16.06.18, 12:07

właczylam TVP info a tam rząd w komplecie śpiewa Rotę
a teraz wojsko przyszło
Obserwuj wątek
    • kotomama Re: wojna? 16.06.18, 12:12
      Od 2015 pisu z Polska.
    • lady-z-gaga Re: wojna? 16.06.18, 12:21
      może ćwiczą przed pogrzebem
      zawsze może się jakiś trafić, lepiej sie przygotowac
      • sasha_m Re: wojna? 16.06.18, 12:25
        😀😀😀
      • chocolate-cakes Re: wojna? 16.06.18, 12:32
        😆
      • tanebo2.0 Re: wojna? 16.06.18, 13:39
        Zrobiłaś mi dzień...
    • nangaparbat3 Re: wojna? 16.06.18, 12:29
      Z wrażenia pominelam najwazniejsze: "Rota" rzadu i wejście wojska odbywaja się w kościele.
      • nangaparbat3 Re: wojna? 16.06.18, 12:32
        5 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. 6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.

Autor Kazania na Górze nie powiedział co prawda, żeby nie transmitowac swojej modlitwy na caly świat, ale chyba rzumenie ich w ten sposob nie przeczy duchowi wypowiedzi.
        • piernicola Re: wojna? 16.06.18, 22:40
          Ale serio śpiewali oryginalną Rotę (nie będzie Niemiec pluł nam w twarz itp.) czy kościołową, całkowicie politycznie poprawną przeróbkę (nie rzucim Chryste świątyń Twych), która jest na melodię Roty?
          O tak, Pan Jezus o obłudnikach dużo mówił, i zawsze - ciekawostka - niepochlebnie.
          • paloma_niepicasso Re: wojna? 16.06.18, 22:52
            Raczej śpiewali "Boże coś Polskę" (mam miłych, acz przygłuchych sąsiadów, którzy od rana do wieczora oglądają TVP Info z głośnością podkręconą na full, więc słyszałam), a nie Rotę. To nie ta sama pieśń.
            • piernicola Re: wojna? 16.06.18, 23:04
              A jeśli to - to warto słuchać, czy "Ojczyznę wolną RACZ NAM WRÓCIĆ Panie" (bo, jak wiadomo, nie odzyskaliśmy jeszcze suwerenności utraconej na rzecz UE i ten Niemiec pluje nam ciągle w twarz).
            • iwoniaw Re: wojna? 17.06.18, 00:08
              Raczej śpiewali "Boże coś Polskę"

Koronacja cara w Przywiślańskim Kraju im się marzy, że tak wspominają?
          • nangaparbat3 Re: wojna? 16.06.18, 23:37
            A, nie wiedziałam że jest taka przerobka. To mogło byc to. W slowa się nie wsłuchiwalam. Na drugi raz się wslucham.
            • nangaparbat3 Re: wojna? 16.06.18, 23:43
              Ale to dziwne. "Rotę" kazdy zna, jej melodia chyba nie może nie kojarzyć się antyniemiecko, sama zmiana słów nie wystarcza, robi się jakas hybryda, naklada wydźwiek plemienny na religijny, chrześcijaństwo u nas jako religia uniwersalistyczna ma nikłe szanse na powodzenie. Bardzo smutne.
              • naplaze Re: wojna? 17.06.18, 10:47
                To się nazywa kontrafaktura i w historii muzyki często było stosowane. Kontrafakturą jest np. Bogurodzica - oryginalna melodia to chorałowe opracowanie "Kyrie", nad które w XIII wieku nadpisano polski tekst.
                • nangaparbat3 Re: wojna? 17.06.18, 12:17
                  Dobra dobra. Nie chodzi o to, jak sie nazywa, tylko co robi z ludźmi.
            • purchawkapuknieta Re: wojna? 17.06.18, 12:46
              to nie przeróbka, a dwie różne melodie, dwa różne teksty. jprdl.
              • ewa_mama_jasia Re: wojna? 17.06.18, 13:46
                Nowocześnie jest nie wiedzieć.
              • nangaparbat3 Re: wojna? 17.06.18, 14:52
                Jesli melodie rożne, to slyszalam "ROTĘ". Tę z pluciem (czy raczej niepluciem).
                • piernicola Re: wojna? 17.06.18, 15:16
                  Ta przeróbka, o której pisałam ma następujące zwrotki (refren jak Rota):

Nie rzucim, Chryste, świątyń Twych,
                  Nie damy pogrześć wiary!
                  Próżne zakusy duchów złych
                  i próżne ich zamiary.
                  Bronić będziemy Twoich dróg.
                  Tak nam dopomóż Bóg! /2x

Ze wszystkich świątyń, chat i pól
                  Popłynie hymn wspaniały;
                  Niech żyje Jezus Chrystus Król
                  w koronie wiecznej chwały!
                  Niech, żyje Maria! Zagrzmi róg.
                  Tak nam dopomóż Bóg!__ /2x

Obawiam się, że przeceniasz kulturalność naszego narodu, jeśli sądzisz, że wszystkim się to kojarzy z Rotą i śpiewając to myślą o Niemcu, co nie będzie pluł. Raczej jeśli w ogóle pamiętają ze szkoły Konopnicką to i tak śpiewając myślą o meczu i grilluwink
                  • nangaparbat3 Re: wojna? 17.06.18, 15:42
                    a coż to za rog ma zagrzmieć? Rolanda? wojskiego? a może o zgrozo - sofar?
                    obstawiam wojskiego i polowanie na foki sad
                    • piernicola Re: wojna? 17.06.18, 23:36
                      Szczerze? Podejrzewam, że chodzi o róg, co się rymuje z Bógwink Raczej nie szofar - za mały, żeby grzmieć. Bardziej trąba z Apokalipsy albo jerychońska.
              • morekac Re: wojna? 17.06.18, 22:58
                Teksty jak teksty, ale melodia czym się różni?
    • morgen_stern Re: wojna? 16.06.18, 12:31
      Oni są po prostu walnięci.
    • morekac Re: wojna? 16.06.18, 12:36
      Może adoptowali duchowo piłkarzy?
      Tak a propos ćwiczeń przed pogrzebem; przypomniała mi się "Królowa" (film) i urażona Królowa-Matka ; Ale to miał być mój pogrzeb,
    • tomato.soup Re: wojna? 16.06.18, 22:56
      A to nie była transmisja z „uszczęśliwienia” Szczecina pomnikiem Lecha?
    • zlababa35 Re: wojna? 16.06.18, 23:00
      Dzisiaj w Sz-nie był premier, odsłaniali pomnik LK. Wyłączono z ruchu kawał miasta wink.
      A zaczęło się faktycznie w kościele, może to widziałaś?
      • mid.week Re: wojna? 16.06.18, 23:04
        Pozwoliliście sobie postawić LK? Zachodniopomorskie.... Wstyd.
        • zlababa35 Re: wojna? 16.06.18, 23:30
          Kochana, ja tu nic nie miałam do gadania big_grin. Zuch wojewoda, i tak sprzeciwił się Leszkowi na jakimś bardzo reprezentacyjnym skwerze, pomnik stoi na prywatnej w sumie posesji - bo to jest siedziba "Solidarności".
      • nangaparbat3 Re: wojna? 16.06.18, 23:44
        Może. Krotko patrzylam, nienawidzę mieszania religii z polityką i wojskiem.
        • ewa_mama_jasia Re: wojna? 17.06.18, 11:00
          Krótko patrzylas, szlag Cię trafił od razu, nie wiesz co to była za uroczystość, nie wiesz co śpiewali (pomiędzy "Rota" a "Boże coś Polskę" jest różnica), a puszczasz w eter niesprawdzone informacje. Asysta wojskowa jest uznawana za honor, mszę polowe były od zawsze, jeśli nie wiesz, co to było, to po co robić raban? 15 sierpnia też będziesz wiesz żyć wojnę i informować, czego nienawidzisz? A głowę daje, że będzie I msza, I wojsko, I politycy, i "Rota" z pewnością też.
          • semihora Re: wojna? 17.06.18, 11:43
            No faktycznie, pomnik Kaczyńskiego i 15 sierpnia to ta sama ranga...
            • ewa_mama_jasia Re: wojna? 17.06.18, 11:48
              Nanga nie wie, co oglądała. Zanim napisała post na forum nie zadała sobie minimum wysiłku, żeby się zorientować, o czym pisze. Może był to pomnik Kaczyńskiego a może jakaś Inna uroczystość.
              • nangaparbat3 Re: wojna? 17.06.18, 12:28
                ale widziałam rżąd w komplecie w kościele śpiewający pieśń brzmiącą jak rota i widziałam wojskowych ze sztandarem wkraczających do koscioła. to rani moją duchowość i jest sprzeczne z moimi wartosciami.
                • zlababa35 Re: wojna? 17.06.18, 22:54
                  No, jeśli podczas rządów tej orientacji dopiero to Cię rani, to jesteś jakoś mało spostrzegawcza big_grin.
                  • nangaparbat3 Re: wojna? 18.06.18, 09:00
                    zlababa35 napisała:

> No, jeśli podczas rządów tej orientacji dopiero to Cię rani,
                    >

A skąd ten pomysł?
                    Zawsze mnie odrzucało i zawsze budziło we mnie bunt.
                    pamiętam na przyklad swoje obrzydzene w czasie ceremonii ukończenia sp pzez corkę - byl 2004. werble, sztandar, marsz, stanie na baczność. To bardzo znaczące ze szkoły, nawet podstawowe, przyjeły ceremonial wojskowy. i tu nie chodzi o dzisiejszych rzadzących, tylko o sprawy zasadnicze, wlasnie - wartosci.
          • nangaparbat3 Re: wojna? 17.06.18, 12:25
            Tak. Nienawidze ceremoniału wojskowego w ogóle, jeszcze bardziej w szkole, a najbardziej w kościele. Będę o to robic raban póki zyję.
            rozumiem, że w swiecie jaki jest wojsko musi być, ale to bardzo specyficzna instytucja - pełyyen szacun, uznanie, godziwe wynagrodzenie, dobre warunki pracy - jak najbardziej
            ale wystraczy
            i własciwie dlaczego w najwazniejszych uroczystosciach nie biorą udziału lekarze i strażacy z jakimś swoim ceremoniałem - przecież codziennie realnie walczą o nasze życie, chronią je i ratują?
            • zlababa35 Re: wojna? 17.06.18, 22:53
              Wojsko jest instrumentem władzy, o czym zresztą i na forum już pisano.
              Ceremoniały wojskowe nierozerwalnie łączą się z państwowymi, tak jest wszędzie, pojedź do "laickiej" Francji na le quatorze juillet wink.
              Dla mnie powodem do irytacji jest raczej nadawanie rangi państwowej wydarzeniom mało istotnym i zapewnianie im wojskowo-kościelnej oprawy. Postawienie pomnika LK na prywatnej posesji nie wymagało zapewne ani nabożeństwa z premierem, który specjalnie przybył na to zachodniopomorskie za.du.pie, ani zamknięcia głównej arterii miasta od rana.
              • morekac Re: wojna? 18.06.18, 06:00
                Wiem! To o prezesa chodziło. Podobno ogląda teraz sporo telewizji - stąd ta msza i rząd na odsłoniecie pomnika w Szczecinie.
                • nangaparbat3 Re: wojna? 18.06.18, 09:01
                  groteska.
              • nangaparbat3 Re: wojna? 18.06.18, 09:02
                przecież wiem. ale to nie zmniejsza mojego gniewu, na odwrót.
    • woman_in_love Morawiecki czuje się atakowany, powiedział: 17.06.18, 00:25
      "Czujemy to bardzo wyraźnie, jesteśmy atakowani z każdej strony, również na arenie międzynarodowej, między innymi dlatego, że walczymy o dobre imię Polski, o honor naszych przodków, o prawdę historyczną, o prawdę II wojny światowej i nie zejdziemy z tej drogi walki o prawdę – podkreślił."

Jak widzisz nie tylko Macierewicz jest wariatem i paranoikiem. Stąd może zbrojenie się w różańce i roty. Jak to dobrze, że ZSRR nie dało PRL wyprodukować broni atomowej. Ufff...
    • mid.week Re: wojna? 18.06.18, 06:25
      włączyłam fb a tam Bogurodzica w wykonaniu karków big_grin

www.facebook.com/dominik.chmielewski.35/posts/2029124763787985

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka