Dodaj do ulubionych

Nowy kodeks pracy

14.03.18, 07:17
next.gazeta.pl/next/7,151003,23139289,ekspertka-o-nowym-kodeksie-pracy-pracownicy-beda-zyli-w-jeszcze.html#Z_MTstream
czy to się dzieje naprawdę ?

Ale, ta umowa o pracę i te jej nowe formy, są tak naprawdę inną postacią umów śmieciowych, tyle tylko, że zapisanych w Kodeksie pracy. Umowa o pracę sezonową, dorywczą i nieetatową, nie daje pracownikom żadnej ochrony. Nie ma tam żadnej stabilizacji zatrudnienia. Nie chroni się ani pracowników w wieku przedemerytalnym, ani kobiet w ciąży, ani na urlopach czy zwolnieniach lekarskich. Innymi słowy, to sygnał, że jeśli pracownik zdecyduje się skorzystać z L4, to można go w czasie zwolnienia pozbawić pracy.

strach będzie iść na urlop?
Obserwuj wątek
    • pani-noc Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 07:56
      > strach będzie iść na urlop?

A czytałaś o urlopach? Będzie można brać tylko długie urlopy, żeby nie było możliwości dobierać pojedyńczych dni do długich weekendów. Czyli koniec z urlopami, bo niania akurat zachorowała, koniec z urlopem na pójście z dzieckiem do lekarza czy na załatwianie spraw urzędowych.

Kolejne zakazy w kraju PISu.
      • marlamar Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 09:54
        Ciekawe kto na tym rozwiązaniu zyska, znając życie ludzie zamiast jednego dnia urlopu będą brali 3 dni L4
    • bialeem Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 08:32
      Muszę w końcu przeczytać ten kodeks. Mam w robocie kilka typowych, pracujących zdalnie w niepełnym wymiarze zleceniowców i pojęcia nie mam co z nimi zrobię...
    • mdro Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 08:42
      To jest jakiś koszmar. Zamiast wprowadzić formy dostosowane do współczesnych czasów, gdy wielu ludzi pracuje zdalnie, bez ustalonych godzin, często dla wielu pracodawców, oni chcą ich uwiązać w jednym "zakładzie pracy".
      • lodomeria Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 09:45
        A tu się zastanawiam, za granicą widziałam takie inicjatywy, że np. w głównym oddziale banku jedno piętro to były 'biurka na godziny', każdy, kto ma w danym banku konto i prowadzi działalność gospodarczą, może bezpłatnie z takich biurek (plus kuchnia, prysznic, strefa rekreacji, pokoje do spotkań z klientami) korzystać. I takich co-working spaces jest coraz więcej. W jakieś spółdzielnie się będą zrzeszać?
    • lodomeria Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 09:42
      Był przed chwilą wywiad w Tok Fm z przewodniczącym komisji pracującej nad nowym kodeksem. Co chwilę ciekawsze twierdzenia padały na temat tego, co w ciągu 18 miesięcy komisja wypracowała.
      Ale jak usłyszałam, że nie robili żandych badań, ekspertyz, bo budżet nie zakładał zlecania tego typu analiz i np. długość urlopu to inicjatywa własna przewodniczącego, a wysokość płacy minimalnej to w oogóle nie wiadomo kogo, padłam.
    • chyba.ze Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 10:02
      Mam nadzieję, że wreszcie dobiorą się do leniwych, zdrowych jak kuń kobiet korzystających od samego zapłodnienia z nienależnego L4.
      • semihora Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 10:13
        L4 to dopiero zaczną szaleć, leniu umysłowy.
      • iwles Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 10:42

a kto będzie oceniał, czy pani zdrowa jak kuń ? Pracodawca?
        Będzie ją badał ginekologicznie ? uncertain
        • cosmetic.wipes Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:09
          Niektórzy pewnie by chcieli.
        • chyba.ze Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:26
          iwles napisała:

> a kto będzie oceniał, czy pani zdrowa jak kuń ? Pracodawca?
          >

Może nie będzie oceniał
          ale
          może będzie mógł zwolnić leniwca- pasożyta i wyłudzacza w jednym (obecnie nie do ruszenia).
          • iwles Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:41

na jakiej podstawie stwierdzi, że to pasożyt, leniwiec, wyłudzacz i zwolnienie się NIE należy ?
          • pani-noc Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:42
            A po czym pozna, że to leniwiec? Taka osoba ma napisane na czole "jestem leniwcem"?

Jakby głupota potrafiła latać to właśnie wystrzelileś ponad chmurami.
    • tajemnicza.a.m Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 10:21
      Uważam, że to żenada. Utrudnianie czegoś takiego jak zarobkowanie, powinno być zakazane konstytucyjnie.
      Dla kogo jest ten koseks?
      • mdro Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 10:30
        Dla duchowych spadkobierców PRL. Bo ani dla pracownika, ani dla pracodawcy.
    • rekreativa Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 10:55
      A ten kawałek?

"Samozatrudnieni będą też musieli mieć odpowiednio wysoką stawkę godzinową. Wyższą niż pracownik, który za pracę dostaje minimalne wynagrodzenie. Samozatrudnionym nie będzie więc mogła być osoba, która ma niskie stawki. Dla takiej osoby jest tylko etat. Innymi słowy, jeśli zechcę być freelancerem, bo tak wolę żyć, bo nie chcę być nikomu podporządkowany, bo nie chcę codziennie rano wstawać do pracy, to państwo mi tego zabroni. No chyba, że będę wykonywała prace okazjonalne. Do 32 godzin w miesiącu."

Albo ten?
      " jest tam przepis zniewalający pracownika. Bo będzie mu wolno dorabiać do 32 godzin. Chyba, że będzie zatrudniony u innego pracodawcy, na drugim etacie. Ale to mało prawdopodobne. Natomiast pracodawca będzie mógł zarządzić, czyli albo wpisać do regulaminu pracy, albo zapisać w obwieszczeniu, że pracownicy zatrudnieni na etatach, nie mogą podejmować działalności konkurencyjnej u innego pracodawcy. Czyli lekarz nie może iść do innej kliniki. Nauczyciel do innej szkoły. Pielęgniarka może pracować tylko w moim szpitalu. Dotyczy to wszystkich pracowników."
      "Pracodawca będzie mógł podpisać z pracownikiem zakaz konkurencji, który będzie polegał na tym, że pracownik zatrudniony na pełnym etacie nie będzie mógł prowadzić żadnej działalności gospodarczej oraz pracować w innej firmie. W ogóle. Dostanie glejt: jesteś tylko mój.

Nie będę mógł kompletnie nic robić? To niewolnictwo!
      - No niestety. To będzie zakaz wykonywania jakiejkolwiek dodatkowej pracy. Nie tylko w swoim zawodzie, u konkurencji. Nie może pan, jako dziennikarz, wykonywać na przykład rękodzieła. Śpiewać w zespole artystycznym za pieniądze też pan nie może. Na weselu, w sobotę, już pan sobie nie pośpiewa. I nie dorobi."

Czego oni się tam najedli, żeby coś takiego nawymyślać?
      • mozambique Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:03
        przeciez zakaz koknkurencji jzu istnieje dzisiaj , i jzu dzisiaj ludzie go podpisują
        • spanish_fly Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:08
          Istnieje, ale tylko tam, gdzie ma sens. Nie jest obowiązkowy.
          • little_fish Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:13
            Nauczyciele póki co podlegają pod KN, a nie KP, ale już teraz muszą mieć zgodę dyrektora na podjęcie pracy w innej szkole publicznej
            • rekreativa Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:22
              A w szkole prywatnej?
    • woman_in_love wszystko co zgnoi suwerena i pogorszy jego los 14.03.18, 10:59
      jest cenna inicjatywą big_grin.
      • pani-noc Re: wszystko co zgnoi suwerena i pogorszy jego lo 14.03.18, 11:06
        Najgorsze jest to, że suweren już przywykł do państwa zakazów utrudniającego ludziom życie i bez głębszej refleksji przejdzie do szarej strefy dalej głosując na pińcetplus.
    • spanish_fly Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:05
      Głowa mnie zaczyna od tego boleć. Jeśli to wszystko faktycznie zostanie uchwalone, to firma w której pracuję będzie zmuszona zakończyć działalność.
    • spanish_fly Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:06
      Ciekawa jestem zresztą też jak poradzą sobie państwowe przedsiębiorstwa. Np. TVP. Miliard będzie mało, żeby TVP mogła funkcjonować w sposób zgodny z tymi przepisami - potrzeba będzie z pięć miliardów.
      • catroux Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:12
        Wg mnie to nie przejdzie, przecież to stek bzdur (skąd oni zresztą wzięli te pomysły?). Jak to zwykle bywa, podniesie się larum i do kodeksu wejdzie tylko kilka pomniejszych zapisów, a reszta poleci.
        • araceli Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 12:05
          catroux napisała:
          > Wg mnie to nie przejdzie, przecież to stek bzdur (skąd oni zresztą wzięli te po
          > mysły?). Jak to zwykle bywa, podniesie się larum i do kodeksu wejdzie tylko kil
          > ka pomniejszych zapisów, a reszta poleci.

Oni mają taką strategię - wypuszczają 'pomysły' tak kosmiczne, że ludzie się za głowę łapią, potem tylko część z nich przechodzi więc choć i tak dalej jest źle to ludziom się wydaje, że 'nie jest tak źle przecież mogli zabić' wink
    • kasia.andzia Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 11:27
      jak dla mnie powinno być zapisane w kodeksie że jeżeli pracownicy kończy się umowa w trakcie ciąży to państwo przejmuje obowiązki wypłaty wynagrodzenia a nie pracodawca.
      Znajomy miła taką sytuację że zatrudnił dziewczyna na wakacje do sprzedaży lodów na umowę o pracę na czas określony do 31 sierpnia, później chciał zawiesić działalność. Niestety nie mógł tego zrobić bo dziewczyna była w ciąży i umowa jej się przedłużyła do do lutego, miał więc pracownika, a działalności nie prowadził. w kolejnym roku zatrudnił więc chłopaka w dodatku na umowę zlecenie.
    • fadilla Re: Nowy kodeks pracy 14.03.18, 12:18
      A teraz mozesz isc na urlop pracują cna śmieciówce? Bo jesli nie pracujesz na śmieciówce tylko na umowie o prace, to nowe zapisy kodeksu cie nie dotyczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka