Dodaj do ulubionych

Filip Springer

15.04.18, 23:07

Na pewno są tu osoby,który czytały jego książki. Tematyka,w obrębie której się porusza to jest to, co od jakiegoś czasu mocno mnie interesuje,więc z przyjemnością zagłębię się w lekturę.Próbowałam sobie wybrać którąś z jego książek wspomagając się recenzjami, bo po samych opisach trudno mi było zdecydować,od czego zacząć. W końcu padło na "Miasto archipelag.Polska mniejszych miast" i po paru stronach wydaje mi się, że był to dobry wybór smile Ale i tak zdam pytanie,Do osób,które czytały - która z książek F.Springera podobała się Wam najbardziej i czy dobrze jest czytać je wg jakiejś kolejności,czy nie ma to większego znaczenia? Mnie się wydaje, że nie ma to większego znaczenia, chociaż nie chciałam zaczynać od "13 pięter" czy "Miedzianki". Wybrana już lektura wydawała mi się jakoś bardziej uniwersalna/"dla każdego", że tak powiem,ale mogłam się pomylić smile Co sądzicie o jego reportażach?

lubimyczytac.pl/autor/53414/filip-springer
Obserwuj wątek
    • pole_koniczyny Re: Filip Springer 15.04.18, 23:17
      Podobała mi się "Wanna z kolumnadą", która powinna przypaść Ci do gustu, jeśli spodobało Ci się "Miasto archipelag". To również zbiór reportaży, jak każdy taki zbiór nierówny, ale całość wciągająca.
      "13 pięter" to też ciekawa lektura, ale ja miałam po niej o tyle niedosyt, że Springer opisał sytuację mieszkaniową w Polsce współczesnej i przedwojennej, a pominął najciekawszy chyba okres PRL-u. Niemniej jednak opis schronisk dla bezdomnych w przedwojennej Warszawie to jest majstersztyk, który zostaje w pamięci.
      • cauliflowerpl Re: Filip Springer 16.04.18, 09:39
        Zgadzam sie co do slowa z Twoja opinia dotyczaca "13 pieter" i polecam te ksiazke.
        • butch_cassidy Re: Filip Springer 16.04.18, 10:20
          Mnie też zaciekawiłyście bardzo tymi reportażami o mieszkaniach.
          Czytałam Miasto archipelag.
      • butch_cassidy Re: Filip Springer 20.04.18, 09:18
        Odebrałam to tak, że pierwsza część miała być jakby wprowadzeniem do drugiej, nadać tej drugiej właściwy wymiar, perspektywę historyczną. Komunizmu mi nie brakowało. Tyle, że jak dla mnie proporcje pierwszej do drugiej mogłyby być 1/3 : 2/3. Z większymi wypiekami na twarzy czytałam o współczesności.
    • joxanna1 Re: Filip Springer 16.04.18, 10:04
      Miedzianka jest zupełnie inna. To chyba pierwsza jego książka i bardzo mi się podobała. A później skupił się już na takich kwestiach mieszkaniowych itp. Każda książka inna. Ja bym powiedziała, że dla mnie:
      1. Miedzianka - naprawdę dobra literatura. Tu bym powiedziała, że to jest bardziej uniwersalna literatura.
      2. 13 pięter
      3. Zaczyn
      • lellapolella Re: Filip Springer 16.04.18, 10:40
        Niedawno czytałam "Miedziankę", nie dla Springera, lecz tematu- kocham historie z Ziem Zachodnich. Bardzo polecam, jest świetnie napisana.
    • mozambique Re: Filip Springer 16.04.18, 10:05
      WANNA Z KOLUMNADĄ jest swietna
      jeszce ŹLE URODZONE - -choc to jzu raczej dla pasjnatów architektury
    • adriana.la.cerva Re: Filip Springer 16.04.18, 10:32
      Jejku dziekuje za ten watek.
    • fasol-inka Re: Filip Springer 16.04.18, 10:37
      13 pięter i Źle urodzone
      • niu13 Re: Filip Springer 16.04.18, 10:47
        Czytałsm do tej pory 13 Pięter i Miasto Archipelag. Miasto... jest znakomitym, rzetelnym kawałem zacnego reportażu, znakomita rzecz. A 13 Pięter ma fatalny zamysł formalny, pominięcie historii mieszkaniowej PRL jest jakimś nieporozumieniem. Tzn. przeskok od międzywojnia do współczesności
      • nolus Re: Filip Springer 16.04.18, 21:15
        fasol-inka napisała:

> 13 pięter i Źle urodzone

Nad źle urodzonymi też się zastanawiałam. Na początek nrałam jeszcze pod uwagę "Księgę zachwytów" smile
    • ricemice Re: Filip Springer 16.04.18, 10:45
      Czytalam wanna z kolumnada i 13 pięter. Ta druga dobrze sie czyta ale na koniec strasznie mnie przygnebila, bo konkluzja jest taka ze dalej nic sie nie zmieniło. Jak skonczysz Springera a jeszcze bedziesz szukac tego typu ksiazek to polecam Marcina Wicha jak przestalem kochac design.
      • nolus Re: Filip Springer 16.04.18, 21:12
        ricemice napisała:

> Jak skonczysz Springera a jeszcze bedziesz szukac tego typu ksiazek to pole
        > cam Marcina Wicha jak przestalem kochac design.

Wielkie dzięki za kolejnego autora. Jestem dopiero w 1/3 "Archipelagu",ale bardzo mi się podoba, czuje że trafiłam z lekturą i na pewno poświęcę więcej czasu na zgłębianie twórczości tego autora tongue_out Właśnie tego typu literatury mi ostatnio brakowało,a zaczęło się od tego, że w Empiku przypadkiem trafiłam na "Język miast" Sudjica i też trochę się zastanawiałam,czy warto przeczytać.W recenzjach tej książki odsyłano do Springera jednak - że jego książki są ciekawsze,lepsze i to faktycznie był strzał w dziesiątkę.
        • simply_z Re: Filip Springer 16.04.18, 21:23
          Polecam też jego krótkie felietony w magazynie " Podróże". W sieci można znaleźć materiały archiwalne.
    • andaba Re: Filip Springer 17.04.18, 13:47
      Akurat mnie najbardziej podobała się Miedzianka. Pozostałe też mi się podobały, ale tak właściwie bez fajerwerków niektóre reportaże są świetne, inne nudnawe - dla mnie dużo zależy od tematyki.
      W "Wannie z kolumnadą" brakowało mi zdjęć do konkretnych opisywanych przypadków,ilustracje były ogólne, poza tym pałacem z wanną smile
    • butch_cassidy Re: Filip Springer 20.04.18, 09:15
      Nie ja założyłam wątek, ale też skorzystałam.
      "13 pięter" przeczytałam wczoraj jednym tchem... Wbiło mnie w kanapę sad
      Będę dalej polecać wśród znajomych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka