Dodaj do ulubionych

Leczo na zimę

25.07.18, 09:02
Robicie? Co z pasteryzacją? To ostatnie mnie nurtuje, bo przepisy w necie przeróżne (w tym odnośnie pasteryzacji).
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Leczo na zimę 25.07.18, 09:06
      Robię, pasteryzuję.

      Ale ja nie dodaję tłuszczu zwierzęcego, warzywa dusze na oleju/oliwie, więc pasteryzuję standardowo, jak przetwory warzywne nie muszące zachować dużej jędrności - 20 minut.
      • alfa36 Re: Leczo na zimę 25.07.18, 09:13
        Dzięki, ja zrobiłam bez tłuszczu. I włożyłam gorące do słoików, a teraz myślę, czy pasteryzować w wodzie czy może włożyć do piekarnika (nigdy tak nie robiłam).
        • andaba Re: Leczo na zimę 25.07.18, 09:29
          Nawet jeżeli załapało, to radziłabym zapasteryzować dla pewności, choćby z 10 minut.
          W piekarniku nigdy nie pasteryzowałam, więc nie poradzę, ja gotuje w garze.
          • alfa36 Re: Leczo na zimę 25.07.18, 09:53
            Dzięki. Tak zrobię. Koleżanka wspominała, że jest jeszcze sposób, żeby na denko wlać odrobinę spirytusu, podpalić i takim denkiem zakręcić słoik. Ale jakoś się boję....
            • lellapolella Re: Leczo na zimę 25.07.18, 10:44
              Ja robię tak jak andaba. Co do sposobu ze spirytusem na denku, stosuje się go głównie tam, gdzie pasteryzacja jest niewskazana, a do tego przetwory pakujemy do słoika na zimno, na przykład przy przecierach z płatków różanych z cukrem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka