Dodaj do ulubionych

Grunt pod budynkiem

06.03.18, 00:23
Mam pytanie dotyczące wykupu gruntu pod budynkiem - czy są jakieś plusy jego wykupu, albo minusy nie kupienia?
Jest kamienica, w której 4 mieszkania są własnościowe, a 5 nie i jeden z właścicieli chce kupić grunt pod budynkiem, bo jak wytłumaczył będzie bezpieczniej, ale już szczegółów nie podał...Nie wiem co na to pozostali - jedna starsza osoba dała się przekonać i też chce szybko wykupić, a ja się waham... bo nie wiem co mi to da, oprócz nie płacenia wieczystego w wysokości 100/rok (za to będzie podatek od nieruchomości w podobnej kwocie lub wyższej)... Zapłacić trzeba będzie jednorazowo ok 2000 zł
Czy o czymś nie wiem? może jakaś ustawa się zbliża, coś będą uwłaszczać, zabierać, czy co?
Oświećcie mnie dobre kobiety.
Obserwuj wątek
    • 89mumin Re: Grunt pod budynkiem 06.03.18, 00:39
      Skojarzyło mi się tylko z tym, co wisi dziś na głównej, jednak szczegółów nie znami: next.gazeta.pl/next/7,151003,23101877,koniec-uzytkowania-wieczystego-rzad-chce-by-wkrotce-mieszkancy.html#Z_BoxBizImg
      • blablanie Re: Grunt pod budynkiem 06.03.18, 01:04
        O dzięki, cos słyszałam o tym, ale piąte przez dziesiąte, a tu na głównej...
        Może ktoś coś więcej wie? Bo jak czytam, że mam spłacać przez 33lata, to jakie to będą kwoty? Może faktycznie lepiej teraz? Bo przecież to nie 2000 na te 33 lata podzielą?
    • lodomeria Re: Grunt pod budynkiem 06.03.18, 06:19
      Ja to widzę w ten sposób:
      - tanie państwo wychodzi nieco drożej, niż się spodziewano = kasa z wykupywania gruntów bardzo się przyda
      - jak ta kasa się skończy, to bardzo łatwo wprowadzić podatek katastralny czy jakikolwiek powiązany z posiadaniem gruntów
      - właściciele mieszkań będą te podwyżki wkalkulowywać w opłaty - oni będą tymi złymi, nie władza, która tylko rozdaje
      - obecnie ciężko miastu sprzedać grunt z kamienicą z lokatorami; co innego, jak lokatorzy-już właściciele sami, wykończeni podatkami, podejmą decyzję o uwolnieniu się od posiadłości w jakiejś atrakcyjnej dla dewelopera lokalizacji
    • tmk123 Re: Grunt pod budynkiem 06.03.18, 07:47
      Teoretycznie to lepiej być włascicielem ziemi na której stoi dom. Bo jak się budujesz na nie swojej ziemi to ten dom niie jest do końca Twój. Takie klopoty zdarzaja się jak ktos sie buduje na ziemi teściów, brata itp.
      Użytkowanie wieczyste jest na sto lat i wtym czasie zapłacisz wartośc tej działki kilka razy.
      Praktycznie... Jeśli zmienią prawo to będziesz musiała wykupić
      Teżmyślę,że chodzi o pieniadzę. Czyli pewnie podwyzszą wieczyste lub przy wykupie trzeba będzie coś dodatkowo zapłacić, Jakaś wyższa pierwsza rata itp. Oczywiście nie spodziewam się,że zostanie sam zwykły podatek od nieruchomości. Albo go podwyższą, albo wprowadzą coś innego.
    • bei Re: Grunt pod budynkiem 06.03.18, 08:01
      wgn.pl/artykuly/raporty-i-opinie-o-rynku/20951,uzytkowanie-wieczyste-wazna-kwestia-przy-kupnie-nieruchomosci.html
      • bei Re: Grunt pod budynkiem 06.03.18, 08:04
        Kupowałam mieszkanie w 1995 roku i już wtedy zdecydowałam się na wykup gruntu, jak i procentowy udział we własności dróg dojazdowych i terenów przy blokowisku. Z tytułu prawa własności mamy prawa jak i niestety obowiązki.
        • blablanie Re: Grunt pod budynkiem 06.03.18, 20:00
          Podsumowując, od stycznia ma być przekształcane użytkowanie we własność i może lepiej o załatwić przed styczniem bo będzie taniej? Tam jest mowa o spłacie przez 33lata więc może lepiej kupić teraz i zapłacić jakiś procent od wartości (ale nie wiem czy mieszkania czy działki)... Naszej sąsiadce się pali i nie wiem dlaczego...???
          • ravny Re: Grunt pod budynkiem 06.03.18, 23:14
            ale ten właściciel chce kupić grunt tylko na siebie? czy z wami na spółkę..
            • blablanie Re: Grunt pod budynkiem 06.03.18, 23:30
              Sam nie może kupić, musi z nami na spółkę...a ja nie wiem czy mi to potrzebne teraz...i dlatego pytanie do Was mądre kobiety, warto teraz?
              Zastanawiam się też nad tym pośpiechem, po co komu grunt pod budynkiem akurat teraz, a nie za np pół roku czy rok...
    • koronka2012 Re: Grunt pod budynkiem 07.03.18, 13:05
      Masz bardzo małą opłatę za UW, ja mam ponad 500 zł rocznie (mieszkanie 54 m+ miejsce postojowe w obrysie budynku).
      Podatek od nieruchomości tez płacę, więc nie jest to coś za coś.
      Na razie to są plany, nic nie zostało ustalone do końca, więc trudno zgadywać jakiego rzędu będą to opłaty.
      • blablanie Re: Grunt pod budynkiem 06.04.18, 07:50
        Ale UW jest na część gruntu pod budynkiem, a podatek od nieruchomości jest na mieszkanie... podatek masz od czegoś co posiadasz, a UW od czegoś co użytkujesz, więc to nie są te same sprawy... Ja mam i jedno i drugie na zbliżonym poziomie teraz, a po wykupie też będzie podobnie - prawdopodobnie. tylko trzeba wybulić na teraz z 1300 zł i nie wiem po co to robić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka