arghail 24.06.18, 20:58 Czy w wieku 35+ (ale przed 40) da się schudnąć skacząc systematycznie na skakance czy to raczej trening dla młodych dziewcząt? Moja waga to 75 przy wzroście 165cm. Planuję zrzucić 10 kg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania-z-lasu Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 21:05 A stawy wytrzymają? Bo to jednak będzie szok dla nich przy twoim BMI (bez urazy). Dasz rade skakać przez 40 minut? Ja nie. Żeby chudnąć, trzeba ćwiczyć co najmniej 30-40 min. kilka razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 21:24 "Żeby chudnąć, trzeba ćwiczyć co najmniej 30-40 min. kilka razy w tygodniu." To nie wystarczy, jeśli się nie pilnuje ilości jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania-z-lasu Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 21:27 racja, dzięki za rozwinięcie Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 21:09 podobno 1 kg tłuszczu to 7 tys kalorii do spalenia 10 kg to będzie 70 tysięcy ile czasu trzeba skakać na skakance, żeby to osiągnąć? i dlaczego akurat tak jednostronny ruch wybrałaś, nie szkoda stawów? skakanie jest dobre i zdrowe, ale z umiarem i zachowaniem proporcji z innymi rodzajami ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 10:56 zakładasz, że spala sie 700 kalorii na godzinę? nie wiem, czy to możliwe, może przy skakaniu prze całą godzinę, ale tego nikt nie dokona Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 14:09 Według tabelek owszem, nawet więcej. No ale właśnie, kto ma siłę tyle skakać. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 21:13 Nie, sama skakanka wiele nie da, o ile w ogóle dasz radę tyle skakać. Postawa to dieta! Ruch to całego ciała, najlepiej pływanie albo jakaś Chodakowska w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
arghail Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 21:17 Aerobiki, zumby itp odpadają, wymieniamy się mężem więc jak wracam z pracy to on wychodzi, też do pracy. W grę wchodzą tylko ćwiczenia w domu. Próbowałam z Paniami, które prowadzą zajęcia na portalach społecznościowych ale wytrzymuję tylko maksymalnie 10minut. Zawsze miałam niedowagę, po drugim porodzie zostały mi kg (minęło kilka lat). Praca siedząca, zero ruchu, wszędzie autem. Nie mam pojęcia jak schudnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 22:50 Wagą bym się nie przejmowała, bezruchem bardzo. Wymieniacie się bo dzieci? 1) Bierzesz dzieci i w długą. Np. rodzinne marsze na orientację. Lub geocaching. Nawet nie zauważycie, że jesteście w ruchu. Dzieciom też to dobrze zrobi. 2) Dojazdy do pracy choć częściowo rowerem. Jak rowerem jedziesz 60 minut a samochodem 40 to za cenę 20 minut masz 60 minut ruchu. To się opłaca. 3) Siłownia z opieką dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
arghail Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 13:56 Moi chlopcy chodze o 19.30 spac Ja wracam o 18stej z pracy. W weekendy spróbuje marsze Ale rower do pracy to dobry pomysł. Jedyne co sie boję to walace serce, brak tchu. Tak mam jak ide marszem lub mam wiekszy wysilek. Mozliwe, ze to brak kondycji? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 15:02 To brzmi bardzo jak brak kondycji. I jest niepokojące, bo to znaczy, że Twój układ krwionośny źle sobie radzi ze zwiększonym obciążeniem. A to z jednej ryzyko chorób serca (kobiety też mają zawały!), ale też raka, a z drugiej chorób psychicznych, depresji, chorób demencyjnych. Dlatego dołączam się do rad dziewczyn, nie kombinuj jak koń pod górkę tylko zacznij dbać o siebie, zwiększ ruch (bez durnych ryzykownych zrywów, może poczytaj wskazówki ile i jakie obciążenia, np. NHS miał taki przegląd) i zacznij zdrowo jeść, warzywa co najmniej pięć razy dziennie. Za dwa lata nie tylko będziesz szczuplejsza ale też zdrowsza. Jak potrzebujesz mierzalnych wyników to pójdź sobie sprawdzić zawartość tłuszczu i wiek metaboliczny. Odpowiedz Link Zgłoś
arghail Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 15:16 Dziękuję, tak myślę czy na początek spacery wystarcza? Np 4-5km późnym wieczorem i rowerem do pracy? Wstyd sie przyznać ale do pracy mam skrótem 1,5km Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 15:41 Spacer nie wystarczy - wieczorem 4-5 km ale szybkim marszem, z kijkami lub mocno pracując ramionami. Musisz się zmęczyć, inaczej nic z tego nie będzie. Do pracy 1,5 km na rowerze, tam i z powrotem to 3 km, ale popedałować to możesz przez pierwszy tydzień. Potem zwiększaj prędkość, wyznaczaj sobie limity czasowe na dotarcie do pracy. Wychodź z domu spóźniona - będziesz musiała pedałować na najwyższych obrotach Odpowiedz Link Zgłoś
arghail Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 15:49 Jak kiedyś tak zrobiłam to myślałam, że umrę, wysoki puls, duszności, szybki oddech, zawroty głowy..... okropne uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 16:23 A do przedszkola/szkoły? Bo może z czasem przyczepkę i zawozić młodzież? Przyczepka daje dociążenie. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 22:59 To rób te 10 minut, z każdym dniem będzie 12-15 minut i dojdziesz do 40. Te układy też są różne, niektóre dla bardzo zaawansowanych. Zacznij od np. skalpela, jak ma być 6 powtórzeń jakiegoś ćwiczenia to zrób 3, jak nie dajesz rady pełnego wymachu to na pół gwizdka. Dziewczyny na profilu Chodakowskiej piszą że wstają rano i robią o 5:30. Mają dzieci również. Ale podstawa to dieta i woda. Motywacja i nie zniechęcanie się, to się nie zrobi w miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 01:06 Arghail.. Probowalas cwiczyc z Ania Dziedzic ? Ona ma treningi dla poczatkujacych. Jak Chodakowskiej nie moge zniesc , to Dziedzic mi przypasowala. Cwicze z nia od ponad roku. Schudlam 13 kg. 74 kg przy 168 cm na 61 kg. Dieta z vitali . Cwiczylam poczatkowo duzo - 5x tydz.. Teraz 2-3. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka25 Re: Skakanka a odchudzanie 27.06.18, 17:20 W mieszkaniu mieszkacie czy w domu? Jak w mieszkaniu to wspolczuje twoim sasiada parafrazujac klasyke. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 21:22 Chudnie się od deficytu kalorycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ania-z-lasu Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 21:29 Niekoniecznie, tak to się chudnie jak wszystko w organiźmie działa sprawnie. No chyba, że masz na myśli deficyt kaloryczny "obozowy", to co innego. Jemu nikt się nie oprze. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 21:35 Jeśli nie działa sprawnie (na przykład z powodu rozregulowanego wieloma dietami metabolizmu), to byłoby dobrze najpierw wyregulować co się da. I potem ta prosta prawda o deficycie kalorycznym działa doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 23:09 Pewnie, ze można. Najlepsze do chudnięcia są te ćwiczenia, w których musisz pokonać grawitację. Tylko buty załóż z dobrą amortyzacją- takie do biegania, dobrze wyżelowane. Moja znajoma schudła 15 kg!!- jadła 1500 kcal- 5 posiłków po 300 kcal i robiła ok 2 tys podskoków. Oczywiście nie zaczęła od pierwszego dnia od razu 2 tys, tylko rozpędzała się przez dwa czy trzy tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 23:35 Da sie tyle ze to trzeba porzadnie na tej skakance skakac. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skakanka a odchudzanie 24.06.18, 23:37 Cos jak pan tu i tak ze 20 min najmarniej m.youtube.com/watch?v=rSYkJIOnT78 Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 10:53 Poszłam kiedyś z grupą koleżanek na zajęcia ze sztuk walki, na których były również elementy skakania na skakance. Wszystkie jesteśmy biegaczkami z niezłą formą, systematycznie trenujemy różne fitnesy i bieganie. Wszystkie jesteśmy mamami, w wieku 30-45 lat. I wszystkie poległyśmy na tych skakankach, bo... wszystkie posikałyśmy się w majtki Okazało się, że po porodach wszystkie mamy osłabione mięśnie dna macicy i przy skakaniu pojawił się problem nietrzymania moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 15:03 Niekoniecznie osłabione, po prostu skakanki i tak modne obecnie trampoliny bardzo obciążają mięśnie dna miednicy, więc najlepiej ich unikać. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Skakanka a odchudzanie 25.06.18, 15:52 Tak całkiem nie należy unikać skakania, bo robi dobrze na stawy, oczywiście jako profilaktyka i o ile ktoś nie przesadzi Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Skakanka a odchudzanie 28.06.18, 17:47 arghail napisała: > Planuję zrzucić 10 kg. Przestan jesc! (wiem, latwo powiedziec ).10 kg na pewno nie wyskaczesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Skakanka a odchudzanie 28.06.18, 19:00 Stawy to raz. Mięśnie dna miednicy, to dwa. Właśnie przez wzgląd na nie, dziewczynki i kobiety nie powinny skakać, chociażby na trampolinie. Odpowiedz Link Zgłoś
arghail Re: Skakanka a odchudzanie 30.06.18, 13:14 Możliwe, że od skakanki czułam silne parcie na pęcherz przez kilka dni? Odpowiedz Link Zgłoś