mamablue 18.01.18, 20:07 Czy i w jakie planszówki gracie z dziećmi powiedzmy powyżej 5 lat? I czy są takie, które są ciekawe dla dzieci, ale też dla rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stulta Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:20 Moje dzieci najchętniej grały w wieku 5- 6 lat w Chińczyka ( ja osobiście nie lubię) i w Rummikuba,( z niewielką pomocą dorosłych), potem w Farmera, Owce i wilki, Monopoly, Blokuś, warcaby, nieśmiertelne grzybobranie. Odpowiedz Link Zgłoś
stulta Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:21 Dorośli z mojej rodziny lubią Rummikuba, Blokusia i Farmera. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:26 Gramy w beast of balance teraz i w taka tylke ze z koniami www.tutulandia.com/mobile/pl/p/Bowling-Club-Kregielnia-Les-Jouets-Libres/2252 (kupilam okazyjnie za polowe ceny) jak gramy z doroslymi to trzeba trafiac miedzy nogami jak z dzieckiem to trzeba zbijac figurki. Za konia 2 pkt za jezdzca 1 za pare 5 za sedziego -1 i gra do zbicia wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:26 W Wsiasc do pociagu i labirynt tez moi rodzice grali z 5latka. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:28 U mnie "od zawsze" Rummikub i karciana kanasta. Nie nudzi się nikomu z nas Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 20:32 Scrabble i " WIlki i owce" - uwielbiamy !Syn ma jeszcze jakieś karciane- ale tego ja pojąć nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 21:37 Ostatnio gramy w Było sobie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 21:41 Głównie szachy i ostatnio też monopol. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 21:42 Chinczyk, monopol, wsiasc do pociagu Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 21:48 Sabotażysta, ale polecam od czterech osób. Ja też bardzo lubię Bankruta, tego nowego, z NK, od Knizi, tu już w trzy osoby jest fajnie - chociaż moja siedmiolatka jeszcze nie jest w stanie zapanować nad kartami, ma za małą rękę, muszę jej pomagać. Lubię Story Cubes, Super Farmera, Pędzące Żółwie. Czarne historie są też w wersji dla dzieci, ale to już muszą czytać. Rummikub też. Ja lubię karcianki, tysiąca, kanastę, ale nie mam z kim grać. Czytające dzieciaki świetnie sobie radzą w taboo, ale to już imprezowa gra, musi być 6 osób co najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:05 Młody w tym wieku całkiem nieźle łapał zwykłe Carcassonne (chociaż mamy też wersję dla dzieci i jak było mniej czasu to graliśmy w tę dziecięcą, bo jest szybka), Dixit, Grzybobranie, Wiewióry, 5 sekund, Potwory do szafy... Mamy też sporo gier Egmontu z tych tanich serii: Owocowy wyścig, Pizza, cośtam z kosmosem Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:25 Alias, Komiks (ponad 7 lat), Taboo (ponad 10 lat), Dixit, Dobble, Uno (wszystkie dzieci za tym szaleją), Monopoly, Chińczyk, 5 sekund, wszelkiego rodzaju memory, Piotruś, Haps (nie jestem pewna czy dobrze napisałam, to gra karciana), Gorący ziemniak. Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:28 A jaka gra dla mamy i sześciolatki? Problem, że tylko dwie osoby - większość gier w takim składzie traci rumieńce. Gramy w superfarmera, chińczyka, grzybobranie, 5 sekund... Może coś ciekawszego? Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:34 DOMEK rewelacyjna gra pierwsza na jaka nie trzeba mnie namawiać i nie gram z dzieciakami „za karę” mam fun z grania Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 22:44 Oooo wygląda na super grę. Dla maniaka remontów Dzieki piekne Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 20:40 My też mamy Domek, ale od niedawna, więc nie wiem czy 5-latek dałby radę - ale tak, dla starszych polecam Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: Planszówki dla rodziny 25.01.18, 20:00 Pędzące żółwie, dla mnie bomba Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 23:28 Graliśmy w wyścigi ( na podstawie autek), yenga, grzybobranie, Double, chińczyka. Teraz - młody nastolatek- w kości, rumikuba, 5 sekund, Double, krzesła Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Planszówki dla rodziny 18.01.18, 23:43 Podłączę sie pod temat bo niedługo zacznie sie granie z dziecmi Odpowiedz Link Zgłoś
jagodka_mare Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 11:02 Double i pedzace żółwie z 5latka. Od 10 lat taboo jest naszym hitem. Ale wkrecamy też 5 łatkę w grę Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 14:28 doble chinczyk krzesla SuperFarmer Dixit Geniusz Monopol warcaby bierki Carcassone 5 sekund Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 14:28 W całą masę. Z sześciolatką: Fuse, Ognisty podmuch, Splendor, Wsiąść do pociągu, masę głupich imprezówek typu Polowanie na Robale, Fluxx, Sushi Go, Kajko i Kokosz - przygody wojów, Pandemia lekarstwo, Eksplodujące kotki; z poważniejszych Magia i Myszy. Park Niedźwiedzi, Mniam mniam, Kingdomino, Yeti, Zakazana wyspa, Zakazana pustynia, Zapraszamy do podziemi, Takenoko... Poprawkę biorę na to, że moja 6-latka jest ograna bardzo i ma styczność z dorosłymi planszówkami praktycznie od urodzenia. W niektórych lekko modyfikujemy zasady. Ze starszymi - nastolatki - gramy w sumie we wszystko dorosłe. Ostatnio głównie w Pandemię, Legendary i Martwą Zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 15:06 Przepraszam, lekki offtop Dosc czesto tu pada haslo Dixit - w jakim wieku dziecko dla was satysfakcjonujaco gra? Bo nie wierze ze ktos ma frajde z gry w Dixita z osmiolatkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 17:12 Dixit dixitem (ja sama nie bardzo lubię, z dziećmi czy bez), ale pada tu również chińczyk i grzybobranie. Zdaje się, że nie wszyscy przeczytali, o co pyta autorka. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Planszówki dla rodziny 19.01.18, 20:42 No co Ty? Dziecko ma czasem genialne skojarzenia Tylko Dixit zdecydowanie im więcej osób tym lepiej. 3 osoby to za mało, 4 ujdzie w tłoku, ale przy 10 to gra się rewelacyjnie i spokojnie połowa może być dzieciaków Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 14:39 No to nie wiem. Mi sie malo satysfakcjonujaco gra nawet z nastolatkami rodzinnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 13:46 Bo w Dixit sie najlepiej gra z ludźmi, którzy mają podobny mindset do naszego, podobny poziom wiedzy i ogarnięcia w świecie. I ogólnie we wszelkiego typu kalambury i gry skojarzeń. Poza tym, że ja w ogóle nie lubię Dixita, gdyż jest drętwy. Ale w kalambury gram z 6-latką, 13- i 15-latkiem. I mężem. Jedyną interesującą rzeczą wtedy jest takie kombinowanie, by hasła niezrozumiałe dla 6-latki przedstawić w sposób dla niej zrozumiały. Typu "kość słoniowa" - o ile mężowi czy starszym dzieciom mogę powiedzieć "materiał, z którego są zbudowane ciosy zwierzęcia z trąbą", to dzisiaj na taki opis młoda zrobiła oczy jak spodki, więc szybko zmieniłam na omawianie każdego wyrazu osobno "zakopuje to pies... (dziecko odpowiada: kość) dobrze, i to pochodzi od takiego dużego zwierzęcia z trąbą, afrykańskiego lub indyjskiego". Najśmieszniejsze jest to, że ona wie, co to jest kość słoniowa, a jednak z opisu "normalnego" nie zgadła. No ale ogólnie to nie jest jakaś wielka frajda, dużo większą mam, kiedy w drużynie mam ludzi, którzy kojarza tak samo i jak mi mąż mówi "książka, dużo wyrazów, małe zwierzątko..." to wiem, że chodzi o słownik homonimów . Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 14:39 O, przed chwilą chwalilam Dixit. Gramy, a najmłodszy ma 8 lat. Fakt, ma dość proste skojarzenia, ale np.zawsze trafia w cudze. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ika589 Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 10:20 Polecam brykus-zabawki.pl/pl/nowosci-promocje/143-gra-nie-smiej-sie.html i spróbuj się nie śmiać Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 13:51 Podany wiek najczęściej jest orientacyjny i oznacza dziecko, które NA PEWNO sobie samo z grą poradzi. Często 8+ oznacza: na kartach są pojedyncze słowa, które trzeba umieć przeczytać. Albo: liczenie punktów polega na dodawaniu i mnożeniu. Ale trzeba zobaczyć i samemu ocenić, czy dziecko da radę - moja 6-letnia córka grywa w gry 8+, 10+, a bywa że i w dorosłe. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 13:55 W polecanym "Nie śmiej się" dziecko młodsze może grać w parze z rodzicem, który mu będzie czytać hasła. U mnie w domu by nie przeszła ta gra w ogóle, bo nikt nie lubi z siebie robić idioty Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 10:33 "Osadników z Catanu" ostatnio wyciągnęliśmy z szafy na próbę - sześciolatek miał taką frajdę, że kończyć nie chciał. (Delikatnie zmieniliśmy jedynie zasady na jakiej działa złodziej.) Odpowiedz Link Zgłoś
blablanie Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 10:48 Podłącze się i lekko utrudnie... W co zagrać z 5i 3 latka..grzybobranie ok, ale dudy nie urywa... Chińczyk czy inne frustration są nie do przejścia dla nich, szybko się nudzą...Jenga nie bo tak modyfikują zasady że się grać nie da...jedynie coś z było sobie życie o zarazka h jest ok, ale 5latka szybko się nudzi...kurcze chciałabym w monopoly zagrać lub osadników lub w Scrabble, ale to jeszcze muszę trochę poczekać... Z 5 latka jest taki problem ze nie uznaje żadnych zasad i większość gier kończy się zanim się zacznie, bo jej zasady są absurdalne i płynne, tak zrobione ze tylko ona wygrywa zawsze...i to mnie strasznie wnerwia, a nie wiem jak to zgrabnie ominąć... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 14:42 Normalnie ominac. "zasady sa takie i takie, gramy tak albo wcale". Najwyzej przegra. Taki lajf, przegrywania tez sie trzeba nauczyc. Corce nie odpuszczamy, mimo ze sie dąsa czasem o przegrana. No, ja czasem sie podloze, ale maz jest nieugiety w tej sprawie - i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 22:18 Potwory do szafy i Nogi stonogi. Grałam też w tamę bobra, ale to w sumie wariacja jengi. Dzieciakom w tym wieku podobała się Pycha Micha, ale to nie planszówka Odpowiedz Link Zgłoś
sineado Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 14:24 Moja jak miala 5lat to domino obrazkowe i memory( przeważnie mnie odgrywała), a teraz to w byle jakie planszówki. A ostatnio pokazywałam jej jak grać w statki na zwykłej kartce papieru i bardzo jej się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
terencja07 Re: Planszówki dla rodziny 20.01.18, 23:05 moja styczniowa 7 latka gra z rodzicami/dziadkami najwięcej w Rummikub, Labirynth , Uno, Domino dziewiątkowe. Ma dużo innych gier ale w te gramy nałogowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Planszówki dla rodziny 21.01.18, 14:37 Ostatnio odkryliśmy Dixit. Odkryłam nieznaną poetycką stronę dzieci. Fajne jest też to, jak, okazuje się, znamy i czujemy się wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polkamadziecko Re: Planszówki dla rodziny 25.01.18, 13:27 Polecam gry karciane firmy DJECO Odpowiedz Link Zgłoś