alfa36 25.07.18, 09:02 Robicie? Co z pasteryzacją? To ostatnie mnie nurtuje, bo przepisy w necie przeróżne (w tym odnośnie pasteryzacji). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Leczo na zimę 25.07.18, 09:06 Robię, pasteryzuję. Ale ja nie dodaję tłuszczu zwierzęcego, warzywa dusze na oleju/oliwie, więc pasteryzuję standardowo, jak przetwory warzywne nie muszące zachować dużej jędrności - 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Leczo na zimę 25.07.18, 09:13 Dzięki, ja zrobiłam bez tłuszczu. I włożyłam gorące do słoików, a teraz myślę, czy pasteryzować w wodzie czy może włożyć do piekarnika (nigdy tak nie robiłam). Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Leczo na zimę 25.07.18, 09:29 Nawet jeżeli załapało, to radziłabym zapasteryzować dla pewności, choćby z 10 minut. W piekarniku nigdy nie pasteryzowałam, więc nie poradzę, ja gotuje w garze. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Leczo na zimę 25.07.18, 09:53 Dzięki. Tak zrobię. Koleżanka wspominała, że jest jeszcze sposób, żeby na denko wlać odrobinę spirytusu, podpalić i takim denkiem zakręcić słoik. Ale jakoś się boję.... Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Leczo na zimę 25.07.18, 10:44 Ja robię tak jak andaba. Co do sposobu ze spirytusem na denku, stosuje się go głównie tam, gdzie pasteryzacja jest niewskazana, a do tego przetwory pakujemy do słoika na zimno, na przykład przy przecierach z płatków różanych z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Leczo na zimę 25.07.18, 10:55 O, nie wiedziałam. Dzięki za wskazówki. Teraz myślę, ze może jednak dodać oleju? Pierwsza partia jest bez, tzn. na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Leczo na zimę 25.07.18, 11:08 Ja robię jak andaba, z olejem roślinnym pasteryzuję normalnie w garze jakieś+-20 min. Odpowiedz Link Zgłoś