Dodaj do ulubionych

Szybkie gotowanie

11.07.18, 01:02
Uklony dla Milvy smile

Lubie gotowac, nie lubie, gdy zabiera mi to wiele czasu.

Szybkie kluski lane - maka, jajko, z woda lub mlekiem (do zup robie z woda) zmiksowac lub wymieszac lyzka/widelcem. Gdy sie miesza, w czajniku gotuje sie woda. Wrzaca przelac do garnka, posolic, ciasto wylewac malenkimi porcjami (mozna lyzka) na wrzatek. Gotuja sie do wynurzenia, 2-3 minuty.
PS nie mroze, kazdorazowo robie swieze.
PS ciasto oczywiscie kazdy przyprawia do smaku, wszystkie wersje dozwolone. Ja tylko sole.

Kluski serowe - twarozek homogenizowany zmieszac z jajkiem i maka. Ciasto troche gestsze niz na lane kluski. Przyprawic do smaku i dalej jak przy lanych, na wrzaca wode. Gotowac do wynurzenia.
Te kluski robie w wersji na slodko (z wanilia albo cynamonem, inne dodatki dopuszczalne), na pikanznie, na zielono, z koperkiem, szczypiorkiem lub pietruszka. Skrojona zielenine wrzuc sie do ciasta przed gotowaniem. Niektorzy dodaja szpinaku.

Jarzynka na goraco w minute/poltorej - patelnie z oliwa stawiamy na palniku, kroimy soczyste pomidory na grube plastry. Na patelnie, posolic, dodac czosnek (mam sproszkowany) i zaraz odwrocic, zeby zachowaly ksztalt plastrow, a nie rozdyzdaly sie. Z sekundnikiem w reku tego nie robilam, ale ok. minuty samo smazenie. Przy odwracaniu zdejmujemy patelnie z palnika, bo inaczej, nim odwrocimy ostatni, pierwszy juz bedzie zupa.
PS. Biore do tego slodkie pomidory z gruba skorka, ale kolezanka wyprobowala juz paprykowe i gruszkowe. Chwali.

Jezeli ktosia zna i zechce sie podzielic innymi szybkimi przepisami, przyjme z wdziecznoscia i zrewanzuje sie kolejnymi.
Obserwuj wątek
    • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 01:14
      Placki bananowe - proporcje: 1 banan (im bardziej miękki i dojrzały tym lepiej, takie ciut już przejrzałe idealnie), 1 jajko, 2 łyżki mąki (niektórzy dodają też ciut mleka, ja nie). Banana rozdyźdać widelcem na papkę, dodać jajko, mąkę, zabełtać widelcem. Smażę na oleju kokosowym, placuszki malutkie, takie do 6-7 cm średnicy maksymalnie, dosłownie minuta na 1 stronę (albo i niecała), odwrócić, druga minuta.
      Przy czym to raczej nie jest obiadowe danie, chyba, że dla małego dziecka wink
      • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 08:56
        Moje dziecko cię pokocha za ten przepis wink
      • kora.bez.loginu Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:55
        I płatki owsiane można dodać i żurawinę! Moje dziecko kocha taką wersję smile
      • rysiowa85 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 14:48
        dziękuję
      • danaide Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:24
        Też znam, ale dochlupuję trochę syropu klonowego.
    • muchy_w_nosie Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 01:24
      Może być ale ja i tak wolę krupnik na mięsku u mojej mamy ktory gotyje się godzinę ;P
      Jak nie mam nic na obiad kompletnie, wszystko zamrożone to tylko naleśniki z dżemem ratują mi tyłek, bo mleko, jajko i mąkę zawsze mam w domu ;P
      Kalafior z bułką tartą i jajko sadzone do tego szklanka maślanki.
      Makaron z oliwą, ziołami i parmezanem, do tego pomidorki (wersja z boczkiem i roztrzepanym jajkiem, wersja z łososiem i pietruszką, wersja ze szpinakiem i serkiem topionym).
      Warzywa na patelnie wink?
      • tt-tka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 01:58
        Jak nie mam nic kompletnie poza jajkami, maka i mlekiem, ktore sa zawsze, to robie omlet grzybek - skladniki wymieszc w proporcji lyzka maki na jajko, mleko dolewac do porzadanej konsystencji. Wylac na patelnie z goracym olejem, kiedy bedzie podrumienione z jednej strony, przewrocic i zrumienic z drugiej - brzegi sie wywijaja do gory, stad grzybek.
        Jesli w domu jest cos jeszcze jadalnego, mozna dodac na slono pieczarki, groszek, inne jarzynki, na slodko owoce.

Aha, grzybek, jako i nalesniki, mozna robic z piwem zamiast mleka.

Solidniejsze danie - ser zolty panierowany. Grube plastry twardego sera obtoczyc w jajku i bulce tartej (albo w gotowej panierce) i na patelnie. Mozna z sola i pieprzem, mozna z galka muszkatolowa, mozna z ziolami prowansalskimi albo innymi. Ogien nie za duzy, zeby ser sie nie rozplynal, i trzeba kilka razy odwrocic, ale smazenia w sumie 5-6 minut. Pasuje do tego kazda prawie gotowana jarzyna i wiele surowek, o tej porze najlepsze z malosolnymi.
        Uwaga, to jest diablo sytne !
        • tt-tka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 02:00
          Boru...poZadanej. przez zet z kropka.
        • turzyca Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:34
          U mnie w domu do grzybka dodaje się śmietanę. Łyżka na jajko. Ważne, żeby zacząć gotowanie od postawienia patelni na gazie, żeby wylewać na bardzo gorący tłuszcz, wylać, przykryć i natychmiast zmniejszyć płomień. Wtedy środek się ładnie ścina, a omlet nie przypala.
          Dla mnie danie na słodko, mój chłop twierdzi, że to wytrawne, dosypuje do ciasta przypraw typu sproszkowany czosnek i pieprz i obkłada po przewróceniu serem.
        • turzyca Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:34
          U mnie w domu do grzybka dodaje się śmietanę. Łyżka na jajko. Ważne, żeby zacząć gotowanie od postawienia patelni na gazie, żeby wylewać na bardzo gorący tłuszcz, wylać, przykryć i natychmiast zmniejszyć płomień. Wtedy środek się ładnie ścina, a omlet nie przypala.
          Dla mnie danie na słodko, mój chłop twierdzi, że to wytrawne, dosypuje do ciasta przypraw typu sproszkowany czosnek i pieprz i obkłada po przewróceniu serem.
    • summerland Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 01:24
      Na jarzynke groszek zielony mrozony, gotowany ze 3 minuty, w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy troche majonezu. To samo z kukurydza mrozona. Mozna dodac tez wycisniety czosnek do kukurydzy z majonezem.
      • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:21
        Koszmar mojego dzieciństwa.
        I jeszcze marchewka w takiej postaci. Bleah...
      • truscaveczka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:25
        Ale... Dlaczego z majonezem, fuuuuj?
        • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:49
          Mrożone warzywa z zasady są fuj (najgorsza jest zielona fasolka), a tu jeszcze z majonezem??
          • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:17
            Akurat mrożony groszek jest bardzo ok.
      • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:16
        Jezusie Maryjo! To za karę ta kukurydza z majonezem?
        • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:17
          > Jezusie Maryjo! To za karę ta kukurydza z majonezem?

jesli to majonez kielecki, to wszystko bedzie ok big_grin
          • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:18
            kura17 napisała:

> > Jezusie Maryjo! To za karę ta kukurydza z majonezem?
            >
            > jesli to majonez kielecki, to wszystko bedzie ok big_grin
            >

🤣
          • danaide Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:26
            Puszka kukurydzy, puszka tuńczyka, kielecki. Obleci.
            • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:29
              Jeszcze jajko na twardo i kukurydza albo ogórek i jest fajna sałatka/pasta na kanapki.
    • jola-kotka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 01:58
      Ulubione danie mojego meza ktore robi sobie sam i trwa to chwile . Ser plesniowy rozpuszczasz w garnku dodajesz zielone i wrzucasz makaron jaki tam masz. Hehe szybciej sie nie da a dobre z tym ze nie polecam czesto kalorii ma to ulala.
      • jola-kotka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 02:02
        Ja mam swoj makaron z cukinii maszynka to moment. Pomidory smazone na soli morskiej , czosnek, nac pietruszki , lyzka octu balsamicznego, lyzeczka oliwy z oliweknie podgrzewamy jej,jogurt naturalny, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy liscmi bazyli . Bardzo dobre.
        • tt-tka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 02:08
          Sama cukinia smile
          Grube, obrane ze skorki plastry potraktowac sola i pieprzem, na patelnie. Kiedy zrumienia sie, odwrocic. Jesli zostal farsz z pieczarek z poprzedniego dnia/posilku, nalozyc, posypac startym serem. Gdy pieczarek niet, tylko ser. Okolo 4 minut smazenia, grubsze do pieciu, cienkie ok. 3 min.
      • eliszka25 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 02:08
        moj maz tez robi sobie szybki makaron, ale nieco mniej kaloryczny. na patelni rozgrzewasz oliwe, wrzucasz przecisniety lub posiekany czosnek (duzo, tak ze 3 zabki przynajmniej) i garsc posiekanej natki pietruszki. jak ktos lubi na ostro, to mozna dorzucic jeszcze posiekana papryczke chili. zamieszac ze 2-3 razy, zeby czosnek sie nie za bardzo zrumienil, dorzucic ugotowany makaron, wymieszac i gotowe. tylko oddech po tym powali nawet smoka big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 08:48
          Fajnie macie ze wam sie mężowie tym najadaja sad mój z grupy "obiad bez miesa to nie obiad". Nawet fasolka po bretonsku jest srednio obiadem, bo kielbasa to nie mieso...
          • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:29
            Mój też się nie naje samym makaronem, ja zresztą też nie. Przepis dla nas super, ale jako dodatek np. do grillowanej piersi z kurczaka.
          • eliszka25 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:41
            moj mieso tez bardzo lubi i zupelnie bezmiesnie bym go karmic nie mogla, ale nie musi jesc miesa codziennie i obiad w postaci spagetti z czosnkiem i oliwa chetnie zje. tez uwazam, ze mam fajnie, bo wiekszosc facetow, ktorych znam ma tak samo, jak twoj maz, czyli obiad bez miesa, to nie obiad, a ja z kolei nie dalalbym rady codziennie jesc miesa.
      • biankao Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 08:22
        Jola a co oznacza „zielone”? Chodziło ci o bazylię na przykład?
        • jola-kotka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:13
          Pietruszke lub koper smile. Wybacz godzina gdzie wylacza i mi sie myslenie smile .
    • biankao Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 08:19
      Przepis nigelli lawson:
      Ząbek czosnku
      Pomidory lub sam przecier z puszki/kartonika
      1-2 jajka
      Listki bazylii
      Parmezan
      Opcjonalnie trochę ostrej papryki w proszku

Podsmażyć czosnek na oliwie.
      Dodać pomidory i paprykę, wymieszać.
      Na masę pomidorowa rozbić jajka, posolić i popieprzyć a potem przykryć pokrywka. Górować aż jajka się trochę zetną, ale wciąż będą na miękkie w środku. Po zdjęciu z gazu posypać listkami bazylii i parmezanem (ja ścieram takie płaty parmezanu obieraczka do warzyw).
    • biankao Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 08:35
      Kluski tagiatelle
      Śmietana 30%
      2-3 łyżki przecieru pomidorowego
      Parmezan
      Listki bazylii
      Opcjonalnie trochę pieczonego łososia

Robię to zazwyczaj gdy został mi łosoś z obiadu i chce go zjeść w innej formie.
      Redukuje śmietankę na gazie is kiedy zgęstnieje dodaje przecieru. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Dodaje rozdrobnionego na małe kawałki łososia, bazylię i makaron. Mieszam i przekładam na talerz. Posypuje parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
      • rysiowa85 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:02
        smietanę czy śmietankę?
        • memphis90 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:05
          Śmietanka. Nie wyobrażam sobie kwaśnej śmietany - nie wyjdzie.
          • rysiowa85 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 19:32
            dzięki
      • danaide Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:29
        Tagliatele z oliwą/czosnkiem/peperoncino. Zaczęłam zainspirowana przez ematkę.
    • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 08:52
      Czerwona soczewica - ugotować (7min.) Polać gotowym przecierem pomidorowym i oliwą, posypac przyprawą do dań z fasoli. Voila.
      • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 08:56
        Zamiast ptzyprawy do fasoli, mozna dodac octu winnego i chilli. Ale dzieci raczej wtedy nie zjedzą.
      • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:00
        Moje danie jest obiadowe, syci na pare godzin i jest zdrowe. Mam nadzieje, ze zajme wysokie miejsce w konkursie.
        • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:04
          W konkursie na najbardziej obrzydliwe danie - soczewica polana ketchupem. Na samą myśl żołądek powędrował mi do gardła.
          • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:06
            Nie odrozniasz przecieru od keczupu? Co ty robisz w watku kulinarnym?
        • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:07
          > Moje danie jest obiadowe, syci na pare godzin i jest zdrowe. Mam nadzieje, ze zajme wysokie
          > miejsce w konkursie.

lubie soczewice, ale nie lubie wszelakich przecierow, czy sosow pomidorowych - choc pomidory lubie bardzo. ja do soczewicy, pod koniec gotowania, dodaje pomidorki koktajlowe w polowkach lub cwiartkach i oliwe (na koncu). jak mi sie chce, to podsmazam cebule, gdy soczewica sie gotuje i tez dodaje.

i mieszam soczewice czerwona i zolta, ladniej wyglada, hehe ...
          • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:17
            Cebula z boczkiem do tej soczewicy, to jedna z opcji ale to juz dodatkowa robota.😂
            • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:23
              > Cebula z boczkiem do tej soczewicy, to jedna z opcji ale to juz dodatkowa robota.😂

jak szalec, to szalec! mineralna i dwie szklanki prosze smile
              • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:24
                😁
                • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:43
                  No ja mam jednak inne wyobrazenie o szybkich daniach. Do soczewicy dodalabym pomodory swieze w sezonie z puszki poza sezonem, najpierw podsmazylabym cebule z chilli dodalabym przyprawy, moze jakas paste np harrisa albo inne w tym stylu potem soczewice i zalala woda, w trakcie gotowania po odparowaniu 3/4 wody pomidory.
                  • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:50
                    "No ja mam jednak inne wyobrazenie o szybkich daniach. "
                    Nie rozumiem, przecież podajesz przepis na soczewicę z dodatkami, a soczewica z dodatkami to jedno z najszybszych i najbardziej sycące dań.
                    • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:27
                      Czerwona soczewica - ugotować (7min.) Polać gotowym przecierem pomidorowym i oliwą, posypac przyprawą do dań z fasoli. Voila.

To co ja robie jednak rozni sie od tego co ty robisz i zajmuje 3x rule czasu. Widze ze nie widzisz roznicy.
                      • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:46
                        To nadal jest soczewica z dodatkami. Im bardziej fikuśne dodatki, tym dłużej to zajmuje.
                        • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:40
                          Ale jest roznica w przygotowaniu i smaku.
          • afro.ninja Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:09
            Mnie soczewica nie syci, nie najem sie tym nigdy. Zawsze czuję się dzownie głodna.
            • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 23:41
              "Mnie soczewica nie syci"
              Dodaj wiecej oliwy albo smalcu.
              • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:41
                1matka-polka napisała:

> "Mnie soczewica nie syci"
                > Dodaj wiecej oliwy albo smalcu.
                >
                Smalec do soczewicy...
                Im dluzej czytam ten i ppdobne watku tym bardziej robi mi sie niedobrze
      • danaide Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:31
        Puszka czerwonej fasoli - podsmażyć na oliwie z czosnkiem rozdeptując fasolę widelcem.
        • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:34
          A to ja tak robię, ale nie rozdeptuję. Albo robię wersję fasola, czosnek polana oliwą i octem winnym albo balsamicznym.
    • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 08:57
      A to sa dania obiadowe? Z czym jadasz te kluski?
      • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:02
        A to samo chciałam zapytać? Każde z tych dań to jakaś przekąska i to dla jednej osoby. Jak to przeczytałam, to wymyśliłam dowcip:

Wychodzi dwóch facetów z pracy.
        - Idę do baru na obiad - mówi jeden.
        - To tt-tka nie gotuje dzisiaj w domu? - pyta drugi.
        - No właśnie gotuje!
    • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:05
      A ta jarzynka na gorąco to z ilu pomidorow, i dla ilu osob? I czy to jest danie obiadowe? Bo cos czuje, ze sama bym to opędzlowala w 5 minut i wołała jeszcze.
      • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:09
        Dla mnie to dodatki do zup lub dań głównych, nie samodzielne potrawy.
        • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:11
          > Dla mnie to dodatki do zup lub dań głównych, nie samodzielne potrawy.

wiekszosc tak mi wlasnie wyglada - zeby z tego zrobic pelnoprawny posilek, to trzeba tych szybkich dan przyrzadzic kilka.
        • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:49
          Dla mnie też.
      • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:10
        no z pomidorow to ja wole "jarzynke na zimno" - kroje pomidory (najbardziej lubie roznokolorowe koktajlowe), dodaje bazylie, oliwe i ocet balsamiko, sol i pieprz. musze przyznac, ze swietne. mozna z kostka mozzarelli lub burraty zjesc - wtedy to pelnoprawne danie jest smile
      • tt-tka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:59
        1matka-polka napisała:

> A ta jarzynka na gorąco to z ilu pomidorow, i dla ilu osob? I czy to jest danie
        > obiadowe? Bo cos czuje, ze sama bym to opędzlowala w 5 minut i wołała jeszcze.
        >

Z tylu, ile masz ochote zjesc smile, dosmazam na biezaco. U mnie na duzej patelni miesci sie szesc plastrow z okazalego pomidora - nim zjemy pierwsze, nastene sa juz gotowe.
        To dodatek, np d tego panierowanego sera. Do grzybow w ciescie. Do kotletow z selera. Do ziemniakow zapiekanych. Do niemal wszystkiego.
        • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:02
          A kotlety z selera albo ziemniaki zapiekane robią się same. Ty musisz tylko jarzynkę dorobić. smile
          • tt-tka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:22
            przystanek_tramwajowy napisał:

> A kotlety z selera albo ziemniaki zapiekane robią się same. Ty musisz tylko jar
            > zynkę dorobić. smile
            >

A ty jestes ciekawa rzepisow czy chcesz sie bawic w made ?
            Sama jarzynka to minuta/poltorej.

Ale prosze bardzo - kotlety z selera. Wstawiam wode (zawsze w czajniku, bo szybciej), nim sie zagotuje, obieram selera.. Podgotowuje 5-7 min., nie moze byc miekki. Kroje na plastry, podsmazam na drugiej patelni.
            Wersja druga - seler surowy starty na wiory. Zmieszany z jajkiem, w panierke, smazony jak kotlety mielone.
            Uzywam rozdrabniacza, ale nawet recznie przygotowanie nie zajmuje mi wiecej niz 10 min (porcja na trzy osoby), smazenie ok. 6 -7. Na ogol wyrabiam sie w kwadrans, kotlety plus jarzyna/surowka. Surowke robie, gdy kotlety sie smaza.

Pieczarki z patelni - obrane rzucic na oliwe, olej, podsmazyc na mocnym ogniu, podlac woda, poddusic pod przykryciem.
            Pieczarki w ciescie - obrane nurzac w nalesnikowym ciescie (nalesnikowe ciasto to minuta osiem), usmazyc. Boczniaki tak samo - w ciasto , na patelnie. Soli sie i grzyby, i ciasto, innych przypraw do tego nie uzywam. Porcja na trzy osoby - okolo kwadransa.
            • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:27

1 seler starcza wam na obiad dla całej rodziny ?
              • turzyca Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:42
                Wiesz, pytanie, ile osób to rodzina. Ale seler jest dużym i sycącym warzywem, u mnie połówka selera plus trzy jabłka, to sałatka kolacyjna dla dwóch żertych osób. Mam na świeżo, bo zmusza mnie to do chodzenia do innego sklepu, takiego gdzie są połówki selera.
                • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:56
                  Dla większości znanych mi osób sałatka z selera i jabłek w ogóle nie jest daniem kolacyjnym. Najwyżej dodatkiem do dań obiadowych.
                • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 12:04

no seler jako składnik sałatki/surówki to oczywiście, że wystarczy jeden.
                  Ale zrobienie kotletów dla całej rodziny z jednego selera ? (czy to w plastrach, czy starty na tarce i usmażony, jak mielony) to jakoś mało się wydaje.
                  • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 12:14
                    Kiedyś był taki wątek na forum oszczędzanie - 7 żyć kurczaka czy jakoś tak, czyli jak jednym kurczakiem wykarmić przez cały tydzień trzyosobową rodzinę. Może ta sama osoba jest autorką? wink
                  • turzyca Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 13:15
                    Ale u nas na kolację jest tylko surówka. Nie "surówka jako dodatek" tylko po prostu cała kolacja to sałatka waldorfska. Bo tak lubimy, szczególnie w takie upały jak ostatnio. I na tę sałatkę potrzebuję albo bardzo małego selera albo połówki większego. Jeśli kotlet z selera miałby być jednym ze składników obiadu, razem z jarzyną i dodatkiem węglowodanym szczególnie typu kasza, to spokojnie jeden duży na rodzinę typu 2+2. Chyba że dzieci nastolatki, to inny rachunek.
            • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:30
              No wybacz, ale dla mnie to nie jest obiad, co najwyżej przystawka, a pomidory z pierwszego postu, to dodatek do drugiego dania.
            • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:35
              Wiesz tt-tka ale to nie sa zbilansowane posilki obiadowe a czesc z nich to sa raczej startery/przekaski a nie dania samodzielne
            • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:37
              > Sama jarzynka to minuta/poltorej.

sama napisalas, ze tyle to 6 plastrow, potem dosmazasz - czyli czas trzeba pomnozyc przez liczbe dosmazen. i pamietac, ze to tylko dodatek, glowny posilek wciaz trzeba zrobic.
            • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:54
              Umycie 0,5 kg pieczarek i odkrojenie z nich brzydkich części a ty nawet piszesz, ze obranie, to 10 minut, pokrojenie 5 minut, podsmażenie na patelni 5-15, zależy co kto lubi. Czyli 15 minut pracy, 5 do 15 minut czekania na same pieczarki, razem 30 minut.
              Pieczarki w cieście to znowu ciągłe pilnowanie patelni i przewracanie. Plus smażenia, którego ja nie lubię i unikam, jak mogę.
              • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:02
                Zaraz ci odpisze, że obiera pieczarki przed pracą, więc to się nie liczy. A smaży mąż, więc to się też nie liczy.
                • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:53
                  Ale jak to prosto brzmi w przepisie: "obrane pieczarki wrzucić na oliwę". 5 minut i gotowe! big_grin Sama unikam dań z pieczarkami jak mam mało czasu, bo ich przygotowanie to zmora - albo trzeba obierać albo porządnie umyć, przy czym porządne umycie pieczarek zajmuje tyle czasu, że czasami już lepiej obrać.
                  • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:43
                    Kupuj duże pieczarki, obiera je się łatwiej i dużo szybciej.
                    • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:50
                      Jak są to kupuję, to samo ziemniaki. smile
                    • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:13
                      Senkju keptyn obwius.
                      • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:21
                        W jakim celu obierac pieczarki?
                        • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:43
                          Jak są bardzo brudne to szybciej je obieram niż myję. Zazwyczaj są czyste, więc nie obieram.
                        • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:22
                          W celu siedzenia w kuchni godzinami.
                        • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:22
                          W celu siedzenia w kuchni godzinami.
                  • eliszka25 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:57
                    frey.a86 napisała:

> Ale jak to prosto brzmi w przepisie: "obrane pieczarki wrzucić na oliwę". 5 min
                    > ut i gotowe! big_grin Sama unikam dań z pieczarkami jak mam mało czasu, bo ich przygo
                    > towanie to zmora - albo trzeba obierać albo porządnie umyć, przy czym porządne
                    > umycie pieczarek zajmuje tyle czasu, że czasami już lepiej obrać.

a ja kiedys widzialam w jakims programie kulinarnym sposob na mycie pieczarek i od tamtej pory go stosuje. zdecydowanie wole male nieobierane pieczarni myte w ten sposob niz duze obierane, bo mniej roboty.

mycie pieczarek: do sporej miski wlac zimna wode, wsypac 1-2 lyzki maki, wrzucic pieczarki i przemieszac kilka razy rekami, wybierac na sitko. w razie potrzeby czynnosc powtorzyc. pieczarki myte z maka nie nasiakaja tak woda i mozna je wrzucic do wody, tylko nie nalezy dlugo moczyc, a szybko przemieszac rekami i wyciagnac.

stosuje ten patent od ladnych paru lat i odkad go wyprobowalam, znow lubie przyrzadzac pieczarki smile
              • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:20
                15 minut kroisz pieczarki? Czym, cążkami do paznokci?
                • black-cat Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:50
                  Zależy ile jest tych pieczarek. Zdarza mi się czasami coś ugotować i jak najbardziej - obranie każdej pieczarki, opłukanie jej i pokrojenie może zsjąć 10-15 minut.
                  • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:13
                    No chyba ze faktycznie parę kilo 😝
                • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 21:05
                  Napisalam, ze krojenie 0,5 kg pieczarek trwa 5 min. Jesli to do mnie.
                  • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 21:08
                    Podejrzewam, ze to wychodzi 4 srednie pieczarki na minute. Rzeczywiscie krojenie jednej pieczarki przez 15 sekund to dlugo, wiec sie poprawie i napisze, ze krojenie 0,5 kg pieczarek trwa 3,5 minuty. Nastepnym razem zmierze ze stoperem i policze dokladniesmile
              • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:20
                15 minut kroisz pieczarki? Czym, cążkami do paznokci?
        • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:04
          " dosmazam na biezaco."
          Czyli czas przygotowania zaczyna dążyć do nieskończoności, acha, kontynuuj...
    • manon.lescaut4 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:20
      W czasie gdy woda na makaron i sam makaron się gotuje, siekam drobno cebule i czosnek i smażę na maśle. Mieszam z tym ugotowany makaron (najlepiej penne), dodaje pesto, posypuje parmezanem. Ja to uwielbiam. Można zrobić jeszcze serowa sensacjesmile, dodając trochę startego żółtego sera, albo pokruszyć trochę fety.
    • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:25

Tamten wątek było o zupie, a tutaj milion "pomocnych" przepisów na przekąskę big_grin

• 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:27
        No wlasnie. Dlaczego nie podala przepisu na swoja zupe w 5 min?
      • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:31
        > Tamten wątek było o zupie, a tutaj milion "pomocnych" przepisów na przekąskę big_grin

Trismegistos kiedys podala przepis na zupe krek z kukurydzy w 10 minut i ja ta zupe zrobilam w 11 minut ... jednak to tylko zupa, dla 1 osoby (tam sie scina ziarna z kukurydzy, wiec dla wiekszej liczby osob trzeba by wiecej kukurydzy i mnie to by troche wiecej czasu zabraklo). mozna ja zjesc jako przystawke/pierwsze danie/kolacje, ale dla mnie, na pelen obiad, byloby za malo.
        • mikams75 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:07
          tez zrobilam te zupe z tamtego wartku, pyszna wyszla ale z obraniem kukurydzy, oskubaniem z wasow i scieciem ziaren wyszlo mi 15 min. Z jednej kukurydzy.
          • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:11
            Trzeba było kukurydzę obrać przed pracą. smile
            • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:12
              A z puszki się nie nadaje?
              • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:29

nie.
            • mikams75 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:34
              a najlepiej ugotowac cala zupe przed praca a pozniej tylko odgrzac i gotowe! wink
          • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:12
            > tez zrobilam te zupe z tamtego wartku, pyszna wyszla ale z obraniem kukurydzy,
            > oskubaniem z wasow i scieciem ziaren wyszlo mi 15 min. Z jednej kukurydzy.

ja tez z jednej (jadlam sama, oczywiscie) i liczylam - 11 minut - ale wasow w zasadzie nie mialam wink
      • solejrolia Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:37
        Ale to wszystko zależy od przygotowanej ilości. :-p

Przykladowo:
        Jeśli zrobię jajecznicę na kiełbasie/szynce/odrobinie boczku z 4 jajek to będzie na śniadanie.
        Jak przygotuję fritate: z dowolnymi warzywami pomidory papryka cukinia czy co tam mam, czasem przesmazam na boczku i kiełbasę, a czasem nie. I te warzywa zaleję rozbeltanymi 10 jajkami ( na naszą trójkę to 8 jaj wystarcza) i zapiekę w piekarniku ok 7minut. Dam do popicia maślankę. To jest to absolutnie pełnowartościowy obiad.
        • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:39
          "Ale to wszystko zależy od przygotowanej ilości. :-p"
          No wlasnie. Ja slyszac zupa, to mysle o daniu obiadowym, czyli sycącym, dla 3-4 osob.
        • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:42
          > To jest to absolutnie pełnowartościowy obiad.

to tak - jednak przepisy powyzej byly na kluseczki, placuszki, jarzynke pomidorowa - slabe do nakarmienia rodziny na obiad w tej ilosci. a wieksza ilosc powoduje wydluzenie czasu wink

oczywiscie sa potrawy na obiad/kolacje do zrobienia w bardzo krotkim czasie, jednak ten watek optymistycznie mnie nie nastawia ... ja podalam moj lubiony przyklad teraz - pomidory z oliwa i balsamico i do tego mozzarella lub burata (moja kolacja bardzo czesto). tylko takie rzeczy trzeba lubic i na ogol ludzie jedza to _dodatkowo_, a nie jako pelne danie (ja akurat jako pelne danie, jednak jem sluszne ilosci wink )
        • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:47
          I to są właśnie te ematkowe cuda. Przepisy podają, że fritatę trzeba piec 20 minut w piekarniku, a ematka ma gotową w 7 minut. Rozumiem, że jaja się ścinają od samego twojego wzroku solejrolia smile Była tu też kiedyś laska (bodaj mama2012), która twierdziła, że jej znajoma lepi 100 pierogów w minutę. To też musiała być ematka.
          • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:53
            > I to są właśnie te ematkowe cuda. Przepisy podają, że fritatę trzeba piec 20 minut w
            > piekarniku, a ematka ma gotową w 7 minut.

no czekaj, ale omlet z warzywami (prawie fritata), to juz na patelni pod przykryciem sie ok 5-10 minut piecze, na pewno nie 20 - wiem, bo sobie bardzo czesto na sniadanie robie.
            zeby nie bylo - w super posilek w 5 minut (na cieplo) trudno mi uwierzyc, jednak w te 15 minut - jak sie czlowiek sprezy - mozna cos zrobic. zwlaszcza, jak dopuszczamy wersje na zimno wink

nie ma potrzeby sprowadzania wszystkiego do absurdu, akurat przyklady Solejroli sa rozsadne (wedlug mnie).
            • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:00
              Tyle tylko, że na patelni robi się szybciej. W piekarniku trwa to dłużej. smile Kwestia odległości od źródła ciepła do dna naczynia, na której spoczywa nasza potrwa.
              • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:30
                > Tyle tylko, że na patelni robi się szybciej.

no ja robie wylacznie na patelni, przykrywam, zeby bylo szybciej, nie potrzebuje podpiekac od gory.
              • alicia033 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:33
                przystanek_tramwajowy napisał:

> Kwestia odległości od źródła ciepła do dna naczynia, na której spoczywa nasza pot
                > rwa.

zdradzę ci sekret: już dawno, dawno temu wymyślono piekarniki z grzałkami górnymi i dolnymi.
                • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:40
                  Nadal jednak, lala, twoja patelnia z fritatą nie stoi na tej grzałce bezpośrednio niczym na płycie kuchennej.
                  • alicia033 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:57
                    przeczytaj swój własny post, kiziuchno, ze zrozumieniem, a potem ewentualnie odpowiadaj.
            • solejrolia Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:04
              Ja zaczynam pracę od włączenia piekarnika oraz rozgrzania patelni. I kroję warzywa, wrzucam na patelnię na bieżąco, i jajka wylewam na smażone warzywa czyli gorace i one juz zaczynaja sie scinac, a chwilę potem wstawiam patelnię do piekarnika i nastawiam timer na 6-7 minut.
              I nie widzę powodu trzymać dłużej :-p
              • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:12
                Czyli najpierw podsmażasz na patelni, a potem dopiekasz w piekarniku. I tak należało to napisać, a nie pitolić, ze robisz fritatę w piekarniku w 7 minut. Typowa ematka. Robi pierogi z mięsem w 3 minuty. Tyle, że najczęściej zapomina napisać, że gotowe pierogi przyniosła od mamusi i musi je tylko podgrzać. smile
                • solejrolia Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:18
                  Myśl, myślenie nie boli.
                  A następnym razem wypiszę składniki bez zbędnego pitolenia. I w czym ewentualnie to przyrządzisz, i na czym, to mi to osobiście wisi. Może być nawet w mikrofali, też będzie smaczne i pożywne i nadal szybko przyrządzone.
                  I oczywiscie że jestem typowa ematka od czasów Pruszyńskiego- nie zamierzam zaprzeczać.
          • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:54
            Nie znajoma i nie 100. Są w Polsce kobiety, które lepią po 500 pierogów na godzinę. Organizowane są mistrzostwa w lepieniu pierogów na czas.
            • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:03
              O rany, a ja tak lubię pierogi i tak nie znoszę lepienia...
              • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:23
                Ja nie potrafię lepić pierogów (zupełnie bezkształtne mi wychodzą). Od jakiegoś czasu rozważam udanie się do punktu, gdzie panie na miejscu lepią i „zlecenie” ulepienia pierogów z mojego farszu.
                • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:30
                  > Ja nie potrafię lepić pierogów (zupełnie bezkształtne mi wychodzą). Od jakiegoś
                  > czasu rozważam udanie się do punktu, gdzie panie na miejscu lepią i „zlecenie”
                  > ulepienia pierogów z mojego farszu.

no widzisz, a ja lepic bardzo lubie (i umiem), ale nie chce mi sie robic ani ciasta, ani farszu ... przyjdz do mnie, to sie dogadamy smile
                  • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:38
                    Jak masz dobry przepis na ciasto to mogę nawet wygnieść. Farsze bardzo lubię robić, typowe i różne dziwaczne. To się może udać😉
                    • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:44
                      nie mam przepisu na ciasto, zawsze mi mama robi, farsz przyjezdza od babci, a ja lepie smile
                      • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 23:02
                        Kuro, adoptuję cię! Robię farsze, robię ciasto, nawet walkuję do przezroczystości, ale lepić mi się nie chce.
    • solejrolia Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:29
      Carbonara.

Dowolny makaron z warzywami,
      np taki zestaw: podsmażyć cebulę, dodac małą cukinię w polplastrach, trochę pokrojonej w kostkę czerwonej papryki i pomidor. I doprawić łyżką koncentratu, sól pieprz, oregano czy bazylia zależy co swiezego jest w domu. ( to się ma podsmażyć, warzywa mają być chrupkie nie rozciapane).
      Na podobnej zasadzie przygotowuję dowolne kasze, bulgur, kuskus....itd itd. I warzywa też dowolne i np zamieniam zamiast cebuli dają pora, itd .

Jak mam twaróg to kluski leniwe z masełkiem i cukrem lub bułeczką. ( takie kluski zagniatam szybciej niz mi się woda w garze zagotuje wink).

No i latem u nas królują wszelkie fritatty i przerożne omlety z warzywami. Rowniez tortilla hiszpańska. Czy zapiekanka typu cebule i cukinię podsmazyc, i zamiast samych jajek podsmażone warzywa zalewam masą jajeczno smietanową, i do piekarnika. A do takich zapiekanek świetnie pasuje maślanka kefir czy zsiadłe mleko.
      • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:34
        > No i latem u nas królują wszelkie fritatty i przerożne omlety z warzywami.

ja takowe jem na sniadanie przez caly rok smile
        dzis mialam z cukinia, pomiorami i szpinakiem, posypalam jakas resztka sera.
        uwielbiam tez z lososiem wedzonym, mniam!
        • solejrolia Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:40
          Już wyżej odpisałam iwles, wszystko zależy od ilości, no i od tego co się dodaje do takich zapiekanek. dodatkowo my mamy jajka od własnych kurek, więc tak czy siak musimy je zjadać a że lubimy fritaty/omlety/zapiekanki etc to robię często i się zajadamy. smile
          • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:43
            a ja odpisalam na Twoje odpisanie smile z Twoimi przepisami sie zgodze (jako samoistnymi daniami).
            my wlasnych kur nie mamy, ale z malych gospodarstw, rozprowadzane droga chalupnicza - pyszne, ja jajka jadam bardzo czesto! podalam moj ulubiony przepis z komosa ryzowa - na obiad tez sie nada.
        • solejrolia Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:40
          Już wyżej odpisałam iwles, wszystko zależy od ilości, no i od tego co się dodaje do takich zapiekanek. dodatkowo my mamy jajka od własnych kurek, więc tak czy siak musimy je zjadać a że lubimy fritaty/omlety/zapiekanki etc to robię często i się zajadamy. smile
    • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:37
      moje ulubione, choc raczej sniadaniowe, nie obiadowe danie (obiady jem w pracy).
      nie jest bardzo szybkie, 15-20 minut.
      wczesniej zalewam quinoe (komose ryzowa) woda z octem, potem plukam, dodaje taka sama objetosc wody i gotuje 10 minut (ja nie sole). w czasie gotowania na patelni sobie podsmazam jakies warzywa, na ogol cukinie, szpinak, zawsze pomidory. dodaje quinoe, mieszam, wyrownuje i na to wbijam jajka - zeby byly sadzone. przykrywam i trzymam z 5 minut, lubie jajka zadzone ze scietym bialkiem i plynnym zoltkiem. pyszne!

wersja de luxe to ze swiezymi figami podsmazonymi na masle lub na boczku, na to quinoa i jajka sadzone smile
      • solejrolia Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:44
        Brzmi pysznie.
        Ale jednak na obiadwink

Zresztą śniadania u nas nie są aż tak "bogate" raczej kończy się na samej kawie i lecimy do pracy. A ewentualnie coś lekkiego na ząb, np kawałek placka drożdżowego.
        • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:46
          > Brzmi pysznie.
          > Ale jednak na obiadwink

tak wiem, ale u nas obiady poza domem.
          no i ja lubie duze sniadania (jem tylko 3 posilki, bez "przekadek").
          moje chlopaki tosty/bulki na slodko, czasem z serem, ja sobie robie na cieplo na ogol smile
    • milva24 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:45
      Dzięki smile zaraz prześledzę wątek.
    • mikams75 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 09:57
      te kluski serowe to kiedys notorycznie robilam dziecku, z samym maslem i dziecko uwielbialo, ale dla mnie to niezjadliwe bylo wink
    • black-cat Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:33
      Znaczna część podanych tu dań nie przeszłaby mi przez gardło. Mrożonki z majonezem, czosnek w proszku i soczewica z przecierem pomidorowym wygrywają ranking koszmarków.
      • fomica Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:48
        Bo nikt tu nie obiecywał że będzie smacznie i sycąco, ma być SZYBKO big_grin
        • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:51
          Prawda, punkt dla ciebie wink
        • kura17 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:52
          > Bo nikt tu nie obiecywał że będzie smacznie i sycąco, ma być SZYBKO big_grin

no ale malo smacznie i nie-sycaco, za to szybko, to chyba kazdy potrafi, nie trzeba watkow tworzyc? tongue_out
          tzn mozna, oczywiscie, ale to o normalnosci jest, a nie ematkowe czary-mary ...
      • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:50
        Prawdę mówiąc jedyne jadalne dla mnie póki co są placuszki z bananów, a też nie na obiad smile
        Mrożonki z majonezem mnie zemdliły. Soczewicy z przecierem bym nie przełknęła.
        • mikams75 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:11
          bo tenprzepis na soczewice z przecierem jest mdly - ja robie sycaca zupe z soczewicy z przecierem ale do tego dodaje bataty, cebule, czosnek, przyprawy, mleko kokosowe i wychodzi pyszne. Czas przygotowania ok. 20 min.
          • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:15
            Mdły nie jest, jeśli bo z przyprawą do dań z fasoli big_grin albo z chilli, octem winnym, cebulą i boczkiem. Poza tym ja lubię również mdłe jedzenie. Jakieś leguminy, kisiele, bób z masłem...
            • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:17
              Poza tym moje dziecko bardzo lubi taka wersję soczewica, przecier, oliwa. Inne dodatki są zdecydowanie niepożądane.
            • mikams75 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:37
              ok, nie zna tej przyprawy, ale tego rodzaju potrawy lubie na ostro - wlasnie z chilli itp. Ale ja nie lubie mdlych papek.
              • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:45
                W następnym poście pisałam również o chili, a przyprawa do dań z fasoli jest znanej firmy i składa się z: sól, majeranek, gorczyca, czosnek, kminek, kolendra, papryka, chili.
      • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:06
        Przecier pomidorowy jest podstawą wielu dań, od spaghetti, przez chili con carne i leczo, aż po pomidorówkę. Nie rozumiem w czym problem?

https://www.eksperymentalnie.com/wp-content/uploads/2015/09/Przecier-pomidrowy-na-zup%C4%99-17.jpg
        • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:16
          Pewnie niektóre przez "przecier" rozumieją koncentrat 😉
          • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 21:03
            Domyslam się. Dlatego wkleilam zdjecie.
      • turzyca Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:47
        Zbulwesuję Cię jeszcze bardziej. Jak jestem sama i nie muszę uwzględniać cudzych potrzeb, to na obiad jem samą soczewicę. Z odrobiną omasty. Moje najukochańsze danie.
        • danaide Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:36
          A kaszę gryczaną z masłem albo kaszę jaglaną z oliwą z oliwek?
    • wapaha Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:33
      Zależy co to znaczy szybko

Szybko zrobiłam ostatnio pyszny obiad z resztek : podsmażony boczek, pół surowego kalafiora, ok 1 szkl ugotowanego bobu, podlane wodą - do tego kopytka ( kupne ), całość podgotowana podlana sosem sojowym, dodany sos własny ( mąka,masło,woda) i natka pietruszki. 15 min

Dzisiejsze śniadanie -resztkowe
      3 żółtka, sól, cukier,mleko kokosowe, trochę mleka zwykłego, mąka , 3 rozgniecione banany, ubite białka , roztopione masło - robienie 10 minut - smażenie na dwóch pateniach ( 15 min )

• same-old_mona Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 13:41
        Sos własny? W sensie, że twój?
        • wapaha Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:26
          Tak. Mąka podpróżona na patelni ( w sensie podgrzana mocno ) do tego masło - wymieszać, dolewać wody i mieszać mieszać ( nad źródłem ognia żeby nie było glutów )
          • same-old_mona Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 06:55
            To zasmażka z wodą jest.
            • wapaha Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:37
              Jak zwał tak zwał. Po dodaniu do smaku sosu sojowego ciemnego lub jasnego jest sos ciemny lub jasny a po dodaniu do tego śmietany i sera -sos serowy. Po dodaniu grzybów i śmietany-sos grzybowy. I etc
              • same-old_mona Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 14:20
                A jak zamienisz wodę na mleko masz beszamel :p w każdym razie, nie jest to sos własny. Sos własny to taki, co się tworzy np. jak się karkówkę piecze.
    • tt-tka Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:35
      Kasze.
      Zagotowuje rano, przy kawie. Garnek z ognia, szczelnie przykryc, otulic cieplo. Latem glownie ryz lub jaglana, w zimniejszych porach roku grubsze.
      Wracam z pracy, jest ugotowane na miekko i cieple.
      Zapiekanie na slodko - owoce twarde /jablka, nektarynki) pokroic w plastry lub cwiartki, oblozyc ryz, doslodzic d smaku, zapiekac pod gesta smietana, poki owoce nie sa polmiekkie. ok. 20 minut.
      Z owocami typu truskawki, jagody - 3-5 minut.

Na pikantnie - wkroic grzyby i/lub jarzynki, zapiekac pod parmezanem/beszamelem. Ok. 20 min.
      Oblozone pomidorami max. 5 min.

Zamiast zapiekac mozna zasmazac, na patelni lub w woku.
      • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:54

przekombinowałaś, za dużo czasu.
        Tutaj masz to samo, a szybciej (przesypujesz prosto do miski/talerza, zalewasz wodą, czekasz 3 minuty max i voila big_grin ) :

sunfit.com.pl/

Wygrałam konkurs na najszybszy obiad ?
      • milva24 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:22
        O, patent z kaszą pewnie wypróbuję.
    • magata.d Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:37
      Ja uwielbiam pieczone warzywa. Pokroić różne warzywa na kawałki, paprykę, cukinię, cebulę, kalafiora, bakłażana, ziemniaki (co kto chce, do wyboru), polać oliwą posypać ulubionymi ziołami i upiec w piekarniku (pomieszać od czasu do czasu, żeby warzywa były dobrze obtoczone w ziołach i oliwie i równomiernie się piekły). Można do tego zrobić sos czosnkowy na jogurcie. Można do pieczenia dodać pierś. Z kurczaka/indyka pokrojoną, udka/pałeczki kurczaka albo kiełbaski. Można pod koniec pieczenia posypać kawałkami sera pleśniowego, pestkami dyni/słonecznika. Wersji jest dużo.
      Ostatnio tak zrobiłam pieczone ziemniaki z kalafiorem. Pod koniec pieczenia dodałam ser pleśniowy i pomidory. Pycha.
      • magata.d Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 10:40
        Można też do tego ugotować ryż, kaszę, makaron.
      • gem.stone Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 09:09
        Ja też uwielbiam tego typu potrawy i przyrządzam je sobie, kiedy nie muszę się liczyć z potrzebami żywieniowymi rodziny. Minus mięso i węgle. Do warzyw dodałabym jeszcze słodkie ziemniaki.
    • kota_marcowa Wygrałam! 11.07.18, 11:02
      Zupka chińska.
      • aerra Re: Wygrałam! 11.07.18, 11:12
        Eee… zupka chińska z tego co pamiętam to 5 minut. Te knorra zupki w kubku chyba 3 min.? wink
      • magata.d Re: Wygrałam! 11.07.18, 11:13
        kota_marcowa napisała:

> Zupka chińska.
        Nie no, szybciej by było kupić hot-doga na stacji benzynowej wink
        • iwles Re: Wygrałam! 11.07.18, 11:17

pod warunkiem, że nie ma kolejki wink

• kota_marcowa Re: Wygrałam! 11.07.18, 11:22
          Ale w wątku jest mowa o tym co sama ugotujesz tongue_out
    • solejrolia Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:24
      Naprawde nikt nie robi Carbonary, albo Alfredo, nawet spaghetti z oliwą i czosnkiem czy innym pesto na obiad????
      Szok! My to uwielbiamy. ( chociaż teraz lato to jednak fritata częściej niż ta carbonara).
      • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:57
        Carbonarę jemy (no, taką trochę modyfikację carbonary, bo ja dorzucam trochę warzyw do tego), ale mi to wychodzi dłużej niż 5 minut wink
        • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 12:15
          Mi zajmuje ok. pół godziny.
      • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:38
        Ja robię szybkie makarony. Ze świeżemi pomidorami, pesto, z tuńczykiem i pomidorami, pomidorami i fetą, łososiem wędzonym i rukolą, różne inne.
        Sojowy z kurczakiem (jak na szybko to bez grzybków)
        Dziś była potrawka z kurczaka z cukinią i pomidorami z ryżem (przygotowanie tak z 15 minut)
    • solejrolia Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:24
      Naprawde nikt nie robi Carbonary, albo Alfredo, nawet spaghetti z oliwą i czosnkiem czy innym pesto na obiad????
      Szok! My to uwielbiamy. ( chociaż teraz lato to jednak fritata częściej niż ta carbonara).
      • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 11:28
        Uwielbiam spaghetti z oliwą i czosnkiem, ale w domu zjadam je tylko ja. Jak młody z ojcem jedzą coś czego ja nie lubię, to korzystam z okazji i sobie gotuję kluchy smile
      • fantomowy_bol_mozgu Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 12:25
        Ja robię. Ale to jednak wymaga ugotowania makaronu, czyli te 20 min leci (bo wodę trzeba zagotować).
        Ostatnio kupiłam gotowe ciasto na pizzę i jestem pozytywnie zaskoczona stosunkiem smaku do czasu przygotowania i ceny. Piecze się to 12 minut, a wszystko na wierzch można przygotować w trakcie nagrzewania piekarnika. No ale to średnio zdrowe zapewne.
        • astramastra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 13:48
          Zrób sama ciasto na pizzę, godzina wyrastania, ja wyrabiam ciasto hakiem w mikserze planetarnym, nagrzewam peikarnik an 50st, wylączam i zostawiam na pół godziny.potem wkladam kamień do pizzy a ciasto rośnie już poza piecem.Składniki szykuję w trakcie.
        • huexido Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 14:16
          Ciasto przygotuj sobie dzień wcześniej i wsadź do lodówki, jest delikatniejsze, bardziej chrupiące i elastyczne. Ja robię na dwa dni, rośnie w lodówce 24 i 48 godzin, to 48-godzinne jest lepsze. Ciasto drożdzowe surowe (mąka, woda, oliwa, sól) można też mrozić rozprasowane na płatach papieru i zwinięte w rulon.
    • rock-1 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 13:48
      A pamiętacie, żeby wodę na kluski wszelkie gotować w czajniku elektrycznym. Duuuużo szybciej, a wszak szybko ma być.
      • huexido Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 14:07
        No co Ty?? Kluski należy gotować w czajniku, będzie jeszcze szybciej wink
      • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 14:49
        Nie przy indukcji. Z gazem się tak bawiłam, bo mnie irytowało czekanie aż się woda na gazie zagotuje, na indukcyjnej wlewam, włączam program na boost i jest szybsze niż czajnik wink
        • huexido Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 17:08
          Ja też wykorzystuję booster i nie mam czasowych problemów.
          No ale kto nie gotował parówek w czajniku ten życia nie zna wink
          • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:16
            Ha! Ja raz nawet na studiach jadłam w knajpie zupkę chińską w kuflu po piwie! (Takim grubym, barman mi wrzątkiem zalewał)
    • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 14:42
      Nie ma. Prawdziwa ematka nawet chińską zupkę zalewa godzinami, a zrobienie kanapek to robota na cały dzień a i to z pomocą gosposi.
      Ale ja, jak chcę zjeść coś szybko robię tzw. chińszczyznę, czyli przesmażam na warzywa jakie się nawiną i wyfiletowanego kurczaka albo tofu (specjalnie dla przystanka, "warzywa" nie oznaczają gotowej mrożonki, i nie, cukinii nie trzeba smażyć dwie godziny) zdejmuję z woka, robię sos, np z sosu sojowego (nie przystanku, to nie to samo co keczup), czarnego ryżowego octu i cukru palmowego. Czasem podlewam bulionem, ale ja przeważnie mam cos takiego w domu. Na szybko z ryżem, na superszybko makaronem blyskawicznym.
      • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 14:57

mięso wrzucasz takie prosto ze sklepu? czy najpierw myjesz, odkrajasz jakieś żyłki itp., kroisz na kawałki, przyprawiasz wcześniej i odstawiasz na jakiś czas, żeby przeszło przyprawami ?

A warzywa? Myjesz wcześniej? obierasz? pozbywasz się gniazd, pestek, skórki ? i kroisz ?
        czy też prosto ze sklepu wrzucasz do woka ?

Mówisz, że na szybko z ryżem? Tyle że ryż to minimum 15 minut się gotuje, a brązowy to zdecydowanie dłużej.

I gdzie tu danie w 5 minut ?
        • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:27
          Jaśminowy 11 minut wink
          • przystanek_tramwajowy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:33
            Zapomniałaś, że lubisz niedogotowany ryż jaśminowy. Bo znowu wszelkie przepisy zalecają gotować go 15-20 minut i to od momentu, gdy wchłonie wodę. Może wcale nie gotuj? Strata czasu! Przeżuj ziarna i popij gorącą wodą. smile
            • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:59
              Na pudełku jest czas gotowania 10 minut, dla siebie gotuję dłużej, ale już mój partner woli lekko niedogotowany, podobnie jak makaron.
              • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:31
                A na moim jest 16.
                Zly, zly producent!
                • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:38
                  Ha ha aż poszłam sprawdzić. Mam akurat 2 pudełka dwóch różnych producentów, na jednym jest 13 min, na drugim 16 smile
                  • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 17:07
                    Wujek Ben i jaśminowa i długoziarnisty sugeruje gotować 10 minut.
                • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:40
                  Nie zły tylko gatunek ryżu może inny, może wielkość ziaren, biały ryż to pewnie dziesiątki gatunków. Jeśli zależy Ci na czasie to kupuj taki, który gotuje się 10 minut.
                  • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 19:32
                    Nie, na czasie mi nie zalezy.
            • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:00
              A jadłaś kiedyś chociaż, czy tak sobie tylko wygooglałaś co popadnie?
              Bo specjalnie poszłam do kuchni po woreczek ryżu i jak byk na opakowaniu: Gotować ryż na małym ogniu bez przykrycia przez około 11 minut.
              Po 20 minutach to byłaby totalna breja.
            • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:23
              Tak w ogóle to "przepisów na ryż" jest całkiem sporo, i zalecają zupełnie różnie czasy gotowania. Ryżu woreczkowanego nie jadłam już ładnych parę lat...
            • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 20:23
              Tak w ogóle to "przepisów na ryż" jest całkiem sporo, i zalecają zupełnie różnie czasy gotowania. Ryżu woreczkowanego nie jadłam już ładnych parę lat...
              • wapaha Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 21:14
                Smaczny i szybki ryż robię tak : podsmażam suchy ryż na patelni, dodaję przyprawy - zalewam wrzątkiem cały ryż + 2 cm, wygotowuję wodę
                • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 23:07
                  Basmati tak robię smile Kleiste i jaśminowy gotuję bez przypraw, staram się też namaczac przed gotowaniem, fajne wtedy wychodzą.
        • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:37
          A ja akurat takie coś dzisiaj zrobiłam. Zainspirowana wątkami, z zegarkiem w ręku wink
          Pokrojenie piersi, cebuli i papryki i wrzucenie na patelni zajęło mi 10 min, podsmażenie wszystkiego drugie 10, dodanie sosu i zagotowanie jakieś 2. W tym czasie ugotował się ryż. Sos mam gotowiec w słoikach, własnoręcznie robiony (robię w sezonie przetwory na zimę). Jest w nim tyle warzyw, że w zasadzie mogłabym dodać tylko pierś, co skróciłoby proces o co najmniej 5 minut wink ale lubię jak oprócz tych zamarynowanych jakieś świeże mi w tym daniu chrupią.
          Także mam obiad nie co prawda w 5, ale w 20 minut, uważam, że to dobry czas.

Podobny czas zajmuje mi wersja z pomidorami w puszce, albo przecierem pomidorowym (nie mylić z koncentratem) dodaję tylko więcej przypraw.
          Ale u mnie to co będzie na obiad zależy od tego na co mam ochotę, a nie od długości gotowania. Jak nie mam czasu albo jestem zmęczona, to w ogóle nie gotuję i jem coś na wynos albo gotuje mąż.
          • kobieta_z_polnocy Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 15:56
            I 20 minut to jest właśnie moim zdaniem najkrótszy możliwy czas na przygotowanie zdrowego i wartościowego posiłku na obiad. Mówię o daniu obiadowym, a nie o podsmażanych pomidorach z postu startowego - to był swoją drogą zaskakujący przykład szybkiego "gotowania" big_grin
            • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:06
              W różnych domach różnie się jada. U nas np. na obiad czasem jest sałatka typu grecka, z tuńczykiem czy jakaś inna. Dla niektórych to pewnie nie do pomyślenia.
        • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:18
          Ja proszę w sklepie o pokrojenie mięsa na kotlety.
          Są warzywa, których nie trzeba obierać (np. cukinia, ogórki), cebulę można kupić obraną, marchewki baby, sałaty, kiełki, sprzedają już umyte.
          Kiedyś w jakimś programie ktoś mądrze radził. Jeśli chce się gotować szybko warto korzystać z przepisów kuchni krajów, gdzie jest za gorąco, żeby siedzieć w kuchni.
          • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:38
            Fileta z kurczaka pani ci kroi wsklepie na kotlety, czy tam kawalki?
            Ja tam w domu i tak kazde mieso obrabiam po swojemu: zero scięgien i zero żylek. A i tłuszcz odkrajam.
            No i lubie jak co najmniej kilka minut mieso konserwuje sie w przyprawach.
            Skorki z ogorkow nie lubie, zawsze obieram. Z cukinii tez, chociaz wiem, ze mlodziutką mozna ze skorka. Pomidory tez obowiazkowo bez skorki, a papryka bez pestek.
            • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:51
              iwles napisała:

> Fileta z kurczaka pani ci kroi wsklepie na kotlety, czy tam kawalki?

Sa opcje pokrojonych w kostke lub male paski.

> Ja tam w domu i tak kazde mieso obrabiam po swojemu: zero scięgien i zero żylek
              > .

Ja tez.

• mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 17:01
              Kurczaka nie, ale steki, karkówkę itp.
              W niektórych sklepach mają maszynki do ubijania kotletów, mielenia mięsa, sprzedają pokrojone mięso na gulasz. Ja akurat nie lubię się babrać w mięsie, więc ograniczam się do minimum zabiegów, czyli często do umycia.
              Mięso najlepiej zostawić w przyprawach na noc.
              Ogórki w domu obieram z przyzwyczajenia, ale jeśli gdzieś podają ze skórką nie przeszkadza mi.
              Pomidory sparzam, więc w zasadzie obierają się same.
              Jeśli ktoś nie ma czasu, nie lubi siedzieć w kuchni musi upraszczać sobie życie, często wymaga to zmiany przyzwyczajeń.
              Zwykłą mizerię można zrobić z krojonych nożem obranych ogórków, a można z krojonych na łopatce do sera nieobranych (ja kroję na łopatce, ale obrane, co ciekawe inną obieraczką niż moja i na innej łopatce, zajmuje mi to 2-3 razy więcej czasu)
              • wapaha Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 21:15
                Ja ogórki ścieram na tarce na plastry ( do mizerii )
                • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 21:23
                  Też można, ale mi sprawniej idzie na łopatce i potem zajmuje mniej miejsca w zmywarce.
        • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:21
          iwles napisała:

>
          > mięso wrzucasz takie prosto ze sklepu? czy najpierw myjesz, odkrajasz jakieś ży
          > łki itp., kroisz na kawałki, przyprawiasz wcześniej i odstawiasz na jakiś czas,
          > żeby przeszło przyprawami ?
          >
          Myję, kroję. Mi to zajmuje nie wiem? Minutę? Ale tak, wierzę na słowo, ze tobie godziny cale.
          >
          > A warzywa? Myjesz wcześniej? obierasz? pozbywasz się gniazd, pestek, skórki ?
          > i kroisz ?
          > czy też prosto ze sklepu wrzucasz do woka ?
          Specjalnie dla ciebie dziś zmirzę stoperem ile sekund kroję bakłażana 😀
          >
          > Mówisz, że na szybko z ryżem? Tyle że ryż to minimum 15 minut się gotuje, a brą
          > zowy to zdecydowanie dłużej.
          >
          Nie wiem za jakie grzechy miałabym zjeść brązowy ryż.

> I gdzie tu danie w 5 minut

A to ktoś pisał o 5 minutach, czy tylko ty sobie wymyśliłaś ten czas jako jedyną miarę szybkości?
          • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:31
            5 minut się wzięło z poprzedniego wątku, o zupach.
          • iwles Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 16:54
            Minute zajmuje ci umycie, odkrojenie niepotrzebnych sciegien/zylek, pokrojenie na kawalki, posypanie przyprawami 60-70 dag miesa? I jeszcze mieso zdazy przejsc tymi przyprawami?
            Bo mi za ... pana minuta nie wystarczy. Taka slamazara ze mnie.
            • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 17:22
              Celowo jako przykład podałam kurzego fileta. No takie dziwne mięso kupuję, że nie ma żył do wycinania godzinami. W przyprawach nie marynuję, bo do tej potrawy nie trzeba.
              • aerra Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:20
                Ee, ja te wszystkie błonki i ścięgna z filetów kurzych też wykrajam.
                W zasadzie jedyne mięso z którego nic nie wykrajam to polędwica na steki - bo ona nic nie ma do wykrajania i kupuję już w plastrach.
                • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:36
                  Dużo zależy od tego jak przygotowane jest mięso. W niektórych sklepach kupuję pierś, gdzie często są w środku fragmenty kostek, a w makro takie z których nic nie trzeba usuwać.
            • pani-noc Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 18:32
              iwles, takie gooopie pytania zadajesz jakbyś od wczoraj na jematce siedziała. Ematka w jeden wieczór przygotuje posiłki na całonocną imprezę dla 60 osób, będzie się dobrze bawić na tej imprezie, a następnego dnia rano przebiegnie Maraton.

Skoro zrobienie sałatki czy tam deseru na 60 osób zajmuje ematce 15 minut to proste i logiczne, że przygotowanie mięsa na obiad dla 2-4 osób to 1 minuta pracy. 30 sekund jeśli będziesz dobrze zorganizowana.
              • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 21:12
                Na tym filmiku klik! kucharz rozbiera całego kurczaka. Zaczyna w 0:48, kończy 2:15 minucie filmu. Na żywo, w czasie rzeczywistym. Tamże można obejrzeć staranne krojenie kurzego cycka i osobiście zmierzyć czas.
                • aerra Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 00:17
                  O nie nie, jak dla mnie to on go tylko porcjuje a nie porządnie obiera. Z piersi, to tylko z polędwiczki wyciągnął to duże ścięgno i poodkrajał brzegi. Ale jak pokroił to na porcje i obracał przed soleniem to tam widać jeszcze całą masę rzeczy, które ja osobiście wykrajam (koty zeżrą, a ja nie lubię).
                  • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 07:22
                    Przebóg, w piersi kurzej? W której sekundzie w tym filecie widać tą masę rzeczy? może zrób skrina i zaznacz w kółeczku?
                    • iwles Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:02

u mnie np. takie coś by nie przeszło.

Do wycięcia cała błonka, żyłki, jakieś ewentualne chrząstki i tłuszcz (czyli to wszystko białe). Ma zostać samo czyste mięso.

https://2.bp.blogspot.com/-Gt_WSH7i8XQ/UU8RtHs1dmI/AAAAAAAAFOw/LjKlvrrfdGo/s1600/DSC07599+pier%C5%9B+kurczaka.jpg
                      • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:33
                        A to już podchodzi pod jakąś fobię, oczywiście tylko moim skromnym zdaniem.
                        • iwles Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:38

a nie wiem. Po prostu nie lubię, jak podczas jedzenia "mlemla" mi się jakaś żyłka nie do pogryzienia.

• 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:41
                            Twarda żyłka z kurczaka? Od kurczaka, to nawet kości da się pogryźć, bo są miękkie.
                            • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:43
                              1matka-polka napisała:

> Twarda żyłka z kurczaka? Od kurczaka, to nawet kości da się pogryźć, bo są mięk
                              > kie.
                              >

To gryz i jedz- smacznego. Ja wole tylko mieso bez zylek, tluszczu itp
                            • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:44
                              Jedno jest pewne matko polko u ciebie niczego bym nie zjadla.
                              • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:46
                                Co za nieszczęście sad
                            • iwles Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:50

Popatrz sobie, co jest na desce i co jest w misce;

https://3.bp.blogspot.com/-ZEDK-Rx9dq0/UU8SI2vYPHI/AAAAAAAAFO4/8ghYd2fw2fU/s1600/DSC07604+pier%C5%9B+kurczaka.jpg
                              • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:54
                                No i?
                                • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 09:04
                                  No i to nie są błony, które "po usmażeniu znikają. OMG".
                              • aerra Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 14:24
                                Osobiście to ja bym jeszcze z tego wycięła trochę wink
                                • iwles Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 14:35

ja też, ale akurat takie zdjęcie z internetu nawinęło mi sie pod rękę na szybko.
                        • kota_marcowa Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 09:22
                          Fobia nie fobia, gdybym trafiła na żyłę/chrząstkę w mięsie, zwymiotowałabym.
                          • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 09:45
                            kota_marcowa napisała:

> Fobia nie fobia, gdybym trafiła na żyłę/chrząstkę w mięsie, zwymiotowałabym.

Ja tez. Na sama mysl mi niedobrze. Ja wykrawam wszystko i zostaje tylko mieso. Tluszcz do smieci a zylki, blony itp zjada kot.
                          • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 10:36
                            Wyobraźnia dużo robi. W restauracji (przeciętnej) nikt się nie bawi w dokładne czyszczenie mięsa, a ludzie masowo nie plują kawałkami kotletów.
                            Ostatnio zajadałam się małymi, smażonymi w całości rybkami, a na pytanie czy zjem niewypatroszoną rybę z oczami postukałabym się w głowę.
                            Jeśli zdarza Ci się jeść w fast foodach zjadasz tłuszcz, ścięgna i nie wiadomo co jeszcze, tyle, że przemielone odpowiednio.
                            • iwles Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 10:52

wiesz, w niektórych knajpach to smażą kotlety czy ryby na głębokim tłuszczu, w dodatku niezmienianym od rana, na którym smażonych było kilkadziesiąt porcji, ale to nie znaczy, że w domu mam robić tak samo.
                              W domu robię tak, jak smakuje mi i domownikom smile
                      • leyre2 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:37
                        Absolutnie, dla mnie tak samo. Ale wiem ze niektorzy kroja jak leci i jedza. Dla mnie nie do zaakaceptowania nigdy.
                        • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:46
                          Ja też wykrawam te białe kawałki. Zwróćcie uwagę, że w restauracjach też są zawsze podwykrawane więc to raczej standard.
                          • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 08:49
                            "że w restauracjach też są zawsze podwykrawane"
                            Te błony po usmażeniu po prostu znikają. OMG
                            • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 09:03
                              Nie błony, tylko te białe kawałki. Zobacz sobie jeszcze raz zdjęcie, które wkleiła iwles. To nie znika po usmażeniu i wymaga wykrojenia.
                              • wapaha Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 09:05
                                Białe kawałki to tłuszcz
                              • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 09:16
                                Białe kawałki to tłuszcz (znika po usmażeni smile i ewentualnie kostki, rzadko spotykane w filetach.
                                • 1matka-polka Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 09:17
                                  I jeszcze ścięgna, te rzeczywiście tylko się kurczą.
                                • frey.a86 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 09:28
                                  1matka-polka napisała:

> Białe kawałki to tłuszcz (znika po usmażeni smile

Jakbym moją matkę słyszała. Nigdy nie wykrawała tych białych części, bo "przecież nie widać i nie widziwiaj", więc wykrawałam sobie już na talerzu. Zaczęła to robić dopiero jak moja bratowa weszła do rodziny i też wykrawała sobie na talerzu (a podobno się wytapia i nie widać).

To się wcale nie wytapia, no może część. Dla mnie to była kulinarna zmora dzieciństwa - pyszny kotlet z kurczaka na talerzu, a w środku to białe nie wiadomo co. To samo ze schabowym, muszę mieć wykrojony tłuszcz, inaczej nie zjem. W domu oczywiście zawsze był podawany z tym tłuszczem, w dodatku tak utłuczony, że tłuszcz rozlewał się po połowie kotleta. tongue_out
                                  • iwles Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 10:19

o wlasnie. Ze schabowymi też mam identycznie smile

• iwles Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 10:26

a kiedy i jak ten tłuszcz ma ci zniknąć, jak kotlet otoczony jest w panierce i rasowa ematka smaży 2 minuty, żeby wyrobić się z całym obiadem w 5 ?

I nie, tluszcz z kurczaka nie roztapia się, to nie smalec, a twarde skwary, które ciągną się podczas jedzenia i rosną w buzi. Jakość spozywania posiłku - beznadziejna.
                                  A nie daj boże takie coś dodać do sałatki uncertain
                                  • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 14:39
                                    Kto pisał o smażeniu schabowych dwie minuty?
                              • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 10:45
                                Ja mam może mało ekonomiczny sposób jeśli coś rzeczywiście warto usunąć. Zamiast bawić się w misterne skubanie, odkrajam z marginesem mięsa. Chociaż jakoś zwykle udaje mi się kupować bez błonek i tłuszczu.
                                Jeśli mam kawałek, który rzeczywiście ma tego dużo i np. chcę go zmielić (błony zapychają maszynkę) to sprawę załatwiam profesjonalnym nożem do filetowania ryb (polecam, chyba rapala), idzie błyskawicznie.
                                • issa-a Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 22:57
                                  a wiesz, że noze do maszynki, jak również i sitka, trzeba okresowo ostrzyc? im częściej się ich używa, tym częściej trzeba ostrzyc.
                                  Nie znam maszynki, ktora nie zmieli "błonek". Najlepiej to przyuważyc w sklepie, tam nikt nie odkrawa błonek z miesa a mieli się wszystko, w kilka minut.
                                  Do kotletów, sznycli, też odkrawam (ale nie tłuszcz), do mielenia nie odkrawam.
                                  • issa-a Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 23:01
                                    aaa, i jeszcze dodam, że te odkrojone "z marginesem" mieso, wrzucam do zamrażarki i służy mi potem do zrobienia wywaru do zup. Tak, że nie to, że "zmarnowane".
                                  • mamma_2012 Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 23:07
                                    Ja maszynki używam kilka razy w roku, a dostałam ją z 5 lat temu. Maszynka Zelmera, żaden cud, ale też jakiś badziew z definicji.
                      • triismegistos Re: Szybkie gotowanie 12.07.18, 14:36
                        To jest kadr z mojego filmu?
      • mikams75 Re: Szybkie gotowanie 11.07.18, 17:28
        przygotowanie warzyw zajmuje jednak najwiecej czasu - mycie/krojenie/obieranie/wydlubywanie w zaleznosci od warzywa.
        Czasem wieczorem szykuje warzywa na kolejny dzien, no ale jednak do czasu przygotowania trzeba to doliczyc, nie samo smazenie 3 min.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka