12.03.18, 10:28
Właśnie jesteśmy w trakcie wyboru miejsca na wakacje. W tym roku braliśmy pod uwagę Maderę albo Cypr.
Przeglądałam też Egipt. I właśnie on mnie urzekł. Nadal tam niebezpiecznie? Odradzacie? Nie chciałabym siedzieć tylko w kurorcie. Zawsze biorę pod uwagę też zwiedzanie. Rejon
sharm el sheikh by mnie interesował. W lipcu.
Obserwuj wątek
    • mag1_k Re: Egipt???? 12.03.18, 10:32
      wow, dodatkowo w lipcu big_grin szerokiej drogi
      • 3lato Re: Egipt???? 12.03.18, 10:36
        big_grin
    • jola-kotka Re: Egipt???? 12.03.18, 10:41
      Nie
    • kamea_chateau Re: Egipt???? 12.03.18, 10:47
      To nie jest obecnie państwo na wyjazdy turystyczne.
      Przed arabska wiosna owszem, teraz absolutnie nie.
      Niby kurorty są chronione, ale na zdrowy rozum nikt nie będzie się narażał dla turystów.
      Moj znajomy był osiem lat pracownikiem Ambasady RP w Kairze i absolutnie odradza. ABSOLUTNIE
    • jematkajakichmalo Re: Egipt???? 12.03.18, 10:55
      Bardzo polecam, ale niekoniecznie w lipcu, gdzie temperatury przekraczaja grubo 40 stopni. Przy takich temperaturach to chyba tylko kurort zostanie wink Najlepszy czas na Egipt to pazdziernik/listopad.
    • bywalec.hoteli Re: Egipt???? 12.03.18, 11:20
      a czy Egipt jest na liście niezalecanych przez MSZ miejsc do podróży?
    • leni6 Re: Egipt???? 12.03.18, 11:44
      Nie wiem na ile tam jest teraz niebezpiecznie, ale zwiedzanie Egiptu jest bardzo uciążliwe (ewentualnie drogie) i lipiec to zdecydowanie nie jest dobry termin to.
      • klerjeser Re: Egipt???? 12.03.18, 12:00
        Lipiec i Sharm to kiepskie połączenie. Albo się jedzie w formule Sinai Only albo trzeba dokupywac wizę, ale do Kairu i Gizy dalej niż z Hurghady. Zwiedzanie Synaju dość ryzykowne, bo właśnie tam dokonywano ataków terrorystycznych. Zwiedzanie w lipcu to masakra z powodu upału. Zostaje kurort i sporty wodne, rafy ładne, ale nie wszędzie doplyniesz (Sinai Only), moim zdaniem lepiej wybrać Marsa, gdzie raf więcej i ładniejsze plaże.
    • dyzurny_troll_forum Re: Egipt???? 12.03.18, 11:55
      3lato napisała:

> Właśnie jesteśmy w trakcie wyboru miejsca na wakacje. W tym roku braliśmy pod
      > uwagę Maderę albo Cypr.

Leć sobie na Maderę, zahacz o Porto Santo. I będzie Szanowna Pani zadowolona!
    • butch_cassidy Re: Egipt???? 12.03.18, 13:53
      Też nie zdążyłam zobaczyć Egiptu przed arabską wiosną, ale się nie wybieram. Tym bardziej, że dla mnie atrakcyjne jest zwiedzanie, a nie hotele.
    • jematkajakichmalo Re: Egipt???? 12.03.18, 14:18
      Jeszcze pytanie czy lecisz np. sama z mezem czy z dziecmi (i jak duzymi)?
      Nawet jak bedziesz w Hurgadzie to czy do Luksoru czy do Kairu jest daleko i dzieciaki sie tylko umecza. Temperatury w Kairze w ostatnich latach niekiedy przekraczaly 50 stopni... Na poludniu jest jeszcze gorzej.
      Co do bezpieczenstwa - nie ma problemu, unikalabym tylko Synaju (sam pobyt w Sharm bylby OK, tam tez nie potrzeba wizy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka