Dodaj do ulubionych

Rodzice/problem z pamięcią?

02.04.18, 22:18
Kiedyś mieszkałam z rodzicami i pod koniec swojego życia mieszkali z nami babcia i dziadek. Dawno temu zmarli.
Podczas wizyty u rodziców teraz podczas świat, tato powiedział mi, że mama 2 dni z rzędu zadawala dziwne pytania, czy babcia jest w pokoju, czy wyszła. Rok temu, kiedy tato był w szpitalu, rozmawiając że mną cały czas mówiła o nim do mnie dziadek. Wtedy myślałam, że to reakcja na duży stres i wtedy poważna choroba ojca. Dziś wystraszylam się tym, co tato powiedział.
Do jakiego lekarza? Neurolog? Mialyscie podobna sytuację? To jakby cofnięcie w czasie. Innych problemów z pamięcią nie zauważyłam, tato, który z nią mieszka też nie. Mama ma 66 lat, jest samodzielna, zakupy, sprawy w banku, interesuje się bieżącymi wydarzeniami.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Rodzice/problem z pamięcią? 02.04.18, 22:33
      Neurolog , rezonans glowy takie objawy sa tez przy gozach mozgu.
    • 71tosia Re: Rodzice/problem z pamięcią? 03.04.18, 00:31
      A mama sama nie narzeka np ze czuje zdezorientowana w przestrzeni, zagubiona, ze zapomina? Nie bylo jakies silnego stresu? Dobrze jest skonsultowac sytuacje z neurologiem lub psychiatra.
      • arabelax Re: Rodzice/problem z pamięcią? 03.04.18, 06:56
        Sama czuje się dobrze, żadnych innych problemów.
        Stres był równo rok temu, wtedy dowiedzieliśmy się, że tato ma raka. Wtedy też pierwszy raz był taki powrót do przeszłości, zapytała mnie o dziadka, którym miał być mój tato. Cały czas o moim tacie mówiła dziadek. A sytuacja wyglądała podobnie jak wiele lat temu, bo w domu był chory dziadek.
        Muszę namówić ja na wizytę, bo sama twierdzi), że wszystko ok jest
    • peonka Re: Rodzice/problem z pamięcią? 03.04.18, 00:40
      Może to być początek demencji lub Alzheimera, a może być na przykład infekcja, chociażby dróg moczowych - częsty objaw. Albo coś innego jeszcze, między innymi stres. I te dwa epizody nie muszą być ze sobą powiązane. Jasne, też bym się martwiła, ale to ni musi być nic bardzo złego.
      Aha, ja wierzę, ze niektórzy ludzie widzą więcej niż inni, więc przy pytaniu o zmarłą mamę pewnie poszłabym w te stronę...
      • annajustyna Re: Rodzice/problem z pamięcią? 03.04.18, 07:10
        Cukrzyca tez może się tak objawiać...
        • blueluna Re: Rodzice/problem z pamięcią? 03.04.18, 07:23
          Oraz odwodnienie i zaburzenia jonowe. A także problemy z tarczycą u starszych osób. W jakim wieku jest bohaterka wątku?
          Trzeba jej przede wszystkim zrobić badania krwi, moczu. Neurolog i każdy inny lekarz specjalista też ją na nie wyśle (o ile jest dobry) - dlatego najlepiej iść do lekarza już z wynikami badań w ręku.
          • annajustyna Re: Rodzice/problem z pamięcią? 03.04.18, 07:34
            65 lat
        • arabelax Re: Rodzice/problem z pamięcią? 03.04.18, 08:13
          Mama ma cukrzycę od wielu lat. Bierze insulinę.
          Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.
          W takim razie trzeba będzie zrobić wszystkie badania o których piszecie.
          • aqua48 Re: Rodzice/problem z pamięcią? 03.04.18, 16:42
            arabelax napisał:

> W takim razie trzeba będzie zrobić wszystkie badania o których piszecie.

To na pewno, i niech ojciec pilnuje, żeby piła dużo wody. Może jej się nie chcieć pić, ale trzeba ją namawiać.
            • alfa36 Re: Rodzice/problem z pamięcią? 03.04.18, 22:19
              Odwodnienie może powodować kłopoty z pamięcią?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka