Niedźwiedzi, Mniam mniam, Kingdomino, Yeti, Zakazana wyspa, Zakazana pustynia, Zapraszamy do podziemi, Takenoko... Poprawkę biorę na to, że moja 6-latka jest ograna bardzo i ma styczność z dorosłymi planszówkami praktycznie od urodzenia. W niektórych lekko modyfikujemy zasady.

Ze starszymi - nastolatki - gramy w sumie we wszystko dorosłe. Ostatnio głównie w Pandemię, Legendary i Martwą Zimę.
    • dziennik-niecodziennik Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 15:06
      Przepraszam, lekki offtop
      Dosc czesto tu pada haslo Dixit - w jakim wieku dziecko dla was satysfakcjonujaco gra? Bo nie wierze ze ktos ma frajde z gry w Dixita z osmiolatkiem...
      • szarsz Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 17:12
        Dixit dixitem (ja sama nie bardzo lubię, z dziećmi czy bez), ale pada tu również chińczyk i grzybobranie. Zdaje się, że nie wszyscy przeczytali, o co pyta autorka.
      • aerra Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 20:42
        No co Ty? Dziecko ma czasem genialne skojarzenia wink
        Tylko Dixit zdecydowanie im więcej osób tym lepiej. 3 osoby to za mało, 4 ujdzie w tłoku, ale przy 10 to gra się rewelacyjnie i spokojnie połowa może być dzieciaków wink
        • dziennik-niecodziennik Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 14:39
          No to nie wiem. Mi sie malo satysfakcjonujaco gra nawet z nastolatkami rodzinnymi...
          • mama_kotula Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 13:46
            Bo w Dixit sie najlepiej gra z ludźmi, którzy mają podobny mindset do naszego, podobny poziom wiedzy i ogarnięcia w świecie. I ogólnie we wszelkiego typu kalambury i gry skojarzeń. Poza tym, że ja w ogóle nie lubię Dixita, gdyż jest drętwy.

Ale w kalambury gram z 6-latką, 13- i 15-latkiem. I mężem. Jedyną interesującą rzeczą wtedy jest takie kombinowanie, by hasła niezrozumiałe dla 6-latki przedstawić w sposób dla niej zrozumiały. Typu "kość słoniowa" - o ile mężowi czy starszym dzieciom mogę powiedzieć "materiał, z którego są zbudowane ciosy zwierzęcia z trąbą", to dzisiaj na taki opis młoda zrobiła oczy jak spodki, więc szybko zmieniłam na omawianie każdego wyrazu osobno "zakopuje to pies... (dziecko odpowiada: kość) dobrze, i to pochodzi od takiego dużego zwierzęcia z trąbą, afrykańskiego lub indyjskiego".
            Najśmieszniejsze jest to, że ona wie, co to jest kość słoniowa, a jednak z opisu "normalnego" nie zgadła.
            No ale ogólnie to nie jest jakaś wielka frajda, dużo większą mam, kiedy w drużynie mam ludzi, którzy kojarza tak samo i jak mi mąż mówi "książka, dużo wyrazów, małe zwierzątko..." to wiem, że chodzi o słownik homonimów tongue_out.
      • tryggia Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 14:39
        O, przed chwilą chwalilam Dixit. Gramy, a najmłodszy ma 8 lat. Fakt, ma dość proste skojarzenia, ale np.zawsze trafia w cudze.
    • an_ika589 Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 10:20
      Polecam wink brykus-zabawki.pl/pl/nowosci-promocje/143-gra-nie-smiej-sie.html i spróbuj się nie śmiać tongue_out
      • blablanie Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 10:42
        Ale to od 8 lat...
        • mama_kotula Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 13:51
          Podany wiek najczęściej jest orientacyjny i oznacza dziecko, które NA PEWNO sobie samo z grą poradzi. Często 8+ oznacza: na kartach są pojedyncze słowa, które trzeba umieć przeczytać. Albo: liczenie punktów polega na dodawaniu i mnożeniu. Ale trzeba zobaczyć i samemu ocenić, czy dziecko da radę - moja 6-letnia córka grywa w gry 8+, 10+, a bywa że i w dorosłe.
          • mama_kotula Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 13:55
            W polecanym "Nie śmiej się" dziecko młodsze może grać w parze z rodzicem, który mu będzie czytać hasła.
            U mnie w domu by nie przeszła ta gra w ogóle, bo nikt nie lubi z siebie robić idioty tongue_out
    • panna.z.wilka Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 10:33
      "Osadników z Catanu" ostatnio wyciągnęliśmy z szafy na próbę - sześciolatek miał taką frajdę, że kończyć nie chciał. (Delikatnie zmieniliśmy jedynie zasady na jakiej działa złodziej.)
    • blablanie Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 10:48
      Podłącze się i lekko utrudnie... W co zagrać z 5i 3 latka..grzybobranie ok, ale dudy nie urywa... Chińczyk czy inne frustration są nie do przejścia dla nich, szybko się nudzą...Jenga nie bo tak modyfikują zasady że się grać nie da...jedynie coś z było sobie życie o zarazka h jest ok, ale 5latka szybko się nudzi...kurcze chciałabym w monopoly zagrać lub osadników lub w Scrabble, ale to jeszcze muszę trochę poczekać... Z 5 latka jest taki problem ze nie uznaje żadnych zasad i większość gier kończy się zanim się zacznie, bo jej zasady są absurdalne i płynne, tak zrobione ze tylko ona wygrywa zawsze...i to mnie strasznie wnerwia, a nie wiem jak to zgrabnie ominąć...
      • dziennik-niecodziennik Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 14:42
        Normalnie ominac. "zasady sa takie i takie, gramy tak albo wcale". Najwyzej przegra. Taki lajf, przegrywania tez sie trzeba nauczyc.
        Corce nie odpuszczamy, mimo ze sie dąsa czasem o przegrana. No, ja czasem sie podloze, ale maz jest nieugiety w tej sprawie - i dobrze.
      • memphis90 Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 22:18
        Potwory do szafy i Nogi stonogi. Grałam też w tamę bobra, ale to w sumie wariacja jengi. Dzieciakom w tym wieku podobała się Pycha Micha, ale to nie planszówka smile
      • mama_kotula Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 13:49
        "Tata miś".
      • sineado Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 14:24
        Moja jak miala 5lat to domino obrazkowe i memory( przeważnie mnie odgrywała), a teraz to w byle jakie planszówki. A ostatnio pokazywałam jej jak grać w statki na zwykłej kartce papieru i bardzo jej się podobało.
    • terencja07 Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 23:05
      moja styczniowa 7 latka gra z rodzicami/dziadkami najwięcej w Rummikub, Labirynth , Uno, Domino dziewiątkowe. Ma dużo innych gier ale w te gramy nałogowo.
    • tryggia Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 14:37
      Ostatnio odkryliśmy Dixit. Odkryłam nieznaną poetycką stronę dzieci. Fajne jest też to, jak, okazuje się, znamy i czujemy się wzajemnie.
    • polkamadziecko Re: Planszówki dla rodziny 25.01.18, 13:27
      Polecam gry karciane firmy DJECO wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka