Dodaj do ulubionych

Pytanie medyczne - tym razem ja

02.05.18, 09:36
Wszystko na to wskazuje że zrobił mi się tłuszczak na plecach. Pierun rośnie i pobolewa. No i trzeba się dziada pozbyć.
Jak to zrobić by było szybko (bo się wakacje zbliżają).
Mam wizyte u dermatologa za 2 tygodnie. Ale tak sobie myślę czy zwykły dermatolog to zrobi od ręki? Jak mnie dermatolog skieruje do chirurga, to znowu stracę parę dni.
Może od razu do chirurga? Może to być zwykły chirurg, czy musi być chirurg dermatolog. Albo chirurg plastyk dermatolog?
Pytania może głupie, ale to mój pierwszy taki wypadek. A chciałabym sobie oszczędzić łażenia po lekarzach i od razu uderzyć do tego, który załatwi sprawę.
Obserwuj wątek
    • baskokvet Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 09:39
      Mój M udał się do chirurga. Ale i tak nie było to od ręki-tylko w ustalonym dniu zabiegowym.
      • beataj1 Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 09:43
        Czyli wbijam się do chirurga i na tej wizycie umawiam na zabieg. Oki. To odpuszczę dermatologa.
        Tak mi się właśnie wydawało że dermatolog to mi niewiele pomoże.
    • arabelax Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 09:42
      Dermatolog chyba Ci nie usunie tego od ręki. Tak mi się wydaje. A kiedy te wakacje masz? Może jak mały tluszczak, jeżeli to tluszczak, to na razie obserwacja, a usuniesz później?
      • beataj1 Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 09:45
        Ma około centymetra. Ale mam wrażenie że cały czas rośnie. Wole to mieć szybciej z głowy by potem nie mieć szycia na pół pleców.
        Wakacje na początku lipca. Ale tak sobie liczyłam, dermatolog 2 tygodnie, potem chirurg też dwa. Potem zabieg i sie robi późno. Wolałabym mieć czas na wygojenie.
        • arwena_11 Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 09:55
          Zdecydowanie sam chirurg. Jak na NFZ - to pewnie ze dwie wizyty. W lux medzie potrafią na jednej wizycie, jak mają obok gabinet zabiegowy.
          • beataj1 Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 09:57
            No właśnie planuje to załatwić przez Luxmed.

Oki. Pieknie dziękuje za rady. Idę pod nóż smile
            • karme-lowa Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 10:15
              Mojemu dziecku obserwuje to chirurg onkolog. Ale ma wieksze tłuszczaki niż 1 cm.
    • ania-z-lasu Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 13:22
      Tłuszczak nie pobolewa bo nie ma czym. Pewna jesteś, że to tłuszczak? Ktoś to widział? Zrobił USG?
      • beataj1 Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 13:40
        Nie, jeszcze nikt nic nie widział. Zacznę od chirurga a potem w razie czego będę myśleć.
        • arwena_11 Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 13:49
          Aż spytałam się taty - też był u chirurga onkologa.
          • verdana Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 13:56
            A skąd jesteś? Ja w Warszawie usuwałam w PFESO.
        • wapaha Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 13:50
          no właśnie...tłuszczak nie boli..nawet jak go sobie przesuwasz pod skórą to nie daje dolegliwości..
          • karme-lowa Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 18:09
            wapaha napisała:

> no właśnie...tłuszczak nie boli..nawet jak go sobie przesuwasz pod skórą to nie
            > daje dolegliwości..
            Oj boli.
      • peonka Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 14:21
        Owszem, pobolewa, a nawet boli, jeśli zrobi się tam stan zapalny. Niestety wiem z doświadczenia sad
    • peonka Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 14:19
      Miałam, na łopatce, w któryś weekend pierwszomajowy urósł i zrobił się stan zapalny. Wycieli mi go od ręki na ostrym dyżurze na Lindleya w Warszawie. Zabieg trwal z 10 minut. Potem kilka dni polewalam sobie ranę spirytusem salicylowym. Tyle.
      • beataj1 Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 14:32
        U mnie jest dokładnie na linii stanika. Dlatego jest cały czas podrazniany. I myślę że z tym stanem zapalnym może być coś na rzeczy. No to się bardzo nagle pojawiło. Kurde, nie wiem czy teraz w te świąteczne dni jest sens jezdzic po szpitalach. Bo oni nam maja teraz pandemonium.
        • jola-kotka Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 14:37
          Jedz na sor moze akurat sie uda i bedziesz miala od reki zrobione nic nie tracisz . Mow ze cie boli bardzo i tyle.
          • beataj1 Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 14:49
            Dobra, mam wizytę w piątek na 10 rano w luxmedzie.

Co do SORu w takich przypadkach mam opory moralne - że będę zajmować czas, który może być potrzebny innym. Gulka mnie pobolewa a nie boli. Wytrzymam smile. Ważne że wiem jak to ugryźć.
            • karme-lowa Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 18:12
              Mamy z tym cholerstwem trochę problemów. Napewno usg z dopplerem by się przydało. A po wycięciu, fajnie żeby zrobili badanie his-pat.

• pani_tau Re: Pytanie medyczne - tym razem ja 02.05.18, 20:27
      Stawiam na kaszaka. Trzeba szybko usunąć, bo zacznie gromadzić się ropa i może nie zadziałać znieczulenie. A po zabiegu nie będzie można założyć szwów, bo ewakuacja ropy trochę trwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka