Dodaj do ulubionych

Lekarz - pytanie

02.07.18, 23:45
a właściwie lekarka.

Chciała mi zmienić lek i kazała sobie podpisać takie coś, że wyrażam zgodę na zmianę leku.

Zdarzyło wam się coś takiego?

Dla ciekawych: nie podpisałam, bo rozgadałam się i zapomniałam, a ona ze swojej strony nie rozpisała mi, jak zmieniać lek, więc i tak biorę po staremu.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 08:42
      Nie, nigdy mi się nie zdarzyło. I byłabym bardzo zdziwiona, gdyby ktoś kazał mi podpisać.
    • slonko1335 Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 09:02
      Pewnie zależy jaki to lek. Owszem zdarzyło mi się, że musiałam podpisać świadomą zgodę na leczenie lekami które dostaję.
      • ajaksiowa Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 11:41
        Pierwsze słysz€,skojarzyłabym sobie z jakimi$ eksperymentamiuncertain
        • slonko1335 Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 11:43
          wystarczy leczenie lekami przy których trzeba zachować szczególną ostrożność
        • taki-sobie-nick Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 20:13
          ajaksiowa napisała:

> Pierwsze słysz€,skojarzyłabym sobie z jakimi$ eksperymentamiuncertain

To był lek takiego typu, jakiego nigdy nie brałam, i pierwotnie przeznaczony do walki z innego typu chorobami.

W każdym razie zniechęciło mnie to do pani doktor (obok innych jej zachowań).
          • taki-sobie-nick Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 20:13
            taki-sobie-nick napisała:

> ajaksiowa napisała:
            >
            > > Pierwsze słysz€,skojarzyłabym sobie z jakimi$ eksperymentamiuncertain
            >
            > To był lek takiego typu, jakiego nigdy nie brałam, i pierwotnie przeznaczony do
            > walki z innego typu chorobami.

Niemniej podobno skuteczny w takich przypadkach jak mój.
            • slonko1335 Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 20:54
              immunosupresyjny czy biologia, czy oba? bo coś mi się zdaje, że to co ja biorę...
              • taki-sobie-nick Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 21:26
                Nic z tych rzeczy, inna specjalizacja.
        • shumari Re: Lekarz - pytanie 23.09.18, 05:54
          Dokładnie o tym samym pomyślałam. Kiedyś tak urobili moja babcie w szpitalu- okazało się ze brała udział w eksperymencie.
      • princy-mincy Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 12:29
        Swiadoma zgoda to musi byc w przypadku lekow eksperymentalnych badz takich, ktore maja szerokie spektrum dzialan ubocznych (jak przy chemii), ale jednak nie mowimy o wiekszosci lekow na rynku.
        • slonko1335 Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 12:42
          ano właśnie ja o takich lekach(nie eksperymentalnych tylko z szerokim spectrum działań ubocznych ) bo takie przyjmuje i wyrażałam zgodę i podpisywałam że przeszłam przeszkolenie odnośnie ich przyjmowania i skutków ubocznych i reagowania na nie....
          • ajaksiowa Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 13:21
            Może chodzi o częstotliwo$ć występowania skutków ubocznych?
            • slonko1335 Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 13:29
              Pewnie tak ale też o to, że niedozwolone jest przyjmowanie tych leków z innymi czy w czasie infekcji organizmu i muszę wiedzieć kiedy lek muszę odstawić, muszę wiedzieć, ze bezwzględnie nie mogę zajść w ciążę w trakcie przyjmowania(chociaż w innych krajach ponoć już od tego odstąpiono i uznano, że można)-ba kiedyś nawet wymagano podpisu, że będzie stosowana podwójna antykoncepcja w trakcie przyjmowania leku i tak skutki ubczone niestety są częste i mają szerokie spektrum...umrę pewnie wczesniej na nie zamiast na chorobę z powodu której je przyjmuję ale w sumie to nawet lepiej...
              • ajaksiowa Re: Lekarz - pytanie 03.07.18, 14:46
                Co to?jakaś melancholia dopad£a?wink
              • lucyjkama Re: Lekarz - pytanie 04.07.18, 07:54
                Siostra męża brała swojego czasu leki na łuszczycę i musiała podpisać, że bezwzględna antykoncepcja i nie może zajść w ciążę kilka lat po odstawieniu. Wpadła zanim ten czas minął ale na szczęście dziecko zdrowe, mądre i piękne a ma już 17lat 😀
                • slonko1335 Re: Lekarz - pytanie 04.07.18, 08:01
                  tak są zdrowe dzieci z ciąż w które kobiety zaszły nawet podczas brania leków, więc przestało być tak restrykcyjnie ale jeszcze kilka lat temu bardzo przestrzegano i wymagano podpisów o podwójnej antykoncepcjiwink
    • jkl13 Re: Lekarz - pytanie 04.07.18, 08:40
      Ja podpisywałam nie tyle zgodę na zmianę leku, co zgodę na leczenie syna oraz oświadczenia, że zapoznałam się ze skutkami ubocznymi podawanego leku oraz przeszłam przeszkolenie z jego podawania samodzielnie w domu.
      W takiej sytuacji jak twoja na pewno dopytałabym się lekarza, co oznacza taka zgoda i dlaczego jest ona taka istotna. Na pewno nie podpisałabym takiej zgody w ciemno...
      • taki-sobie-nick Re: Lekarz - pytanie 04.07.18, 21:22
        jkl13 napisała:

> Ja podpisywałam nie tyle zgodę na zmianę leku, co zgodę na leczenie syna oraz o
        > świadczenia, że zapoznałam się ze skutkami ubocznymi podawanego leku oraz przes
        > złam przeszkolenie z jego podawania samodzielnie w domu.
        > W takiej sytuacji jak twoja na pewno dopytałabym się lekarza, co oznacza taka z
        > goda i dlaczego jest ona taka istotna. Na pewno nie podpisałabym takiej zgody w
        > ciemno...

Pani się upiera, że "ona tak robi". Nie lubię takiego d...chroństwa, lekarz powinien brać odpowiedzialność za leczenie. Lek nie jest nowy ani eksperymentalny.
        • taki-sobie-nick Re: Lekarz - pytanie 23.09.18, 01:16
          Haha, za to ma ciekawe skutki uboczne, o których pani wymagająca zgody jakoś mnie nie poinformowała.

Upieram się, że psychodnia ....[nazwa], z głową w logo, jest znakomitym miejscem dla lekarzy, którzy chcą się dorobić, przy tym nie narobić, pacjentów traktując rutynowo.
    • tak_to_nowy_nick Re: Lekarz - pytanie 23.09.18, 07:45
      Być może ten lek był częściowo lub całkowicie refundowany w przypadku udziału pacjenta w jakimś programie i lekarka chciała ci pójść na rękę wciągając cię do tego programu, wymagała jedynie twojego podpisu? Tak jest np. w przypadku stosowania Epo.
      Ciężko spekulować, byłoby o wiele łatwiej gdybyś zamiast się rozgadywać po prostu wysłuchała uważnie tego co do ciebie lekarz mówi tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka