magda762 08.07.18, 16:45 Macie doświadczenia z psami tej rasy? Przed nami wybór psa i Samojed jak na razie jest w czołówce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majenkir Re: Pies Samojed 08.07.18, 17:02 Mam nadzieje, ze nie lubisz czarnych ubran . Odpowiedz Link Zgłoś
magda762 Re: Pies Samojed 08.07.18, 17:43 No właśnie! To jest właśnie moja największa obawa. Zawsze musi być jakiś kompromis, ale nie jestem pewna czy jestem gotowa na taką ilość sierści. A reszta? Rzeczywiście to takie łagodne psy jak piszą? Odpowiedz Link Zgłoś
enita2 Re: Pies Samojed 08.07.18, 17:58 Znajoma miała Samojeda kilkanaście lat temu.Wcale nie był łagodny wręcz uparty i złośliwy.Babka miała doświadczenie z psami i wydawało się że wszystko będzie ok a tu zonk. Nie wiem czy jej się trafił taki egzemplarz czy one takie są Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: Pies Samojed 08.07.18, 18:11 przyjaciółka ma. kiedyś była u mnie w wakacje na kilka dni. boże, jak ten pies się męczył z gorąca... to, że wszystko miałam w białych kłakach to raczej chyba oczywiste te psy fajnie wyglądają na fotkach. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Pies Samojed 08.07.18, 20:15 Nie jesteś gotowa na te tony sierści. Nigdy nie będziesz, nawet jak juz kupisz tego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Pies Samojed 10.07.21, 21:59 Jak ma być łagodny i nie gubić dużo sierści, to może pluszowy? Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Pies Samojed 08.07.18, 18:22 Samojed musi być dobrze wybiegany, każdego dnia (w zimie też). Inaczej będzie go roznosić i wszystko Ci poniszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Pies Samojed 08.07.18, 20:16 Dziecka nie zje, ale ścianę wygryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Pies Samojed 08.07.18, 18:27 Popieram, to rasa pierwotna, potrzebuje dużą dawkę codziennego ruchu, inaczej się męczy. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Pies Samojed 08.07.18, 18:24 A dlaczego jest w czołówce? Nie mam z nim doświadczenia, ale sprawia wrażenie dość wymagającego - już pominąwszy dbałość o wygląd, ale potrzeba ruchu w dużej ilości to dla mnie sygnał, że temu psu trzeba poświęcać sporo czasu. Do tego szczekliwy wg opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Pies Samojed 08.07.18, 18:26 Niby piszą, że mniej wymagający niż husky, ale skoro huskiego lepiej "wyprowadzać" rowerem, żeby zażył odpowiednio dużo ruchu, to mała pociecha Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:41 Husky jest psem pracujacym najlepiej czuje sie caly czas w biegu. Jesli samojed jest mniej wymagajay to znaczy zapewne ze czasem przysiada. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Pies Samojed 08.07.18, 18:28 Podobnie jak malmut i husky to raczej styl życia niż rasa. Odpowiedz Link Zgłoś
magda762 Re: Pies Samojed 08.07.18, 19:27 Tak, w czołówce moich chłopaków. Bo łagodny, ruchliwych, wesoły. Tak argumentują. Mnie przerażają kłaki. Dlatego chciałam poznać wasze opinie. O psie myślimy już bardzo długo. Mamy dom, sporo terenu do biegania, 12 latka teskniacego za psem bardzo. Mój mąż psy kocha. Były różne rasy brane pod uwagę. I nadal impas. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pies Samojed 08.07.18, 19:35 Co masz na mysli piszac : "duzo terenu do biegania" ? Mam nadzieje ze nie ogrod przy domu, tylko odpowiednie trasy spacerowo-biegowe w poblizu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Pies Samojed 08.07.18, 19:53 I to tak w skali województwa raczej... Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pies Samojed 08.07.18, 20:04 To moze przesada... No i zawsze mozna - nawet nalezy - zainteresowac sie psim sportem, w tym przypadku - wyscigami zaprzegow. My mielismy charty przez kilkanascie lat; nic nie moglo sie dla nich rownac z wyscigami, nawet najpiekniejszy spacer. Wiec sie jezdzilo - na zawody, na treningi. Zajmuje to troche czasu, ale jaka radocha dla psow i wlascicieli ! Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Pies Samojed 08.07.18, 20:10 Samojeda nie miałam ale innego osa z ras pierwotnych i akurat pielęgnacja sierści to nie było jakieś straszne przedsiewziecie. Czesanie raz na tydzień, leniwi się toto 2x do roku ale bardzo intensywnie przez ok 2 tygodnie (czeszesz wtedy nawet 2-3 razy dziennie, za każdym razem masz reklamowke siersci). Poza tym bardzo mało sierści gubił. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Pies Samojed 08.07.18, 20:15 Ale przypomniało mi się ze po deszczu i zimą zbiera cały syf z okolicy w siersc. Potem boscha w domu i jak wstanie po drzemke to w tym miejscu jest piaskownica/kupka ziemi/kupka wszelakiego innego niewiadomoczego. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Pies Samojed 08.07.18, 20:32 e-samoyed.pl/8-artykuly/5-samoyed Poczytaj sobie o wadach Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:46 Z tego opisu wyglada pies ktory nadaje sie glownie na podworko i dodatkowo do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Pies Samojed 09.07.18, 13:47 Ano dokładnie. I taki pies będzie świetnie czuł się na podwórku, kiedy właściciele będą w pracy i szkole. Dostęp do wody i jedzenia, ciepła buda z przedsionkiem i od jesieni do wiosny, pomijając siarczyste mrozy może siedzieć po kilka godzin na podworku. Latem będzie lepiej czuć się w piwnicy czy innym chłodnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pies Samojed 08.07.18, 21:01 dwunastolatek to sobie może nie poradzić z taką ciągnącą lokomotywą na spacerze...to pies potrzebujący ruchu i pracy z człowiekiem, pamiętaj, że ogródek mu nie wystarczy a nieogrodzony teren na spacery jest dość ryzykowny, więc z nim trzeba nieźle się naganiać..codziennie, niezależnie od pogody... Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Pies Samojed 09.07.18, 08:37 O to prawda. Taki psiak potrafi i dorosłego faceta na spacerze sponiewierac a nim się nauczy chodzić grzecznie na smyczy trochę czasu mija. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:08 Ale jest dużo łagodnych, ruchliwych i wesołych psów - kundelkow, albo psów "w typie rasy" - niestety psy w typie owczarkow niemieckich nie są popularne i siedzą w schronach. Co chwilę widzę na stronie mojego schroniska psa polecanego dla dzieci, uwielbiającego zabawe, chętnie chodzącego na spacery. Nie jestem nawiedzona "Panią z fundacji" która każdemu wciska pieska ze schroniska, ale branie dużego, wymagającego dużo ruchu psa może skończyć się nie za dobrze - pies będzie sfrustrowany i wy, a dla dzieciaków stanie się wyrzutem sumienia i kolejnym obowiązkiem. Wzięłabym z domu tymczasowego dobrze znanego, sprawdzonego psa, który lubi się bawić, ale nie będzie swirowal, jeśli pójdziecie z nim na spacer na pół godziny, a nie na dwie. Spacery są koniecznością. Pół hektara czy dziesięć - bez różnicy, pies sam na spacery nie chodzi, trzeba iść z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Pies Samojed 09.07.18, 23:46 Zobacz - to tylko przykład, nie wiem gdzie mieszkasz, ale ułożonych, fajnych psów kochających zabawę są tysiace: m.facebook.com/groups/459459820806757?view=permalink&id=1840410356045023 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Pies Samojed 10.07.21, 14:29 Border collie też lubi ruch, a charakter ma przyjazny. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Pies Samojed 10.07.21, 21:29 Z deszczu pod rynne To tez jest rasa naturalna, bardzo inteligentna, do tego pasterska. Ani jeden ani drugi sie nie nadaje na domowego pupila dla nie-hobbystow i nie do pracy. A bordera juz w ogole sie nie powinno polecac osobom nie znajacym sie na psach. Jak przez takie polecenia beda siedziec w schronach, zaczne chyba gryzc kazda forumke polecajaca ta rase. O ile ktos nie ma stada owiec albo doswadczenia z rasami naturalnymi czy pracujacymi, niech sobie pudla kupi (pisze powaznie - madre, szybko sie uczace, nastawione na kontakt z czlowiekiem i dobre jako psy do towarzystwa. Rozmiar mozna sobei dobrac, toy pudli nie polecam, za duza miniaturyzacja nie jest dobra). Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Pies Samojed 10.07.21, 23:37 Z pudłami masz rację. Nie raz są wymieniane jako jedne z inteligentniejszych ras, tylko ludzie patrzą na nie przez pryzmat tych idiotycznych fryzur 🐩 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Pies Samojed 11.07.21, 18:06 Zaznaczyłam, że lubi ruch Mamy w rodzinie, jeśli ktoś wybierze świadomie, to akurat bardzo fajna rasa. Ale po ok. godzinie 3 x dziennie na spacerach w tygodniu spędza, w weekendy dłużej. Moje dzieci, gdy na takim 2-godzinnym spacerze pobyły, przestały marudzić, że chcą pieska A do zaganiania owiec właściciele jeżdżą z nim gdzieś pod Warszawę - ktoś ma stado i border collie mogą sobie zaganiać (za kasę oczywiście). Fajnie zobaczyć, jaki to jest instynkt - nasz od razu wiedział, co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Pies Samojed 16.01.23, 14:16 magda762 napisała: > Mnie przerażają kłaki. Znajoma z samojedem zakupiła kołowrotek i wrzeciono. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Pies Samojed 08.07.18, 19:54 boże boże dlaczego czytam to ciągle jako "samojeb"... Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Pies Samojed 08.07.18, 20:29 O boże boże nie jestem jedyna 😂😂😂( tylko wstydziłam się napisać 😉) Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Pies Samojed 08.07.18, 20:54 Hahaha, skojarzenia ( czy też przejęzyczenia) przychodzą same Co do samoyeda, to uwielbiam i podziwiam urodę tych psów. Od jakiegoś czasu, marzę o posiadaniu psa tej rasy. W moim sąsiedztwie był taki jeden samoyed - cudowny, garnący się do ludzi, wesoły. Jego właściciele - młode małżeństwo z małym dzieckiem, wychodzi na to że pies kompatybilny. Niestety wyprowadzili się - pewnie do większego domu. Tutaj mieszkali w "bliźniaku" i nawet patrząc na tego psa, to dla niego miejsca też było zdecydowanie zbyt mało. Chociaż domowy ogród to jedno, tutaj zapewne konieczność długich spacerów dla zwierzaka jest najistotniejsza. Właściciel zwierza strasznie się denerwował,bo co chwile ludzie podchodzili do ich posesji, żeby psiaka pogłaskać,a ten się do nich garnął.Siatka na ogrodzeniu nie pomagała, i tak ją niszczył Co do sierści,to mogę Cię o tym zapewnić - miałam nie za dużego białego kota i sierści w dość dużym domu było pełno .No była prawie wszędzie,a na ciuchach to zawsze. Nie jestem sobie nawet w stanie wyobrazić ile może jej być przy tak dużym psie Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:54 a ja nawet nie wiedzialam, ze jest taka rasa i myslalam, ze chodzi o psa-zabawke zamojezdzaca, zapewne produkcji ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Pies Samojed 09.07.18, 13:50 w pewnym momencie, jak już dotarło do mnie, że na końcu jest "jed" o tym samym pomyślałam - jakiś metalowy, jeżdżący badziew z ZSRR, za którym autorka nostalgicznie tęskni Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Pies Samojed 10.07.18, 22:29 Od razu mi się łunachod produkcji zsrr przypomniał. Brat miał takiego w dzieciństwie Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pies Samojed 10.07.18, 22:43 jasnoklarowna napisała: > Od razu mi się łunachod produkcji zsrr przypomniał. O jaki fajny! A co on robił, ten łunochod? Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Pies Samojed 08.07.18, 21:13 Nie znam tej rasy, na pewno wymaga jakiś fajnych, dłuższych spacerów ale ja nie o tym. Biały pies.... nie rób sobie tego mówię serio, miałam białego, z długim włosem. Latem kurz, reszta miesięcy to , deszcze i błoto. Wyobraź sobie, że masz białe, zamszowe botki i chodzisz w nich od września do wiosny, przy każdej pogodzie, to coś podobnego. Ten pies szybko przestanie wyglądać jak na fotkach hodowców. No chyba że planujesz poświęcić dużo czasu na pielęgnację, częste kąpiele (ten pies jest dość duży). Nie wiem jak to jest u Ciebie ale podejrzewam, że Twoi synowie są przeciętnymi dziećmi a więc zapału na długie i regularne spacery, wystarczy im na pół roku. Pies trzymany latami, tylko w domowym ogródku, nawet na 2 tysiącach metrów, jest jak zwierzę w zoo, fiksuje albo staje się apatyczny. Po prostu odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
magda762 Re: Pies Samojed 08.07.18, 21:22 Dzięki dziewczyny. Powiedzialyscie to wszystko o czym myślę i się martwię, bo dobrze wiem kto w dłuższej perspektywie będzie się psem zajmował. Czyli ja i nie mam ochoty na dodatkową, wieczną robotę. Entuzjazm syna skończy się po pewnym czasie. Standard. Jednak pies jest jego wielkim marzeniem i nie mam serca mu odmawiać. Juz i tak bardzo dlugo na niego czeka. Tylko jak to zrobić żeby się nie narobic Odpowiedz Link Zgłoś
magda762 Re: Pies Samojed 08.07.18, 21:25 Teren do biegania dla psa jest spory i ogrodzony. To ok. pół hektara. Obok jest las. Tak więc warunki dla zwierzaka całkiem fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Pies Samojed 08.07.18, 21:45 Teren do biegania? O,5h? Nie rozśmieszaj, proszę... Pies nie może siedzieć na zamkniętym terenie. Codzienny spacer to obowiązek, a z takim psem o jakim piszesz - bardzo długi spacer (2h myślę minimum). Piszę z perspektywy właścicielki psa na 1 hektarze - on mi się tu nawet nie załatwi, jak nie musi (np. gdy wszyscy chorzy, bo tak bywało). Teren koło domu to dodatkowo, owszem, trochę pobiega, ma nawet swoje ścieżki , ale nigdy zamiast spacerów! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pies Samojed 08.07.18, 22:00 No ale to powszechne przekonanie, ze jak pies ma ogrod, to spacerow nie potrzebuje, bo przeciez "ma gdzie biegac". Pies to nie chomik w kolowrotku, zeby ganial w kolko jak glupek. Jeszcze jak sa dwa i lubia sie ganiac ze soba - to maja ruch, ale to i tak nie zastapi spacerow. W mojej okolicy (tylko zabudowa jednorodzinna, ogrody), prawie kazdy ma psa, na spacery wychodzi tylko kilka, z czego na regularne (codzienne) - to chyba tylko moje. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:49 Poza tym biaganie po lesie czy ogrodzie samotne to uwstecznianie psa. Jeszcze zeby mial sfore ale samemu? To tak jakby mowic ze dziecko w sumie nieklopotliwe bo nie trzeba nigdzie zabierac bo ma duzy ogrod. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Pies Samojed 08.07.18, 21:50 Na pewno mniej pielęgnacji będzie wymagał pies z krótkim wlosem i ciemnego umaszczenia. Pewnie, że będzie się brudzil tak samo ale uwierz, jest różnica. Białym psom robią się pod oczami brązowo - rude ślady od łzawienia. Wszystkie łzawią, ale widać to tylko u białych. Te okolice wymagają codziennej pielęgnacji. Nawet jak masz taki duży teren, to zamknięty na nim pies, po kilku miesiącach będzie jak słoń w zoo. Dla zdrowia psychicznego choć 3 razy w tygodniu powinien bywać poza domem. Poza tym, im większy pies, tym więcej roboty z jedzeniem. Moja nie trawila żadnej karmy, choć była na niej wychowana, więc nie zawsze się da zaplanować, żebedzie "na suchym". Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pies Samojed 08.07.18, 22:14 Wiesz tylko ze mało który pies to tak sam z siebie biega w dodatku na terenie który ma w palcu a dokładniej w nosie...to żadna przyjemność i żadne wyzwanie dla psa....to człowiek musi zapewnić mu pracę i porządny spacer..codziennie intensywny...mam niewielkiego pieska który jest zmęczony po 20 km najprędzej i nie truchtu a biegu przy rowerze.... Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Pies Samojed 09.07.18, 11:39 magda762 napisała: > Teren do biegania dla psa jest spory i ogrodzony. To ok. pół hektara. Obok jest > las. Tak więc warunki dla zwierzaka całkiem fajne. Ten wpis świadczy o tym, że nie masz pojęcia, na czym polega zajmowanie się takim psem. „Wybieganie” psa nie polega na tym, że ma sam biegać w kółko po ogrodzonym terenie. Trzeba go wyprowadzać codziennie na dwa długie spacery i organizować mu intensywną zabawę z udziałem człowieka, wymagającą od psa wysiłku fizycznego. Inaczej zwierzak będzie nieszczęśliwy, a w domu będą straty, bo z frustracji będzie gryzł, co mu się w pysk nawinie. To dotyczy większości ras, ale już szczególnie takich ras pierwotnych jak samojed. Uparliście się przy tej rasie, a nie zadaliście sobie trudu przeczytania nawet paru zdań na jej temat. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Pies Samojed 08.07.18, 22:23 odradzam tę rasę (podobnie jak inne rasy wymagające bardzo dużo ruchu). Jak dziewczyny pisały nie chodzi o teren przy domu a o aktywności z psem. Poza tym wszystkie północne psy w Polsce ciężko przechodzą lato (jak jest gorąco) a ruchu potrzebują. Wtedy żeby nie narazić ulubieńca na udar cieplny a zapewnić właściwy trening właściciel zaiwania nad ranem i wieczorkiem na dłuuugie wycieczki. Uważam że pies przy marzącym o nim dziecku, rodzicach pozytywnie nastawionych i z doświadczeniem (rozumiem że Twój mąż je ma) to super sprawa, mój Młody wychował się z psami, ale ponieważ jednak mam zajęcia w życiu plus nie jestem długodystansowo entuzjastką ciągłej pracy z psem (ciągłej, codziennej i długiej) to rozsądnie wybieraliśmy rasę nie będącą takim obciążeniem. Pomiędzy kanapowym mopsem a nigdy nie kończącą się energią husky czy border collie jest spory wybór Zastanówcie się jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
magda762 Re: Pies Samojed 08.07.18, 23:39 Właśnie się zastanawiamy. Intensywnie. Ja całe życie miałam kundelki i nie mam doświadczenia z innymi rasami. Chociaż nie wiem czy to ma znaczenie. O tym że przy psie jest praca to oczywiste. Zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego pytam i czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.ze.dworku Re: Pies Samojed 08.07.18, 23:59 No i dostałaś odpowiedź: samojed to pies piękny, ale: duży, a więc koszty utrzymania nie małe, biały, a więc zarówno na nim każde błoto będzie widoczne, jak i jego kłaki zasyfią ci dokumentnie chałupę, wymagający bardzo dużo ruchu - a nie liczyłabym na stałe na dwunastolatka w tym zakresie! wymagający szkolenia - jak wszystkie psy, i ogromnej pracy, żeby się nie nudził i z nudów nie rozniósł wam ogrodu, szczekliwy - i na to nie ma sposobu - tak po prostu jest. dowolnie duży ogród przy domu - nie zastąpi spacerów - długich, energicznych i wypełnionych zajęciami dla psa! Też radziłabym przemyśleć jednak inne rasy - też mi się samojed podoba ogromnie, ale... Właśnie wszystkie powyższe do kupy sprawiły, że nie mam i na pewno nie będę miała samojeda... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pies Samojed 09.07.18, 07:45 Przeczytałam cały wątek i wiem, skąd się biorą ludzie, którzy np. trzymają podhalany czy charty afgańskie w bloku. To tacy jak ty. Ja mam cavalierkę, raz, bo chciałam psa, który nie będzie się nudził w domu ze mną, dwa, dzieci, które psów nie znały, dzięki tej rasie nie będą się bały, trzy nie chciałam się przyczyniać do dalszej degeneracji buldożków i mopsów. A serce mi się rwie ostatnio do seterów, ogarów polskich i tego typu ras, które potrzebują wybiegania się. Jak uważasz, że masz pół hektara i pies by się sam na tym wybiegał, to kup jakąś rasę pasterską i spraw sobie ze dwie kozy lub np. owce wrzosówki, by pies miał się czym opiekować. Wtedy od czasu do czasu syn wyprowadzi owczarka, a jak nie wyprowadzi, to owczarek będzie zaganiał stado. Instynkt to instynkt, cavaliery były kiedyś stosowane w polowaniach na ptaki wodne i ona tak aportuje patyki z wody, jakby była szkolona, na lądzie nie jest tak wytrwała i pilna. Dlatego uważam, że analogicznie ten samoyed to pięknie wygląda, ale to nie rasa do Polski a już na pewno nie rasa do puszczania luzem na 0,5 ha. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:51 No wlasnie poes potrzebuje zajecia zeby nie zwariowac Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 10.07.18, 00:38 alpepe napisała: > Przeczytałam cały wątek i wiem, skąd się biorą ludzie, którzy np. trzymają podh > alany czy charty afgańskie w bloku. Afganowi akurat mieszkanie w bloku wcale nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.ze.dworku Re: 10.07.18, 09:22 Ale tylko pod warunkiem zapewnienia mu odpowiedniej dawki spaceru. Pół hektara ogródka i raz na jakiś czas spacerek z dwunastolatkiem - to na pewno nie jest wystarczająca dawka ruchu! I myślę, że to właśnie autorka miała na myśli - że założycielka wątku, zachwycona urodą samojeda już jest niemal zdecydowana i ma w nosie potrzeby psa. Znam kilka takich przypadków. Córeczka znajomych, po obejrzeniu filmu zakochała się w dalmatyńczykach, nudziła "Kupcie mi pieska w ciapki" itd - no i piesek w ciapki się znalazł... Po roku zaś został "upłynniony" w dobre ręce - bo okazało się, że Pongo "sam z siebie" nie jest mądry, że nie słucha, że nie to i nie śmo, a wakacje tuż... Dzieci innych znajomych zauroczyły błękitne oczy husky. No i kupiono husky. W mieszkaniu, w którym wszyscy wychodzą rano, wracają wieczorem, ale oni "lubią ruch" bo raz w tygodniu, w niedzielę idą do parku pograć w piłkę. W tym przypadku sama pośredniczyłam w upłynnieniu psa - trafił szczęśliwie do pana, który uwielbia ruch i codziennie robi kilometry na rowerze - obecnie z nieodłącznym psem przy kole i obaj są szczęśliwi... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 10.07.18, 17:39 panna.ze.dworku napisała: > Ale tylko pod warunkiem zapewnienia mu odpowiedniej dawki spaceru. Pół hektara > ogródka i raz na jakiś czas spacerek z dwunastolatkiem - to na pewno nie jest w > ystarczająca dawka ruchu! I myślę, że to właśnie autorka miała na myśli To mylny przesad, ze charty potrzebuja TYYYLEE ruchu. A one lubia sobie pobiegac intensywnie, ale krotko. Reszte dnia z powodzeniem moga spedzac nawet w malym mieszkaniu na wygodnej kanapie . Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Pies Samojed 10.07.21, 21:40 Przeczytaj porzadny opis rasy. One zwykle prawdziwe sa, tylko ladnei ujete. Jesli czytasz, ze "pies jest zywy" - znaczy to zwykle, ze rozwali Ci mieszkanie, jak nie bedzie mial dosc ruchu. Jesli czytasz, ze "wierny jednemu wlascicielowi" - moze to oznaczac, ze sie bedziesz o niego doslownie potykac i NIC nie zrobi bez Twojego rozkazu. Niektorzy autorzy uczciwie pisza o tym potykaniu jesli dana rasa wazy wiecej niz 40 kilo, pewnie zeby przyszly wlasciciel sie nie zabil. Ale przy mniejszych moga pomijac. Jesli masz doswiadczenie z kundelkami, mozecie wziac kundelka, ktory bedzie podobnie ywgladal i zachowywal sie jak Twoje wczesniejsze. Naprawde nie trzeba rodowodu, zeby miec dobrego psiego przyjaciela i wiele psow marnieje bez swoich domow. Nie wiem po co ta moda na rasowce, psow i tak jest za duzo i starczy dla wszystkich. Mnostwo dobrych psiakow sie marnuje tylko dlatego, ze nie maja papierow. Odpowiedz Link Zgłoś
pratel12 Re: Pies Samojed 09.07.18, 07:45 Miałam białego psa w typie labradora, faktyczne tony białych włosów wszedzie, bez rolki do ubran nie wychodzilam. Teraz mam czarne,tez siersciuchy ale jest lepiej. Skoro syn marzy o psie dlaczego nie odwiedzicie schroniska lub fundacji? szczeniaki tez czekają... Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Pies Samojed 09.07.18, 09:52 Przy psie zawsze jest praca i uciążliwości. Samojedy to psy pierwotne, obczaj bialy iwczarek szwajcarski. Sierści tona, ale to owczarki beda latwiejsze i w pielęgnacji i szkoleniu. Z psem też będzie łatwiej uprawiac sport, dziecko będzie moglo z nim ćwiczyć, owczarek nie będzie tak niezależny jak np. Samojedy. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Pies Samojed 09.07.18, 15:04 Kupcie sobie labradoodle. Wesoły, łagodny, nie liniejący no i w ogóle same zalety. Samojeda tez odradzam. Umęczycie siebie i psa. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Pies Samojed 09.07.18, 15:38 magda762 napisała: > Dzięki dziewczyny. Powiedzialyscie to wszystko o czym myślę i się martwię, bo d > obrze wiem kto w dłuższej perspektywie będzie się psem zajmował. Czyli ja i nie > mam ochoty na dodatkową, wieczną robotę. Entuzjazm syna skończy się po pewnym > czasie. Standard. Jednak pies jest jego wielkim marzeniem i nie mam serca mu od > mawiać. Juz i tak bardzo dlugo na niego czeka. Tylko jak to zrobić żeby się nie > narobic Zgłoś się do domu tymczasowego z okolic (albo nie tylko z okolic, są grupy na FB pomagające w szukaniu psów do adopcji), określ swoje wymagania charakterologiczne i styl życia rodziny, a wskażą ci odpowiednie psy. Pies musi być dobrany do stylu życia rodziny, a nie na odwrót, powinien pomóc w doborze ktoś doświadczony i znający swoich podopiecznych. I jeśli się nie chcesz narobić to nie puchatek który na maksa wnosi błoto do domu w czasie pluchy. Samojed nie dość że strasznie brzydki, to jeszcze ma wady: "Ich inteligencja i zdolność szybkiego uczenia się sprawiają, że nadają się do agility, aczkolwiek nie są łatwe do układania, często samowolne, przez co nie wykazują specjalnego zainteresowania podporządkowaniem się. Lubią duże przestrzenie i wolność, stąd mogą mieć tendencję do ucieczek. Są też urodzonymi myśliwymi.". Jak się nie chcesz narobić to lepiej nie brać takiego psa. To nie są psy dla dzieci, nawet nastolatków. A interesowałaś się w ogóle cenami w prawdziwych hodowlach (ZKwP) i wiesz że one są na twoją kieszeń czy też - inaczej mówiąc - że jesteś gotowa aż tyle wydać na zakup psa? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pies Samojed 09.07.18, 01:33 Mam maltanczyka bez odpowiedniej pielegnacji bedzie tragedia moja po jednym spacerku jesienia wyglada jak brudny mop. Biale psy to praca non stop. Zeby nie bylo ze zaluje ze mam. Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Pies Samojed 10.07.18, 00:40 Też miałam maltankę, uwielbiałam ją, bo ta rasa to cudny charakter. Ale co się narobiłam przez lata, to moje Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pies Samojed 09.07.18, 01:32 Jak masz czas na kilka godzin spacerow wrecz biegania, dbania o siersc to ok. Z tym ze to nie jest rasa do przytulania, te psy sa czesto dominujace bez odpowiedniego szkolenia bedziesz rozczarowana. Odpowiedz Link Zgłoś
gragi_tara Re: Pies Samojed 09.07.18, 08:07 Często spotykam w lesie pana spacerującego z samojedem i pamiętam jak opowiadał o tym jak musi prawie po każdej kupie psa prac mu futerko pod ogonem. A ja akurat mam dalmatyńczyka i te tony białej sierści, które są wszędzie są nie do ogarnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Pies Samojed 10.07.18, 00:30 O to, to. Zapomniałam o tym napisać wyżej. Mojej białej suczce, po co drugiej kupie musiałam myć tyłek , eh. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pies Samojed 09.07.18, 08:18 Moi znajomi mieli. Męczył się z gorąca. Kładł się w przedpokoju na kaflach brzuchem do drzwi, które były metalowe, żeby się chociaż trochę ochłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka79k Re: Pies Samojed 09.07.18, 18:20 Mój też się tak kładzie a nie mam samoyeda Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pies Samojed 10.07.18, 22:59 A nie można by go ostrzyc jakos na lato? Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Pies Samojed 09.07.18, 09:00 To czy 12-latek poradzi sobie ze spacerem Samojeda bedzie zalezalo od tego czy psa od malego bedziecie szkolili, a takze od tego czy zapewnicie mu odpowiednia ilosc ruchu aby nie byl stale sfrustrowany rozpierajaca go energia. Jednym z moich klientow jest 90-cio latek, przychodzi do mnie juz z drugim z kolei Samojedem, oba posluszne i spokojne, widuje go rowniez na lokalnych trasach i dopiero od kilku miesiecy zaczal wychodzic z psem wraz z sasiadka i jej psem ale chyba raczej dla towarzystwa niz pomocy z pupilka. Samojed NIE gubi az tyle sierci co husky czy malamut. Ogolnie te psy nie sa w moim typie ale uwazam ze mniej z nimi jednak pracy niz np. z labradorem. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Pies Samojed 09.07.18, 09:39 po pierwsze, weź psa, którego dwunastolatek fizycznie ogarnie. trzydziestokilogramowy, młody pies to jest spora siła, nasza psica miała 35 kg (i nie była młoda) kiedy przeciągnęła syna przez łąkę. najpierw frunął, potem już jechał po ziemi. no a potem puścił wreszcie smycz. teraz czasem pozwalam dzieciom trzymać smycz, ale sami z nią nie wychodzą na spacery. po drugie, rasy pierwotne nie nazywają się tak bez powodu. ja bym wybrała psa bardziej ludzkiego, nastawionego na kontakt. może sznaucera, może owczarka - border collie. no i w kwestii utrzymania czystości - sznaucery sierści nie gubią, strzyże się je. z kolei bordery łatwiej wyczesać niż samojeda. Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:36 Powiedzialabym ze sznaucery sa mniej "ludzkie" - uparte i czasami ciete. Border collie - kochane i ale klaniaja sie dluzsze spacery niz z Samojedem. Po godzinnym spacerze Border collie sie dopiero rozkreca i nie ma zmiluj sie. Najlepiej mu zapewnic im stala tresure, zawody agility itp bo to psy nie tylko aktywne ale bardzo inteligentne, muszace pracowac. Na pierwszego psa rodzinego z malych polecilabym King Charles Cavalier spaniela (w zadnym wypadku cocker), a z duzych bernenczyka (ale z dobrze sprawdzonej hodowli i rodowodu bo w Polsce sa linie o nietypowej dla tej rasy nerwowosci). Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:52 Sznaucerów się nie strzyże, tylko trymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:56 Mylisz się. Sznaucery gubią sierść, a strzyżenie przed tym nie ochroni, bo nikt z psem nie lata co miesiąc do fryzjera. Poza tym zostają łapy i kufa, ktore trzeba czesać. Poza tym na obrośniętych łapach pies przynosi dokładnie tyle samo brudu do domu, co te niestrzyżone. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Pies Samojed 09.07.18, 12:07 lady-z-gaga napisała: Mylisz się oj mylę się, mylę... muszę mojej sznaucerce powiedzieć, że powinna gubić sierść, że nie mogę już jej strzyc tylko muszę trymować, i że koniecznie musi być bardziej ostra. bo najwyraźniej obie się nie staramy wystarczająco forum jak zwykle niezawodne. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pies Samojed 09.07.18, 12:17 Krzywdzisz psa nieodpowiednią pielęgnacją, bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Pies Samojed 09.07.18, 12:49 ojej, bo się przejmę opinią niewątpliwej specjalistki berdebul... nasza psica akurat była trymowana. całe lata. nie dziwię się, że kiedy do nas trafiła nienawidziła wszelkich zabiegów pielęgnacyjnych i medycznych. i nie dziwię się, że teraz mogę zrobić przy niej wszystko, łącznie z zaopatrywaniem ran, i nawet nie piśnie, a poprzedni właściciele często nie mogli jej dotknąć. więc może ja zdecyduję, co jest odpowiednie dla mojego psa, a Ty weź trymer i się wytrymuj, na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Pies Samojed 09.07.18, 13:02 Dziewczyny, pracuje jako groomerka, obie poniekad macie racje bo prawidlowa fryzura sznaucera to krotkie sciecie od gory a trymowanie od dolu, nog, i brodki Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pies Samojed 09.07.18, 16:41 Trymowanie nie jest bolesne, o ile jest robione odpowiednio często, jeżeli trymujesz psa, który był strzyzony to tak, bedzie bolało. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Pies Samojed 10.07.18, 10:55 berdebul napisała: Trymowanie nie jest bolesne, o ile jest robione odpowiednio często taaaak, podobnie jak depilowanie nóg depilatorem nie jest bolesne Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Pies Samojed 09.07.18, 13:40 muszę mojej sznaucerce powiedzieć, że powinna gubić sierść Nie, to bez sensu Powiedz koniecznie innym sznaucerom, że nie powinny gubić sierści i że mają brac przykład z Twojego psa sznaucery.eadopcje.org/o_rasie/o_rasie_sznaucer Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Pies Samojed 09.07.18, 14:57 z Moniką, autorką linkowanego wpisu się nie kłócę, bo jej doświadczenie "w sznaucerach" jest ogromne, ale żaden z moich nie gubił sierści. chyba, że w chorobie. ale mieliśmy kiedyś "na przechowaniu" bulteriera przez kilka dni, to była masakra, wszystko w białych, krótkich, sztywnych włoskach. brr. Odpowiedz Link Zgłoś
mildred.pierce Re: Pies Samojed 09.07.18, 14:12 Sznaucer mojej koleżanki gubi sierść, poza tym jest nie do wytrzymania. Nie chciało jej się go wychować i nie może zostać sam w domu. Zawsze musi z kimś być. Potrafi na okrągło szczekać i wyć, nieraz ma fazy, że robi to non stop 40 minut, chwila przerwy i znowu. Trzeba z nim chodzić do psiego fryzjera, to też kosztuje. Wnosi na łapach mnóstwo syfu do mieszkania. Gdybym była jej sąsiadką w bloku, chyba bym oszalała. Wyprowadziłam go kiedyś na spacer i nigdy więcej - nie mogłam go utrzymać na smyczy, wyrywał się jak wściekły, jest przy tym jakiś agresywny. To nie jest olbrzym, tylko średni. Odpowiedz Link Zgłoś
mildred.pierce Re: Pies Samojed 10.07.18, 10:47 Nie wiem, ale ma 5 lat. Wszyscy w domu dostosowują się pod psa i wyznaczają sobie dyżury, jak gdyby był niemowlakiem. W dodatku jeśli nie śpi i nie je, cały czas go trzeba zabawiać, bo się nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Pies Samojed 09.07.18, 09:44 A może beagle? Samojed jest bardzo wymagający, a tego chyba nie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pratel12 Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:29 Beagle też jest bardzo wymagający. Potrzebuje i dużo ruchu i szkolenia Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:31 szkolenia to każdy potrzebuje ale fakt, beagle to pies myśliwski. te, które znałam, właściciele określali jako trudne do ułożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Pies Samojed 10.07.18, 10:07 Ja po swoim foksiku mam uraz do myśliwskich raz, Tarzanie się w fekaliach czy padlinie jest wpisane w te rasy . I choc z punktu widzenia psiego zadania, wytropić zeierzyne, ma to sens, to z mojego było to koszmarem 🤢🤮😡 Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:40 Beagle korca slodkim wygladem ale pamietaj ze to pies ktory wykorzysta kazda nieuwage wlasciciela aby zrobic to co jemu akurat przyjdzie do glowy (np. wskoczyc na stol i zmiesc rodzinie obiad zanim ta zejdzie do stolu a pani domu wroci po cos do kuchni). Kazdy najmniejszy brak konsekwencji w szkoleniu beagla to powrot do punktu 0. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Pies Samojed 09.07.18, 10:52 Twoj syn to dziecko, więc może wybierac psa jak maskotkę do zabawy, ale Ty i mąż powinniście byc mądrzejsi i nie kierowac się zdjęciem oraz zachęcajacym opisem. Matko boska, jak mnie wkurzają tacy ludzie. Pierwszy pies w domu, rodzina bez doświadczenia i oczywiście ciągoty do ras trudnych pod wieloma względami, bo piesek fajnie wygląda na zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
blablanie Re: Pies Samojed 09.07.18, 11:12 Wszyscy mają rację, nie rób tego sobie i swojej rodzinie, a także psu..samojezdne jest dla bardzo aktywnych osób, a nie dla dzieci, bo chcą pieska...oprócz tego pielęgnacja, tony sierści, to przepis na kłopoty... Sama miałam PONa i nie było o dziwo tak dużo sierści, ale przynosił w sierści wszystko, łącznie z kleszczami ! Jesteś na to gotowa? A jak jeden dzień był nieczesany to robiły się kołtuny nie do ogarnięcia...pies bardzo fajny, rodzinny, wesoły i mądry...ruchliwy, ale z umiarem, ale ta sierść... Może shih tzu? Maltańczyk, cavalier? Ten ostatni śmierdzi mi piżmem, mam wrażliwy nos i yorki, maltańczyki i shih tzu nie czuje, a cavalier tak (a jest odpowiednio pielegnowany) i bardzo zadbany) Może któreś z pływających ras? Albo faktycznie kundelek z domu tymczasowego, bo do dzieci to raczej nie prosto ze schroniska... Odpowiedz Link Zgłoś
gargamelja Re: Pies Samojed 10.07.21, 22:12 Mam shih tzu. Madry, ale uparty. Duzo cierpliwosci trzeba bylo zeby go nauczyc, reagowania na komendy. Koszty i czas tez nie sa male. Fryzjer co 2 miesiace. Jesli nie, czesanie codziennie. Dodatkowo tafilam egzemplarz, typowo sportowy 😃. Cztery spacery dziennie. Trzy po okolo pol godz i jeden minimum 1.5 godz. Połączony z nauka i zabawą, typu aportowanie pilki, zabawa szarpakiem, przychodzenie na komendę. Dodatkowo mala małpa uwielbia bloto. Wiec i kąpiele częste. Mycie tylka tez czesto, bo lubi miejsca do załatwiania się z wysoką trawą. Ale bralam psa z pelna odpowiedzialnoscia, no i mam teraz dodatkowe poł etatu, za to radość z posiadania czworonoga bezcenna 😃. Odpowiedz Link Zgłoś
blablanie Re: Pies Samojed 09.07.18, 11:19 Myślę, że dobry byłby któryś z psów ozdobnych i do towarzystwa, dodatkowo dla początkujących : www.dogopedia.pl/rasy-psow/grupa-fci/9,psy-ozdobne-i-do-towarzystwa.html Odpowiedz Link Zgłoś
blablanie Re: Pies Samojed 09.07.18, 11:23 Hawańczyk? Maltańczyk? Papillon? Bichon? Też są wymagające w pielęgnacji, żywe i ruchliwe, ale odpowiednie dla początkujących i do ogarnięcia przy zwykłych spacerach... Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Pies Samojed 16.01.23, 16:52 Ja mam grzywacza chińskiego , piesek świetny do mieszkania, bardzo towarzyski, lubiący ludzi, niewielkich rozmiarów, nie wymaga długich spacerów, (jak pada deszcz albo w bardzo zimne dni to wprost zwiewa szybko do domu). Nie wymaga też jakiejś dużej pielęgnacji, raz na 2 tygodnie przejadę po nim elektryczną maszynką do golenia, nie trzeba chodzić na strzyżenia do psich fryzjerów, raz w tygodniu kąpiel, po kąpieli trzeba go jakimś balsamem/oliwką dla niemowlaków natrzeć i tyle. Aaa latem trzeba go smarować kremami z filtrem. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Pies Samojed 09.07.18, 13:13 Jeśli to ma być pies "dla syna", to najlepiej kup pluszowego. Chyba zupełnie nie znasz się na psach, bo hasło "Samojed" dla mnie, a nie jestem mega znawczynią psów, kojarzy się przede wszystkim z koniecznością zapewnienia dużej dawki porządnego ruchu, codziennie. To nie jest pies ani do mieszkania, ani na podwórko. On musi pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Pies Samojed 09.07.18, 13:21 a może, jeśli podoba Wam się wygląd samojeda, pomyślicie o białym szpicu? podobny, ale troszkę mniejszy, no i ja kiedyś miałam szpica, bardzo inteligentny i łatwy do ułożenia pies to był. matka była biała, cudownej piękności , ale tatuś ciemny i mój szpic był taki wilczasty w kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Pies Samojed 10.07.21, 14:21 kanga_roo napisała: > a może, jeśli podoba Wam się wygląd samojeda, pomyślicie o białym szpicu? podob > ny, ale troszkę mniejszy, no i ja kiedyś miałam szpica, bardzo inteligentny i ł > atwy do ułożenia pies to był. matka była biała, cudownej piękności , ale tat > uś ciemny i mój szpic był taki wilczasty w kolorze. Samojed i szpic są spokrewnione Dlatego podobne z wyglądu. Mam szpica wilczego, cudowny to jest pies. Też rasa pierwotna, ale "zwykłe" codzienne spacery wystarczają. My z naszym biegamy co parę dni też, uwielbia to. Łasuch straszny, ale cudowny do szkolenia jest - wszystkiego go można nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Pies Samojed 09.07.18, 13:23 Jako właściciel border collie powiem ci jak to jest u nas, rasa nie ta sama ale są pewne podobieństwa. Sierść był spokój, ale późną wiosną silnie linieje. Przy obecnych temperaturach chodzę na spacer z butla wody i polewam psa bo się szybko przegrzewa. Pies wydaje sie być zadowolony z godzinnego - półtoragodzinnego intensywnego spaceru, potem śpi wiec w naszym przypadku opowieści o wielogodzinnych spacerach i zaawansowanych ruchowo-mentalnych zabawach okazały się przesadzone. Nie niszczy, nie kopie, nie gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Pies Samojed 09.07.18, 15:06 Znajomi maja, kurcze zjadł płot drzewka, niby duży ogród maja ale pies siedzi tylko tam, próbował ugryźć dziecko, atakuje psy nie mogą go brac do parku. Pewnie masę błędów popełnili ,ale wzięli tego psa a właściwie ktoś im go zostawił na „chwile” i tak został. Biala śliczna puchata kula zamieniła sie w potwora. Kochają go ale ... maja masę problemow z nim. Chcą go wywieść do swojego ojczystego kraju, tam maja duże tereny. Nikt nie wpadł zeby go wykastrować wyszkolić czy choćby dowiedzieć sie an temat tej rasy. Tylko bardzo doświadczona osoba z masa czasu i chceci do szkolenia poświęcania czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Pies Samojed 09.07.18, 16:25 Można obejrzeć odcinek na tvn player programu z Jonnna Krupa, jak tam się ludzie zglaszali z problemowymi psami. Byl samoyed, bardzo mlody i ludzie totalnie wobec niego bezradni. Zawsze mnie zastanawia co kieruje ludzmi kupno takich psow, pewnie w 99 procentach wygląd l. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pies Samojed 09.07.18, 16:42 Masz psa typu show, prawda? Dlatego Ci się przegrzewa i nie demoluje. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Pies Samojed 10.07.18, 01:07 Biały pies jest biały zaraz po kąpieli , pozniej to już tylko różne odcienie szarości Dłuższa sierść to konieczność codziennego szczotkowania celem zapobiegania kołtunom, ( sierść krótka u psów tez czeszemy sle z innych powodów) Dłuższa sierść to konieczność mycia dupska ( nie zawsze) po kupię bądź wycierają mokrymi chusteczkami Dłuższa sierść to konieczność ubierania psa zwłaszcza białego) w ortalion w czasie deszczu bo inaczej po takim spacere nadaje się do prania- pies Poes mający silna potrzebę ruchu nie stanie się nagle ksnapowcem , swoje musi wybiegać Miałam i białego foxa szorstkoelosego i mam kota białego syberyjskiego Po jednym dniu dywan pokrywa się korzuchem z sierści i niestety odkurzacz tego nie wciągnie Ubran ciemnych nie nosze , s te które mam zakładam tuż przed butami, o siadaniu na sofie mowy nie ma. Sierść jest wszędzie, fruwa , osiąga , na gościach niestety tez, co jest mało komfortowe, zwłaszcza dla tych co nie rozumieją tego bo zwierza nie maja. Wybierz takiego psa z którym Ty będziesz miała jak najmniej roboty, bo Twoje dziecko nie będzie się nim zajmować to masz jak w banku. Pierwsze zachwyty szybko mina, a i z każdym rokiem będzie miało mniej czadu dla pupila bo masa lekcji będzie ważniejsza. Świetnie rozumiem potrzeby Twojego dziecka, bo dla mnie dom bez zwierza to nie dom ale na jaka cholerę pchasz się w tego samojeda Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Pies Samojed 10.07.18, 01:32 Serio jeden syberyjczyk generuje tyle sierci ze nie utrzymujesz sofy w stanie nadajacej sie do siadania? Mam dwa syberyjczyki, wprawdzie nie biale (jeden tabby a jego siostra srebrzysta), owszem, odkurzam co drugi dzien ale daje sie to ogarniac i moim zdaniem wiecej siersci mam z jednego bernenczyka niz z nich - jak bernenczyk mi sie leni 2 x w roku to juz nie ma mowy zebym nie odkurzyla codzien. W salonie kanapy mam skorzane ale sofa w goscinnym z takich przyciagajacych sierc (i koty na niej ciagle siedza). Wystarczy ze ja odkurze ilekroc przelatuje z odkurzaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Pies Samojed 10.07.18, 10:04 Tu nie chodzi o typowa sierść zewnętrzna lebten wszechobecny puch, podszycie A jak już towarzystwo kocie zaczyna harce to cale kępy kłaków fruwają Psa goliłem latem do łysa i dla mojej i psiej wygody, i widzisl różnice w ilości futra jakie pozostawia po sobie Odkurzam codziennie a ta na dwa trzy dni dywan i kanapy przecieram na mokro, aby zebrać sierść i wcale nie jestem pedantka 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Pies Samojed 10.07.18, 10:17 A tabbynto nie kolor tylko sposób wybarwienia futra Białe tabby tez sa Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Pies Samojed 10.07.18, 11:32 Wiem, jednak najczesciej tak sie mowi na brazowe z takim wlasnie wybarwieniem pasiastym jakby. I taki jest moj Felek. Dalej jednak twierdze ze cos za duzo u Ciebie tych klakow w porownaniu z moimi. Z tym ze ja wcale dywanow nie mam, ani np. firanek. Gole panele na podlodze i latwo scierne rolety w oknach. Wiec moze mniej zostaje na powierzchniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Pies Samojed 10.07.18, 05:58 To nie jest czysty show, mieszanka typu angielskiego i australijskiego budowa muskularna ale smukła z silnym instynktem do zaganiania.Po prostu wg mnie kilka godzin wytężonej pracy to fikcja, ludzi zwyczajnie odbywają mało wytężone spacery i wtedy większość psów, szczególnie młodych fiksuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Pies Samojed 10.07.18, 15:57 A jest tyle pięknych, inteligentnych i uroczych mieszańców. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Wątek umieścił się pod wątkiem 10.07.18, 22:35 "co ma 6 metrów?" Pies samojed nie ma sześciu metrów. Trochę za duży by był. Odpowiedz Link Zgłoś
psiarzek Re: Pies Samojed 10.07.21, 13:21 Kochane psy rodzinne ,nie ma w nich agresji,ale do bloku się nie nadają -szczekają niemiłosiernie i gwarantuję ,że żaden sąsiad tego nie wytrzyma,będą skargi ,złośliwości a pies raczej szczęśliwy nie będzie. Jeśli chcesz samoyeda to najlepiej mieszkać na odludziu gdzie nie ma sąsiadów(na bank będą się skarżyć) to pies który lubi sobie poszczekać ot tak poprostu.Osoby ,które lubią ciszę niech lepiej pomyślą o innej rasie.Samoedy potrzebują też dużo ruchu więc razy dziennie spacer w lesie ,aktywności z intensywną zabawą,jeśli tego zabraknie oprócz ujadania będziesz mieć zniszczone meble,zjedzone buty i niespodzianki każdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Pies Samojed 10.07.21, 13:44 Ja mam mieszanca malamuta z husky i na zdjeciu jest to, co wyczesalam tylko z obu stron posladkow. Kiedy zaczelam wyczesywac tez boki i tylek, kupa urosla trzykrotnie. Ta siersc musi byc czesana, bo robia sie dredy. Podszerstek jest bardzo gesty i wymaga to sporej sily, chyba ze bedziesz chodzic do psiego salonu, gdzie maja dmuchawy i wydmuchaja podszerstek, ale to kosztuje. Siersc jest wszedzie. Na ubraniach, na stolach, unosi sie w powietrzu, wopada do jedzenia, zatyka klimatyzacje. W zeszlym roku filtry nie wystarczyly, bo zakleilo dokumentnie rurki z chlodziwem, musialy byc wyjete i wyczyszczone, koszt-kolo 500$ plus dopelnienie gazu. Ale zapomnij o czystym domu. Wilk i dwie hybrydy nie gubia tyle saiersci i nie sa tak wymagajace w utrzymaniu. Poza tym utrzymanie go bialego... Ja mialam do czynienia z dwoma doskonale ulozonymi samojedami, ale pani prowadzila kursy szkolenia psow i widac bylo ile wlozyla pracy w ich wychowanie. Moja propozycja-znajdz cos, co nie wymaga tak duzo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Pies Samojed 10.07.21, 13:58 Zastanow sie i wypunktuj, czego oczekujesz od psa: wzrost, siersc, temperament, ilosc czasu, ktory mozesz poswiecic na spacery i pielegnacje. I nie zapomnij, ze dziecku szybko sie znudzi i pies bedzie na Twojej glowie. To Ty bedziesz kupowala karme, czesala, szukala dobrego szamponu, a na koncu i wyprowadzala, bo syn znajdzie kolegow i o psie bedzie poamietal, jak mu powiesz. U mnie tak bylo z kotem. Corka bardzo, bardzo chciala kota, potem byla walka o pamietanie o czystej wodzie w miseczce, chrupkach, czyszczeniu kuwety. A kot jest mniej wymagjacy. Bedzie latwiej doradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
po-trafie Re: Pies Samojed 10.07.21, 21:52 Mam samojeda. Tak jak pisza poprzednicy: to sa inteligentne psy, wymagajace ogromnej ilosci uwagi i czasu, zeby byly i wybiegane i ulozone. Jesli puscisz go samego po ogrodzie, to zdziczeje, bedzie duzonibglosno szczekal, meczyl siebie i was. To nie lablador, ktorego raz czy dea razy pochwalisz i pojdzie za toba w ogien. To jest szybkorosnaca kulka energii, z ktora kilka- do kilkunastu pierwszych miesiecy dzien w dzien pracujesz. Nad komendamj, nad motywacja, nad skupieniem na tobie, nad odpowiednia socjalizacja. Jesli go nie wychowacie, to w wieku 2 lat bedzie xiezka do opanowania kula radosnej energii. Siadanie, warowanie, witanie bez skakania, wracanie na komenda niezaleznie od warunkow, chodzenie przy nodze - cwiczy sie dlugo i cierpliwie. Potrzebuja towarzystwa, czesania, klimatyzacji/mat chlodzacych, czestych spacerow (z zabawami, pika, kijkami), czulosci, dobrej karmy.. Kochane sa koniec koncow, ale to nie jest latwy psiak. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Pies Samojed 10.07.21, 22:49 Czy tylko ja przeczytałam „samojeb”? Odpowiedz Link Zgłoś