Dodaj do ulubionych

Jestem slabym rozmowca

23.07.18, 09:09
Brak mi pewnosvmci siebie i nie wiem o czym z ludzmi rozmawiac...stresuje sie tym...ma ktos podobnie?
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 09:53
      To zależy, z kim chcesz rozmawiać i w jakiej sytuacji. Na wakacjach, na konferencji, w pociągu..? Że znajomymi, z nieznajomymi..?
      Tak, większość osób lekko (lub bardzo) stresuje rozmowa z osobami, których nie znają. Pomysl sobie, że rozmówca też tak ma smile
    • sfornarina Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 10:30
      Zapamiętaj jedno - dobry rozmówca to nie ten, który ma dużo do powiedzenia, a ten, który pozwala mówić drugiemu wink
      Do zagadania wystarcza dwa zdania o pogodzie, a potem pytasz - o sprawy mniej lb bardziej neutralne, plany urlopowe, dzieci , słuchasz uważnie i dopytujesz o szczegóły. Potem temat się rozszerza, zaczynasz mówić i Ty. A rozmówca ma Cię za fascynujacego człowieka, przy którym może się otworzyć i gadać, i nawet nie zaiważa, że jesteś nieśmiała 😉
      • alpepe Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 11:52
        To nie zawsze tak funkcjonuje. Nieraz ta druga osoba wcale nie zaczyna mówić i rozmowa się urywa, jeśli mówiący nie chce przygnieść sobą tej drugiej osoby.
      • jola-kotka Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 13:14
        A jak sie spotkaja dwie osoby co maja niewiele do powiedzenia to sytuacja beznadziejna smile
      • positronium Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 16:20
        sfornarina napisał(a):
        > Zapamiętaj jedno - dobry rozmówca to nie ten, który ma dużo do powiedzenia, a t
        > en, który pozwala mówić drugiemu wink
        I jeszcze ważny jest uśmiech - żeby to słuchanie nie przerodziło się w niezręczną cisze, którą ktoś próbuje zagadać. smile
    • pelissa81 Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 12:25
      Myślę, że mnóstwo osób tak ma. Umiejętność prowadzenia small-talk to też pewna sztuka. Ja walczę, by nie być tą pierwszą gadającą byle-tylk-nie-zapadła-cisza. Większość się tym nie przejmuje. Nie musisz gadać, poćwicz. Niech inni się starają w twoim towarzystwie.
      • ajaksiowa Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 12:59
        Staraj się być pierwsza pytając,,co słychac?,, wink
        • pelissa81 Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 13:14
          o to najlepsze! big_grin
        • kotomama Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 14:48
          Obcym osobom nawet nie odpowiadam na to durne pytanie. Znajomym standardowo "Jest ch...., ale stabilnie"
    • ortolann Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 18:20
      Ja tak mam.
    • taki-sobie-nick Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 21:49
      A może udasz się na jakąś terapię umiejętności społecznych albo dla nieśmiałych?

Bo powtarzanie w kółko na forum nie zaprowadzi cię daleko.
      • manala Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 21:51
        Wszystkich wysyłasz na terapię a Tobie pomogła?
        • taki-sobie-nick Re: Jestem slabym rozmowca 23.07.18, 22:17
          manala napisała:

> Wszystkich wysyłasz na terapię a Tobie pomogła?

Terapia nieśmiałości jest znacznie prostsza niż tego, co ja mam.

A terapia borderów przejawia nowe trendy, mianowicie terapeuta ma akceptować bordera bezwarunkowo i kierować jego uczuciami tak, że on sam o tym nie wie.

Gdyby mnie tak czule traktować, toby mi pewnie też pomogło. tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka