Dodaj do ulubionych

WF i natryski

29.03.18, 22:24
W sasiednich watkach dowiedzialem sie, ze wiekszosc z Was nie korzysta z natryskow po zajeciach sportowych. Mozna to zrozumiec, bo wracacie do domu samochodem, idziecie pieszo ale macie blisko, nie pocicie sie itp. Co robia po zajeciach WF Wasze dzieci, jezeli zajecia te nie sa na ostatniej lekcji? Co po treningu ? Moi wnukowie trenowali przez 10 lat karate shotokan, po treningu wszyscy uczestnicy byli bardzo spoceni i wszyscy wchodzili na chwile pod natrysk, bo przebieranie sie w " cywilne" ubranie na spocone cialo jest niemile. Poza tym, skora po kapieli szybciej schnie niz po spoceniu.
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: WF i natryski 29.03.18, 22:38
      To jest ciekawe pytanie. Ze swojej podstawówki/liceum nie pamiętam nawet pół kabiny prysznicowej. Albo były naprawdę dobrze schowane, albo ich w szkołach po prostu nie było.
      Po jakimś wątku tutaj pytałam o prysznice moich kuzynek (bo osobiste dzieci są za małe) i każda z 4 zapytanych sztuk była niepomiernie zdziwiona pomysłem prysznica - w sensie one w swoich szkołach też nie widziały.
      I pytanie moje jest takie - naprawdę w szkołach te prysznice to taka oczywistość - bo ja naprawdę się nie spotkałam - a nie chodziłam do szkoły w zapadłej wiosce. Ot, całkiem spore miasto w okolicach Warszawy.
      • kokosowy15 Re: WF i natryski 29.03.18, 23:13
        Nie wiem, czy to jest standard we wszystkich szkolach, ale w moim liceum budowanym w 1965 prysznice byly, w Gastronomiku i Samochodowce sa i to nawet wykorzystywane, w miedzywojennej podstawowce ale remontowanej niedawno, w ktorej sa treningi, rowniez sa. Co prawdaw tym ostatnim przypadku korzystaja z nich chyba tylko wynajmujacy sale gimnastyczne po godzinach pracy szkoly.
        • kurt.wallander Re: WF i natryski 30.03.18, 10:34
          kokosowy15 napisał(a):

Co prawdaw tym ostatnim przypadku korzystaja z nich chyba ty
          > lko wynajmujacy sale gimnastyczne po godzinach pracy szkoly.

No to masz odpowiedź, dlaczego dzieci szkolne nie korzystają. Im sie nie udostępnia.

Przypuszczam, ze jakies przepisy to regulują, że muszą być natryski (w naszej wiejskiej szkole też są), tylko uczniowie z nich nie korzystają.
      • aerra Re: WF i natryski 29.03.18, 23:23
        U nas w szkole są prysznice. Moje dziecko nie korzysta - jest jeszcze mały i nie poci się jeszcze aż tak - po wf-ie w zasadzie prawie wcale, więc w sumie nie wiem czy dzieciaki używają. No i wf mają w sumie tylko 1 i na końcu, więc nie ma aż takiej potrzeby.
        • kurt.wallander Re: WF i natryski 30.03.18, 10:37
          aerra napisał(a):

> U nas w szkole są prysznice. Moje dziecko nie korzysta - jest jeszcze mały i ni
          > e poci się jeszcze aż tak - po wf-ie w zasadzie prawie wcale, więc w sumie nie
          > wiem czy dzieciaki używają.

Gdyby chciały, to zapewne tez by im nie pozwolono.
      • cauliflowerpl Re: WF i natryski 30.03.18, 08:05
        Ja pamiętam z podstawówki dużą szatnie z prysznicami, których.... nie wolno nam było używać. O ironio, opierpapier dostałyśmy w ten sam dzień, w którym wuefista zrobił nam pogadankę na temat higieny, ubrań na zmianę i pryszniców. Po zajęciach zbiorowo poszłyśmy obejrzeć te prysznice, za co dostałyśmy z**kę.
        Nie muszę dodawać, że od tego samego wuefisty big_grin
    • kanna Re: WF i natryski 29.03.18, 23:22
      Syn w szkole nie korzysta. Zapytałam, dlaczego i odpowiedział, ze: za każde skorzystanie z prysznica dostaje się plusa. Za 4 (czy 5, nie pamiętam) plusów jest 5 za aktywność. Ale taka 5 mu obniża średnią z w-f, to raz, a dwa - musiałby czekać pół h na kolejny autobus.
      Po treningach aikido tez nie, tam jest 1 prysznic na całą grupę, więc możliwości nie ma.
      • kolpik124 Re: WF i natryski 30.03.18, 07:27
        dlaczego ocena 5 ma obniżać średnią z wf?
        • juuuu7 Re: WF i natryski 30.03.18, 08:06
          Bo ma 6tki?
          • gryzelda71 Re: WF i natryski 30.03.18, 09:50
            Ma same 6 i kilka 5 za aktywnosć (czyli prysznice) i nauczyciel postawi 5 na koniec. Serio?
            • kanna Re: WF i natryski 03.04.18, 16:53
              Nie mam pojęcia, czy postawi, czy nie, przytaczam tylko argumentację syna.
        • paniusiapobuleczki Re: WF i natryski 30.03.18, 08:06
          Bo pewnie wychodzi mu 6.
          • kolpik124 Re: WF i natryski 30.03.18, 08:44
            ups.... moja wina, przecież to forum ematka, a dziecko ematki jest standardowo superhiperwyczynowe sportowo, poniżej 6 za wybitne codzienne rekordy nie schodzi big_grin
          • beataj1 Re: WF i natryski 30.03.18, 08:55
            A jak się naprawdę postara to nawet prawie 7. Taka piątka to wręcz obraza.
          • ira_08 Re: WF i natryski 30.03.18, 10:04
            I wybitnie wysportowany dzieciak ma ułomnego nauczyciela, który pomimo medali na zawodach i potrójnych salt z obciążeniem, postawi mu niższą ocenę za branie prysznica big_grin big_grin big_grin
            • cauliflowerpl Re: WF i natryski 30.03.18, 10:23
              Eee... jak wspomnę moich wuefistów to nie wymagałabym od nich wybitnej inteligencji big_grin
            • scarlett74 Re: WF i natryski 03.04.18, 20:48
              Może ma nauczyciela-służbistę, który wylicza "średnią ważoną" i z tymi 5 faktycznie wyjdzie mu jakieś 5,74 i 5 zamiast 6.
              Przerabiałam podobny problem z moim, wiec to wcale nie jest śmieszne i może faktycznie obniżyć dzieciakowi ocenę.
              Osobiście uważam, że to jest chore i tok myślenia/nauczania od moich czasów do dziś nic się u niektórych nauczycieli nie zmienił, a wręcz przeciwnie...
    • ania.n-82 Re: WF i natryski 29.03.18, 23:22
      W szkole u mojego syna w Danii obowiązkowo idą pod prysznic po zajęciach WF. Zaczynają już sześciolatki z zerówki. Jak ktoś zapomni zabrać ręcznik to musi się wytrzeć pożyczonym, używanym przed chwilą przez kolegę albo koleżankę smile
    • kokosowy15 Re: WF i natryski 29.03.18, 23:26
      Poziom zartu swiadczy o poziomie zartujacego.
    • mamtrzykoty Re: WF i natryski 30.03.18, 01:38
      A gdzie ty widziałaś w szkole prysznice??
      • mamtrzykoty Re: WF i natryski 30.03.18, 01:40
        I jak te biedne dzieci miałyby zdążyć w ciągu 5-10 minut wziąć prysznic, wysuszyć się, ubrać się i polecieć na drugi koniec szkoły do odpowiedniej klasy??
    • szarsz Re: WF i natryski 30.03.18, 07:59
      Nie ma prysznicow w szkołe moich dzieci. W mojej podstawówce też nie było. Nawet gdyby były, to nikt by nie korzystał, bo nie zdążyłby na lekcję.
    • slonko1335 Re: WF i natryski 30.03.18, 08:15
      Pryszniców w szkole moich dzieci nie ma..był czas gdy był problem nawet z toaletą....zresztą nawet jakby były jakoś nie widzę że na 5 minutowej przerwie zdążyliby wziąć prysznic cała klasąwink ale fakt być powinny i zorganizowane to tak żeby ten prysznic można było wziąć.
    • isanek Re: WF i natryski 30.03.18, 08:24
      W mojej podstawówce były prysznice w szatni przy sali gimnastycznej. Nigdy z nich nie korzystaliśmy- nie działały. Zresztą to był rząd pryszniców zamontowanych w równych odstępach na suficie, bez żadnych osłonek, gdyby dzieci po w-fie mogły z nich korzystać, wszystko wokół byłoby mokre, łącznie z plecakami i ubraniami. Chyba były wykorzystywane tylko podczas nocowania na terenie szkoły jakichś grup harcerskich.
    • ruscello Re: WF i natryski 30.03.18, 08:40
      W żadnej szkole nie miałam pryszniców i to było główną przyczyną, że w liceum ćwiczyło tylko kilka dziewczyn z klasy. Reszta miała całoroczne zwolnienia.
    • mama303 Re: WF i natryski 30.03.18, 08:51
      to jest własnie problem w polskich szkołach. Co z tego że są nawet prysznice jeśli nikt nie korzysta bo przerwa za krótka. Nasze dzieci nie maja nawyku takiego, żeby po sporcie sie umyć i potem wchodzisz do takiej np. klasy gimnazjalistów po WF to na wymioty sie zbiera.
    • maslova Re: WF i natryski 30.03.18, 08:55
      W podstawówce mojego dziecka jest jeden prysznic na szatnię. W szatni jest zwykle 10-12 osób. Przerwa trwa 10 minut. Nie możliwości, aby wszyscy mogli w tak krótkim czasie z niego skorzystać.
    • agnieszka_kak Re: WF i natryski 30.03.18, 09:01
      Za dawnych lat pamietam 2 prysznice (kabiny prysznicowe) na cala szatnie Nikt nie korzystal, bo bylo 10 minut na przebranie sie.
    • an.16 Re: WF i natryski 30.03.18, 09:05
      Nawet nie wiem czy są. A syn chodził do klasy sportowej w podstawówce - koszykówka. WF 10h tygodniowo i 3 treningi po 1,5 h. Smród w szatniach niemożebny. Nie pier ... o tych słodkich dziubusiach co to nie pocą się, nie śmierdzą, a ćwiczą wszystkie na 7.
    • triss_merigold6 Re: WF i natryski 30.03.18, 09:07
      Z tego co kojarzę to po wf-ie ubierają się i idą na lekcje. Mają w blokach tj. 2x basen i 2x wf na sali, na basenie mają prysznice więc wychodzi na to, że wonieją w szkole tylko raz w tygodniu.
      Po treningach po południu syn wraca do domu, ma blisko i nie korzysta z komunikacji miejskiej. Nie upadłam na głowę, żeby namawiać go koniecznie na prysznic w zimie i wychodzenie po kąpieli na dwór, jeśli do domu ma 10 minut.
      • an.16 Re: WF i natryski 30.03.18, 10:06
        Wychodzenie po prysznicu na dwór grozi śmiercią lub kalectwem jak wiadomo.
        • triss_merigold6 Re: WF i natryski 30.03.18, 10:12
          W zimie? Przeziębieniem. W sumie po co, skoro za chwilę jest w domu i może się wykąpać normalnie zamiast na trening zabierać ręcznik, klapki, mydło, szampon.
        • gryzelda71 Re: WF i natryski 30.03.18, 10:12
          raz na kilka wyść z mokra głową preziębieniem. Zaraz przeczytam, że nie choruje sie od kontaktu z zimnym powietrzem itd itp, ale zycie zyciem i owszem zdarza się. Po co?
          • an.16 Re: WF i natryski 30.03.18, 11:00
            Co się zdarza? Chorowanie? Owszem, od kontaktu z wirusem albo bakterią. A nie od wychodzenia po myciu na dwór. Ale pewnie. Wiara czyni cuda. Można sobie wierzyć w "wilka", "przewianie" czy chorobę od mokrej głowy. Kto wam zabroni?
            • gryzelda71 Re: WF i natryski 30.03.18, 16:19
              długo nie czekałamsmile
            • yuka12 Re: WF i natryski 30.03.18, 16:44
              Oczywiscie. Ale np. mam tsk, ze po umyciu wlosow szybko marzne. A poniwaz zyje juz dluzszy czas na tej ziemie to zdolalam sie przekonac, ze wyjscie na dwor z chocizby wilgotnymi wlosami przy temperaturze nizszej niz 25 stopni zawsze konczy sie u mnie przeziebieniem. Po fryzjerze wiec wkladam czapke i narzucam kaptur i staram sie myc wlosow zaraz przed wyjsciem z domu.
              Czy tak ciezko sobiecwyobrazic, ze kazdy inacze odczuwa temperature powietrza i ze organizmy w rozmaity sposob na to reaguja? A bakterii i wirusow jest cala masa chociazby na naszej skorze i we wdychanym powietrzu.
              • yuka12 Re: WF i natryski 30.03.18, 16:45
                NIE myc wlosow mialo byc i przepraszam za literowki.
    • same-old_mona Re: WF i natryski 30.03.18, 09:19
      W mojej podstawówce prysznice były przy szatniach, nawet oddzielne i zamykane, więc pełen wypas ale.. wykorzystywane były jako magazyny 😂
    • tol8 Re: WF i natryski 30.03.18, 09:43
      Chodziłam do tysiąclatki i prysznice były. We wszystkich szkołach moich dzieci (4 do tej pory) prysznice także są.
      • gryzelda71 Re: WF i natryski 30.03.18, 09:59
        Ty to masz szczęście hehehe
        • leann32 Re: WF i natryski 30.03.18, 10:36
          W mojej szkole byl jeden na 30 licealistow jeszcze ulokowany pomiedzy szatnia męską a damską, wiec jak ktos nie zamknalby sie na klucz, moznaby rzec ze koedukacyjny.
          Przerwa - 10 minut.
          Kolega mial pomysl aby korzystać wspolnie ale chetnych nie bylo big_grin

Moją technika bylo tak sie ruszac zeby sie nie spocic. To zreszta nie bylo trudne. Sorry ale od gimnastyki czy skakania przez skrzynie to sie nikt nie spocil. Bardziej sie spcilam lecac w przerwie na papieroska wink))
        • kokosowy15 Re: WF i natryski 30.03.18, 10:42
          Moze nie Ona, tylko jej dzieci? Ja chodzilem do tysiaclatek w koncu podstawowki i w LO. W starym budynku ogolniaka przejetym w 1965 przez Filmowke natryski byly, bo dobudowano sale gimnastyczna z wyposazeniem. W nowym oczywiscie byly i korzystalismy z nich. Mielismy mlodych wuefistow po AWF i tak organizowali zajecia, zeby te 10 min na splukanie wygospodarowac. W podstawowce gdzie sa treningi karate moich wnukow, mimo ze to budynek przedwojennej szkoly, natryski sa i grupa treningowa z nich korzysta. Uczniowie tej szkoly chyba nie. Myslalem, ze Lodz jest miastem zaniedbanym i opoznionym, a tu sie okazuje ze przoddujemy w wyposazeniu szkol! W Gastronomiku i w Samochodowce tez sa natryski, a gdy sa 2 godziny WF, to sie druga lekcje skraca zeby byl czas na prysznic, a zajecia sa w czasie przerwy.
          • gryzelda71 Re: WF i natryski 30.03.18, 10:53
            To znana forumka, co ma wszystko lepsze i tańsze niż ogół stąd mój wpis.
            • przystanek_tramwajowy Re: WF i natryski 30.03.18, 12:25
              Ona ma wszystko z MOPS-u. To mistrzyni świata w korzystaniu z każdej dostępnej pomocy społecznej przy dochodach rzędu 10 tysięcy miesięcznie.
        • przystanek_tramwajowy Re: WF i natryski 30.03.18, 12:07
          Tol8 jest zdolna. Zalatwiła prysznice z MOPS-u. wink
      • kurt.wallander Re: WF i natryski 30.03.18, 10:40
        tol8 napisała:

> Chodziłam do tysiąclatki i prysznice były. We wszystkich szkołach moich dzieci
        > (4 do tej pory) prysznice także są.

Są, ale czy dzieci z nich korzystają? Wątpię.
        >
      • mama303 Re: WF i natryski 30.03.18, 17:39
        tol8 napisała:

> Chodziłam do tysiąclatki i prysznice były. We wszystkich szkołach moich dzieci
        > (4 do tej pory) prysznice także są.
        ja sie uczyłam w szkole w PRL i prysznice były a jakże ale nikt n ie korzystał
    • yuka12 Re: WF i natryski 30.03.18, 16:51
      Nie pamietam dostepnych prysznicow w podstawowce i liceum. Jezeli nawet byly, nie byloby absolutnie czasu na skorzystanie. Troche szkoda, nie znosilam i do dzisiaj nie lubie zapachu potu.
      U dzieci w szkolach tez nie maja prysznicow, ale i czasu na ewentualne skorzystanie. W szkole cory nawet przerwe na lunch maja dosc krotka.
      • schiraz Re: WF i natryski 30.03.18, 17:08
        W szkole moich dzieci prysznice są, dwa dokładnie, przerwa po W-F trwa 5 minut. Muszą się nieźle sprężyć, żeby zdążyć się przebrać i do klasy dojść a co dopiero jakby jeszcze 26 sztuk prysznic brało po dwoje..
        • kokosowy15 Re: WF i natryski 30.03.18, 18:13
          To jest sprawa organizacji. Zwykle sa dwie godziny WF, wiec wystarczy nie robic przerwy w trakcie zajec i skonczyc 15 minut wczesniej. Przerwy w szkole trwaja 10 lub20 minut, nie spotkalem sie z krotszymi. Na prysznic potrzeba nie wiecej niz 2 minuty, wiec w 15 minut moga splukac sie wszyscy, po dwoch lub trzech pod jednym nartyskiem. Tak bylo u mnie w szkole, tak mialem w pracy ( a praca bywala bardzo brudzaca, jak to w elektrocieplowni), tak tez robia moi wnukowie.
          • taki-sobie-nick Re: WF i natryski 30.03.18, 22:38
            kokosowy15 napisał(a):

> To jest sprawa organizacji. Zwykle sa dwie godziny WF, wiec wystarczy nie robic
            > przerwy w trakcie zajec i skonczyc 15 minut wczesniej. Przerwy w szkole trwaja
            > 10 lub20 minut, nie spotkalem sie z krotszymi. Na prysznic potrzeba nie wiecej
            > niz 2 minuty

E... Jak komu...
          • yuka12 Re: WF i natryski 30.03.18, 22:51
            No wiesz, w podstawowce cieszylismy sie, kiedy mielismy zajecia na sali, a nie na korytarzu czy boisku. Bo wtedy bywalo, ze przebieralismy sie w toaletach czy klasie.
    • lady-z-gaga Re: WF i natryski 30.03.18, 17:29
      Kiedy ja chodziłam do podstawowki (lata 70te) prysznice były. Pamiętam, że korzystanie z nich było oczywiste. Kiedy moja córka chodziła do tej samej szkoły, ale 30 lat później, pryszniców nie było. Nie wiem, co się stało z tym pomieszczeniem, bo do szatni dziewcząt nigdy nie wchodziłam.
    • anika772 Re: WF i natryski 30.03.18, 18:15
      Nie ma szans. Jeśli w-f jest w środku planu- nie ma czasu na natrysk. Jeśli na ostatniej lekcji- dzieciaki pędzą do gimbusa.
    • mozambique Re: WF i natryski 03.04.18, 14:25
      w moje podsatwówce prysznice były . Zamkniete na głucho.
      PO koszykówce na WF wszyscy raźno smierdzieliśmy na dalszych lekkcjach.
    • asia_i_p Re: WF i natryski 03.04.18, 15:03
      Ze swoich czasów szkolnych nie pamiętam, w mojej szkole są, tylko co z tego, jeżeli przerwy mają 10 minut na umycie się i przebranie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka