tola1992 24.07.18, 12:55 Jakie mialyscie pierwsze buciki dla waszych dzieciaków. Córa ma 10 mcy i zaczyna powoli poruszać się na stojąco. Co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juuuu7 Re: Pierwsze buty 24.07.18, 13:37 Ale chodzi samodzielnie czy dopiero wstaje przy meblach? Jesli.to.drugie to nie kupowalabym butow tylko poczekala az zacznie chodzic. Firmy-emel, mrugala, bobux. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Pierwsze buty 24.07.18, 14:00 Na początku na boso ( w domu, po trawniku przydomowym, po plaży) Buty kupiliśmy jak zaczął pewnie chodzić, ale nie pamiętam jakie... chyba Bartki Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Pierwsze buty 24.07.18, 14:06 U nas na początku dzieci chodziły boso po domu. Dopiero gdy nauczyły się chodzić kupiliśmy buty. Jedna miała Emel a druga jakieś buty dla maluchów skórzane z Deichmanna. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Pierwsze buty 25.07.18, 10:24 To były sandały Bartki na lato. Miał prawie rok, w domu tylko boso albo w skarpetach. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Pierwsze buty 25.07.18, 12:57 Boso po domu a że to akurat była końcówka zimy i śniegu już nie było tylko ciapa, więc po dworze i tak nie chodziło. Dopiero jak naprawdę już dreptalo to kupiliśmy buty. Ale jakie? Żebym to ja pamiętała... To było 10 lat temu! Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Pierwsze buty 25.07.18, 14:48 Po domu jakies skarpetki antypoślizgowe, jeśli macie śliską podłogę. Modne są attipasy, skarpetko-buty, w tych to i spokojnie na dwór można, zwłaszcza jak jest ciepło i sucho. 14 lat temu kupiłam jakieś lekkie szmaciaczki z befado, bo babcia nie mogła patrzeć, jak dzieciątko w skarpetach po ogródku pomyka Odpowiedz Link Zgłoś
monique_alt Re: Pierwsze buty 25.07.18, 14:50 Do noszenia na dwór marka Elefanten z Deichmana - skórzane z bardzo miękką podeszwą. Po domu w skarpetkach z antypoślizgami lub w takich paputkach: www.google.co.uk/search?q=sk%C3%B3rzane+paputki+do+raczkowania&safe=strict&rlz=1C1GGRV_enPL778PL779&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjDuIz6pLrcAhUHL8AKHUQPBucQsAR6BAgGEAE&biw=1536&bih=734 Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Pierwsze buty 25.07.18, 14:55 Pierwsze buty do chodzenia młody miał Primigi, ale to jak już pewnie chodził. Wcześniej tylko takie mięciutkie, skórzane, marki nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
tsaria Re: Pierwsze buty 25.07.18, 15:40 Mój młodszy ma sandałki skórzane korneckiego z zakrytymi palcami, jak byłam na usg bioderek to ortopeda powiedział, że są bardzo dobre. Patrz aby miały sztywny zapiętek, zginały się łatwo w palcach (tak 1/3 wysokości buta) i żeby były całe skórzane i w środku skórka miękka, bo stopy dziecka są bardzo delikatne. Drugą parę ma Mrugały, też fajne i spełniają wymagania, tak jak antylopy, oglądałam kilka par i wszystkie te wymagania spełniały. Odpowiedz Link Zgłoś
diona78 Re: Pierwsze buty 25.07.18, 15:47 Nie powinny mieć ani sztywnego zapiętka ani w ogóle niczego sztywnego. Aparat ruchu rozwija się w ruchu. Stóp nie można niczym krępować. Po domu antypoślizgowe skarpetki a na dwór np te mięciutkie z deichmana. Odpowiedz Link Zgłoś
diona78 Re: Pierwsze buty 25.07.18, 15:48 W kwestii butów itp warto radzić się fizkoterapeutow a nie ortopedow. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Pierwsze buty 25.07.18, 17:00 Moja córka była wczesniakiem i pod stałą opieką ortopedy, rehabilitanta i fizjoterapeuty. Miała problemy z biodra i ale nie ze stopami. Wszyscy mówili to samo - przy zdrowych stopach dziecięcych absolutnie nie wolno zakładać sztywnych butów. Żadnych usztywnianych i wysokich i Bóg wie jeszcze jakich wymyślnych. Stopa dziecka musi pracować i nic nie może krępowac jej ruchów. U małych dzieci rozwijają się ścięgna i mięśnie właśnie dzięki ruchowi. Co innego gdy jest jakiś problem--wtedy ortopeda oceni jaki i jakie obuwie będzie do tego odpowiednie. A zdrowym stopom przez usztywniane obuwie można tylko zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Pierwsze buty 25.07.18, 15:52 Takie: sklep.zetpol.pl/userdata/gfx/5119ea8e8a727fe8872993853cdb7881.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Pierwsze buty 25.07.18, 16:34 My mieliśmy attipas, ale to dopiero jak synek do rzeczy chodził i tylko po dworze, wcześniej i w domu boso. Odpowiedz Link Zgłoś