Dodaj do ulubionych

Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch

22.05.18, 10:23
Z racji pracy w branży turystycznej przywykłam do całkowicie nierealistycznych i koszmarnie naiwnych oczekiwań klientów. Klasyczny przykład to trzygwiazdkowy hotel w Grecji (czyli realnie 2 gwiazdki), oczywiście w ofercie all-inclusive, a później narzekający klienci, że było brudno, leniwa obsługa, niedobre żarcie, kamienista plaża, daleko do miasta itp. itd. No sorry, czego się spodziewacie za 1600 zł od osoby??? Ale to jeszcze pikuś. Dzisiaj szczerze ubawił mnie pan w supermarkecie elektronicznym. Szukałam z rana nietypowej baterii do pilota, nie mogłam znaleźć, więc podeszłam do punktu obsługi klienta żeby zapytać czy w ogóle to mają. Przede mną paniusia z pretensjami, dlaczego po 4 latach ich 52-calowy telewizor biedamarki się zepsuł i dlaczego sklep nie zapewnia serwisu pogwarancyjnego. Pani roszczeniowa wyjątkowo, pracownicy sklepu grzeczni, ale jeden w końcu nie wytrzymał i na pytanie pani dlaczego w ogóle telewizor się zepsuł po tak krótkim czasie, odpowiedział z przekąsem, że niestety marki z niższej półki mają to do siebie, że psują się szybciej i częściej, na drugi raz poleca sprzęt marki xxxxx (jakieś dwa razy droższy( smile Pani poczerwieniała i bez słowa odeszła. Czytając sobie ematkę, np. wątek o uciążliwych sąsiadach w bloku dostrzegam, że ta mentalność jest wszechobecna. Na domek z ogrodem nie stać, ale oczekuje się, że klitka w bloku zapewni ten sam komfort. Ciekawe ilu pokoleń potrzeba, aby takie absurdalnie roszczeniowe postawy wykorzenić? Ciekawe czy są one dziedziczne? smile
Obserwuj wątek
    • maj18-98 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 10:29
      Od 2 czy 3 gwiazdkowego hotelu oczekuję tego co ma ofercie, raczej nie jest to zarcie tylko jedzenie, nie widziałam też opcji: nieuprzejma obsługa oczekuję więc z reguły normalnego traktowania, czystości oczekuję na pewno, jeśli hotel ma w swoim opisie żwirową plazę to pretensji nie mam, jeśli w folderze jest piasek a na plaży kamienie to jestem zła bez względu na cenę jaką płacę. Myślę ze ten wątek to prowokacja. Oczekuję tego za co zxapłaciłam, to wszystko.
      • hopsi-daisy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 10:34
        dokładnie, 2 gwiazdki moga być za stare (ale czyste meble), brak siłowni, spa czy placu zabaw i takie tam a nie za to że karaluchy ganiają się z kotami z kurzu, posciel pierze się raz na sezon a do jedzenia daje to co świnie z koryta nie wyjadły.
      • mamkaantka Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 15:39
        Autorka wątku naiwnie mysli ze jak wyda na TV więcej to jej sie nie zepsuje no i ze trzeba wydać fortunę na wakacje by nie narzekać No i pewnie trzeba koniecznie pochwalić się na FB w ilu gwiazdkowym hotelu się było ! Kompleksy?
    • mdro Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 10:39
      A to 2-3-gwiazdowy hotel oznacza brud, leniwą obsługę i niedobre żarcie? No to mam nierealistyczne oczekiwania, bo jakkolwiek korzystając z takiej oferty zdaję sobie sprawę, że nie będzie basenu czy siłowni, wybór potraw przy śniadaniu będzie ograniczony, a pokój niewielki, z telewizorem starego typu i skromnie wyposażony, to jednak w dalszym ciągu uważam, że obsługa powinna być uprzejma, pomieszczenia i zastawa czyste, a jedzenie smaczne (choć nie domagam się wyrafinowanych potraw). Ale mówisz, że z Twoich doświadczeń w branży turystycznej wynika, że to jakiś kosmos i naiwność?
      • ewa_mama_jasia Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 10:43
        No właśnie też mnie to zdziwiło. Nie korzystałam z takich wyjazdów do tej pory, ale rozważam. I dla mnie dwie gwiazdki oznaczają skromne warunki (nieduży pokój z łazienką), skromne śniadanie lub inne wyżywienie (jeśli jest w ofercie) i powiedzmy sprzątanie po wyjeździe. Ale z pewnością nie oznaczają brudnego pokoju czy nieuprzejmej obsługi.
      • klendia Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:34
        Poczekaj, ale czy rozmawiamy o tym co "być powinno" czy o tym co realnie jest? Bo jeśli o tym pierwszym, to zgadzam się i dodam, że ludzie powinny być uprzejmi, życzliwi, bogaci i zdrowi. To są jednak pobożne życzenia. Fakt jest taki, jak bardzo Wam by się to nie podobało, że właściciel do biznesu dokładał nie będzie. A niestety za 1600 zł od osoby i mniej (bo niższe oferty też oczywiście są), nikt nie zapewni dobrej obsługi, wysokiego standardu (czystość to też standard!), jakościowych posiłków itp. Nawet w tak biednym kraju jak Grecja. Ludzie z tajemniczych powodów tego nie rozumieją. A to, że biura podróży oszukują, albo inaczej: mocno koloryzują ofertę, to oczywiście też prawda i z tym nie polemizuję. Ale to już pretensje proszę kierować do właścicieli / zarządu a nie do pracowników, którym się płaci za reklamowanie szajsu.
        • 1matka-polka Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:38
          "Ale to już pretensje proszę kierować do właścicieli... a nie do pracowników, którym się płaci za reklamowanie szajsu."
          Przecież ja tylko wykonywałam swoją robotę. Skąd my to znamy... Uświadomię cię, gdyby nie było taki osób, jak ty, to by nie mieli kim orać, i problem zniknął...wink
        • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:41
          Jak sama napisałaś - czystość to STANDARD. To nie jest coś wyjątkowego. Czystość i obsługa to nie są luksusy. To są kwestie zdrowia i bezpieczeństwa klienta. Owszem, są na świecie hotele, których właściciele tego nie kumają, ale twierdzenie, że "nikt nie zapewni" to jest jakaś totalna bzdura.
        • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:41
          No to w ofercie biura masz napisać - w Hotelu X jest bród, smród i ubóstwo, kiepskie żarcie i robale, a plaża brudna, pełna śmieci i kamieni. Do najbliższego miasteczka 30 min autobusem.

Wtedy nikt się nie przyczepi. Na szczęście zmieniają się przepisy i już nie sprzedaż syfu jako "uroczego, kameralnego hoteliku niedaleko miasteczka ze smaczną regionalną kuchnią i piękną plażą oddaloną o 200 m"
          • triss_merigold6 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:51
            Ale za to koszt wynosi 1600 zł. big_grin
            Tak w ogóle to troll.
          • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 07:17
            To nie agenci układają teksty w katalogach. A ci, którzy je układają już dawno nauczyli się je pisać w taki sposób, żeby niedoświadczonemu klientowi wydawało się, ż me czyta opis wakacji życia za grosze, a potem trudno się do czegoś przyczepić jeśli chce się udowodnić wprowadzenie w błąd.
        • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:42
          Nie, no sorry - za brud i niegrzeczna obsluge mozna sie czepiac zawsze. Nawet jesli sie mieszka za darmo i ktos mnie zaprasza, to nie powinnam sie brzydzic wejsc do wc i godpodarze powinni byc kulturalni.
        • zlababa35 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:44
          Jako pracownik jesteś przedstawicielką swojego szefostwa i jesteś na tej pierwszej linii ognia. Jeśli nie chcesz, żeby oszukani klienci lżyli cię za kłamliwą ofertę, zmień pracę big_grin. Osobiście znam pilota wycieczek, który za niemożność zrealizowania w całości sztucznie rozepchanego programu i kiepskie warunki hotelowe, dostał w zęby od uczestnika to tak pod rozwagę.
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:03
            zlababa35 napisała:

> Osobiście znam pilota wycieczek, który za niemożność zr
            > ealizowania w całości sztucznie rozepchanego programu i kiepskie warunki hotelo
            > we, dostał w zęby od uczestnika to tak pod rozwagę.

A ile wygrał odszkodowania za tę napaść?
            • zlababa35 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:38
              Nie wiem, czy w ogóle coś próbował wygrać wink. Opowieść o panu X, który dostał w ryj od turysty, krąży wśród pracowników lokalnych biur podróży.
        • semihora Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:48
          Czystość to luksus, aha. Nie ma więcej pytań.
        • aqua48 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:54
          klendia napisała:

> niestety za 1600 zł od osoby i mniej (bo niższe oferty też oczywiście są)
          > , nikt nie zapewni dobrej obsługi, wysokiego standardu (czystość to też standar
          > d!), jakościowych posiłków itp. Nawet w tak biednym kraju jak Grecja.

To ciekawe, co piszesz, bo moim zdaniem wystarczy przy bukowaniu hotelu posługiwać się opiniami turystów i spokojnie można znaleźć w tej cenie przyzwoite miejsca, czyste, z miłą obsługą i dobrym jedzeniem. A w Grecji jedzenie jest wyjątkowo dobre i niedrogie, a ludzie uprzejmi i bardzo serdeczni. Hotelarze zdają też sobie sprawę z tego, że uprzejmość nic nie kosztuje, a zadowolenie klienta jest bezcenne bo przelicza się na realne zyski w przyszłości.
          • kolpik124 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:30
            dobre tak, ale tanie raczej nie, może kiedyś było
            typowy gyros w picie 5 i więcej lat temu kosztowal 2 euro, teraz co najmniej 3,50
            salatka grecka odpowiednio 2 i 5 euro

tanio to jest w Macedonii, wchodząc do restauracji dobrego hotelu na przy promenadzie w Ohridzie, nie musisz się zastanawiać ilo co kosztuje, bo na wszystko cię stać
        • a23a23 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 19:34
          >Ale to już pretensje proszę kierować do właścicieli / zarządu a nie do pracowników, którym się płaci za reklamowanie szajsu.

Nie moja droga. Jeśli w ofercie, którą mi przedstawiłaś jest nieprawda i Ty z kamienną miną mnie przekonywałaś, że będzie czyściutko i w ogóle to najlepsza oferta na świecie, wiedząc, że kłamiesz to tak, będę miała do Ciebie pretensje (tak samo jak do właściciela biura ofc). I to, że Ci za to płacą niczego nie zmienia. Jeśli mi płaciliby za to, żebym rzucała kamieniami w przechodniów, to byłoby ok?
        • landora Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:45
          No wybacz, bywałam w wielu miejscach, często taniutkich, i nawet te tanie potrafią być czyste, a obsługa miła. To nie są nierealistyczne oczekiwania.
          Podobnie sprzęt tańszej marki może mieć gorsze parametry obrazu i mniej funkcji, ale nie powinien się natychmiast zepsuć...
    • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 10:48
      Zgadzam się z przedmówczyniami - brud i zła obsługa zasługują na krytykę niezależnie od kategorii obiektu.

Natomiast w tym roku zwróciłam uwagę, na dziwne - jak dla mnie - obiekty. Kiepski hotel moloch daleko od plaży z AI (tylko). Nie wiem, czy wcześniej nie zwracałam uwagi, czy zawsze tak było? Wydawało mi się, że te gorsze hotele raczej oferowały HB lub śniadania.

• mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 07:28
        Zależy od kraju. W niektórych (np. Egipt czy Turcja) tak było od zawsze, AI miały hotele w każdej kategorii. Natomiast w dobrych hotelach (np. na Wyspach Kanaryjskich czy Portugalii) trudno o AI, są śniadania lub HB.
        • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 07:54
          Zauważyłam to właśnie na Wyspach. Przyznam, że jak dla mnie ta oferta zrobiła dziwne wrażenie. Chyba że to dla tych, dla których AI jest absolutnym priorytetem. Te hotele naprawdę nie wyglądały zachęcająco i były w cenie normalnego hotelu bez (!) wyżywienia...
          • memphis90 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:55
            Skoro hotel ma niższy standard to musi czymś przyciągnąć klientów. Dla wielu to ułatwienie, kiedy jest AI i nie trzeba płacić kokosow za każdego loda i butelkę mineralnej. Restauracje też wychodzą drożej, niż wykupienie wakacji z AI.
    • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 10:49
      Sorry - ale leniwa obsługa to nie ma nic wspólnego z gwiazdkami. Mogą być proste meble, brak tv czy dywanów ( nawet wolę ) - ale ma być czysto i bez grzyba.

Oferta ma się zgadzać z opisem. Teraz zresztą zmieniają się przepisy i biura mają bardzo dokładnie opisywać wszystko zgodnie z prawdą. Czyli nie, do morza 300 metrów - ale 1000, bo w prostej linii się nie dojdzie.

Za każdą niezgodność z opisem będą płacić odszkodowania lub dopłacać do zgodności z ofertą - czyli jak nie napiszą, że za rzeczy z barku w pokoju płaci klient - to będą płacić za to co klient zużyje big_grin
      • heca7 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:17
        Ja ostatnio byłam w hotelu w Legnicy. Stara willa, ogólnie piękna w pięknym miejscu. I pani sprzątająca bez żenady przy zmianie pościeli posługuje się plastikowym wózkiem rąbniętym z ...Biedronki big_grin Z logo Biedronki na boku. Nie wiem kto jest właścicielem tego przybytku ale ja bym się spaliła ze wstydu.
        • aqua48 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:56
          heca7 napisała:

>pani sprzątająca bez żenady przy zmianie pościeli posługuje się plastik
          > owym wózkiem rąbniętym z ...Biedronki big_grin Z logo Biedronki na boku. Nie wiem kto
          > jest właścicielem tego przybytku ale ja bym się spaliła ze wstydu.

A może lokalna Biedronka wymieniała stare wózki na nowe i sprzedawała je po okazyjnej cenie? Zanim oskarżysz - sprawdź.

• astrum-on-line Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:08
            >
            > A może lokalna Biedronka wymieniała stare wózki na nowe i sprzedawała je po oka
            > zyjnej cenie? Zanim oskarżysz - sprawdź.
            >

Po co, przecież można od razu się pokazać jakim się jest fajnym, nie to co te dziady prowadzące hotel i kradnące wózki.
            • heca7 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:11
              Widzisz ja uważam, że pracownikom należy zapewnić sprzęt działający, przeznaczony do tego co robią a nie wyciągnięty ze śmieci. I hotel w starej zabytkowej willi był zwyczajnie niedoinwestowany, wiele rzeczy wymagało wymiany nie tylko ten wózek.
              • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:10
                Jakby był doinwestowany, to 4/5 jego klientów nie byłoby stać na pobyt. Chcesz doinwestowany to musisz zapłacić.
                • heca7 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 22:06
                  Tani to on nie był.
          • heca7 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:09
            Taaa nooo proszę cię. Nawet jak sprzedawała to hotel , który nie posiada zwykłego, jednego wózka/ kosza na brudną pościel tylko używa plasitkowego o takiego joemonster.org/mg/193592,lastup tylko z urwaną rączką to żenada.
      • miriam_73 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:27
        Ostatnio czytałam o katalogu w którym mowa była o metrach greckich i jakichśtam jeszcze.... smile Że 300 m greckich to tak ok kilosa na nasze...
    • 1matka-polka Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 10:51
      Musicie przestac oszukiwac klientow i przeformulowac oferty, czyli wypunktowac dokladnie to, co tu napisalas, ze bedzie "brudno, leniwa obsługa, niedobre żarcie, kamienista plaża, daleko do miasta itp. itd...i czego się spodziewacie za 1600 zł od osoby???"
    • black.emma Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 10:56
      Pracujesz w branży turystycznej a kompletnie się nie orientujesz za co są przyznawane gwiazdki. Naprowadzę cię: nie za brak brudu, obsługę czy jakość żarcia.
      Ciekawe ilu pokoleń trzeba, aby taką ignorancję wykorzenić? Ciekawe czy jest ona dziedziczna? smile
      • alpepe Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:10
        10/10
        • mozambique Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:22
          takei cos znalazłamw necie ,
          "W większości miejsc na świecie przyznaje się od 1 do 5 gwiazdek. ,,Jedynkę” otrzymują hotele spełniające podstawowe wymagania – pokoje posiadają łóżko, szafę czy umywalkę, a także łazienkę, która może jednak znajdować się poza pokojem. Hotele dwugwiazdkowe z kolei są nieco lepiej wyposażone – każdy pokój musi mieć osobną łazienkę, w której goście znajdą podstawowe akcesoria, takie jak mydelniczka, szafka, lustro czy mydło. Do dyspozycji gości powinien być także telefon, telewizor czy restauracja. Na 3 gwiazdki zasługują natomiast ośrodki, które zapewniają komfortowe warunki. W łazienkach znajdują się ręczniki, pokoje są zadbane i udekorowane, a hotel dysponuje restauracją, kawiarnią, salą spotkań i sprawnie działającym room servicem.
          Hotele z 4 gwiazdkamiwyróżniają się wysokim standardem – wykwalifikowana obsługa mówiąca w obcych językach, sale konferencyjne, restauracje, kluby, często także ośrodki spa, basen czy siłownia. Pokoje w takich ośrodkach powinny być doskonale wyposażone, wyciszone i z dostępem do internetu. 5 gwiazdek przyznaje się natomiast tylko najlepszym hotelom. Goście mają tam do dyspozycji miejsca parkingowe, wysoko wykwalifikowany personel czy profesjonalne centrum biznesowe. Zdarzają się także hotele luksusowe, które mają więcej niż 5 gwiazdek. Są one zarezerwowane dla gości ceniących najwyższe standardy i dysponujących sporą sumą pieniędzy. Warto pamiętać, że standard hoteli może się różnić w zależności od kraju, który odwiedzamy. Zazwyczaj 3 gwiazdki gwarantują dogodne warunki, jednak aby nie rozczarować się miejscem po przyjeździe na wakacyjny urlop, warto korzystać ze sprawdzonych ofert i rekomendowanych przez ekspertów czy przyjaciół ośrodków."
          • iwoniaw Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:28
            "W większości miejsc na świecie przyznaje się od 1 do 5 gwiazdek. ,,Jedynkę” ot
            > rzymują hotele spełniające podstawowe wymagania – pokoje posiadają łóżko, szafę
            > czy umywalkę, a także łazienkę, która może jednak znajdować się poza pokojem.

No więc właśnie - autorka wątku trolluje bez żadnej finezji. Wszak mogliby ci "roszczeniowi klienci" domagać się jedwabnych szlafroków czy jacuzzi w pokoju w jednogwiazdkowym przybytku. A nie zwracać uwagę na brud, karaluchy i chamstwo personelu - których absolutnie być nie powinno nawet w hostelu z jedną łazienką na całe piętro.
    • 1matka-polka Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 10:57
      "odpowiedział z przekąsem, że niestety marki z niższej półki mają to do siebie, że psują się szybciej i częściej"
      Ale to nie jest prawda. Slyszalas o planowym postarzaniu produktow? Ten sprzedawca po prostu probowal wcisnac kolejny szmelc tyle, ze dwa razy drozszy.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:00
        1matka-polka napisała:

> Ale to nie jest prawda. Slyszalas o planowym postarzaniu produktow? Ten sprzeda
        > wca po prostu probowal wcisnac kolejny szmelc tyle, ze dwa razy drozszy.

Pozwolisz, że się nie zgodzę. Jeden telewizor Panasonica przeżywa średnio ze trzy Samsungi.
        • 1matka-polka Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:06
          Samsungi sa 2 x tansze od Panasonica?
        • mdro Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:28
          Guzik prawda, tzn. z Samsungami - powielasz jakieś mity sprzed 15 lat.
    • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:00
      Jako osoba spędzająca jedną trzecią roku w hotelach powiem tak - dwie gwiazdki to dwie gwiazdki, ALE brud to brud. Czym innym jest brak czepka kąpielowego, czym innym obrzydzenie na widok kabiny prysznicowej. Niezależnie od ceny są rzeczy, których klient ma święte prawo wymagać od hotelu - czystość i pomocna obsługa to podstawa.
      • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:11
        Nie mówiąc już o tym, że jako sprzedawca wycieczek powinna być bardziej wyrozumiała. Albo nie nadaje się do pracy z ludźmi smile

Ostatecznie jak przychodzi rodzina 4 os. to płacą ponad 6 tys. Tak, są ludzie, dla których takie pieniądze za urlop to b. dużo i oczekują jakiegoś tam w ich rozumieniu luksusu. Czasem na wyrost, oczywiście, ale to nadal nie powód, aby dziwić się światu, gdy jest się pracownicą biura podróży.
        • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:16
          A swoją drogą, miałam ostatnio styczność z taką panią w biurze. Jak weszłam, to prawie była obrażona, że jej przeszkadzam pić herbatkę wink Niby grzeczna, ale przecież to się wyczuwa. Wyglądam raczej skromnie smile Traf chciał, że akurat byłam opłacić zarezerwowany urlop. I gdy się dowiedziała, zrobiła się oślizgle usłużna... Obrzydliwe, takie ocenianie klientów - który tylko głowę zawraca, a na którym można zarobić.
          • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:55
            To tak jak ja. Poszłam w zeszłym roku do biura turystycznego w GH. Zero ludzi, panna gada przez telefon. Najpierw poczekałam chwilkę, bo myślałam, że może coś ważnego załatwia. Ale usłyszałam tekst "ty wiesz w jakiej okropnej kiecce była Ziuta na weselu u Miśki" i się wkurzyłam. Spytałam się czy pani zamierza zakończyć prywatną rozmowę czy mam sobie pójść, bo nie mam czasu. Panna wywracając oczami rzuciła do słuchawki "muszę kończyć ktoś przyszedł". Odwróciłam się i wyszłam,
            Zadzwoniłam na infolinię, miła dziewczyna zapytała o preferencje, terminy i adres mailowy. Po 10 minutach miałam 15 ofert z których 8 spełniało moje warunki w 100%, reszta była różna, ale dziewczyna jak napisała wysyła je - bo może mi coś przypasuje. Wybraliśmy coś i prowizję od ok 20 tys zainkasowała dziewczyna z infolinii. Zapisała sobie do nas kontakt i już w tym roku nam coś wysłała, właśnie się zastanawiamy co wybrać.
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:05
              arwena_11 napisała:

> To tak jak ja. Poszłam w zeszłym roku do biura turystycznego w GH. Zero ludzi,
              > panna gada przez telefon.

Kto jeszcze kupuje oferty z biura w biurze w GH!?
              • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:34
                Byłam przy okazji w GH, więc weszłam, bo przeczytałam na drzwiach ciekawą ofertę. Biuro konkretnej firmy.
              • miriam_73 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:31
                Czasem się kupuje. Przy okazji. Chcieliśmy np. w ub roku z konkretnego biura, które ogólnie lubimy i nie mamy większych zastrzeżeń, mniej więcej kierunek i przedział czasowy, nie chciało się nam szukać, a akurat mieliśmy ich po drodze w GH.
                • bywalec.hoteli Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 20:51
                  Co to to GH? Jakaś hala w Warszawie ?
                  • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 23:24
                    galeria handlowa- nie chciałam używać konkretnej nazwy
        • fragile_f Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 23:16
          Zaraz, zaraz - czy Ty czasem w wątku o zakupach w niedzielę nie stwierdziłaś, że wymaganie wywiązania się z opłaconej usługi (dostarczenia paczki na czas) to fanaberie paniusi...?
          • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 23:46
            Nie, tak tego nie ujęłam. Chodziło mi tam o nieadekwatną reakcję, bardzo przesadzoną w stosunku do rangi problemu.
            I jaki ma to związek z tym wątkiem? Zupełnie inna sytuacje, inna usługa, o czym innym mowa. Tam błąd gdzieś w dużej firmie, obsuwa, jaka się zdarza czasem przewoźnikom, choćbyśmy nie wiadomo jak chciały, żeby było inaczej, tu osoba pracująca w bezpośrednim kontakcie z klientem, pozwalająca sobie na lekceważące uwagi zupełnie nie na miejscu. Mogłabyś porównywać, gdybym broniła nieokrzesanego listonosza, czego bym z resztą nie zrobiła.
      • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:19
        A ja nie wiem jak spędzając dużo czasu w podróżach można nie przewidzieć co kryje się daną ofertą. Jak rozumiem ludzi, którzy łapią się na prospekty, bo zaczynają ruszać się z domu, tak nie rozumiem ludzi, którzy jeżdżą, a są zaskakiwani warunkami czy obsługą
        • szeera Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:30
          "A ja nie wiem jak spędzając dużo czasu w podróżach można nie przewidzieć co kryje się daną ofertą. Jak rozumiem ludzi, którzy łapią się na prospekty, bo zaczynają ruszać się z domu, tak nie rozumiem ludzi, którzy jeżdżą, a są zaskakiwani warunkami czy obsługą"

Bez przesady. Po to się chyba korzysta z biura podróży żeby nie musieć samemu oglądać ścieżek do plaży na google maps? Jeśli przychodzę do biura i mówię - 100 m od plaży, piasek i miasto 10 min taksówką - to takie oferty powinnam dostać. Jeśli to za trudne, to po co w ogóle biuro?

