Dodaj do ulubionych

Pomocy- smok!

15.05.18, 13:07
Błagam o burzę mózgów-
Syn (niestety) wygrał projekt na paradę go smoka, niestety, bo teraz musi go zrobić.
Właściwie to wygrała jego grupa- razem czterech chłopców, ale on go rysował.
Teatr projekt przyklepał.
Smok powinien mieć w najmniejszym wymiarze 3x4 metry, jest sugestia by to było 3x10 metrów.
Zamysł był taki, by to był smok rocznicowy (rocznica niepodległości)
Jest biały, ma husarskie, czerwone skrzydła, bialoczerwony grzebień przez głowę, grzbiet i ogon. Powinien mieć wężowatym łeb, właściwie to bardziej sum niż wąż.
Pióra na grzebień i skrzydła są, materiał biały jest-aż z pokaaaaaaaźnym naddatkiem.

Myślimy nad szkieletem.
Czy zrobić go z kół hula-hop, takich najlżejszych, marketowych. Czy z samorozkladających się domków-koszy itp, czy z prętów z włókna węglowego, czy ze styroduru (twardy styropian.
Musi być tanio i lekko...

I nikt nie ma pomysłu na głowę😢
Z czego zrobić łeb? Gdyby to był młody smok, balon meteorologiczny mógłby posłużyć za formę, gdyby to był klasyczniejszy łeb smoczy- z długim pyskiem można by użyć samorozkladajacego domku-autka. Oczy z piłek....ale łeb jest płaskawy , powinien kłapać mordą. Czasu strasznie mało.
Dzieciaki ot tak bez wiary stanęli do konkursu i teraz stanęli przed kolejnym etapem. Smok ma później dekorować hol szkoły- w części historycznej. Oprócz znanej parady ma w kolejnym roku zaliczyć paradę po wiosce, by upamiętniać rocznicę.
Duże wyzwanie, czas mało
Pomóżcie...

Szukamy pomysłu na budowę głowy i szkieletu. Smok powinien być lekki i trwały, No i te wymiary- 3x10 metrów....
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:11
      chiński smok husarski ????? powiedz ze zartujesz
      • bei Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:17
        Jaki chiński? Polski smok, nawet nie wawelski😊

Pomijam już kto powinien...tak obiektywnie to szkoła tym bardziej nie ma czasu. Zajęcia z plastyki to godzina w tygodniu, czyli dwie plastyki do 3 czerwca a samego szycia to dniówka albo więcej.
        Emama ma najlepsze pomysły- spróbujcie jakieś rzucić....
        • mozambique Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:22
          a nazywac sie będzie Mieszko ?
          • bei Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 14:03
            Mozambikue, dziękuje za pomysł imienia😊
          • szorstkawelna Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 18:10
            big_grin
    • frey.a86 Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:11
      Hahaha, ale pięknie szkoła poszła na łatwiznę. big_grin Wygodnie jest zlecić dzieciakom projekt, a potem zwycięzca "w nagrodę" niech się męczy z wykonaniem. big_grin
      Przecież tego smoka cała klasa powinna wspólnie wykonać na zajęciach z techniki czy innej plastyki, tylko pewnie nauczycielom się nie chce. tongue_out
      • alpepe Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:12
        Nie chce... Nie umieją, a matka powinna zrobić dżihad.
      • kornelia_sowa Re: Pomocy- smok! 16.05.18, 00:07
        Standard w polskiej szkole.
    • ichi51e Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:17
      Szukajcie chinskiego smoka diy np m.youtube.com/watch?v=yZLKWn6Qqdk
      • ichi51e Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:17
        Czyli z pianki i skleic pistoletem
        • ichi51e Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:20
          I tu m.youtube.com/watch?v=5wQhc_4QzzA karimata i klej
          • ichi51e Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:21
            A na cielsko to ja bym uzyla najtanszy mozliwy tunel dzieciecy suspicious
      • bei Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:19
        Dzięki😘😘😘
      • majenkir Re: Pomocy- smok! 16.05.18, 00:19
        16-ty dzien........ wink
    • andaba Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:18
      O matko, Bei, współczuję.
      Może z gąbki?
      Można kupić chyba taką gąbkę w blokach na wypełnienie pufów, czy materacy.
      I obszyć materiałem.
      Grzej z kłapaniem. Ewentualnie góra łba z gąbki a kłapiąca żuchwa z deski do nauki pływania.
      • bei Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:20
        Super😘😘
        • jasnoklarowna Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 15:21
          Takie gąbki różnej grubości w hurtowni tapicerskiej kupowałam. Ale w innym mieście. Choć koło dychy za sztukę najcienszej to kosztowało 1x2 metry rozmiar i grubości chyba od 50 mm aż do 20 cm. Im grubsza tym droższa. Grubą na pysk a cienkie na resztę . I w Lidlu tunele elastyczne i namiociki mają być chyba więc zobacz w ulotce może cena i rozmiar podpasują.
      • kosheen4 Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 18:22
        Z deski sedesowej...
      • kosheen4 Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 18:22
        Z deski sedesowej...
    • zosia_1 Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:21
      Jak już go zrobicie. Zadbaj, aby przy smoku było napisane wielkimi literami, że pracę samodzielnie wykonały dzieci A, B, C. Coby dyrektor głośno nie opowiadał jak wspaniałego smoka przygotował zczespołem.
      • kagrami Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:36
        To prawda, to będzie sukces szkoły, tak jak przeważnie zawody sportowe (my go tak wyszkoliliśmy, sukces naszych wuefistów,..) i inne wink
        • kornelia_sowa Re: Pomocy- smok! 16.05.18, 00:11
          No, no. Oczywiście.
          Nauczycielski zawód to nie tylko te 18 czy 22 h tygodniowo, ale te długie godziny spędzane na przygotowaniu uczniów do konkursów, zawodów smile

Rozumiem, ze plastyk/czka przyjedzie do Ciebie i będzie z Wami szyć czy tez jak zwykle na gadaniu i głupim uśmiechaniu gdy dyrektor podziękuję za zaangazowanie i przygotowanie uczniów się skończy?
          • arwena_11 Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 22:53
            Jak byłam na studiach, koleżanka zaciągnęła mnie na zakończenie roku do szkoły siostry. I tam na apelu dyrektor mówi - gratulujemy Marysi z 8B zdobycia laureata olimpiady z matematyki. Marysię przygotowała pani X. Wszyscy brawa- i nagle wychodzi na "scenę" mama Marysi, odbiera dyrektorowi mikrofon i mówi - Małe sprostowanie. Marysię przygotował pan Y, profesor PW i to jemu Marysia zawdzięcza sukces. Pani X nie poświęciła Marysi nawet minuty ponad normalne lekcje. Na sali zrobiło się cicho jak makiem zasiał. A potem ta matka zebrała gromkie brawa. Dyrektor zrobił się czerwony jak burak.
    • kagrami Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 13:22
      Kartony, styropiany.
      Gratuluję wybranego projektu smile
    • bei Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 14:06
      Pomyślałam jeszcze o parasolkach, takich transparentnych- jako szkielecie grzbietu...i na parasolce nakleić głowę z karimaty....do rączek parasolek przyczepić tyczki i tak by go niesiono. Później mógłby wisieć w holu za te górne szpikulce parasoli. Ogon z tunelu z małych kołek hula hopowych.
    • kozica111 Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 15:59
      Szkielet abażuru?
    • mamolka1 Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 16:11
      Ja tam nie mam bladego pojęcia jak takiego stwora stworzyć.... Ale jak on już będzie z serca proszę o zdjęcia ..
      • a.va Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 16:15
        Dołączam się do prośby i gratuluję wygranej smile
    • bei Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 17:58
      Dziękuję za gratulacje😊

Dzisiaj dzień cały kupowałam materiały
      Bela białej tkaniny, 11 parasoli, 23 pióropusze , rury karbowane peshel, tkanina z cekinami, piłki, karimaty, taśmy montażowe, kije od szczotek, koła ringo, takery, zszywki, nici...dzień cały- bo wciąż przemierzałam i przeliczalam.
      Nie pomstuje na szkołę- szkoła-tz nauczyciele, dyrekcja jest to bardzo przyjazny i sympatyczny zespół. Widać, ze smok im spadł w bardzo nieodpowiednim momencie- szkoła jest od wakacji rozbudowywana, dzieci uczą się w trudnych warunkach, nauczyciele maja bardzo pod górkę. Do nauki mrowie materiału, czasu wprost przeciwnie. Ja widzę problem w tym, ze pomocnych rodziców jest garsteńka, i tak od zawsze było. Gdybym ogłosiła zbiórkę i poprosiła, by każdy rzucił złotówkę- to wrzuciłoby tylko kilku rodziców -i rzuciliby za resztę tych, co im było niewygodnie dołożyć swoją cegiełkę. Nie mówię o wkładzie pracy rąk, bo tu rzadko kto ma czas, wenę a nawet jak ma, to boi się krytyki innych☹️
      • al_sahra Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 20:12
        bei napisała:

> Dzisiaj dzień cały kupowałam materiały

> szkoła jest od wakacji rozbudowywana, dzieci uczą się w trudnych warunkach,
        > nauczyciele maja bardzo pod górkę. Do nauki mrowie materiału, czasu wprost prze
        > ciwnie.

Ja widzę problem w tym, ze pomocnych rodziców jest garsteńka
        >

Nie wierzę w to, co czytam.

Jaki jest sens tych igrzysk, w których zabiegani rodzice konkurują, kto kupi lepsze materiały i kto zaprojektuje lepszego smoka (z pomocą burzy mózgów na forum)?

Dobrze, że przynajmniej część rodziców nie chce dokładać ani pieniędzy ani wysiłku do tego nonsensu.
        • andaba Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 20:29
          Smoka zaprojektowały dzieci.
          Mama prosi o pomoc w dobraniu materiałów, z których smok będzie zrobiony.

Pewnie idiotyzm, żeby w ogóle organizować coś, co wymaga tak welkich środków, zarówno finansowych, jak i organizacyjnych.
          Gdyby nie trafiło na Bei, to by było g... nie smok.

Ja lubię robienie różnych pierdółek, jak są tzw "konkursy rodzinne" to chętnie z córką robię, ale co innego palma czy Marzanna, co innego 10-metrowy smok. Nawet półmetrowego bym nie umiała zrobić.
          • al_sahra Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 21:42
            andaba napisała:

> Smoka zaprojektowały dzieci.

No niezupełnie:

Myślimy nad szkieletem.
            Czy zrobić go z kół hula-hop, takich najlżejszych, marketowych. Czy z samorozkladających się domków-koszy itp, czy z prętów z włókna węglowego, czy ze styroduru (twardy styropian.
            Musi być tanio i lekko...

I nikt nie ma pomysłu na głowę😢
            Z czego zrobić łeb?

Z wątku wynika, że dzieci miały mglisty pomysł, a projektują (i ponoszą wydatki) rodzice. Potem budować będą głównie rodzice, bo na pewno mają większe umiejętniści, a poza tym już było wspomniane, że dzieci mają dużo nauki i mało czasu. Kto ma zaradniejszych i bardziej utalentowanych rodziców, ten wygra konkurs.

Jaki jest sens tego przedsięwzięcia?
            • andaba Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 21:46
              Dzieci narysowały smoka. Pewnie nie myślały, że będą musiały go przekuć na model trójwymiarowy.
            • ichi51e Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 23:12
              Witz polega na tym ze smok powinien byc zrobiony PRZEZ DZIECI nie przez rodzica ktory lubi takie wyzwania. Przeciez smok z koca tez bylby swietny. Dzieci uzylyby wyobrazni. Ale watkodajka chce i kto jej zabroni? Jak ktos lubi to fajna zabawa.
              • bei Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 23:56
                W regulaminie nic nie ma kto powinien wykonać smoka. Konkurs dotyczył projektu, teatr daje datek za prezentacje smoka, nie na materiał. Dzieci skupiły się na zewnętrze smoka, projekt wnętrza był rozrysowany jako szkielet drewniany, zewnętrze to tkaniny. Dzieci maja nieść smoka, stad pomysł by odchudzić wagę smoka.
                Szkoła chciała dać pieniądze na materiał, chciano nawet dolozyc do otrzymanej sumki z teatru.
                Uważam, ze szkole przydadzą się te pieniądze i można zadać sobie odrobine trudu, by smoka wybudować w trybie oszczędnościowym.
                Wszystkim za pomysły bardzo dziękuję😊💐
                Smoka będziemy składać wspólnie- grupa projektująca, pani od plastyki i od czasu do czasu któryś rodzic. Pomożemy uszyć pokrowiec z tkanin itp.
                Cosmetic- smok będzie niesiony na tyczkach, nie użyjemy platformy. On później zawiśnie pod sufitem holu, dlatego musi być dosyć zwiewny.
    • cosmetic.wipes Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 18:07
      Zanim zaczniecie budowę, to przygotujcie sobie jako podłoże sklejkę czy tam inny pazdzierz na kółkach.
    • ultimate.strike Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 20:54
      "Zamysł był taki, by to był smok rocznicowy (rocznica niepodległości)"

Czyli:

"Jest biały,"

Nie, jest czarny.

"ma husarskie, czerwone skrzydła,"

Czerwone tak, ale nie skrzydła, a swastykę.

"bialoczerwony grzebień przez głowę, grzbiet i ogon"

Grzebień młodzieńcom wszechpolskim jest absolutnie niepotrzebny.

". Powinien mieć wężowatym łeb,"

Nie, powinien mieć wbudowany miotacz płoieni żeby zwykli ludzie się go bardziej bali.

"Myślimy nad szkieletem."

Musi być zdrowy kręgosłup Narodu.

"Czy zrobić go z kół hula-hop, takich najlżejszych, marketowych. Czy z samorozkladających się domków-koszy itp, czy z prętów z włókna węglowego, czy ze styroduru (twardy styropian."

Odpowiednio zakrzywione pręty, nomen omen, zbrojeniowe fi12 przynajmniej.

"I nikt nie ma pomysłu na głowę😢"

Głowa już jest, na Żoliborzu, a wręcz w Moskwie.
    • aka10 Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 20:56
      joemonster.org/art/15014
      Moze z takiej siatki?
      • bei Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 23:37
        Piękne rzeźby z siatki, tylko trzeba znać techniki modelowania😊. Plastikowa siatka ogrodzeniowa na szyję- wezmę ja pod uwagę.
    • piernicola Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 21:54
      Największe zwierzę, które wykonałam w ramach szkolnego projektu to był półmetrowy wołek do szopki. Więc mogę tylko załączyć wyrazy współczucia. Ja bym korpus zrobiła z dziecięcego tunelu do czołgania się, a głowę z samorozkładającego się namiociku plażowego.
      • bei Re: Pomocy- smok! 15.05.18, 23:57
        Pół metra to duzy👍, to spora szopka była 😊
    • princesswhitewolf Re: Pomocy- smok! 16.05.18, 00:02
      szczerze CI wspolczuje. U nas tez ciagle "przebierz sie ZA..." a to malpka, a to slon a to ptak a to tamto.

Ja sie nie mecze wykonujac bo nie mam czasu. Kupuje na amazonie.

Tobie tez radze takowego chinskiego smoka www.amazon.co.uk/Chinese-Year-Dragon-Ceiling-Decoration/dp/B077YTJF3K/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1526421658&sr=8-4&keywords=chinese+dragon&dpID=51OFrRNH3%252BL&preST=_SY300_QL70_&dpSrc=srch
      i spokoj
      • ultimate.strike Re: Pomocy- smok! 16.05.18, 23:02
        Lepiej kupić w Fashion Clothes Collection, Karolkowa 2/4 w likwidacji.
    • bei Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 16:46
      Hello
      fakty.interia.pl/galerie/kraj/zdjecie,iId,2527659,iAId,296204

Smok budził sumpatię widzów jak i mediów. Mnóstwo ludzi robiło sobie z nim zdjęcia, mrowie fotografowało, udzieliliśmy wywiadów do radia i telewizji.

Inne smoki były piękne i przepiękne😊. Dzieciaki w skwarze i żarze i przy dobrym wietrze stały i dreptały-dzielnie przebyły 5 km.
      Smok był trochę z innej bajki, bo ma jeszcze inną rolę do spełnienia w szkole.
      • bei Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 16:46
        Onet zamieścił identyczne zdjęcie.
        • xantostrephomonas Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 16:55
          Świetny!!!!
      • niennte Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 16:51
        Gratuluję smile

Szkoła mojej córki kiedyś zajęła drugie miejsce w paradzie smoków, od tej pory darzę te imprezy sympatią smile
      • aamarzena Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 17:00
        Gratulacje. Cudny smok 😊
      • tanebo2.0 Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 17:00
        OK. A tantiemy dla ematki będą?
      • ichi51e Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 18:13
        Wzruszam sie. Czuje sie duchowa matka tego smoka!
    • wapaha Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 17:22
      przyszły mi na myśl rurki w włókna szklanego chyba -takie do namiotu. sama bym ci wysłała gdyby nie fakt że te ze starego namiotu wyrzuciłam. ale na pewno znajdą się ludzie, którym zagracają w piwnicach
      • bei Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 17:30
        Wapaho, serdecznie dziękuję za chęć pomocy😊, smoczuś już po paradzie i jego szkielet nic nie ucierpiał.

Wszystkim jeszcze raz dziękuje za pomysły.
        • wapaha Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 18:16
          o ale ewtopa..uncertain

a masz jakieś fotki ?
          • mirmunn Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 18:50
            Smok-cudownysmile gratuluję
          • bei Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 19:52
            😘😘 wapaho, nic nie dzieje się niepotrzebnie, dzięki Twojemu wpisowi wiem, ze jestes b przyjazna😘
            • bei Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 19:52
              Wapaho, powyżej link z interii
              • aqua48 Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 20:36
                Gratuluję pięknego smoczusia. Wczoraj patrzyłam z balkonu na światła i ognie sztuczne!
            • wapaha Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 20:49
              przepraszam, w słabej kondycji jestem uncertain

smok - nieziemski ! nie do wiary, że zrobili to uczniowie! masa pracy, umiejętności, pomysłu. naprawdę świetny
              i w ogóle wzruszyłam się- bo..to takie mega pozytywne, że młodzi ludzie zajmują się takimi "pierdami"- wiesz- nie wyścigi, biegi, zawody, siła mięśni i konkurs piękności tylko wspólna dobra robota..no kurde..naprawdę w kiepskiej kondycji jestem chlip uncertain
    • boo-boo Re: Pomocy- smok! 03.06.18, 20:54
      Skocz na Pinterest- tam jest kopalnia fajnych rzeczy. Smoki są super- u moich w szkole był na nowy rok Chiński.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka