Dodaj do ulubionych

dziecko z orzeczeniem

31.01.18, 13:55
Czy orzeczenie może nie być realizowane w szkole?
Szkoła daje wykaz zajęc, które rodzic podpisuje ale one nie sa realizowane, są fikcyjne.
Szkoła dostaje dotacje i na tym się konczy.
Proszę o wskazówki do rodziców dzieci z orzeczeniem, jak jest realizowane to wszystko.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:00
      Nie, nie może. Zglaszasz do kuratorium, że szkoła bierze kasę i nie realizuje orzeczenia.
      • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:05
        Kuratorium nie zajmuje sie tym, juz zgłaszałam
        • slonko1335 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:15
          Napisałaś pismo oficjalne i Ci odpisali, że się tym nie zajmują?
        • szmytka1 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:31
          ja zgłosiłam na piśmie i dostałam pisemna odp. z kuratorium na 3 strony , że się chętnie zajmą moim problemem, z piekna podstawą prawną i umotywowaniem co szkoła robic powinna.
      • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:10
        Szkoła nie bierze żadnej kasy.
        Subwencja oświatowa trafia do gminy. Ta w teorii oczywiscie powinna przekazywac środki za uczniem i tak by było w idealnym świecie
        • ichi51e Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 17:21
          O dokladnie ciesze sie ktos to napisal. Pieniadze tylko w teorii ida za uczniem.
          Druga sprawa szkola ma obowiazek realizowac wytyczne z orzeczenia
    • slonko1335 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:02
      jakie to konkretnie orzeczenie?
      • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:05
        orzeczenie o kszt.specjalnym
    • agata_abbott Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:06
      Jakie orzeczenie? smile

Czasami, jeśli w zaleceniach jest np. dogoterapia, a szkoła nie ma możliwości zorganizowania takich zajęć - teoretycznie jest możliwe, że szkoła będzie opłacać te zajęcia na zewnątrz. Ale zasadniczo orzeczenie jest realizowane w szkole.
      • thea19 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 18:00
        dogoterapia w orzeczeniu o ksztalceniu specjalnym???
    • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:11
      Nie chodzi mi o zajecia które sa w oerzeczeniu, a szkoła ich nie moze zrealizowac. Ale są np psycholog, pedagog itp.
      Szkoła je realizuje fikcyjnie bo są wyszczególnione kiedy i ile godzin, żądaja podpisu że rodzic sie zgadza ale dziecko na tym nigdy nie było.
      Druga sprawa to w orzeczeniu jest opisane iz dziecko ma probpemy komunikacyjne, i za to że np jest brak komunikacji ze strony dziecka objawia się ocena niedosteczną. Kazdy przedmiot to samo. Nauczyciele nie rozumieją tego i traktują dziecko jednakowo jak innych uczniów. Pai dyrektor twierdzi że każde dziecko musi się usamodzielnic, żeby nie przesadzać.
      • edysz Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:14
        zmienić szkołę!
        • mozambique Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:21
          czemu do razu dzialas na wlasna niekorzyść ?
          ja bym radizal zrobic dzihad oficjalnei , z pismami itp
          • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:23
            to podpowiedz co ja mam napisac w tym piśmie?
            • mozambique Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:33
              pzrede wszytskim sparwdz w przepisach jak to jest z obowiazkiem szkoly w kwestii wypelaniania zaleceń ( czy moze czy musi, czy musi wszystkie)
              potem sparwdz jaki jest organ nadrzędny w kwestii tych zaleceń
              potem dokladnei opisz co ci nie pasuje, podkreslaj ze szkola na te zajecia bierze dotacje ( sparwdz czy rzeczywiscie bierze, moze statucie szkoły) a sie nie wywiązuje, wniosek - oszukuje smile
              ządaj kontroli, takze finansowej
              żadaj odpiwedzi na pismie z wyjasnieniem i propozycją poprawy sytuacji
              żadaj odpowiedzi jak szkola/nauczyciele mają pomysł na poprawe tych probemwów komunikacyjnych itp

skaldaj w szkole, kuratorium ( jesli to nei ich sparwa to pokieruje cie dalej) itp

z doswiadczenia wiem , ze takei instytucje nie lubia zdmudnych kontorli , wypelniania papierów , tlumaczenia sie itp
            • lauren6 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:36
              Nierealizowanie zalecen orzeczenia. Przeczytaj orzeczenie, zaznacz sobie punkt po punkcie czego szkoła nie realizuje i pisz oficjalne pismo do wiadomości kuratorium.
            • szmytka1 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:35
              Moje pisemko do szkoły było krótkie a wyglądało tak: Braniewo, dn. .....................

Adres, dane rodziców
              .................................
              Dyrektor Szkoły Podstawowej
              .................................................
              ..................................................

Wniosek o zorganizowanie zajęć korekcyjno-kompensacyjnych, socjoterapeutycznych i terapii logopedycznej

Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 kwietnia 2013 roku w sprawie zasad udzielania i organizacji pomocy psychologiczno-pedagogicznej w publicznych szkołach, przedszkolach i placówkach; Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, art. 22 ust.2 pkt 11 (Dz.U. z 2004 r. Nr 256 pozycja 2572 z późn. zm.)

Na podstawie opinii Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w .................... z dnia.......................nr...........................zwracam się z prośbą o zorganizowanie mojemu synowi ...................................., ur. dnia......... w.............., zamieszkałemu ul. ......................................., uczniowi klasy ......:

1. zajęć korekcyjno-kompensacyjnych,
              2. zajęć socjoterapeutycznych,
              3. terapii logopedycznej

od dnia nie później niż 1 listopada 2015 r. w wymiarze godzina tygodniowo na każde z w/w zajęć, łącznie 3 godziny tygodniowo. Zajęcia te są wskazane jako właściwe formy pomocy udzielanej przez szkołę w punkcie 2 opinii z PPP, a obowiązek ich zorganizowania nakłada na dyrektora szkoły Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dn. 30 kwietnia 2013 r.
              Proszę o ustosunkowanie się do mojego wniosku w formie pisemnej w terminie przewidzianym ustawowo.

Zgodnie z art. 23 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.) wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w niniejszym wniosku dla celów udzielania pomocy psychologiczno-pedagogicznej. Administratorem danych jest dyrektor szkoły.

• madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:35
                Rozporządzenie się zmieniło.
                • szmytka1 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:39
                  wiesz, moje dziecko nie poszło w tym roku do szkoły, tylko już trochę chodzi wink Jak autorka zechce to znajdzie aktualne a jak nie to ine am sprawy bo kuratorium jej odpisze na jakiej podstawie prawnej szkoła ma realizować zajęcia, więc do boju, zachęcam do wstapienia na drogę oficjalna
                  • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:42
                    www.wszystkojasne.waw.pl/wniosek-o-kontrole-realizacji-zalecen-z-orzeczenia-przez-kuratora-oswiaty/

wzór o kontrole kuratora też tam jest.
                    Proste.
              • szmytka1 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:37
                szkoła mimo pisemka ociągła się, więc napisałam skarge do kuratorium i kuratorium wyraziło zainteresowanie, dali mi kwit potwierdzający ze skozła ma realizować moj wniosek i chyba jakis kontakt ze skzoła nawiązali bo w cudowny sposób wszystko zostało zrealizowane
        • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:22
          Mam zmieniac szkołę, jak dziecku jest trudno się zaklimatyzowac. To chyba nauczyciele do wymiany?
          • agata_abbott Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:32
            Szkoła nie chce zorganizować Ci zajęć i wziąć pod uwagę najprostszych zaleceń z orzeczenia, a wymieni dla Ciebie nauczycieli? big_grin

Serio, zmień szkołę.
            • mozambique Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:34
              dllaczego ma wymieniac ? wystarczy ze uczuli i zagoni do roboty
              • minor.revisions Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 15:43
                Tak, a ci uczuleni, opierdzieleni i zagonieni do roboty nauczyciele będą na pewno, na pewno od tej pracować z dzieckiem rodziców którzy spowodowali chryję tak, że dziecko do późnej starości będzie ich wspominać ze łzą wzruszenia w oku.
                Przecież pewniejsze jest, że na jihad odpowiedzą jihadem, oczywiście w ramach dostępnych im środków, i dziecko na tym może ucierpieć.
                Szansę można dać, ale ja bym się też rozglądala za inną szkołą.
                • mozambique Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 15:48
                  bozszsz e-matkai takei pyskate i bezkompromisowe i ak sie nauczycieli boją , proszę
                  • agata_abbott Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:08
                    Ale to nie jest kwestia strachu. Po prostu od razu widać, ze w tej szkole brakuje nie tylko wiedzy i specjalistów, ale tez odrobiny empatii i dobrej woli. Można zacząć wymagać, ale zanim sie dojdzie do stanu zadowalającego, mogą minąć lata. A empatii i tak sie nie wzbudzi tam, gdzie jej nie ma, a empatia w takiej sytuacji jest kluczowa. Nie ma sensu tracić czasu w takim miejscu.
                  • zlababa35 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 17:03
                    Nie boją się. Ja po prostu sama widziałam niejednokrotnie, jak na dzieciach potrafi odbić się brak empatii ze strony nauczyciela. I ten brak empatii dziwnie nasila się, gdy rodzice zrobią dżihad. Po du... dostaje potem dziecko wrażliwe bądź z problemami, z powodu którego ten dżihad zrobiono. I robi się jeszcze gorzej.
                    • mozambique Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 10:07
                      a ja widze dokaldnie odwrtonie ? najlpeij mają i najwiecej zyskujaw szkolach i przdszkolach dzieci rodziców uierdliwych, pieniaczy, wykłócajacych sie o wszystko, piszacych skargi i doniesienia. TAkich zs=fiksowanych rodziców wszyscy tak maja doscy ze DLA SWIETEGO SPOKOJU jednostak robi wszystko albo i wiel wiecej zeby baba wiecej sie nei czepiala, nie lataal ze skargami, nie spowadzal kontroli itd
                      • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 11:16
                        Nie do końca.
                        Czasem grożą wniesieniem sprawy do sądu rodzinnego.
                        Znam co najmniej kilka takich przypadków.

I to właśnie rodziców dzieci z ZA.
    • livia.kalina Wydzial Oświaty 31.01.18, 14:41
      Oni finansują realizacje orzeczenia więc im zgłaszasz skargę. Skargę zgłaszasz pisemnie, wysyłając ją jednocześnie ( z adnotacją na każdej kopii) do wiadomości Rzecznika Uczniów Niepełnosprawnych. Ponadto prosisz Poradnię Psychologiczno Pedagogiczną o kontrolę realizacji Orzeczenia (które sami wystawili). Jeśli jesteś z Poznania to mogę coś jeszcze podpowiedzieć. Jak się przyda- napisz na priv.
      • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 14:43
        Acha- próbę zmuszania do podpisywania fikcyjnych pism urzędowych nagrałabym (dyktafonem w komórce) i następnie osobie zmuszającej powiedziałabym, że jeśli ten proceder się nie skończy to nagranie zaniosę do prokuratury.
        • mozambique Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 14:45
          chyab chodiz o podpisywanie w jakims harmonogramie z datami zajeć , tak ?
          podpisala ze sie odbyły ? ale czemu skor sie nie odbyły ?
      • mozambique Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 14:43
        tez wlasnei myslalam o PPP tylko nie wiedzialam na jakim etapie ją włączyc
      • carribe Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 15:39
        Podaj maila, napisze.
        • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:14
          Na gazetowego pisz śmiało.
      • madziulec Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:15
        Śmiech na sali wink
        Rzecznik Uczniów Niepełnosprawnych to funkcja wirtualna czyli stanowisko powołane przez pewne stowarzyszenie, a nie faktyczny rzecznik czyli urząd państwowy.
        Ergo -kompetencje żadne.

Wniosek zaś o kontrolę realizacji zaleeń keiruje się do właściwego kuratorium, a nie żadnej PPP. PPP nie ma kompetencji by to kontrolowac.
        • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:29
          >Rzecznik Uczniów Niepełnosprawnych to funkcja wirtualna czyli stanowisko powołane przez pewne stowarzyszenie, a nie faktyczny rzecznik czyli urząd państwowy.
          Ty o tym wiesz i ja o tym wiem a urzedasy mają w gaciach. Taki jest cel przesyłania pisma do jego wiadomości.
          • madziulec Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:33
            Gó... prawda, że mają w gaciach.
            Możesz pisać i oni mają gdzieś.

W przypadku braku realizacji zaleceń, braku nauczyciela wspomagającego można pisac na Berdyczów. Pisac skargi i nie ma to znaczenia.
            Mnie odsyłano pomiędzy urzedem miasta a ppp. I generalnei każdy ma w dupie, a jakiś tam rzecznik jest nieistotny.
            • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:36
              Ja wiem, że tobie udaje się wielu rzeczy załatwić (bo opisujesz to w necie) i dziwię się , że w związku z tym udzielasz porad. Może pozostaw udzielanie takich porad tym, którzy wszystko co chcą załatwią?
              • madziulec Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:41
                Jakos udało mi się ze znajomymi stworzyc nawet poradnik dla rodziców na Poznań :0
                Czego pewnie Ty nie zrobiłaś wink
                Ale za to polecasz powoływać się na wirtualną postać. To idiotyczne.
                • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:46
                  >Jakos udało mi się ze znajomymi stworzyc nawet poradnik dla rodziców
                  No i bardzo ładnie. Ja pisze o tym, co ci się udało załatwić dla twojego dziecka. A opisujesz to tak:
                  "W przypadku braku realizacji zaleceń, braku nauczyciela wspomagającego można pisac na Berdyczów. Pisac skargi i nie ma to znaczenia.
                  Mnie odsyłano pomiędzy urzedem miasta a ppp. I generalnei każdy ma w dupie, a jakiś tam rzecznik jest nieistotny."

Ja załatwia zawsze wszystko, co jest potrzebne.
                  • madziulec Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:49
                    Mój syn ma nauczyciela wspomagającego na wszystkie lekcje. No i co?
                    Łyso?

Bo z tego co wiem to niektórzy maja tylko na częśc lekcji wink
                    • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 17:07
                      Nie, nie łyso. Skąd taki pomysł? Cieszę się, że w końcu udało się tobie coś dla dziecka załatwić.
                      • madziulec Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 22:44
                        Udało się jakies 5 lat temu.
                        ale rozumiem, że tego nei zauważyłaś w natłoku zajęc i w nabiciu sobie w głowe, że ja nic nei załatwiłam.
                        Bywa.
                        • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 23:06
                          Jakiś czas temu czytałam, ze twój syn od miesięcy nie chodzi do szkoły bo ma fobie szkolną i żadna szkoła sobie z nim nie radzi. Jak już daje rade chodzić do szkoły, udało ci się dla niego załatwić jakieś miejsce, to fajnie. Trudno jednak taką edukację nazwać sukcesem.
        • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:32
          > PPP nie ma kompetencji by to kontrolowac.

To, że w twoim przypadku nigdy takiej kontroli nie zrobiła to nie znaczy, że nie przychodzi do kontroli do innych. Kuratorium nie ma pojęcia o realizacjach zaleceń z orzeczenia (choć powinno), natomiast PPP, które orzeczenie wystawia dokładnie wyjaśnia na miejscu w szkole, co miała na myśli konkretne zalecenie formułując. Szkoła podczas tej kontroli bardzo się spina i zupełnie inaczej zaczyna starać.
          • madziulec Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:35
            § 2. Do zadań poradni należy:
            1) diagnozowanie dzieci i młodzieży;
            2) udzielanie dzieciom i młodzieży oraz rodzicom bezpośredniej pomocy psychologiczno-pedagogicznej;
            3) realizowanie zadań profilaktycznych oraz wspierających wychowawczą i edukacyjną funkcję przedszkola, szkoły i placówki,
            w tym wspieranie nauczycieli w rozwiązywaniu problemów dydaktycznych i wychowawczych;
            4) organizowanie i prowadzenie wspomagania przedszkoli, szkół i placówek w zakresie realizacji zadań dydaktycznych,
            wychowawczych i opiekuńczych.

źródło: prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20130000199
            • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:38
              O, no widzisz. Jak się postarasz to i odpowiedni przepis znajdziesz. Podpunkt czwarty wprost mówi o tym, co poradziłam.
              • madziulec Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:43
                wspomaganie to nie kontrolowanie realizacji zaleceń ;P
                • livia.kalina Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:48
                  Organizowania i prowadzenie wspomagania odbywa się poprzez kontrolę na miejscu realizacji orzeczenia i przygotowanie opinii o sposobie realizacji z zaleceniami naprawy wszystkich błędów.
                  • madziulec Re: Wydzial Oświaty 31.01.18, 16:51
                    Nadzór pedagogiczny obejmuje przestrzeganie statutu szkoły, w którym powinny być określone cele i zadania szkoły oraz sposób ich realizacji, w tym również zasady organizacji i udzielania pomocy psychologiczno-pedagogicznej. Przestrzeganie tych przepisów podlega również nadzorowi pedagogicznemu kuratora oświaty. Polega on m.in. na ocenianiu stanu i warunków działalności dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej oraz innej działalności statutowej szkół i placówek (art. 33 ust. 1 pkt 2 ustawy o systemie oświaty).

Rodzice mogą więc egzekwować realizowanie pomocy psychologiczno-pedagogicznej współpracując z dyrektorem, który odpowiada za jej organizację na terenie szkoły lub we współpracy z organem sprawującym nadzór pedagogiczny nad szkołą - tj. kuratorem oświaty.
    • tmk123 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:44
      Spytaj na forum.adhd.org.pl
      Oni tam są obcykani z takich przepisów i postepowań albo przejrzyj forum bo tego typu pytania tam są
    • leni6 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 14:50
      Zacznij od nie podpisywania tego wykazu zajęć.
      • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 15:40
        Od teraz nic nie podpisze, ale obawiam sie ze podpisalam juz na caly rok szkolny. A jesli na sem to nie podpisze nic wiecej.
        • baba_za_kolkiem Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:13
          Czyli poswiadczalas nieprawdę?
          • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:18
            Nie poswiadczylam nieprawde. To byl plan na rok lub semestr
            Ale tego nie bylo
            • baba_za_kolkiem Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 17:46
              Aha rozumiem.
            • aerra Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 19:11
              Poproś o sprawozdanie z wykonywania tego planu.
    • beata132 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 15:37
      Jeżeli dziecko ma orzeczenie z PPP o kształceniu specjalnym (i ma stwierdzoną niepełnosprawność w stopniu lekkim bądź umiarkowanym) to powinno być w szkole specjalnej, ewentualnie w integracyjnej. Gwarantuję, że tam wszystkie zalecenia będą realizowane (na pewno w specjalnej, bo w integracji różnie bywa). Nie rozumiem dlaczego ludzie krzywdzą własne dzieci i wrzucają je do masówek, bo specjalna to zło. Jeśli dziecko jest niepełnosprawne intelektualnie to żadna "normalna" szkoła go nie wyleczy. Wręcz przeciwnie. Dzieciaki zniechęcają się do nauki, a nauczyciele guzik wiedzą o pracy z takim dzieckiem. Myślą, że jak utną dwa pytania w teście, albo wydłużą czas to już jest dostosowanie. Książkę na ten temat mogłabym napisać.
      Natomiast jeśli dziecko jest w normie, ale ma jakieś zalecenia z poradni to oczywiście każda masówka powinna je realizować.
      Jeśli masz jakieś pytania, służę pomocą. Od kilkunastu lat uczę dzieciaki z lekką niepełnosprawnością w szkole specjalnej.
      • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 15:44
        Orzeczenie ZA. Dziecko w pelni sprawne intelektualnie. Natomiast orzeczenie zawiera sporo pouczen i czego nauczyciele nie moga robic. Np nie odpytywac na forum - nie zwracaja na to uwagi i dziecko nie odzywa sie za co dostaje ocene niedostateczna. Druga sprawa wydluzony czas na lekcji. Za np nieprzepisanie z tablicy zadanej lekcji ocena niedostateczna.Zadne zalecenia nie sa realizowane.
        • beata132 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 15:58
          Wymagać, wymagać, wymagać i sprawdzać. I niczego nie podpisywać, jeśli nie było realizowane.
          Niestety obawiam się, że jeśli szkoła ma takie beznadziejne podejście do ucznia to raczej nie liczyłabym na poprawę. Oni nie mają pojęcia jak pracować z dzieckiem ZA.
          Wiem, że z boku łatwo się pisze, ale poszukałabym placówki, która ma doświadczenie w tej kwestii. Dla dobra dziecka i swoich nerwów. Trzyma kciuki smile
        • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:22
          Ja ostatnio tłumaczyłam koleżance, że to są ZALECENIA.
          Szkoła na ich podstawie opracowuje IPET, czyli sposób pracy z Twoim dzieckiem.
          Ty nic nie musisz podpisywac, co wiećej - oni nawet nie muszą Ci nic do podpisu dawać.

I teraz układ jest prosty: TY zastanów się czego oczekujesz od szkoły. Jakiego sposobu postępowania z dzieckiem.
          Ja zaczynam rzygać tym "wydłuzonym czasem na lekcji". Wiesz dlaczego? Bo wyobarź sobie klasówkę. Jest 5 pytań. Na te 5 pytan jest 45 minut. Jak sobie wyobrażasz Ty jako rodzic wydłuzony czas pracy dla Twojego dziecka? Ok. Można 1 pytanie odjąć. Ale może pytanie 5 będzie łatwiejsze od 4, które na teście dla Twojego dziecka zostanie i Twoje dziecko przez to dostanie 4 zamiast 5?
          No to może niech robi jednak 5 zadań, ale na przerwie? Ale dlaczego? Ma prawo pójśc do toalety, zjeśc kanapkę czy zwyczajnie pogapić się w sufit.

To sa właśnie zalecenia poradni.
          Martwe zapisy, które nijak mają się w większości przypadków do pracy w szkole.

Dodatkowo sama powiedziałaś, że coś podpisałaś.

Dlaczego mają Twojego dziecka nie odpytywac? Nie umie mowić?
          Dlaczego ma nie przepisywac z tablicy? Nie umie pisać?
          Przecież te zalecenia to z dupy jakieś.
          Sama to chyba przyznasz.
          • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:26
            Madziulec to prawda co napisalas. Nie chodzi mi o sprawdziany o czas wydluzony. Ale o fakt ze jesli dziecko ma ten czas to dlaczego dostaje jedynki za to ze nie zdazy przepisac z tablicy?
            • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:30
              To jaki ma problem z pisaniem?
              Dlaczego nie zdąża przepisac?
              • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:35
                Zdarza sie ze na jednym przedmiocie pani kst bardzo szybka i szybko sciera tablice. Dlatego nie zdazy nieraz. Wtedy pani sprawdza kto nie napisal i stawia jedynki. Moze i robi to celowo wiedzac ze dziecko ma orzeczenie.
                • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:38
                  Celowo na lekcji taki tescik robi???
                  I ja mam w to wierzyć? Że ona pisze na tablicy i jak dziecko nei przepisze to ...
                • minor.revisions Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:45
                  Dziecko powinno mieć pozwolenie na piśmie na zrobienie zdjęcia tablicy telefonem lub tabletem. Tylko najpierw do psychologa/psychiatry/kto tam się nim opiekuje, żeby lekarz takie zalecenie na papierze napisal a potem do dyrekcji czy innego koordynatora. Niektóre dzieci z orzeczeniami zupełnie sprawne umysłowo piszą wolniej z różnych przyczyn.
          • minor.revisions Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:27
            > Ty nic nie musisz podpisywac, co wiećej - oni nawet nie muszą Ci nic do podpisu dawać.

To nie jest normalne, współpraca i wspólny front z rodzicem to podstawa sukcesu.

> Bo wyobarź sobie klasówkę. Jest 5 pytań. Na te 5 pytan jest 45 minut. Jak sobie wyobrażasz Ty jako rodzic wydłuzony czas pracy dla Twojego dziecka? Ok. Można 1 pytanie odjąć. Ale może pytanie 5 będzie łatwiejsze od 4, które na teście dla Twojego dziecka zostanie i Twoje dziecko przez to dostanie 4 zamiast 5?

To jest praktykowane jak najbardziej w innych krajach. Nie podczas zwyklych klasówek, ale podczas testow semestralnych czy końcoworocznych. Statystycznie w każdej szkole jest kilkanaścioro dzieci objętych tymi specjalnymi zaleceniami, więc cala ta grupa ma egzamin w innej klasie i w innym tempie, nie tak, że piszą ze swoją klasą i zostają dłużej tylko mają swój osobny rozklad dnia, z czasem na przerwę jak najbardziej, jeśli jest potrzebna.
            • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:31
              Mówimy o szkole MASOWEJ.
              Więc sorki...
              • minor.revisions Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:35
                ja też mówię o szkole MASOWEJ.
                I ADHD i ZA ma kilka procent dzieciakow. Więc w szkole mającej 500 uczniów spokojnie zbierzesz najmarniej 15 dzieciaków z orzeczeniem.
                Więc sorki.
                • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:47
                  Tyle, że każde zazwyczaj jest w innej klasie.
                  Nauczyciel ma lekcję z inną klasą.
                  Tak to działa.

Brutalna i bardzo smutna rzeczywistośc.
                  Rok temu mój syn chodził do szkoły, gdzie uczniów było ok. 70.Klasy 10-osobowe. W teorii każde dzieckozaburzone, z orzeczeniem.
                  Powinno byc tak jak piszesz- czyli ten wydłuzony czas, możliwośc napisania po lekcji czy na wydłuzonej lekcji.
                  NIGDY tak nie było. Ani razu.

Nie wiem dlaczego. Prawde mówiąc nie zastanawiałam się, bo akurat mój syn wyrabiał się. Moze inne dzieci nie. Nie wiem.
                  Ale nauczyciel generalnie ma to gdzieś.
                  • minor.revisions Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:55
                    > Tyle, że każde zazwyczaj jest w innej klasie.

No owszem, ale co z tego? Przecież to jest TEST. Nie lekcja. Nie ma żadnego problemu z tym, że każde dziecko jest z innej klasy, bo każde dostaje swój zestaw zadań na kartce i rozwiązuje go w ciszy.
                    • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 17:06
                      Tyle, że każde spieszy się na inna lekcję.
                      I na cała szkołę jest 2 czy 3 nauczycieli danego przedmiotu.
                      Taki lajf.
                      • minor.revisions Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 21:25
                        O, widzę grę w "no rąk, ale". I co z tego że nie ma nauczyciela danego przedmiotu? TO JEST TEST. Nauczyciel ma pilnować żeby uczniowie nie zrzynali ani żeby się nie pobili a nie uczyć. Bez jaj że cała masowa szkoła nie ma jakiegoś nauczyciela z okienkiem.
                        • minor.revisions Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 21:26
                          "No tak, ale" nie "no rąk, ale".
                  • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 07:46
                    madzulec, moje dziecko tez sie wyrabia. sprawdziany pisze najszybciej. Zdarza sie że nauczyciel który prowadzi w szybkim tempie lekcje, szybko sciera z tablicy i zdrowe dziecko bez orzeczenia nie jest w stanie przepisać. dlatego pózniej pani stawia jedynki. wobec tego żądam czasu wydłużonego w tej sytuacji, co nie jest przestrzegane, dziecko łapie za glupoty jedynki, wycofuje się i nie jest chętne do niczego, co objawia się niechęcia do samego pójscia do szkoły. To jest problem.
                    • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 11:11
                      No to ja Ci zadam pytanie jak matka matce:
                      JAK wyobrażasz sobie ten "wydłuzony czas" na lekcji gdzie nauczyciel mówi, czasem napisze coś na tablicy, za chwilkę ściera, pisze coś innego i znowu to samo?
                      I nie odbieraj tego jako atak tylko odpowiedz mi realnie.
                      Bo oczywiście wszystko cacy, ale moje dziecko dorobiło się właśnie opinii o dysgrafii (czego w ogóle nie chca ppp wystawiać dla dzieci z autyzmem, bo podobno to jest w "pakiecie") i tam jest zapis, że moje dziecko może pisac na kompie i np.. klasówki może zaliczać ustnie. Przy czym od razu zastrzegam - trudno jest załatwić taką opinię i wiem, że kilka osób próbowało i ich wysłali na drzewa.
                      • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 13:30
                        Dlatego naczyciel wspomagający powinien albo to zauwazyc i pomóc dziecku albo nie powinno byc oceny niedostatecznej. Ja to tak widzę.
                    • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 11:14
                      Po raz pierwszy słysze o takiej sprawie,by dziecko dostało jedynkę za nieprzepisanie w odpowiednim czasie rzeczy z tablicy.

A szczerze mówiąc mam kontakt z setkami rodziców z całej Polski
                      • ichi51e Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 11:41
                        serio pierwszy raz slyszysz ze dziecko powiedzialo matce ze jedynke ma za to ze nie zdazyl spisac z tablicy? suspicious
                        • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 12:40
                          A nie wink słyszę różne rzeczy, że dziecko powiedziało.
                          Słysze też, że matka powiedziała.

Prawda zazwyczaj lezy gdzies sobie obok.
                      • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 13:32
                        To już nie pierwszy raz taka sytuacja, jedynka za brak zadania z tablicy.
                        • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 15:36
                          Zadania z tablicy, przepisywania na lekcji.. W końcu czego?
            • minor.revisions Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:34
              natomiast na zwykłych klasówkach dostają materiał sformatowany tak że im łatwiej ogarnąć, tzn. zamiast stu przykladów dodawania i odejmowania, co jest proste do ogarnięcia dla neurotypowego dziecka ale trudne dl adziecka z zaburzeniem koncentracji, na stronie mają ich 10.
            • asia_i_p Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 17:16
              Przy egzaminach to jest praktykowane i w Polsce, ale jest niewykonalne przy kilku sprawdzianach z każdego przedmiotu w semestrze. Jedyna szansa, to pozwolić pisać uczniowi na przerwie albo rzeczywiście dać mniej zadań, a raczej przykładów w zadaniach, bo każde zadanie sprawdza co innego.
        • iza232 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 18:11
          carribe napisał(a):

> Orzeczenie ZA. Dziecko w pelni sprawne intelektualnie. Natomiast orzeczenie zaw
          > iera sporo pouczen i czego nauczyciele nie moga robic. Np nie odpytywac na foru
          > m - nie zwracaja na to uwagi i dziecko nie odzywa sie za co dostaje ocene niedo
          > stateczna. Druga sprawa wydluzony czas na lekcji. Za np nieprzepisanie z tablic
          > y zadanej lekcji ocena niedostateczna.Zadne zalecenia nie sa realizowane.

Dziecku z ZA PRZYSŁUGUJE nauczyciel wspomagający, ewentualnie asystent. Należy mu się to ustawowo jak psu zupa. Domagaj się tego koniecznie od organu prowadzącego, nadzorującego twoją szkołę. U mnie jest to np. wydział edukacji w urzędzie miasta. Ma on zasmarkany obowiązek dać ci takiego asystenta albo specjalistę. Jeżeli w klasie jest kilkoro dzieci z ZA albo autystów, to teoretycznie każde powinno mieć swojego asystenta.
          • thea19 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 20:15
            nauczyciel wspomagajacy przysluguje jesli w orzeczeniu jest takie zalecenie. rodzic musi dopilnowac by to do orzeczenia wpisano. nauczyciel wspomagajacy jest JEDEN na cala klase, niezaleznie od ilosci dzieci z orzeczeniem, ktorym wspomaganie przysluguje.
          • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 22:48
            "Od 2016 r. taka zgoda nie jest potrzebna, jeśli w orzeczeniu dziecka znajduje się zalecenie, że może realizować obowiązek szkolny w placówce ogólnodostępnej z pomocą nauczyciela wspomagającego. Rozporządzenie dotyczy uczniów, którzy mają orzeczenie wydane ze względu na autyzm, w tym zespół Aspergera lub niepełnosprawności sprzężone. Decydujące jest więc zalecenie w orzeczeniu potrzeby kształcenia specjalnego. Jeśli się w nim znajdzie, placówka szkolna jest zobowiązana do zatrudnienia nauczyciela wspomagającego. Ten obowiązek nie pojawi się w przypadku nauki w klasie integracyjnej."

JEDNEGO nauczyciela. Nie stada nauczycieli. Jednego. Na klasę. Nie jednego na każdego ucznia. Nie mówimy o asystentach, o cieniach a o nauczycielach wspomagających.
        • ona7654 Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 08:31
          Moja córka od 3 tygodni jest w szkole specjalnej. W grudniu dostała orzeczenie. Wcześniej była w masowej szkole. W klasie równoległej są uczniowie z ZA. Cała klasa to 4 uczniów. Wszystkie w normie intelektualnej. Realizują normalna podstawę, mają zapewnioną terapię i przedewszystkim wykwalifikowanych nauczycieli. Wiem że obawa przed przeniesieniem dziecka do szkoły specjalnej jest duża ale to naprawdę dobre rozwiązanie.
      • agata_abbott Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:02
        Dzieciom nie orzeka sie stopnia niepełnosprawności.
        • beata132 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 18:15
          Przyczyną wydania orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego jest m.in. niepełnosprawność intelektualna.
          • aerra Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 19:05
            Niekoniecznie.
            Mój syn ma diagnozę ZA i orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego. Intelektualnie POWYŻEJ normy. Orzeczenia o niepełnosprawności nie mamy wcale.
            • beata132 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 21:18
              Dlatego napisałam, że "między innymi" smile
          • agata_abbott Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 21:54
            Chodzi mi o to, że mylisz pojęcia.

Napisałaś: "i ma stwierdzoną niepełnosprawność w stopniu lekkim bądź umiarkowanym"

Stopnie niepełnosprawności (lekki, umiarkowany i znaczny) orzeka się tylko dorosłym. Dzieci dostają po prostu orzeczenie o niepełnosprawności, bez stopnia.

Chodziło Ci zapewne o niepełnosprawność intelektualną (upośledzenie umysłowe).
      • szmytka1 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 19:51
        helouu nie wszedzie są szkoły specjalne. Nie każdy odda swego 7-latka do internatu. Ja bym nie oddała.
        • beata132 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 21:19
          I to jest skandal, bo powinny być.
          • ichi51e Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 11:42
            zwlaszcza jesli jedna klasa ma 4 osoby z ZA w normie intelektualnej. to gdzie ejst reszta ja sie pytam... w chlewikach?
            • ona7654 Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 17:51
              Więcej nie może mieć, max to 4 uczniów. Reszta jest głównie w szkołach masowych. W byłej klasie córki była dwójka.
    • kanna Pieniądze na dziecko orzeczeniowe - realia 31.01.18, 16:25
      Tak, szkoła powinna realizować zalecania z orzeczenia. cała subwencja oświatowa powinna iść na realizację zaleceń.

ALE:
      pieniądze z subwencji przeznaczanej na dziecko orzeczeniowe trafiają do scentralizowanej księgowości w dzielnicy. Stamtąd są rozdzielane na poszczególne placówki/dzieci. Często rozdzielane wg innego klucza niż obowiązujący - czyli np. do placówki trafi część, nie całość.

Państwowa szkoła/przedszkole nie pójdzie na walkę ze swoim organem prowadzącym o pieniądze z subwencji jednego dziecka. Bo to samobój. Godzi się więc najczęściej na sytuację, ze bierze cześć pieniędzy. Nie zrobi sprawy sądowej, bo to wchodzenie w konflikt z pracodawcą. Znam sensowne dyrektorki przedszkola, które opowiadają mi o takim dylemacie: walczyć o organem prowadzącym (z wszelkimi konsekwencjami, czyli np. z takimi że z marszu przegrywają najbliższy konkurs na dyrektora ), czy zgodzić się na to, że dziecko nie dostanie należnej mu opieki.

Inaczej jest w palcówkach niepublicznych. Do nich trafia cała subwencja, bo inaczej natychmiast wygrali by sprawę w sądzie. Mogę przeznaczyć pieniądze na swoje zajęcia, a także opłacić dowolne inne zajęcia, także poza szkołą - mówię to jako osoba, która takie zajęcia (komercyjnie) prowadzi. Niektóre placówki niepubliczne utrzymują się tylko z subwencji.

Wyborem rodzica dziecka orzeczeniowego jest, czy idzie na walkę z organem prowadzącym szkolę, godzi się na ograniczenie liczby zajęć, czy szuka przyjaznej szkoły niepublicznej.
      • carribe Re: Pieniądze na dziecko orzeczeniowe - realia 01.02.18, 07:40
        Jakby nie było trafia nawet część pieniędzy z orzeczenia. Więc szkoła dostaje pieniędze. Na ZA są duże pieniądze, nie wiem czy nie najwieksze ze wszystkich niepełmsprawności.
        • ichi51e Re: Pieniądze na dziecko orzeczeniowe - realia 01.02.18, 11:44
          najwieksze sa na autyzm w tym ZA.
    • miniulowa Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 16:25
      Wymagać, robić awantury, wnosić o kontrolę wykonywania zaleceń, niczego nie podpisywać.
      Im większy tupet, tym większa skuteczność.
      Powodzenia.
    • thea19 Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 18:06
      a czy dostajesz do podpisu program i podsumowanie terapii? w przedszkolu dostawalam 3razy na semestr, w szkole 1x sem. program opisuje deficyty i mocne strony dziecka, opisuje co zostalo zrobione, co bedzie robione oraz postepy i nad czym trzeba jeszcze popracowac. macie w orzeczeniu przyznanego nauczyciela wspomagajacego?
    • starczy_tego Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 18:48
      coś ściemniasz, albo dzieciak ma orzeczenie o kształceniu specjalnym, albo o ZA. jeśli jest intelektualnie nieteges, to większą krzywdę zrobisz mu, zostawiając go w masówce.
      • aerra Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 19:09
        Nie ma czegoś takiego jak orzeczenie o ZA. Co to niby za twór miałby być?
        Jest diagnoza ZA. I na podstawie tej diagnozy PPP wydaje orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego dla dziecka z ZA.
      • koza_w_rajtuzach Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 08:48
        Starczy, niestety jeśli się nie znasz to nie powinnaś się wypowiadać.
        Orzeczenie o kształceniu specjalnym dotyczy dzieci, które mają trudności, niekoniecznie wynikające z braków intelektualnych. Mój syn też ma ZA i jak wszystkie znane mi dzieci z ZA ma orzeczenie o kształceniu specjalnym.
        Owszem, zdarzają się szkoły specjalne dla dzieci w normie intelektualnej, ale jest ich bardzo mało. Większość takich szkół jest przeznaczona dla dzieci mocno opóźnionych intelektualnie. Integracyjne szkoły też nie są wszędzie. Poza tym wiele dzieci z ZA bardzo dobrze radzi sobie w szkołach masowych, pod warunkiem, że nauczyciele są w stanie się dostosować do tych orzeczeń.
    • taki-sobie-nick Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 21:01
      carribe napisał(a):

> Czy orzeczenie może nie być realizowane w szkole?

Orzeczenie dotyczy orzeczonego. To, że ktoś ma np. ZA, raczej nie może być nigdzie realizowane. Natomiast wymogi odnośnie orzeczenia owszem, powinny być realizowane w szkole.
      • kanna Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 22:08
        Wymogi mogą być realizowane w szkole, lub innym miejscu, odpowiednim do wskazań w orzeczeniu. T
        • madziulec Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 22:53
          I tu też jest ciekawostka.

Otóż rozmawiałam z kuratorium i owszem szkołama obowiązek realizować zalecenie.
          Ale zakładamy, ze w orzeczeniu jest zapis, że dziecko ma mieć integrację sensoryczną i szkołą nie ma sali do SI. Co wtedy?I owszem są gminy, które ida rodzicom naprzeciw i opłacają zajęcia "na zewnątrz", przy czym nei regulują tego żadne przepisy i nie ma jak zmusić gminy /szkoły by wybudowali salę do SI.Owszem, mają zatrudnić specjalistę.
          Ale z drugiej strony - jesli nei ma specjalisty? Dawali ogłoszenie i nikt sie nei zgłosił to co?

Więc przepis jest niestety martwy.
          Paranoja i farsa. Ale jest martwy.
          Aha - rozmawiałam ostatnio z jednymi rodzicami. I ok. Mieli sytuację, że jest prywatna szkoła, która im obiecała, że podobnie jak w przedszkolu będą mieli SI. Tyle, że z przedszkola SI było brame obok i opiekunka mogła dziekco zaprowadzić. Ze szkoły to już jest kwestia dojechania około 10 - 15minut samochodem.
          Rodzice nadal wierza,że szkoła zrealizuje im zapis i zapisują dziekco do szkoły prywatnej.
      • aerra Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 22:21
        Ale orzeczenie nie stwierdza ZA, a tylko potrzebę dostosowania metod kształcenia (plus wymagane terapie/udogodnienia/itp) wink
        • taki-sobie-nick Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 22:29
          aerra napisał(a):

> Ale orzeczenie nie stwierdza ZA

Możesz mi wyjaśnić? Jeśli ktoś nie ma nogi, to orzeczenie stwierdza niepełnosprawność narządu ruchu (u dorosłych - w stopniu takim bądź owakim). Jeśli nie widzi - niepełnosprawność narządu wzroku. Dlaczego zatem przy ZA nie może stwierdzić ZA, a przynajmniej "niepełnosprawności polegającej na tym i tym"?
          • miniulowa Re: dziecko z orzeczeniem 31.01.18, 22:42
            No w rzeczy samej, orzeczenie o PKS wydawane przez MPPP nie stwierdza, samo w sobie, ZA (czy innego deficytu).
            Ono jest wydawane w oparciu o diagnozę i zawiera zalecenia dla szkoły jak postępować, by wyrównać szanse edukacyjne dziecka w związku z konkretnym problem.
            • carribe Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 07:43
              orzeczenie PPP nie stwierdza jednostki chorobowej, bo na to jest orzeczenie o niepełnosprawności z jednostką chorobową. Natomiast są zalecenie postepowania z ZA.
          • aerra Re: dziecko z orzeczeniem 01.02.18, 12:56
            Orzeczenie o niepełnosprawności pewnie tak (nie wiem, młody nie ma takiego, nie staraliśmy się, więc się nie interesowałam), natomiast tutaj jest mowa tylko o orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego. Tylko.
            Czyli o dostosowaniu warunków i planu nauczania do deficytów (oraz RÓWNIEŻ silnych stron) dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka