Dodaj do ulubionych

"Bez drożdży!"

04.07.18, 17:15
Taki napis zauważyłam na półce nad chlebem w sklepie znanej sieci piekarniczej, do którego weszłam przez przypadek (zwykle tamtędy nie chadzam), dlatego z zainteresowaniem przyjrzałam się temu pieczywu. Chleb „bez drożdży” wyglądał na normalny, miał zwyczajne dziurki i był pulchny. Zapytałam pracownika sklepu, na czym jest ten chleb, jeśli nie na drożdżach? „Na zakwasie” odpowiedział. Poprosiłam go skład surowcowy. Mąka taka, mąka siaka, woda, sól.

No i jest problem. Po pierwsze z takiego składu, to moim zdaniem, można upiec płaskie naleśniki na suchej patelni, a nie pulchny chleb z dziurkami. Jeśli rzeczywiście drożdży tam nie było, to może dodali proszku do pieczenia, ale dlaczego tego nie zawarli w składzie? Nie wolno przecież pomijać takich składników i klient powinien to zgłosić odnośnym organom, chyba?

Jeśli nie ma proszku w środku, to może jest zakwas, czyli mąka plus woda oraz dzikie drożdże, ale przecież chleb podpisany był „bez drożdży”. Czy możliwy jest jakiś zakwas bez drożdży?

Pytanie do ematki: Czy kupiłybyście taki chleb w sklepie znanej sieci piekarniczej?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 17:29
      Zakwas robi sie z maki i wody i kawalka starego chleba. Bez dzikich drozdzy.
      • ichi51e Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 17:30

Słoik powinien być duży, najlepiej 3 litrowy. Należy nasypać do środka 100 g mąki żytniej i zalać 100 ml wody o temperaturze pokojowej. Zamieszać żeby mąka z wodą się połączyła i przykryć nakrętką. Nie zakręcać szczelnie, tylko właśnie przykryć. Odstawić gdzieś na szafkę, żeby dojrzewał w temperaturze pokojowej. Po 12 godzinach zakwas należy przemieszać łyżką i ponownie przykryć i odstawić.”
      • demodee Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 17:43
        > Zakwas robi sie z maki i wody i kawalka starego chleba. Bez dzikich drozdzy.
        Bez drożdży, to z mąki i wody można upiec opłatek wigilijny. Z dodatkiem kawałka starego chleba. Bez spulchniacza wypiek nie będzie miał dziurek i nie będzie pulchny.

Z samej mąki i wody postawionej na parę dni w ciepłym miejscu zrobi się zakwas, bo osiądą na takiej mieszaninie dzikie drożdże, które sobie fruwąją w powietrzu. Osiądą, pofermentują i powstanie zakwas, z którego można upiec chleb z dziurkami.

Można do mieszaniny wody i mąki dorzucić kawałek starego chleba (taki chleb oczywiście zawiera drożdże) lub dodać zwykłych drożdży piekarniczych ze sklepu.

Dzikie drożdże to takie, których nie trzeba kupować, bo sobie za darmo fruwają w powietrzu.
      • hopsi-daisy Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 17:44
        Mozna nawet na samej mace i wodzie. Sama robilam wielw razy
      • memphis90 Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:10
        I jak myślisz - co tam tak bąbelkuje w tym zakwasie - boska wola wzrastania czy może jednak... drożdże?
        • ichi51e Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:19
          No ale nie dodajesz ich ekstra a zakwas jest wymieniony chyba w skladzie?
          • demodee Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:29
            > zakwas jest wymieniony chyba w skladzie?
            Rzecz w tym, że zakwas nie jest wymieniony w składzie. Tylko mąka, woda i sól. Jak ktoś się nie zna, to myśli, że produkt zupełnie nie zawiera drożdży. I dla mnie to się nadaje do zgłoszenia do Inspekcji Handlowej.
            • peonka Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:33
              Bo zakwas nie jest osobnym produktem. To woda i maka.
              Ale wiesz co, zgłoś to do tej inspekcji handlowej...
              • demodee Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:39
                > Bo zakwas nie jest osobnym produktem.
                Ale inne chleby na zakwasie mają w składzie wymieniony zakwas. Ciekawe dlaczego?

> Bo (...) To woda i maka.
                Zakwas to mąka i woda poddane fermentacji drożdżowej.
                • rulsanka Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 20:34
                  Zakwas zawiera głównie bakterie fermentacji mlekowej (80%), takie jak w ogórkach kiszonych. Dobry zakwas to nie zakwas drożdżowy!
                  • kk345 Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 11:47
                    Oj tam, oj tam- kiszone ogórki też są drożdżowe, czyli oszukanebig_grin
      • princesswhitewolf Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 11:22
        >Zakwas robi sie z maki i wody i kawalka starego chleba. Bez dzikich drozdzy.

a po co ten kawalek starego chleba? przeciez tam juz sa martwe kultury bakterii bo upieczone?

Ja zakwas robie z wody i maki i soku winogronowego a potem tylko dokarmiam
    • anka_z_lasu Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 17:39
      Dzikie drożdże są przynależne do mąki wink
      jak kupujesz śliwki, to też oczekujesz że sprzedawca wyszczególni gatunki drobnoustrojów bytujących na skórce?
      • demodee Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 17:48
        > jak kupujesz śliwki, to też oczekujesz że sprzedawca wyszczególni gatunki drobnoustrojów bytujących na skórce?

Ale tutaj sprzedawca napisał, że jego śliwki nie mają żadnych drobnoustrojów na skórce, a to przecież nieprawda, bo zawsze jakiś drobnoustrój się zaplącze i to byłoby wprowadzanie klienta w błąd!
    • piernicola Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 17:46
      Chodzi o to, że bez dodatku drożdży, takich w kostce, jakie się kupuje w sklepie. Zakwas do pieczenia chleba to po prostu kultury drożdżowo-bakteryjne.
      • demodee Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 17:53
        > Chodzi o to, że bez dodatku drożdży, takich w kostce, jakie się kupuje w sklepie

Nie, nie. Napisane było: "bez drożdży", a nie "bez drożdży, takich w kostce, jakie się kupuje w sklepie". Bez drożdży, to bez drożdży. Najpierw pomyślałam, że na proszku do pieczenia upiekli chleb, a oni upiekli na zakwasie bez drożdży. Może rzeczywiście, wyłowili z zakwasu drożdże i zostawili same kultury bakteryjne?

Można tak?
        • peonka Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:14
          A jakby chleb był z proszkiem do pieczenia to mogliby napisać, że bez drozdzy? Bo przecież mógł złapać dzikie drożdże z powietrza, i zacząć fermentowac zanim wstawią go do pieca...
          Dla większości ludzi jest jasne, że na zakwasie = bez drozdzy piekarniczych.
          • demodee Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:23
            > A jakby chleb był z proszkiem do pieczenia to mogliby napisać, że bez drozdzy?
            Tak.

> Bo przecież mógł złapać dzikie drożdże z powietrza, i zacząć fermentowac zanim wstawią go do pieca...
            Wyobraź sobie, że piekarz chce upiec babkę piaskową na proszku. Miesza mąkę, cukier itp, dosypuje proszek i zostawia mieszaniną na tak długo na powietrzu, że osiadają na niej dzikie drożdże i zaczynają fermentować... Chciałbyś zjeść taką babkę?
            • peonka Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:27
              Wow... Drożdże zaczynają osiadac od pierwszej sekundy. Są w powietrzu. Tak jak bakterie.

Twoje wątki są bardzo....niezwykłe smile
              • demodee Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:33
                > Drożdże zaczynają osiadac od pierwszej sekundy. Są w powietrzu. Tak jak bakterie.
                Są w powietrzu i osiadają, ale w babce na proszku nie zdążą fermentować, bo piekarz szybko włoży taką babkę na proszku do pieca i temperatura pozabija te drożdże! No chyba, że potrzyma surową babkę 3 dni na świeżym powietrzu, to wtedy te dzikie drożdże zaczną robić swoje...

> Twoje wątki są bardzo....niezwykłe
                Dzięki!
    • kaka-llina Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:04
      Pan , który to pisał się nie znał wink oczywiście, że zakwas to drożdże, tyle że dzikie. I tak chleb bym kupiła, na samym zakwasie bez "dodatkowych" drożdży jest lepszy
      • demodee Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:16
        > Pan , który to pisał się nie znał

Też mi to przemknęło przez myśl, ale sklep należy do renomowanej marki piekarniczej i piekarze chyba się znają na drożdżach i zakwasie, więc to chyba jakiś chwyt reklamowy miał być. A może jednak się nie znają?...

Stąd pytanie w poście początkowym: czy ematka kupiłaby taki chleb? I czy w ogóle jakiś chleb z tej piekarni?...
      • rulsanka Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 20:35
        Zakwas to nie drożdże, przede wszystkim Lactobacillus.
    • memphis90 Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:12
      Cwany sprzedawca bazuje na schizach i niedouczeniu klientów...
    • konsta-is-me Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:27
      Nie dodal drozdzy, to nie dodal drozdzy.
      Czyli na zakwasie.
      W chlebie jest tez powietrze, mikroskopijne cząstki naskorka piekarza, blach i pieca itd.
      I jeszcze bakterie plus grzyby z powietrza.
      Pewnie i kilka roztoczy.
      Niemniej nie wspomnieli o tym, bo tego nie dodawali.
      Masz jakias nerwice natrectw?
      Kupilabym ten i inny chleb z tej piekarni.
    • muchy_w_nosie Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:34
      Jaja sobie robisz? Zakwas to kiszona mąka żytnia ;P
      Woda ciepła + mąka żytnia i co dziennie mieszamy i dosypujemy mąki aż zabąbelkuje.
      • muchy_w_nosie Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 18:36
        Aaaaa ... nie wiedziałam, że się "mondrujesz".
    • crea.tura Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 22:21
      bo chleb może być na drożdżach albo na zakwasie, wydaje mi się to faktem notoryjnym. akurat te z półeczki były na zakwasie, który składa się z mąki i wody. w procesie fermentacji powstają też bakterie kwasu mlekowego, które także nie pojawiają się w składzie, bo jest to jakby oczywiste.
    • gladys_g Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 22:41
      Dude. Jak miałam fazę na pieczenie chleba, to mój chleb składał się dokładnie z tego samego - mąki takiej, mąki siakiej, wody i soli.
      Z mąki siakiej i wody magicznie generował się zakwas, trzeba było dokarmiać, uważaj, mąką siaką i wodą. Potem się toto mieszało z mąką taką i siaką, dodawało wody i soli i piekło. No i rósł, bo co miał nie.

• ga-ti Re: "Bez drożdży!" 04.07.18, 22:50
      Nie kupiłabym, nie lubię chlebów na zakwasie. Ale taki na drożdżach, bielutki, jaki czasem piekła moja babcia kupiłabym od razu smile A babę drożdżową albo drożdżaka z kruszonką, mmmhh
    • nowaczek1 Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 09:59
      demodee - proponuję, abyś zadała sobie choć odrobinę trudu i douczyła się, jak powstaje zakwas piekarski. Jest to produkt procesu bakteryjnego, w wyniku którego powstaje kwas mlekowy. Pożywką tu jest cukier lub skrobia. Nie ma tu miejsca fermentacja drożdżowa. Wynikiem takiej fermentacji byłby alkohol, a nie kwas mlekowy.
      Napis "bez drożdży" jest jak najbardziej na miejscu. W tym chlebie nie ma drożdży.
      • memphis90 Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 15:16
        W naturalnych zakwasach zbożowych są bakterie i dzikie drożdże.
        • rulsanka Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 16:46
          Ale podstawą są bakterie.
        • nowaczek1 Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 22:16
          Drożdże giną w kwaśnym środowisku, które tworzą bakterie produkujące kwas mlekowy.
          Czasem, przy skażeniu drożdżami, nowy zakwas sfermentuje i wychodzi śmierdzący drożdżami zacier. To zdarza się wtedy, gdy drożdże pierwsze 'dojdą do głosu' i zaczną fermentację alkoholową.
          Ale w normalnym zakwasie drożdże giną.
      • demodee Re: "Bez drożdży!" 06.07.18, 18:54
        >]jak powstaje zakwas piekarski. (...) Pożywką tu jest cukier lub skrobia. Nie ma tu miejsca fermentacja drożdżowa. Wynikiem takiej fermentacji byłby alkohol, a nie kwas mlekowy.

Rozumiem. Czyli jeśli wsypiesz do kubka mąkę, cukier i wodę i dodasz drożdży, a następnie odstawisz w ciepłe miejsce na 30 minut, to Ci powstanie zacier, z którego potem możesz pędzić bimber? To ciekawe, bo mojej kuchni robi się z tego rozczyn i na nim piekę ciasto drożdżowe.

Pradziadek do pędzenia bimbru wcale nie używał mąki. Sam cukier, drożdże i wodę, ale może teraz nastała inna technologia w bimbrownictwie...
    • sfornarina Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 10:35
      Piekę chleb od wielu lat na własnym zakwasie. Zakwas = maka żytnia razowa + woda.
      Babelkuje, rośnie. Nigdy w życiu nie dodałam tam drożdży ani proszku do pieczenia.
      Jedynie w ostatniej fazie (do przyszłych bochenków, nie do zakwasu) dodaję sól, oliwę, ziarna słonecznika i odrobinę miodu.
    • princesswhitewolf Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 11:19
      >
      Pytanie do ematki: Czy kupiłybyście taki chleb w sklepie znanej sieci piekarniczej?

ba... nawet pieczemy takowy od lat.

na zakwasie sie zowie
    • jehanette Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 13:21
      O ja cie... big_grin Nie ma w składzie zakwasu, bo zapewne nie dodają zakwasu, tylko robią go od zera, Czyli w składnikach nie ma produktu: "zakwas", bo biorą mąkę i wodę, i z tej kiszonej mąki powstaje zakwas na którym dalej robią ciasto. Bardzo porządna piekarnia. Kupiłabym i jadła aż by furczało. Na drożdżach to ciasto można upiec wink
    • mamablue Re: "Bez drożdży!" 05.07.18, 17:06
      demodee napisała:
      > Pytanie do ematki: Czy kupiłybyście taki chleb w sklepie znanej sieci piekarniczej?

Kochana, na samo określenie "sieć piekarnicza" (WTF?) zgrzytam zębami...

• demodee Re: "Bez drożdży!" 06.07.18, 19:01
        Nie mogę podać nazwy tej sieci, bo ktoś to odczyta jako reklamę.

"Sieć piekarnicza" - wyrażenie utworzone na wzór: "sieć obuwnicza", "sieć odzieżowa" itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka