bywalec.hoteli 14.06.18, 12:14 Czytałem wywiad ze słynnym polskim kołczem, że jego 5-letnie dziecko mówi już 3 językami A emamy dziecko też? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pade Re: Kołczing :) 14.06.18, 12:23 Znowu chodzi o M.G? Z ciekawości poszukałam info o nim. We własnej wizytówce nie umieścił słowa coach! Skandal! Jest przedsiębiorcą, konsultantem i TRENEREM. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kołczing :) 14.06.18, 12:38 Nie pamiętam, który z kołczów mówił o tym. Ale dlaczego nie można poruszyć w wątku ich osiągnięć? Odpowiedz Link Zgłoś
hopsi-daisy Re: Kołczing :) 14.06.18, 12:35 Tak moje też. Dwoma płynnie, jak na swój wiek oczywiście (polski i norweski, chociaż polski zaczyna trochę kuleć ostatnio, musze przyznać), plus angielski, po roku nauki w szkole - umie sobie kupić lody, zapytać o drogę, powiedzieć parę słów o sobie i zapytać kogoś o to samo: jak ma imię, ile ma lat, jakie ma zwierzątko, ulubiona bajka i takie tam. Ma 6 lat. Młodsza - 3 lata, też mówi na tym samym poziomie po norwesku i polsku a od jakiegoś czasu nawet rozróżnia oba te języki i świadomie potrafi wybrać którego teraz użyje i czy bajkę chce po polsku czy norwesku. Po angielsku umie liczyć, zna kolory - i to nie "na pałę" tylko potrafi przełożyć to na pozostałe języki i rozumie co to znaczy. Nie jestem nikim słynnym ani nawet kołczem tylko zwykłą biurwą - liczy się? Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Kołczing :) 14.06.18, 18:29 Temat nie cieszy sie powodzeniem... Zastanowmy sie nad przyczynami Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kołczing :) 14.06.18, 23:24 gryfna-frelka napisała: > Temat nie cieszy sie powodzeniem... Zastanowmy sie nad przyczynami Co sądzisz , ze jest przyczyną, Gryfina Frelko? Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Kołczing :) 15.06.18, 22:41 Troche malo podales informacji na temat kontekstu (a nie znam sie na coachach i nie mam pojecia o kim piszesz) : czy dziecko wychowywane w srodowisku jednojezycznym? Oboje rodzice to Polacy? Nie ma wiekszej stycznosci z jezykami obcymi niz inne dzieci? A co do przyczyny, to moze po prostu malo jest dzieci ematek ktore mowilyby biegle w trzech jezykach w tym wieku (i w porownywalnym kontekscie) i nie ma sie czym chwalic, stad ta cisza. Osobiscie uwazam ze im wiecej jezykow dziecko ma oswojone za mlodu tym mu latwiej w zyciu - mowie to mieszkajac w kraju oficjalnie wielojezycznym i do tego w miescie wyladowanym expatami. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kołczing :) 14.06.18, 23:26 gryfna-frelka napisała: > Temat nie cieszy sie powodzeniem... Zastanowmy sie nad przyczynami Może to, ze za dużo było tych tematów o tych trenerach ? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kołczing :) 14.06.18, 23:30 gryfna-frelka napisała: > Temat nie cieszy sie powodzeniem... Zastanowmy sie nad przyczynami A niże temat jest po prostu nudny? Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Kołczing :) 15.06.18, 07:36 Poza tym tytuł nie pasuje do treści, a dzieci wielojęzyczne są najczęściej w rodzinach, gdzie w sposób naturalny uczą się więcej niż jednego języka. A o ewentualnym sukcesie tego konkretnego człowieka trudno rozmawiać, po szczątkowych informacjach, jakie podajesz. Może to żona dziecko uczy, a mąż tylko przypisuje sobie zasługi I tak bywa - ciężar wychowania spada głównie na matkę, a jak dzieciak grzeczny, to tatuś sprawia wrażenie, jakby to była głównie jego zasługa (ach te geny ), nieważne, że on do domu wraca o 20, a weekendy poświęca hobby - nie znasz takich? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kołczing :) 15.06.18, 09:43 Podobno w wieku 6 lat mówi biegle w 3 językach i ma dużą wiedzę z dziedziny sprzedaży i marketingu Coś słyszałem też o uczeniu języka obcego w 4 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Kołczing :) 15.06.18, 09:55 Sprzedaż i marketing to faktycznie podstawa... Koszmar jakiś. Oszusta hodują? Na wzór tatusia? No dobra, nie wiadomo o kim mowa, ale że nie każdy kołcz jest ok, to chyba dość oczywiste... Przy takiej "edukacji" są podstawy, by zakładać, że nie jest to krystaliczny gość. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kołczing :) 15.06.18, 10:26 Się zastanawiam kto to wypromował i co powoduje, że ludzie walą na te spotkania za ciężką kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Kołczing :) 15.06.18, 09:56 bywalec.hoteli napisał: Coś słyszałem też o uczeniu języka obcego w 4 tygodnie : > ) a ja coś słyszałam, że na drugim końcu tęczy czeka garniec ze złotem Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Kołczing :) 15.06.18, 08:20 Biedne dziecko. A po co 5-letniemu dziecku znajomość 3 języków ? Odpowiedz Link Zgłoś
hopsi-daisy Re: Kołczing :) 15.06.18, 08:38 Czy biedne? Jeśli siedzi i wkuwa to tak, biedne. Jeśli uczy się przy okazji, bo na przykład tata Polak, mama Francuzka a mieszkają w Londynie - to dziecko wcale nie biedne tylko zupełnie normalne. I przy okazji taka historia moich dalszych znajomych, rodzice z róznych krajów (trzymajmy się przykładu powyzej - dla przykłady) i dziecko znało język matki, ojca i lokalny, ale długo żyło w przekonaniu, że mężczyźni mówią po polsku, kobiety po francusku, a jak są razem to używają trzeciego języka - angielskiego, żeby się między sobą dogadać. W tym utwierdzało go, że mama z przyjaciółkami mówi po francusku, tata z kumplami po polsku, a jak się spotykają w większym gronie to wspólny językiem był angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Kołczing :) 15.06.18, 08:47 hopsi-daisy napisał(a): Jeśli uczy się przy okazji, bo > na przykład tata Polak, mama Francuzka a mieszkają w Londynie - to dziecko wca > le nie biedne tylko zupełnie normalne. > To specyficzna sytuacja i nie o takiej tutaj mowa, jak rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hopsi-daisy Re: Kołczing :) 15.06.18, 09:10 No nie jest to doprecyzowane Jak pisałam wyżej - moje mówią 2 językami plus 3 w drodze, ale zasługą moją czy moim sukcesem to nie jest. Po prostu taka sytuacja i na to pracują i nauczyciele w przedszkolu i szkole, koledzy i koleżanki na podwórku czy telewizja i youtube. Więc nie ma co się chwalić za bardzo bo to nic nadzwyczajnego. Jestem prawie pewna, że "w normalnych" warunkach, czyli oboje rodzice i całe otoczenie mówią w jednym jęzku, prawie nie możliwym jest nauczenie 5 latka 2 dodatkowych języków tak, żeby można było powiedzieć "on mówi w 3 językach". Może liczyć, znac kolory, zwięrzątka, przedstawić się - może i tak, ale ja tego nie uważam za znajomość języka. Dla mnie znajomośc języka jest wtedy, kiedy dziecko moze obejżeć bajkę, czy wysłuchać bajki przeczytanej i jak na swój wiek swobodnie bawić się w danym języku. Zdarzają się oczywiście dzieci-geniusze, ale jest ich bardzo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Kołczing :) 15.06.18, 09:17 W takim razie na pytanie zadane w poście startowym, odpowiedź jest prosta. Jeżeli emama ma męża obcokrajowca i mieszkają w obcym (dla nich obojga kraju) -tak, i nie jest to nic nadzwyczajnego w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kołczing :) 15.06.18, 09:28 O czym jest ten watek? Osoba drugiego sortu z prowincji dziwi sie swiatu a wy ten swiat jej objasniacie? Nosz kurde zyjemy w 21 wieku w globalnym swiecie, gdzie dwujezycznosc staje sie normalna sprawa. Jak za chwile autor zalozy watek pt. czy mozna leciec samolotem dluzej niz 8 godzin itp ( bo dla niego to nieosiagalne finansowo i mentalnie) to tez bedziecie mu tlumaczyc i wykladac? Odpowiedz Link Zgłoś