A jeszcze z dużym zdziwieniem czytam jak to biura jako normę traktują naciąganie i zakłamywanie ofery. Jeżdząc sama nigdy nie nacięłam się na noocleg który odbiegałby znacznie od tego co przeczytałam w internecie. Opis, zdjęcia, komentarze - na miejscu okazywało się to samo. Więc albo nic nie rozumiem, albo ten wątek ma być wielką antyreklamą biur podróży.
          • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:41
            Biura są dla tych którzy nie ogarniają tego co Ty rezerwując wakacje we własnym zakresie i dla takich jak ja, którzy przeliczają, że z biurem wychodzi duuużo taniej.
        • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:31
          Jednak pracownik biura ma też do czynienia z takimi, którzy mało podróżują. I nie powinien nimi pomiatać.
          • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:44
            Nie pomiata, a traktuje jak sprzedawca garnków emeryta czy przedstawiciel sieci wpychając mu pierwszego ajfona.
            • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:46
              Czyli zwykła oszustka.
              • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:53
                Możesz tak myśleć, ale podobne metody wykorzystuje wobec Ciebie 99% ludzi którym płacisz za cokolwiek.
                • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:58
                  Tak myślę.
                  Dlatego kupuję przez net smile, ograniczając w ten sposób bezpośrednie manipulacje do minimum oraz mam dużą świadomość trików handlowców (poczytałam sobie ich podręczniki, a co).
                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:21
                    butch_cassidy napisała:

> Tak myślę.
                    > Dlatego kupuję przez net smile,

Nie w necie, nie manipulują. Wcale a wcale!
                    • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:28
                      Nie ma to jak wyciąć fragment wypowiedzi i zmanipulować smile
                      Nie napisałam, że unikam manipulacji, a że ograniczam.
    • triss_merigold6 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:01
      odpowiedział z przekąsem, że niestety marki z niższej półki mają to do siebie, że psują się szybciej i częściej, na drugi raz poleca sprzęt marki xxxxx

Kłamał.
      • bywalec.hoteli Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 20:52
        Ni właśnie - w środku zazwyczaj są te same bebechy ? A ma się zepsuć po gwarancji również markowy sprzęt ?
    • sineado Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:14
      Czystość to podstawa. W każdym standardzie. Może być stare wyposażenie, ciasno bez tv ale czysto być musi. Tym bardziej bym oczekiwała sprawdzonych ofert w biurze podróży... Sami organizujemy wakacje i nigdy się nie zawiodłam. Oferta zawsze zgodna z opisem. Po takich wypowiedziach raczej nie skorzystam z biura.
    • janja11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:18
      klendia napisała:

> Z racji pracy w branży turystycznej przywykłam do całkowicie nierealistycznych
      > i koszmarnie naiwnych oczekiwań klientów.

No i ta informacja wiele tłumaczy. Ty chcesz sprzedać drogo, klient chce kupić tanio. Takie prawo rynku.
      Delikatnie mówiąc, nie przepadacie w branży za klientem niskobudżetowym, który poluje na ofertę ze wszystkimi możliwymi upustami.
      Jeśli oferta zawiera jasną informację najlepiej popartą materiałem zdjęciowym, że będzie, cytuję :"brudno, leniwa obsługa, niedobre żarcie, kamienista plaża, daleko do miasta" to faktycznie pretensje klienta nieuzasadnione.
      Problem w tym, że z reguły nie informujecie klienta o takich atrakcjach...
    • ginger.ale Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:37
      Fajne macie biuro, sprzedawać wycieczki do hotelu gdzie jest brud, smród i ubóstwo jako all, a potem się dziwić, że ludzie traktują Cię jak Grażynę biznesu...
    • zlababa35 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:39
      Co jest roszczeniowego w oczekiwaniu, że sąsiedzi nie będą syfili, smrodzili papierochami na klatce albo darli się po nocach?
      W bloku = jak w oborze? I naprawdę nie można żyć tak, żeby jednak zminimalizować swoją uciążliwość dla innych?
      • triss_merigold6 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:52
        Można. IMO to oczekiwanie w wersji minimum.
        • zlababa35 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:58
          Ale nie na forum wink.
    • conena Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:45
      troll alert!!!
    • kadfael Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 11:55
      A co ma czystość do liczby gwiazdek?
      Albo jesteś trollem albo właśnie bankrutujesz przez zła jakość usług turystycznych.
    • heca7 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:09
      Czy ty aby nie jesteś nowym wcieleniem słynnego z forum turystycznego trolla Luksusfashion vel Zachodnipomorskie? suspicious
      On miał zwyczaj twierdzić, że jak ktoś wynajmuje tanio to ma się nie dziwić , że pościel po poprzednich klientach nie była wyprana big_grin A ludzi szukających tanich kwater nazywał bez żenady gó...zjadami.

Ja rozumiem, że tani hotel nie oferuje luksusów ale to absolutnie nie tłumaczy brudu!
    • snakelilith Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:26
      Napadłyście na dziewczynę, a ma w sumie rację. Ludzie bowiem różnie interpretują brud, lenistwo i niedobre żarcie. A może wcale nie było brudno, a tylko wyposażenie było stare, zużyte i ręczniki czyste, ale nie pierwszej młodości? A może obsługa wcale nie była leniwa, a tylko nie czuła się zobowiązana wykonywać rzeczy, które nie były na liście obowiązków słabo opłacanego personelu? Dziwię się zresztą bardzo, gdy ktoś narzeka, bo normalnie jak da się pierwszego dnia trochę napiwku, to nikt nie jest leniwy, ale tu najwidoczniej ktoś pomyślał, że obsługa ma skakać wokół niego za darmo i jeszcze mieć przy tym dobry humor. A co do niedobrego żarcia, to też przecież sprawa subiektywnej oceny, może było proste jedzenie pod gust niezbyt wymagającego, międzynarodowego klienta, czyli ujednolicone tak, by zjadł Brytyjczyk, Rosjanin, Niemiec i Polak, a ktoś spodziewał się lokalnych specjalności, które kosztują dwa razy tyle? Pewne rzeczy po prostu są takie, a nie inne, brak robactwa w ciepłych krajach, to nie jest standard, a luksus, więc jak komuś wyskoczy karaluch zza krzaka koło basenu, to nie powinien mieć pretensji do personalu, a na drugi raz zapłacić za 5 gwiazdek, tam można marudzić, albo od razu pojechać tam, gdzie jest inaczej. No ale każdy chce taniej, taniej, taniej nie myśląc o tym, że wszystko ma swoją cenę.
      • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:32
        Ale autorka napisala co napisala , a napisala o brudzie i niemilej obsludze. Nie oczekuje by ktos kolo mnie skakal ale nie widze cienia powodu, dla ktorego mialby pokazywac fochy. A rzeczy wysluzone to nie brudne.
        Trudno zeby ludzie odpowiadali na to, co ( hipotetycznie) autorka ma na mysli a nie na to, co napisala.
      • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:36
        Tak, różnie ludzie interpretują, ale bez przesady. Wiadomo, że można się spodziewać "nieco" innego standardu w hotelu przy dworcu w Neapolu i w Ritzu w Dubaju, więc jeśli mało płacę, to mało wymagam. Ale istnieje pewne minimum. Niezależnie od tego, czy dajesz napiwek, czy nie. Nie wszystko da się wytłumaczyć "widziały gały, co brały".
        • mozambique Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:42
          owszem ale pojęcie "wystarczajacej" czystosci i higiney jednak wygląda nieco inaczej w Europie niż np w srodkowej Afryce czy np. MAlezji
          • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:51
            Na czystość w Malezji nie mogłam narzekać. Najgorsze hotelowe wspomnienia mam z Londynu i Paryża, gdzie przez dwa tygodnie codziennie prosiłam o wymianę przepalonych żarówek. I nie był to wcale hotel o niskim standardzie.
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:44
          sumire napisała:

> Tak, różnie ludzie interpretują, ale bez przesady. Wiadomo, że można się spodzi
          > ewać "nieco" innego standardu w hotelu przy dworcu w Neapolu

Przy dworcu w Neapolu to jest akurat Ibis Style, bardzo przyjemny hotel. ale on jest po tej "dobrej" stronie placu....
        • snakelilith Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:09
          sumire napisała:

> Tak, różnie ludzie interpretują, ale bez przesady. Wiadomo, że można się spodzi
          > ewać "nieco" innego standardu w hotelu przy dworcu w Neapolu i w Ritzu w Dubaju

Ależ dokładnie o to chodzi. Dziś informacja o tym, co ile kosztuje i czy dostaniemy to za co zapłaciliśmy, nie jest tajemnicą, wystarczy kilka klików i ma się tysiące portali z tysiącami ocen prawie każdego hotelu. I jak ktoś mało zapłacił, to nie może oczekiwać, że będzie miał czysto jak w domu, ale z lepszą pogodą i jeszcze lepszą kuchnią. W idealnym świecie hotele, które nie spełniają przyzwoitych standardów zniknęłyby z powierzchi ziemi i przypuszczam, że takie TUI, czy biuro podróży z lepszą klientelę wywalą gada z katalogu, ale w realnym świecie wciąż istnieją ludzie, którzy chcę wakacji za pół darmo i gotowi są ponieść ryzyko. No to mają loterię, raz 3 gwiazdki w Grecji okażą się fajnym pensjonatem, a raz hotelem grozy z leniwym personelem, który myślami jest już i tak gdzieś w Europie Północnej, bo z miejscowych pensji nie da się godnie żyć. I zauważ, że minumum, jak ktoś trafnie już tu określił, dotyczy standardu tubylczego, a nie tego, do czego jesteśmy przyzywczajeni.
      • ira_08 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 20:25
        >Napadłyście na dziewczynę, a ma w sumie rację. Ludzie bowiem różnie interpretują brud, lenistwo i niedobre żarcie. A może wcale nie było brudno, a tylko wyposażenie było stare, zużyte i ręczniki czyste, ale nie pierwszej młodości? A może obsługa wcale nie była leniwa, a tylko nie czuła się zobowiązana wykonywać rzeczy, które nie były na liście obowiązków słabo opłacanego personelu?

A może... Czy w każdym wątku mamy się dopatrywać "a może"? Jeśli matka np. pisze, że ma problem z dzieckiem, a może to jej wina, bo je w maleńkości biła i głodziła?

Napisała, że ludzie narzekają za brud, kiedy płacą za 2 gwiazdki - i napisała to takim tonem, jakby nie mieli prawa na ten brud narzekać. Nie napisała: hotel jest już stary i sprzęty zużyte. Nie. Napisała o narzekaniu na brud i niemiłą obsługę, a nie na to, że obsługa czołem nie bije przed turystą.

>A co do niedobrego żarcia, to też przecież sprawa subiektywnej oceny, może było proste jedzenie pod gust niezbyt wymagającego, międzynarodowego klienta, czyli ujednolicone tak, by zjadł Brytyjczyk, Rosjanin, Niemiec i Polak, a ktoś spodziewał się lokalnych specjalności, które kosztują dwa razy tyle?

Może. A może dostał spaloną owsiankę albo wyschniętą kurzą nóżkę z liściem uwiędłej sałaty na obiad.
    • muchy_w_nosie Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:39
      Odnośnie hoteli, to jadąc w polsce nawet do motelu jest czysto. Jakoś nigdy nawet w pensjonacie nie trafilam na brud. Dla czegobiura podróży oferują hotele brudne, przecież jest tyle innych miejsc w których dba się o czystość, moe nie być klimatyzacji, telewizora,w pokoju, obsługi na żądanie bo chyba za to są gwiazdki ale bez przesady bród czy niedobre brzydko podane jedzenie - tutaj wina biura, że nadal ma w ofercie wyjazd do zasyfiałych miejsc.
      A tv się psują i te wypasione i te z dolnej półki, także odzywka pana z obsługi była chamska, inna bajka, że pani nierealna.
      • muchy_w_nosie Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:40
        Brud
    • nenia1 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 12:55
      klendia napisała:

> Czytając sobie ematkę, np. wątek o uciążliwych sąsiadach w bloku dostrz
      > egam, że ta mentalność jest wszechobecna. Na domek z ogrodem nie stać, ale ocze
      > kuje się, że klitka w bloku zapewni ten sam komfort. Ciekawe ilu pokoleń potrze
      > ba, aby takie absurdalnie roszczeniowe postawy wykorzenić? Ciekawe czy są one d
      > ziedziczne? smile

O widzisz, dopiero co w innym wątku pisałam o szkodliwych efektach przekonania "klient nasz pan". Jak dla mnie wszechobecna roszczeniowość i oczekiwanie wysokiej jakości za grosze to właśnie pokłosie przekonań, że "klient nasz pan" czy popularnego "mam prawo"...ludzie biorą to dosłownie, bez odrobiny refleksji.
      • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:03
        Gdzie widzisz roszczeniowość w oczekiwaniu tego, by w pokoju było czysto, a recepcjonista pomocny?
        • snakelilith Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:18
          Nie o rozczeniowość chodzi o rozbieżność oczekiwań z realiami. Tak, w hotelach 1-3 gwiazdkowych brud nie jest niczym wyjątkowym, przy czym nie chodzi o psie kupy przy basenie, a mogą to być na przykład zapleśniałe fugi w łazience, czy mocno zużyty i pewnie czyszczony raz do roku dywan. Tam nie będzie tak czysto, jak mamy w domu. A pomoc recepcjonisty może się ogarniczyć do tego, że da nam w łapę klucz, usługi typu informacja o tanich, ale dobrych restauracjach może nie być w jego repertuarze, tym bardziej, że prowizję dostaje od tych droższych. I na pewno właściciel hotelu wolałby postawić tam kogoś, kto wręcza klucz z uśmiechem i pokłonem, ale teraz trudno o lojalnych pracowników z zaanagżowaniem, bo tacy kosztują, a właściela na nich nie stać.
          • jem.gluten Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:30
            To może niech właściciel zwinie biznes, jak go nie stać na pracowników i likwidację pleśni?
          • aqua48 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 14:43
            snakelilith napisała:

> Nie o rozczeniowość chodzi o rozbieżność oczekiwań z realiami. Tak, w hotelach
            > 1-3 gwiazdkowych brud nie jest niczym wyjątkowym

Mieszkałam w hotelach, pensjonatach i aparthotelach 2-4 gwiazdkowych, w różnych krajach europejskich i wszędzie było czysto, jedzenie smaczne, a miła obsługa była standardem, a nie opcją zależną od czyjegoś humoru czy nastroju. Warto zamiast ilością gwiazdek kierować się opiniami klientów.
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:00
              aqua48 napisała:

> Mieszkałam w hotelach, pensjonatach i aparthotelach 2-4 gwiazdkowych, w różnych
              > krajach europejskich i wszędzie było czysto, jedzenie smaczne,

Tia, na pewno wszędzie. I zawsze.

> Warto zamiast ilością gwiazdek kierować się opiniami klientów.

Nie warto. Wystarczy spojrzeć na oceny nawet na Booking.com.

Obiekty bez kategorii, jakieś pensjonaty, hotele 2-3*, jednym słowem nory w klasie cenowej 35-40E. Co drugi to wybitny, 9.0, z excellent breakfast i wyborna kawą. A potem się okazuje, że excellent breakfast to jajko na twardo i ser, a wyborna kawa to nescafé w słoiku.

Z drugiej strony hotele klasy Ramada czy Mercury, dobre 4-5*, w klasie cenowej 80-100E, oceny średnie, często ledwo powyżej 7.0.

Skąd się to bierze? Otóż jacy podróżni takie wymagania. A potem i oceny. Jak ktoś jeździ całe życie do nor bez śniadania to jak dostanie jajko i rozpuszczalną kawę to jakby pana boga za nogi złapał.
              • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:15
                Jak ja kocham ten wiew wielkiego swiata na forumwink
                Zawsze mi sie opinie z bookingu zgadzaly, gospodarze byli przemili a kawa przepyszna.
                PS mieszkam zazwyczaj w norach ze sniadaniamiwink
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:20
                  iskierka3 napisała:

> Zawsze mi sie opinie z bookingu zgadzaly, gospodarze byli przemili a kawa przep
                  > yszna.

Rozumiem, że dla ciebie każda kawa jest przepyszna. Współczuję, ale można i tak.

> PS mieszkam zazwyczaj w norach ze sniadaniamiwink

I dostałaś kiedykolwiek w pensjonacie czy hotelu 3* śniadania chociażby porównywalne na przykład do Mercure'go Zakopane?
                  • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:25
                    Nie kazda, wyobraz sobie, ale jesli wybieralam cos z bookingu, gdzie bylo napisane o przepysznej kawie to akurat byla.
                    Sporadycznie ( sluzbowo) nocowalam w tych jakze wyrafinowanych hotelach - tak, sniadanie w niewielkim b&b nie jest takie jak w wypasionym hotelu - ale tego nikt przy zdrowych zmyslach nie oczekuje raczej? Ale zawsze byly bardzo dobre - swieze, zroznicowane i smaczne.
                    • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:29
                      A jeszcze sie dopisze - jechac w gory zeby mieszkac w hotelu Mercure???
                      Rozumiem, wyjazd sluzbowy czy konferencja w duzym miescie ale WAKACJE? W gorach? Never.
                      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:44
                        iskierka3 napisała:

> A jeszcze sie dopisze - jechac w gory zeby mieszkac w hotelu Mercure???
                        > Rozumiem, wyjazd sluzbowy czy konferencja w duzym miescie ale WAKACJE? W gorach
                        > ? Never.

Mercury Zakopane jest usytuowany na samej Polanie Szymoszkowej, w sumie z dala od samego Zakopanego, więc Januszów z Grażynami za dużo nie ma. Ma dwie zajefajne cechy, można na nartach wjechać do samego hotelu, i ma doskonałą, przepiękną panoramę Tatr przy śniadaniu. Naprawdę urozmaiconym śniadaniu.

Szczerze polecam. Naprawdę nie jest drogi jak na warunki jakie oferuje.
                        • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:10
                          Wszystko fajnie ale ja nie cierpie takich molochow. Zdecydowanie wybiore chate u gazdziny, z walacym kurami podworkiemsmile nie hejtuje przy tym, co wypoczywaja w Merkurym.
                          Jestem fanka opcji by kazdy wypoczywal tak jak mu przyjemnie, poza osobnikami, ktorzy musza zdeprecjonowac cudza forme wypoczynku by bylo im milowink
                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:32
                      iskierka3 napisała:

> Ale zawsze byly bardzo dobre - swieze, zroznicowane i smaczne.

Na pewno zawsze! I na pewno bardzo dobre! Nigdy, ale to nigdy nie było karaluchów z sałatce.
                      I nie jest prawda, że dach przeciekał, szczególnie, że prawie nie padało wink

I po tym już widzimy, jak różne są wymagania ludzi i później różne ich oceny. I gdzie sobie można te oceny włożyć.
                      • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:36
                        Po czym? Nie, nie bylo karaluchow w salatce. I ZAWSZE bylo bardzo dobre jedzenie ( acz nigdy nie wybieralam miejsca z opiniami, ze jedzenie jest wstretne zatem z pewnoscia sa miejsca gdzie jest).
                        Po tym juz widzimy, ze “elita bedzie inteligencja za circa trzy pokolenia” wink
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:40
                          iskierka3 napisała:

> Po tym juz widzimy, ze “elita bedzie inteligencja za circa trzy pokolenia” wink

Znaczy jeżeli inteligencja określa neske ze słoika jako wyborną kawę, to ja już mogę nie być inteligencją. Nie zależy mi, wybieram dobrą kawę z rana....
                          • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:47
                            Nie, to znaczy ze elita nie rozumie co czytasmile zacytuj prosze, gdzie okreslilam rozpuszczalna nesce mianem przepysznej kawy?
                      • memphis90 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:24
                        "Na pewno zawsze! I na pewno bardzo dobre! Nigdy, ale to nigdy nie było karaluchów z sałatce.
                        I nie jest prawda, że dach przeciekał, szczególnie, że prawie nie padało"
                        Ale Cię boli, że ktoś pojechał do pensjonatu bez gwiazdek i był zadowolony (i kawę dostał dobrą), zamiast z psią miną tkwić za oknem MercureZakopane, patrząc tęsknie i z zazdrością, jak dyżurny_troll pałaszuje śniadanie z nartami na nogach...
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:32
                          memphis90 napisała:

> "Na pewno zawsze! I na pewno bardzo dobre! Nigdy, ale to nigdy nie było karaluc
                          > hów z sałatce.
                          > I nie jest prawda, że dach przeciekał, szczególnie, że prawie nie padało"
                          > Ale Cię boli, że ktoś pojechał do pensjonatu bez gwiazdek i był zadowolony (i k
                          > awę dostał dobrą), zamiast z psią miną tkwić za oknem MercureZakopane, patrząc
                          > tęsknie i z zazdrością, jak dyżurny_troll pałaszuje śniadanie z nartami na noga
                          > ch...

Nic mnie nie boli, że pojechał. Bawią mnie bzdury, które po takim pobycie wypisuje.

Napisałem, że nie można opierać się na ich opiniach, bo są niemiarodajne. I jako przykład podałem, że "wyborna kawa" według opisu na Bookingu to był postawiony słoi z Nescafe, nasyp sobie i zalej gorącą wodą. Przepraszam, nie jest to dla mnie "wyborna kawa".

Podobnie typowo Ibisowskie śniadanie: szynka, ser, jajko, dwa rodzaje bułek, może ogórek to nie jest "bogaty wybór". U mnie bogaty wybór zaczyna się od czterech rzeczy na ciepło.
                          • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:11
                            Ale czemu do mnie sie czepiles o ta wyborna kawe? Ja jesli czytalam taki opis to kawa byla wyborna, nic na to nie poradze. Nastepnym razem do niej nasmarkam jesli ma Ci to ulzycwink
                          • jem.gluten Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 22:15
                            A u mnie 4 rzeczy to jest wybór, a bogaty wybór to co najmniej sześć. Twoja wersja nie jest obiektywna i jedynie obowiązująca.
                          • mag1_k Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:05
                            Z tym śniadaniem w Ibisie przesadzasz. zawsze w tych hotelach, także w Novotelu i innych sieciówkach miałam pyszne i urozmaicone śniadania. Francuski piesek z Ciebie, bez dwóch zdań
                            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:16
                              mag1_k napisała:

> Z tym śniadaniem w Ibisie przesadzasz. zawsze w tych hotelach, także w Novotelu
                              > i innych sieciówkach miałam pyszne i urozmaicone śniadania. Francuski piesek z
                              > Ciebie, bez dwóch zdań

Ibis urozmaicone śniadania ma.
                              OK, bierzemy pierwszą lepszą opinię z netu (gość jeszcze nie wie, że tam jest zawsze i wszędzie to samo - nie tylko dwa dni wink

"Razem z żoną zatrzymaliśmy się na dwie noce. O ile pokój jak i sam hotel był czysty i zadbany o tyle śniadania to wielka porażka...dwa dni to samo:
                              parówka na ciepło, konserwowa papryka i ogórek, dwa rodzaje szynki, jeden rodzaj sera, cebólka prażona i napoje. Ogólnie na tle innych hoteli śniadania to tragedia... obsługa miła i pomocna."

pl.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g274856-d2590212-r361262819-Ibis_Budget_Warszawa_Reduta-Warsaw_Mazovia_Province_Central_Poland.html
                              A i tak pisze już o nowym, ubogaconym śniadaniu Ibisa, gdzie jest zajebista opcja "zrób sobie hot doga".

Reasumując: wolę być francuskim pieskiem bez dwóch zdań niż merdać ogonkiem z podniecenia na byle gooowno.
                              • memphis90 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:28
                                "Cebóla" - widać, że opinię pisali światowcy i inteligenci 😁😁😁
                                • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:44
                                  Hihi, no wlasnie, szał i ten wielki swiat, dziekuje, postojesmile
                                  Jak sie chce pozowac na ęa, bulke przez bibulke i bogwico to moze nalezaloby zainwestowac w slownik ortograficznywink
                                  • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:47
                                    Nie odmowie sobie przyjemnosci dodania, ze ten komentarz potwierdza moja opinie o ludziach, narzekajacych na normalne jedzenie i normalne warunki - to zwykle cepy. Moze i z pieniedzmi ale prostaki i cepy. Mam nadzieje, ze pan przezyl traume jedzenia tylko dwoch rodzajow wedlin przez dwa dniwink
                                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:48
                                      iskierka3 napisała:

> Moze i z pieniedzmi ale prostaki i cepy.

Ibis w Polsce zaczyna się od bodajże 39PLN.
                                      • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:52
                                        Ogolnie pisze. Cep moze miec rozny budzet. Pisze o charakterze narzekan.
                                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:59
                                          iskierka3 napisała:

> Ogolnie pisze. Cep moze miec rozny budzet.

Eeea tam zaraz różny. Dobrze oboje wiemy w jakim budżecie jest najwięcej cepów.

> Pisze o charakterze narzekan.

Masz jeszcze jedno, cep ułagodził trochę opinię, ale sens jest jeden - śniadanie w Ibisie to syf:

wszedobylscy.com/recenzja-ibis-budget-katowice/
                                          Oczywiście, znajdziemy też milion opinii, że "wszystko było pyszne i świeże", "kawa była wyborna" oraz "czego oczekiwać więcej"
                                          • jem.gluten Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 11:08
                                            Z ciekawości - w jakim?
                                          • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 15:44
                                            Nie wiem w jakim budzecie jest najwiecej, nie prowadze statystyk.
                                            Nie wypowiem sie z osobistych doswiadczen o sniadaniach w tym hotelu ale nawet pan cebularz nie napisal, ze syf a ten drugi tym bardziej. Z ich opisu wynika, ze sniadanie sklada sie z killu podstawowych produktow - jest ser, pieczywo, wedlina, platki itd. Czyli dokladnie sniadanie jakiego mozna oczekiwac w hotelu o takich paramtrach cenowych. Na pewno nie jest to “przepyszne sniadanie” ake nazywanie normalnych produktow spozywczych syfem jakos zle swiadczy o czlowieku.
                                            Jest to zwykle sniadanie jakiego mozna sie spodziewac w tej klasy hotelu.
                                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:47
                                  memphis90 napisała:

> "Cebóla" - widać, że opinię pisali światowcy i inteligenci 😁😁😁

A możemy się skupić na meritum? Może kolo ma bardzo modne, także wśród dzieci ematek papiery, że nie umie pisać. I już się nie nauczy, bo ma mózg trochę nie bardzo?
                                  • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:55
                                    Haha, na bank! Mozg troche nie bardzo ale wymagania juz bardzo. Sugerowalabym wymagania zaczac od siebie a potem kierowac je ku kielbaskomwink
                              • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:39
                                Ciekawe co tez ten wytworny pan jada w domu, cebÓlke? wink
                              • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:56
                                Przecież śniadania w sieciowych hotelach najczęściej wyglądają codziennie tak samo. W hotelu, który ma w nazwie budget najczęściej właśnie tak. To nie pensjonat, gdzie sympatyczna gospodyni codziennie dogadza czymś innym.
                                A Novotel z tego co pamiętam wypada całkiem nieźle jeśli chodzi o śniadania, ale kosztuje to coś koło 40-50 złotych/os
                                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 11:01
                                  mamma_2012 napisała:

> To nie pensjon
                                  > at, gdzie sympatyczna gospodyni codziennie dogadza czymś innym.

Już nie mitologizujmy w druga stronę, że w pensjonacie na niedzielę to właściciel bije swojego najlepszego kogut na rosół.

> A Novotel z tego co pamiętam wypada całkiem nieźle jeśli chodzi o śniadania, al
                                  > e kosztuje to coś koło 40-50 złotych/os

Ale to nie ja porównałem Ibisa do Novotela. Ale masz rację porównywanie tych dwóch hoteli to lekki bezsens. I pokazuje dobrze znajomość tematu.
                              • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 11:12
                                Uwielbiam takich buców, którzy w domu na śniadanie codziennie jedzą kanapkę z pasztetową, ale od hotelu średniej klasy oczekują, że poda im foie gras i prosecco za 100 PLN za dobę.
                                Znowu - to nie jest wątek o tym, co wybrzydzacz jeden z drugim może zjeść na śniadanie (pamiętam, jak kiedyś we Włoszech spotkałam Polaków zdegustowanych faktem, że jedzenie we Włoszech jest włoskie). To jest wątek o absolutnych standardach, z których nie powinno się robić dodatkowej atrakcji. Z hotelowego śniadania w ogóle nie musisz korzystać. Z łazienki czy łóżka - owszem. Z usług obsługi także, i jeśli nie daj Boże zdarzy się sytuacja awaryjna, to ich podejście naprawdę ma znaczenie i nie może być zależne ani od ceny za pokój, ani od banknotu wetkniętego w paszport przy meldowaniu się.
                                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 11:28
                                  sumire napisała:

> Z hotelowego śniadani
                                  > a w ogóle nie musisz korzystać. Z łazienki czy łóżka - owszem.

Ciekawy punkt widzenia...
                                  opowiedz z czego jeszcze nie musi gość hotelowy korzystać.
                                  • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 11:36
                                    Nie ciekawy, tylko normalny. Śniadanie zawsze jest opcją, więc porównywanie "cebólki" do czystości pokoju ma mizerny sens.
                                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 11:41
                                      sumire napisała:

> Nie ciekawy, tylko normalny. Śniadanie zawsze jest opcją, więc porównywanie "ce
                                      > bólki" do czystości pokoju ma mizerny sens.

Dla mnie czystość pokoju jest opcją, wole śniadanie od czystości jeżeli mogę wybierać tongue_out
                                      • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 11:49
                                        Tak, do momentu, kiedy dostaniesz astmy, alergii albo pogryzą cię pluskwy, albo porazi cię prąd ze zwisającego kabla. Jak pisałam, odróżniajmy kwestie zdrowia i bezpieczeństwa od tego, czy się lubi parówki.
                                      • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 13:36
                                        Zwykle jednak w brudnym hotelu, sniadanie moze stanowic ryzyko epidemiologicznewink
                            • memphis90 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:27
                              Bo on myśli, że wyjdzie na światowca, konesera i klienta wymagającego luksusu 😂
                              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:45
                                memphis90 napisała:

> Bo on myśli, że wyjdzie na światowca, konesera i klienta wymagającego luksusu ?
                                > ?

Tak, bywalec Ibisa to koneser i wymagający luksusu klient. Chwalący się wśród znajomych pobytem w tym elitarnym przybytku.
                                • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:50
                                  Na takiego ewidentnie pozuje. Nieudolniesmile w tanim hotelu trudno oczekiwac rozgwiazd w konwaliowym sosie, za to jedzenie na byc swieze, podane czysto i estetycznie, i tego mozna oczekiwac.
                                  • iwoniaw Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 11:07
                                    w tanim hotelu trudno oczekiwac rozg
                                    > wiazd w konwaliowym sosie, za to jedzenie na byc swieze, podane czysto i estety
                                    > cznie, i tego mozna oczekiwac.

No i dokładnie o tym od wczoraj dyżurnemu_trollowi piszę, ale on i tak się będzie upierał, że jeśli ktoś zapłaciwszy stówkę za nocleg ze śniadaniem i otrzymawszy na owo śniadanie świeże produkty w podstawowym wyborze, pisze "smaczne śniadania", to ani chybi kiep, który prawdziwych luksusów w życiu nie widział i nie ma pojęcia, jak wygląda wyżywienie w hotelu o pięć razy lepszym standardzie. Prawdziwy koneser cebÓlki bowiem zawsze powinien okazywać zdegustowanie, że niby w jego rodzinnym pałacu to bez porównania. Przecież po co oceniać hostel w kategorii hostelu, dwie gwiazdki w kategorii dwóch gwiazdek, a pięć w kategorii pięciu. big_grin
                                    • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 13:38
                                      Nasz troll mocno impregnowany jestwink
                          • memphis90 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 10:25
                            Mnie za to bawią histeryczne fochy nowobogackich na hotele 5*. Nawet kiedyś wklejałam takie komentarze z bookingu ku uciesze ematek.
                            • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 12:24
                              A ja w sumie byłam bliska zamieszczenia takiego histerycznego komentarza. Byłam ze znajomymi w luksusowym (a przynajmniej drogim hotelu), bardzo nam się podobało. Za dwa czy trzy lata jechałam w innym składzie i zareklamowałam hotel jako sprawdzony, wart swojej ceny itd. Przez teren hotelu poprowadzona była „rzeka”, którą tramwaje wodne dowoziły do aquaparku. Dzieci uwielbiały tym sobie popływać. No i przyjeżdżamy, a tam łódek brak, bo kanał w remoncie, czy go skrócili (już nie pamiętam) takiego ozdobnego basenu poodpadała farba, więc widok z pokoju na jakieś placki zamiast błękit, w hotelu tu kawałek ukruszony, tu coś poluzowane, a w restauracji zanim przynieśli tort urodzinowy to dzieci posnęły. I zwyczajnie czułam się oszukana, a w dodatku winna, że namówiłam innych.
                              I gdybym była konsekwentna w swoich postanowieniach wyżalenia się w sieci, zostałabym ”sfochowaną pańcią”wink
                              • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 13:40
                                No raczej nie, roznica miedzy Twoim opisem a chocby panem cebólka rzuca sie w oczy.
                  • jem.gluten Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:52
                    Współczujesz, bo ktoś jest zadowolony z życia i wyjazdów?
                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:02
                      jem.gluten napisał(a):

> Współczujesz, bo ktoś jest zadowolony z życia i wyjazdów?

Współczuje, bo ktoś sam się oszukuje. A dobrze jest być ze sobą samym szczerym, czy nie?

Poza tym dlaczego uważasz, że krytyczna ocena jakości i smaku kawy oznacza braku zadowolenia z wyjazdu?

• jem.gluten Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:09
                        Nie uważam. Za to widze u niej zadowolenie z udanych wyjazdów. Dlaczego sądzisz, że sama się oszukuje?
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:18
                          jem.gluten napisał(a):

> Nie uważam. Za to widze u niej zadowolenie z udanych wyjazdów. Dlaczego sądzisz
                          > , że sama się oszukuje?

Ponieważ rachunek prawdopodobieństwa nam mówi, że kawa nie może zawsze być pyszna. Czasami musi być po prostu średnia.
                          • iwoniaw Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:56
                            Ponieważ rachunek prawdopodobieństwa nam mówi, że kawa nie może zawsze być pyszna. Czasami musi być po prostu średnia.

Ona napisała chyba wyraźnie? Kawa była zawsze pyszna nie "we wszystkich ofertach świata", a tam, gdzie ona wybierała oferty z recenzjami "pyszna kawa". Nie musisz wylewać frustracji, że akurat tobie się nie udało wcelować w korzystną ofertę. Wszak rachunek prawdopodobieństwa nam mówi, że skoro są osoby obsłużone doskonale, to muszą być i te obsłużone kiepsko. Padło na ciebie - no bywa.
                            • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:16
                              Uff, bo zaczelam watpic w to co pisze! Dziekismile
                          • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:13
                            Ja nie napisalam, ze ZAWSZE jest pyszna, chlopie ! Napisalam, ze potwierdzaly sie opinie z bookingu! I jesli czytalam, ze gdzies jest swietna kawa to faktycznie byla. A nie, ze byla absolutnie wszedzie gdzie pilam.
                      • 1matka-polka Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:11
                        "Współczuje, bo ktoś sam się oszukuje."
                        Nie sądzę. Wielu ludzi po prostu nie przywiązuje wagi do smaków/nie czuje smaków. Kawa ma być słodka i z mlekiem, herbata aromatyzowana (cytryna, malina, owoce leśne), piwo ze słodkim sokiem, do tego pieczone mięso, frytki i jest pełnia szczęścia...
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:17
                          1matka-polka napisała:

> "Współczuje, bo ktoś sam się oszukuje."
                          > Nie sądzę. Wielu ludzi po prostu nie przywiązuje wagi do smaków/nie czuje smakó
                          > w. Kawa ma być słodka i z mlekiem, herbata aromatyzowana (cytryna, malina, owo
                          > ce leśne), piwo ze słodkim sokiem, do tego pieczone mięso, frytki i jest pełnia
                          > szczęścia...

OK, i o tym właśnie napisałem w pierwszym poście w tej gałązce. Inne są wymagania bywalców hoteli za 30E a zupełnie inne tych, którzy bywają w tych za 150E. I inne są ich oceny. I tylko tyle.
                          • memphis90 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:27
                            Aha, tak sobie wmawiaj....
                            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 16:35
                              memphis90 napisała:

> Aha, tak sobie wmawiaj....

Moje oczekiwania wobec śniadania hotelowego i jego ocena (wersja skrócona):

nic na ciepło - zwykle nędza (ale są wyjątki)
                              przynajmniej coś na ciepło - da się zjeść
                              wybór kilu rzeczy na ciepło - dobry wybór
                              stoi kolo i produkuje coś na ciepło na zamówienie np. omleciki - excellent breakfast
                              • iwoniaw Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:04
                                No i w tej klasyfikacji hotele 2* i 3* mają śniadania pomiędzy "da się zjeść" a "dobry wybór". Niemniej nawet opcja "nic na ciepło" nie musi (i zazwyczaj nie jest) tożsama z "samo obrzydlistwo, świnie by nie zeżarły".
                                Chcę przez to powiedzieć, że możemy rozmawiać o oczekiwaniach i różnym ich standardzie (i jasne, że w hotelu 4* czy 5* ludzie będą mieć z reguły większe oczekiwania; nawet nie chodzi o ich "luksusowe przyzwyczajenia", tylko o to, co się im sprzedaje - jeśli mówią mi, że płacę za luksus, to nie, standard schroniska młodzieżowego, nawet hiperczystego i superwyposażonego mnie nie zadowoli, to jasne - co nie znaczy, że nie uznam żadnego schroniska za godne oceny 6/6 - no chyba jasne jest jednak, że oceniam je w kategorii schronisk, a nie paryskiego Ritza). Natomiast to, co serwuje w poście startowym autorka wątku, to dość kiepski trolling i w ogóle nie wiem, jak można brać na poważnie wywody o tym, że czysta toaleta i brak robactwa to luksusy, na które nie ma co liczyć poniżej 5*.
                                • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:18
                                  Najlepsze śniadania jedliśmy w hotelu 3* w Białowieży. Do tej pory ślinka mi cieknie na wspomnienie ich wędzonych serów, wędlin z własnej wędzarni itd. I przepyszna kawa.
                                  Jeszcze żaden 4 czy 5* hotel ich nie przebił.
                                  • snakelilith Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:26
                                    arwena_11 napisała:

> Najlepsze śniadania jedliśmy w hotelu 3* w Białowieży. Do tej pory ślinka mi ci
                                    > eknie na wspomnienie ich wędzonych serów, wędlin z własnej wędzarni itd. I prze
                                    > pyszna kawa.

A mój mąż dałby temu hotelowi negatywną opinię, bo jego wędzonym można gonić, a już na śniadanie, to wędlina to dla niego nieporozumienie. Chętnie zjadłby jednak omlet, świeże owoce, domową konfiturę, miód z lokalnej pasieki i drożdżowe bułeczki. Ja w sumie też. Gusta są różne.
                                    • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:34
                                      Ale były i omlety i jajecznica - wszystko robione na życzenie przy tobie. Do tego kiełbaski, naleśniki i owoce i sałatki itd. Naprawdę jedzenie było rewelacyjne i w dużych ilościach.
                                      Jeden z niewielu hoteli, gdzie przychodząc o 10 - miałaś pełny bufet, a nie resztki.

Ja napisałam co mnie smakowało.
                                    • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:35
                                      A i miód i dżemy też -tylko ja tego akurat nie jadam, więc o tym nie piszę.
                                    • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:52
                                      Jeny. Jest roznica czy hotel serwuje np swietne ryby bo jest nad jeziorem a ktos akurat ryb nie lubi - to jesli ma rozum w glowie zwykle nie da negatywnej opinii, czy jedzenie jest podeschniete, nieswieze, najtanszy dzem itd. To mozna napisac, ze niedobre. Raczej ludzie nie maja problemu z rozroznieniem tych kwestii.
                                      • nenia1 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:57
                                        Moja znajoma ma biuro i twierdzi, że ludzie narzekają dosłownie na wszystko. Ostatnio jedna pani na ptaki, bo głośno śpiewają i ona nie mogła spać.
                                    • princesswhitewolf Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:56
                                      Coz za brak skromnosci i wybrednosc lol i jaka konsumpcja lol
                                    • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:02
                                      Chyba nie rozumiesz. Tu nie chodzi o gusta (na śniadanie były kiełbaski, a ja nie lubię - foch!), tylko o standard (na śniadanie były zwęglone kiełbaski lub zabrakło dla nas śniadania). To, co twój mąż lubi jeść, to jest jego całkowicie osobiste upodobanie, które nie ma nic wspólnego z jakością usług świadczonych przez hotel, a jakość tę da się ocenić obiektywnie, od tego są inspektorzy rozmaitego typu.
                                      • snakelilith Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:27
                                        sumire napisała:

> Chyba nie rozumiesz. Tu nie chodzi o gusta (na śniadanie były kiełbaski, a ja n
                                        > ie lubię - foch!), tylko o standard

Nie polemizowałam z tym, co powinno być standardem w 3 gwiazdkowych hotelu, a z odczuciem "najlepsze śniadanie" i wynikającej z tego opinii na temat hotelu. Skoro autorka tej oceny dżemami nie była zainteresowana, to skąd może wiedzieć, czy były równie dobre jak jej wędlina? I skoro przy czymś takim można pozwolić sobie na indywidualną ocenę, to równie dobrze ktoś może określić brudem coś, co dla nas jest całkiem znośnym stanem. A najśmiejszniejsze w tym wszystkim jest to, że podobno wszyscy tu jak jeden mąż mieli w hotelach o niższym standardzie niby zawsze czysto, a wyżywają się na autorce wątku, która niby sprzedała klientom urlop w brudnej stajni. Ciekawe skąd wyczarowała ten brudny hotel, jak tyle forumek nigdy z czymyś takim się nie spotkała i za mautkie pieniążki zawsze wszystko było cacy? Czyż nie nasuwa się podejrzenie, że hotel był jak wszystkie tej kategorii, czyli ok, a ci konkretni turyści jednak zbyt rozczeniowi?
                                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:27
                                          snakelilith napisała:

> A najśmiejszniejsze w tym wszystkim jest
                                          > to, że podobno wszyscy tu jak jeden mąż mieli w hotelach o niższym standardzi
                                          > e niby zawsze czysto,

Nie, nie, ja nie.
                                          Biorąc norę za 30 czy 35E wiem jak będzie czysto i jaka będzie "wyborna kawa", że na pólkach w szafie (zwłaszcza górnych) będzie trzymiesięczny kurz, a pod łóżkiem kacałoki. A może nawet ręczniki z dziurami. Czasem pozytywnie się zaskoczę, ale rzadko.
                                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:26
                                  iwoniaw napisała:

> Chcę przez to powiedzieć, że możemy rozmawiać o oczekiwaniach i różnym ich stan
                                  > dardzie (i jasne, że w hotelu 4* czy 5* ludzie będą mieć z reguły większe oczek
                                  > iwania; nawet nie chodzi o ich "luksusowe przyzwyczajenia", tylko o to, co się
                                  > im sprzedaje - jeśli mówią mi, że płacę za luksus, to nie, standard schroniska
                                  > młodzieżowego, nawet hiperczystego i superwyposażonego mnie nie zadowoli, to ja
                                  > sne - co nie znaczy, że nie uznam żadnego schroniska za godne oceny 6/6 - no ch
                                  > yba jasne jest jednak, że oceniam je w kategorii schronisk, a nie paryskiego Ri
                                  > tza).

Ale niestety zarówno Ritz jak i schronisko oceniane są w TEJ samej skali, ale przez rożnych ludzi o różnych oczekiwaniach i doświadczeniach. I to prowadzić może do do pewnych nieporozumień.

Jeżeli nie mamy wzorca w Sevre pod Paryżem obiektywnej opinii to nie możemy na nich polegać. Osobiście kieruję się bardziej ceną niż opiniami, oraz jeżeli zależy mi na pewnym gwarantowanym poziomie jakości, na sieci do której hotel przynależy. Opinie czytam sobie czasami będąc w obiekcie, bardziej tak dla funu.

Jeszcze raz - ja się odniosłem tylko i wyłącznie do sprawdzania opinii innych użytkowników popularnych serwisów, gdzie hotelik bez gwiazdkowy ma 9.0 i "wyborną kawę" a 5* Ramada za rogiem ma bodajże 7.4. Z czego mogło by wynikać, że Ramada to niezły syf. A naprawdę jest wprost odwrotnie.

• iwoniaw Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:38
                                    ja się odniosłem tylko i wyłącznie do sprawdzania opinii innych u
                                    > żytkowników popularnych serwisów, gdzie hotelik bez gwiazdkowy ma 9.0 i "wyborn
                                    > ą kawę" a 5* Ramada za rogiem ma bodajże 7.4. Z czego mogło by wynikać, że Rama
                                    > da to niezły syf.

Nie, z tego wynika wyłącznie, że ten hotelik bezgwiazdkowy jest jak na hotelik bezgwiazdkowy super miejscem, natomiast ten 5* to mógłby się trochę bardziej postarać jak na standard, którym się chwali. W życiu by mi nie przyszło do głowy podejrzewać, że wysoko oceniany hostel jest bardziej luksusowy niż średnio oceniany hotel 5*, natomiast owszem, na podstawie takich opinii wnioskowałabym, że ów hostel jest super w swojej klasie, zaś hotel w swojej klasie dość średni. Nie sądzę, żeby ludzie pisząc o hotelu, dajmy na to, 3* opinię typu "przemiła pomocna obsługa" mieli na myśli, że w każdym pokoju jest na wyłączność pokojowa i lokaj odgadujący telepatycznie życzenia jaśnie państwa, tylko że w hotelu pracują sympatyczni, kontaktowi ludzie, którzy starają się w miarę możliwości być pomocni, a na pewno są uprzejmi. I tak dalej.

ja się odniosłem tylko i wyłącznie do sprawdzania opinii innych u
                                    > żytkowników popularnych serwisów

Ja zawsze takie opinie czytam i uważam, że są b. pomocne w wyrobieniu sobie zdania o hotelu. Wiadomo, że ludzie są różni, ale dużo da się wyczytać i z samego formułowania pochwał/zarzutów. Oczywiście, "gołe" 1/10 czy 5/5 nic nam nie powie, ale już komentarze na temat pokoju, obsługi, jedzenia czy okolicy - owszem.
                                    • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:54
                                      Iwoniaw, no wlasnie!
                                  • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:54
                                    Ale raz oceniach schronisko, raz Ritza! Przeciez i oceniajacy i czytajacy to wie. Te opinie to nie jest przyznawanie gwiazdek. I opis, ze schronisko jest swietne to nie znaczy - w tym schronisku jest jak w Ritzu!
                                  • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 07:48
                                    Z tymi sieciami to bym uważała. Bo chyba na sprzątaczkach też oszczędzają. Swego czasu w krakowskim Sheratonie przyszła do nas pani nadzorująca ekipę i pytała się czy codziennie mamy nowe mydełka, szampony itd. Powiedziałam, że nie chciałam - bo mam swoje. Zdziwiła się, gdyż w karcie miała wpisane, że dostaliśmy. Czyli jak zrozumiałam, ktoś sobie wziął - skoro ja nie potrzebowałam.
                              • aqua48 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:38
                                dyzurny_troll_forum_2 napisał(a):

> Moje oczekiwania wobec śniadania hotelowego i jego ocena (wersja skrócona):
                                > nic na ciepło - zwykle nędza (ale są wyjątki)
                                > przynajmniej coś na ciepło - da się zjeść
                                > wybór kilu rzeczy na ciepło - dobry wybór
                                > stoi kolo i produkuje coś na ciepło na zamówienie np. omleciki - excellent brea
                                > kfast

A dla mnie:
                                - dobrze zaparzona kawa mielona, ciepłe mleko i świeże, miejscowe najlepiej, pieczywo plus toster dla chętnych, wybór dżemów, serów, jogurtów i sałatka owocowa (owoce nie z puszki) - dobry wybór
                                - to samo plus coś na ciepło - omlet, parówki, jajecznica, miejscowa specjalność - bardzo dobry wybór
                                - to samo, plus właściciel/ka donoszący z kuchni świeże, domowe, miejscowe wypieki (codziennie inne) prosto z blachy wyjętej z pieca - znakomity wybór.
                                I tego ostatniego doświadczyłam w Grecji w maleńkim pensjonacie na zapadłym końcu niewielkiej wyspy.
                                • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:59
                                  O ja tez! Pan przynosil rano swiezutkie ciasta, ktore piekla zonasmile bardzo to bylo urocze. I pyszne.
                          • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:19
                            Ale tak nie jestsmile to Ci wlasnie probuje napisac. Na pewno mam inne oczekiwania od wakacji niz Ty, to nie ulega watpliwosci. Ale nie jest tak, ze jesli nie wybierasz full wypas hotelu to bedziesz rozczarowany opiniami bo sa pisane przez nieobytych kretynow. To nie bedzie full wypas hotel - owszem, nie. Ale do tego nie trzeba czytac recenzji, ze malutki pensjonacik ze sniadaniem na wloskiej starowce to nie Hilton. Co NIE oznacza, ze beda w nim karaluchy, zimna kawa rozpuszczalna i dziury w przescieradle.
                        • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:14
                          Ja przywiazuje akuratsmile
                        • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 19:52
                          Nieznajomość bardziej luksusowych produktów nie jest samooszukiwaniem.
                          Ostatecznie lepiej chyba ma ten, kto się cieszy z tego, co dla niego dostępne, niż ten co wybrzydza na luksusy, żeby pokazać, jak to światowy i jakie ma wymagania.
                          Dla każdego coś miłego smile
                          • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 20:08
                            Ja tu w obronie dobrego imienia gospodarzy! Oni mieli swietna kawe! Naprawde nie jest dostepna tylko w hotelach-molochach. Inna sprawa, gdyby byla tylko zwyczajna tez bylabym zadowolona albowiem nie urodzilam sie arabska ksiezniczkawink
                            • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:40
                              Ja nie do Ciebie piszę, a do Twojego adwersarza smile Pewnie, że pyszną kawę można i w zwykłej kawiarce zrobić, o ile wie się jaką i jak. A hoteli molochów nie znoszę. Nawet bardziej jestem upośledzona wink , bo nie lubię luksusu i obsługi zgiętej w pół. Idealne są dla mnie 3i1/2* w dobrym położeniu i z widokiem.
                              • iskierka3 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 16:45
                                A to przepraszamsmile pysznw kawe robi np moj tato, calkiem darmowink troll bylby niepocieszonywink
          • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 14:50
            Pleśń w łazience jest dla ciebie akceptowalna, jeśli hotel ma 2 gwiazdki? To już jest kwestia BHP, a nie jakości...
          • triss_merigold6 Serio? 22.05.18, 15:17
            zapleśniałe fugi w łazience, czy mocno zużyty i pewnie czyszczony raz do roku dywan

w czymś, co w ofercie nie jest prezentowane jako schronisko młodzieżowe czy najtańsza hostelowa noclegownia tylko jako obiekt z gwiazdkami?
        • nenia1 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:20
          W tak zadanym pytaniu oczywiście nie widzę, problem w tym, że bardzo często klient chce tanio a potem jest rozczarowany ty co dostaje w zamian. Dobrze to opisała snakelilith:

Napadłyście na dziewczynę, a ma w sumie rację. Ludzie bowiem różnie interpretują brud, lenistwo i niedobre żarcie. A może wcale nie było brudno, a tylko wyposażenie było stare, zużyte i ręczniki czyste, ale nie pierwszej młodości? A może obsługa wcale nie była leniwa, a tylko nie czuła się zobowiązana wykonywać rzeczy, które nie były na liście obowiązków słabo opłacanego personelu?

bo właśnie tak to często wygląda. Upadłość biur podróży nie bierze się z sufitu, priorytetem dla ludzi jest cena plus oczekiwanie, że za niską cenę kupią wakacje życia. Problem zresztą nie dotyka tylko biur podróży. Podobnie dzieje się obecnie w szkołach nauki jazdy - padają, bo nie ma instruktorów nauki jazdy. Nie ma - bo wszyscy chcą mieć tanio. I oczywiście "wysoka jakość", ale instruktor za grosze jeździć nie chce... Jak dla mnie to również pokłosie wojen cenowych o klienta, szczególnie ze strony dużych koncernów, które "zepsuły" klientów, różne darmowe promocje, wyprzedaże itd. do tego wmawiania ludziom, że "płacę więc żądam" i przekonywania, że "klient nasz pan". Ci sami ludzi później będą się oburzać, że pracodawca mało płaci swoim pracownikom. Skąpiec i krwiopijca.
          • princesswhitewolf Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 20:04
            >Jak dla mnie to również pokłosie wojen cenowych o klienta, szczególnie ze strony dużych koncernów, które "zepsuły" klientów, różne darmowe promocje, wyprzedaże itd.

no ale takie sa prawa wolnego rynku ze sa wojny cenowe. To normalne. Zyjemy w kapitalizmie a nie komunizmie. Widocznie "koncerny" jak ty to nazywasz oferuja lepsza jakosc za dana cene skoro klienci sie przywyczaili do jakiego standardu. No i w rezultacie hoteliki w ktorym brud to standard przy *** musza upasc , taki juz ich los. Nie sadze by ktos plakal poza wlascicielami

>odobnie dzieje się obecnie w szkołach nauki jazdy - padają, bo nie ma instruktorów nauki jazdy. Nie ma - bo wszyscy chcą mieć tanio.

W przypadku szkoly nauki jazdy to popyt wyglada na rynku podobnie wszedzie, bo mniej wiecej corocznie tyle samo ludzi idzie na kurs prawa jazdy. Jesli szkoly nauki jazdy padaja i wiadomo ze przyczyna jest cena to dlatego ze widocznie sa miejsca gdzie owe kursy prawa jazdy mozna zrobic taniej. Widocznie sa tam miejsca. Gdyby nie bylo to ludzie z braku laku przyszliby i gdzie jest drozej.
            To nie klient jest tu winny ale duza ilosc ofert na rynku. Nikt nie idzie tam gdzie drozej i nie lepiej jesli ma taniej i rownie dobrze.
            • nenia1 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 20:57
              princesswhitewolf napisała:

> no ale takie sa prawa wolnego rynku ze sa wojny cenowe. To normalne. Zyjemy w k
              > apitalizmie a nie komunizmie.

No skoro dla ciebie chciwość to normalność to tak...mamy normalność, często dzięki niewolniczej pracy dzieci z Azji czy Ameryki Południowej i eksploatacji środowiska naturalnego na maksa.

• butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:37
                To nie jest chciwość, to jest brak pieniędzy. Trzy moje ulubione sklepy się wycofały, albo ograniczyły ofertę, za to Biedronka na każdym rogu... Żeby w Polsce mieć klientów trzeba mieć niskie ceny. Na uczciwe ceny stać zbyt mało osób, żeby biznes się kręcił. Taki diabelski krąg...
                • pade Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 08:32
                  Żeby jeszcze w tych Biedronkach były niskie ceny...
                  • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:19
                    Ostatnio mi zafundowali w okolicy 4. Biedronkę zamiast tesco, więc czasem nie mam innego wyboru, bo inne sklepy to w innym miasteczku, i nie wiem - dla mnie te ceny, szczególnie w promocjach, nie wydają się złe. Gorzej z asortymentem i możliwością wyboru. Płyn do płukania - jeden zapach, dżem sensowny dwa smaki jednej firmy, itd. Herbata - praktycznie tylko malinowy Herbapol jak dla mnie, nawet faktycznie w dobrej cenie, ale co z tego, jak chcę kupić oprócz tego i zieloną i czarną, chętnie rooibos i mate? No tak jestem zła na tę kolejną Biedronkę w promieniu kilkuset metrów, że nie wiem. No ostał się jeszcze Lidl, ale na drugim końcu miasteczka i też jak dla mnie nie bez zarzutu. Tesco było idealne, nie za wielkie i z wystarczającym asortymentem produktów z różnej półki cenowej sad Teraz nawet po porządnego earl greya muszę jechać gdzie indziej...
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:33
                  butch_cassidy napisała:

> Na uczciwe ceny stać zbyt mało osób, ż

zdefiniuj pojęcie "uczciwiej ceny"
                  • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:45
                    Uczciwa cena to taka, która pozwala zapłacić za uczciwą pracę przy produkcji i sprzedaży oraz za uczciwie pozyskane surowce.
                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:50
                      butch_cassidy napisała:

> Uczciwa cena to taka, która pozwala zapłacić za uczciwą pracę przy produkcji i
                      > sprzedaży oraz za uczciwie pozyskane surowce.

to teraz poproszę definicję "uczciwej pracy" oraz "uczciwie pozyskanych surowców"
                      • 1matka-polka Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 11:40
                        "to teraz poproszę definicję "uczciwej pracy"
                        Taka, ktorą wykonuje ematka.😂

"uczciwie pozyskanych surowców""
                        Takie, w którym udzial ma ematka.😂
                      • butch_cassidy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 13:12
                        Jak nie wiesz, to się dokształć. Nie będę tu elaboratów produkować.
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 13:15
                          butch_cassidy napisała:

> Jak nie wiesz, to się dokształć. Nie będę tu elaboratów produkować.

Z punktu widzenia lewackiego znam, ale też nie ma jednolitej definicji. Ale chciałem poznać Twoją wersję, ale widzę, że niedoczekanie moje, czyli nie ma czegoś takiego....
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:32
                nenia1 napisała:

> No skoro dla ciebie chciwość to normalność to tak...

chciwość jest podstawowym mechanizmem ludzkiego działania...

> często dzięki niewolniczej pracy dzieci z Azji czy Ameryki Południowej i eksploatacji śro
                > dowiska naturalnego na maksa.

co zrobiłaś dzisiaj żeby pomóc dzieciom w Azji? I ile czasu używałaś ostatniego swojego smartfona?
    • daisy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:10
      Nareszcie rozumiem system gwiazdek w hotelach...
      * - brak brudu
      ** - obsługa obsługuje
      *** - jedzenie nadaje się do jedzenia
      **** - pościel jest uprana
      ***** - plaża piaszczysta, blisko do miasta
      Większość pensjonatów w Rowach powinna mieć pięć gwiazdek, wow!
      Dzięki!!
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:15
        daisy napisała:

> Większość pensjonatów w Rowach powinna mieć pięć gwiazdek, wow!

Jaja sobie robisz!?
        • daisy Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:16
          Że tylko w Rowach? No wiem, ale nie znam za dobrze innych nadmorskich kurortów. big_grin
        • princesswhitewolf Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 20:05
          no pewno ze sobie jaja robi. I to fajne te jaja bo bardzo dowcipnie to napisala
    • jem.gluten Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:18
      Roszczenia skończą się wtedy, kiedy firmy przestaną reklamować bardziew jako coś super. Jeśli w ofercie wycieczki jest, że 150 metrów do plaży to klient ma prawo tego oczekiwać. Jeśli piszą, że plaża piaszczysta i dają takie zdjęcia to ma prawo tego oczekiwać. Jak hotel napisze uczciwie: brudno, jedzenie do niczego, plaży nie ma ale jest tanio to nikt nie będzie miał pretensji.

To, że mieszkam w bloku nie oznacza, że prawo przestaje obowiązywać i mam nocami słuchać pijackich wrzasków.

Jak kupuję buty to oczekuję, że nie rozwalą się po jednym noszeniu. Jak mają się rozwalić to niech producent uczciwie napisze, że to obuwie jednorazowego użytku.
      • mozambique Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:25
        ale odkurzanie w niedzielew bloku o 9ej rano nie powinno w bloku nikogo oburzac
        • jem.gluten Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:28
          Mnie nie oburza. Oburza mnie: darcie ryja nocami, wywalanie rzeczy przez okno i palenie na klatce.
        • chatgris01 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 21:00
          mozambique napisała:

> ale odkurzanie w niedzielew bloku o 9ej rano nie powinno w bloku nikogo oburz
          > ac
          >
          Zalezy w jakim kraju, we Francji jest to prawnie zabronione, pod grozba mandatu. Ciekawe, dlaczego? tongue_out
      • snakelilith Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:28
        em.gluten napisał(a):

> Roszczenia skończą się wtedy, kiedy firmy przestaną reklamować bardziew jako co
        > ś super.

I w tym celu istnieją tłumaczenie opisów hotelowych w necie, które należy brać poważnie, bo właściele opisują prawdę zwykle bardzo dokładnie, tylko klient wyobraża sobie przy tym coś innego. 150m do plaży oznacza bowiem, że tyle jest w lini powietrznej, to, że musisz przejść przez ruchliwą ulicę i przy tym zrobić 500m dodatkowej drogi musisz sprawdzić sama. Jak hotlerz napisze plaża w części piaszczysta i da z tego zdjęcie, to może być, że chodzi o sto metrów plaży, a reszta jest pokryta kamieniami. Jeżeli hotelarz napisze międzynarodowa kuchnia, to nie jest to opis frykasów ze wszystkich krajów świata, a jednolita breja sprowadzona do wspólnego mianownika, a tym jest brytyjski brak polotu. I jak napisze tętniąca życiem miejscowość, to znacza to pijackie wrzaski w nocy.
      • nenia1 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 13:48
        jem.gluten napisał(a):

> Roszczenia skończą się wtedy, kiedy firmy przestaną reklamować bardziew jako co
        > ś super.

Bzdura. Prowadzę od lat firmę i w mojej branży niczego nie reklamuję, bo jest zakaz, zawieramy umowę a i tak klientom się praktycznie zawsze wydaje, że powinnam dla nich zrobić jeszcze to i to i tamto, oczywiście gratis. Całkiem niedawno oburzona pani pisała do mnie maila w odpowiedzi, na wycenę dodatkowej usługi, że jak to, za co ona ma dopłacać, przecież dla mnie to "tylko" jedna rzecz do zrobienia. Pogadaj przykładowo z firmami remontowymi, oczekiwania, że za darmo przykręcą "tylko" karnisz, dodatkowe gniazdko, czy "tylko" odświeżą ścianę w kuchni nad blatem to normalność.
        • sumire Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:03
          Ale w poście startowym chodzi o absolutne podstawy, które autorka z niejasnych przyczyn przedstawia jako coś, za co trzeba płacić dodatkowo. Oczywiście przesadą jest oczekiwanie, że w 2-gwiazdkowym hotelu concierge załatwi nam bilet na koncert i panią do towarzystwa, ale lenistwo obsługi może być poważnym problemem, jeśli gość na przykład potrzebuje pomocy medycznej, a takie rzeczy też się zdarzają (mam akurat świeże wspomnienia). Czystość to czystość. Nie chodzi o mahoniowe meble i codziennie zmienianą pościel z egipskiej bawełny.
        • riki_i Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:42
          nenia1 napisała:

Pogadaj przykładowo z firmami remontowymi, oczekiwania, że za darmo p
          > rzykręcą "tylko" karnisz, dodatkowe gniazdko, czy "tylko" odświeżą ścianę w kuc
          > hni nad blatem to normalność.

Tiaaa. 10 zł za wbicie jednego gwoździa to normalność? Niektórzy budowlańcy za najmniejszą pierdołe liczą sobie jak za zboże. Rozumiem, jeśli ktoś ich wezwał akurat do tego, no ale jeśli robią wielki totalny remont całej chałupy, liczenie sobie ekstra za przykręcenie jednego karnisza czy gniazdka to małostkowość i chciwość.
          • princesswhitewolf Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 20:08
            tez mialam takiego ktory za zdjecie anteny satelitarnej chcial 250 funtow. Wzielam drabine , kazalam domowemu czlowiekowi wejsc, wlazl odkrecil zlazl, 5 min roboty.
      • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 09:06
        Bez przesady. Już nawet BP mają przy swoich ofertach linki do ocen i opinii na różnych portalach. Jeśli komuś się nie chce kliknąć to pretensje powinien mieć także, jeśli nie przede wszystkim, do siebie.
        Katalog to jest rodzaj ulotki reklamowej, a nie dokument. Oczywiście są przepisy, które to regulują i nie pozwalają na wolną amerykankę, ale autorzy tych katalogów już nauczyli się pisać oferty tak, aby potem trudno było się do czegoś przyczepić.
        Informacja 150 metrów wcale nie musi oznaczać manipulacji. Jeśli jest napisane, że hotel jest na rozległym terenie, nie trudno wpaść na to, że z jednego końca to będzie 100 metrów, a z drugiego nawet kilometr.
        Ocena jedzenia to sprawa bardzo subiektywna. Nawet wyjeżdżając ze znajomymi nie zawsze się zgadzamy, jednym smakuje innym nie. A jeśli za ocenę biorą się zupełnie różni ludzie to już rozpiętość jest olbrzymia.
        Ale łatwo się domyśleć, że jeśli wyjazd jest w cenie, którą płaci się za wizytę w dobrej restauracji to nic specjalnego nie należy się spodziewać, a niedojedzone resztki ze śniadania można znaleźć na kolacji.
        To samo z czystością. Tani hotel nie będzie nigdy miał obsady, która będzie miała czas zadbać o czystość jaką ma się w domu.

• woman_in_love 5 gwiazdek nie oznacza czystości, dobrego jedzenia 22.05.18, 14:26
      i nie-leniwej obsługi. To powinno być standardem każdego hotelu, nawet takiego bez gwiazdek. 5 gwiazdek to luksusy ponad miarę.

A skoro ktoś wymagał potem niekamienistej plaży i blisko miasta, to na bank mu to zaoferowano kłamliwymi zdjęciami w katalogu, sugestią że "ładna plaża" czy "blisko miasta", a nie z powodu roszczeniowości. Akurat branża turystyczna kłamie na potęgę i ma w tym doświadczenie.

2) To że ktoś nie mieszka w domku, nie oznacza jeszcze że pies sąsiada może wyć cały dzień, jego suka piep... się głośno z listonoszem, dzieci nap...ć w squasha o ściany itp. itd. Jakieś tam zasady jednak obowiązują.

3) TV popsute po 4 latach? To już dawno powinno być ograniczone przez UE, poprzez wprowadzenie obowiązkowej minimum 5-letniej gwarancji.
      • mozambique Re: 5 gwiazdek nie oznacza czystości, dobrego jed 22.05.18, 14:46
        ale niejest ograniczone i psucie sie sprzetu po-4 latahc nie jest karalne. Jak niby twoja uwaga mialaby pomóc owej klientce ?
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: 5 gwiazdek nie oznacza czystości, dobrego jed 22.05.18, 14:50
        woman_in_love napisała:

> 3) TV popsute po 4 latach? To już dawno powinno być ograniczone przez UE, poprz
        > ez wprowadzenie obowiązkowej minimum 5-letniej gwarancji.

Ale już ustaliliśmy, że klient chce mieć tanio. A kto zapłaci za 5 lat gwarancji?

Poza tym można kupić wiele sprzętów z 5 letnią gwarancją w różnego rodzaju promocjach (i pisze o gwarancji producenta - nie ubezpieczeniu sprzedawanym przez sklep), ale zwykle są to te z wyższej półki. Albo w przypadku średniego producenta (np. Candy) tylko wyższe modele.
        • mozambique Re: 5 gwiazdek nie oznacza czystości, dobrego jed 22.05.18, 14:54
          niekoniecznie, w sprzecie kuchennym 5 letnie gwarancja jest do kupienia . JAk ktos chce moze sobei ją kupic
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: 5 gwiazdek nie oznacza czystości, dobrego jed 22.05.18, 15:06
            mozambique napisała:

> niekoniecznie, w sprzecie kuchennym 5 letnie gwarancja jest do kupienia . JAk k
            > tos chce moze sobei ją kupic

A to też Brandt miał ostatnio promo 2+2, gdzie dodatkowe 2 lata można było w miarę niedrogo dokupić. Jak by nie patrzeć, gdyby stało się to standardem średnia cena sprzętu poszłaby w górę. A tego konsument na pewno nie chce.
      • riki_i Re: 5 gwiazdek nie oznacza czystości, dobrego jed 22.05.18, 15:46
        woman_in_love napisała:

> 5 gwiazdek to luksusy ponad miarę.

Zależy od kraju. W Egipcie generalnie odradzam branie hoteli poniżej 5 gwiazdek, a te gwiazdki wcale nie oznaczają wielkiego luksusu.
        • leanne_paul_piper Re: 5 gwiazdek nie oznacza czystości, dobrego jed 22.05.18, 15:52
          Moje wszystkie 5* były faktycznie 5* i niczym nie różniły się od europejskich. Wbrew pozorom Egipt nie ma własnej klasyfikacji hoteli. Mówimy o sieciach Steigenberger czy Riu.
          • riki_i Re: 5 gwiazdek nie oznacza czystości, dobrego jed 22.05.18, 17:59
            Sieciowe trzymają ogólnoświatowy standard, bo muszą. Ale nie każdy hotel 5* w Egipcie jest z sieci Steigenberger czy Riu - litości!
    • princesswhitewolf Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:09
      >Klasyczny przykład to trzygwiazdkowy hotel w Grecji (czyli realnie 2 gwiazdki),

nie rozumiem. czyli 5 gwiazdek to sa 4 gwiazdki, a 6 gwiazdek to 5 gwiazdek? Nie no sorry....
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:22
        princesswhitewolf napisała:

> nie rozumiem. czyli 5 gwiazdek to sa 4 gwiazdki, a 6 gwiazdek to 5 gwiazdek? Ni
        > e no sorry....

Czego nie rozumiesz?
        że 4 gwiazdki w Egipcie a 4 gwiazdki w Niemczech to zupełnie różnej klasy hotele?
        • princesswhitewolf Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 17:34
          Gwiazdki okreslaja konkretny serwis/ udogodnienie w hotelu. Egipt itp kraje to onna parafia bo to jednak Afryka. W wiekszosci krajow wiadomo czego.mozna sie spodziewac w.4 gwiazdkowym i na pewno nie brudu
          • arwena_11 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 15:45
            Pod warunkiem, że to nie Grecja. Tam niestety można się naciąć i w 4/5 gwiazdkowym hotelu.
            • mamma_2012 Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 23.05.18, 15:56
              Jest coś takiego jak kategoria lokalna i tym się nie warto sugerować. To już lepiej popatrzeć na ilość „słoneczek” czy innych znaczków w dobrym BP.
    • princesswhitewolf Re: Pięciogwiazdkowe oczekiwania za cenę dwóch 22.05.18, 15:12
      >narzekający klienci, że było brudno, leniwa obsługa, niedobre żarcie,

Tzn jak sa 3 gwiazdki moze byc brudno i obsluga moze sie lenic i zarcie ma byc niedobre?

>kamienista plaża, daleko do miasta itp.

A ujete jest to w opisie lokalizacji w opisie hotelu na stronie czy skrzetnie pomineliscie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka