Dodaj do ulubionych

Kredyt hipoteczny

03.08.18, 20:18
Jeśli się kupuje mieszkanie i ma się na 90% wartości gotówkę, a trzeba tylko pożyczyć te 10% w banku, to jak to wygląda? Bank udziela pożyczki pod hipotekę, czy wtedy też są potrzebne różne zaświadczenia o zarobkach itp, czy bank uznaje, że większość kwoty jest już wpłacona więc nie wymaga szczególnego dodatkowego uwiarygodnienia? Nigdy nie miałam pożyczki, nie wiem jak to wygląda, mogę się nie wyrobić w ostatnim etapie budowy mieszkania.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:02
      No tak, zaswiadczenia sa potrzebne, ale jezeli chodzi o niewielka kwote to lepiej wziac po prostu kredyt gotowkowy na dowolny cel, a nie pod hipoteke.
      • a.va Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:06
        No nie wiem, gotówkowe mają dużo gorsze oprocentowanie. Opłaca się raczej w drugą stronę - wziąć więcej hipotecznego i kupić coś, co by się chciało za gotówkowy.
        • koronka2012 Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:12
          a.va napisała:

> No nie wiem, gotówkowe mają dużo gorsze oprocentowanie. Opłaca się raczej w dru
          > gą stronę - wziąć więcej hipotecznego i kupić coś, co by się chciało za gotówko
          > wy.

A to nie działa tak, że bank wypłaca kasę na podstawie umowy kupna? u mnie przelali kredyt od razu na rachunek dewelopera. Nie wiem czy można wnioskować o dodatkową kasę na wyposażenie - ale jeśli tak, to warto, bo zawsze jest jakiś poślizg z kosztami.

• a.va Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:19
            Wypłaca na podstawie umowy, ale to przecież ty decydujesz, ile dasz wkładu własnego. Możesz dać mniej wkładu własnego i wziąć więcej kredytu, a potem go wydać na coś innego niż mieszkanie.
            • aamarzena Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:40
              Można też wziąć pozyczkę hipoteczna. Jest wyżej oprocentowana niż kredyt hipoteczny, ale mniej niż gotówkowy i można wydać na dowolny cel.
              • barbibarbi Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 23:01
                O!
                • riki_i Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 00:02
                  Pożyczka hipoteczna jest pod już kupione mieszkanie, a barbibarbi zdaje się, że brakuje, aby je kupić.

Najtańszym kredytem na rynku jest kredyt hipoteczny, opłaca się go wziąć nawet gdy chodzi o zaledwie 10% ceny zakupu. Zresztą, w takim przypadku warunki tego kredytu będą wyjątkowo korzystne (można wynegocjować bardzo niską marzę).
                  • aamarzena Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 00:07
                    "Pożyczka hipoteczna jest pod już kupione mieszkanie, a barbibarbi zdaje się, że brakuje, aby je kupić. "
                    A fakt. Nie wiem czemu ubzduralo mi się gdy pisałam ten post, że to na dokończenie budowy domu. Chyba czas iść spać.
                    Może też wziąć pozyczkę pod inną nieruchomość jeśli posiada.
                    • barbibarbi Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 09:29
                      No to też jest pomysł, pod inną nieruchomość mogę jak najbardziej. Muszę się popytać w bankach, mam jeszcze rok do ostatniej raty, więc może nawet obejdzie się bez pożyczania.
      • stara-a-naiwna Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:10
        jakis czas temu kupowałam kawalerkę i brakowało mi niewielkiej kwoty (większej niż 10% wartości mieszkania, ale mieszkanie małe i tanie = bardzo okazyjne więc suma naprawdę niewielka)
        i broker policzył mi, ze:
        z założeniem, ze spłacę w 5 lat, kwotę do 100tyś bardziej "opłaca się" wziąć kredyt konsukmpcycjny (zwykłą pożyczkę) niż hipoteczny.

Pewnie on ma wieksza prowizje na takim
        to raz a dwa faktycznie procedury przyznania kredytu hipotecznego a zwykłego sa zupełnie inne 9konsumpcyjnego prostsze i w zasadzie do ręki)
        do każdego kredytu trzeba mieć zaświadczenie o zarobkach

(a przeprasza do lichwy typu "bocian", "prowident" , "wisus" może nie trzeba)
        • a.va Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:22
          Faktycznie, przy bardzo małej kwocie kredytu może się zdarzyć, że koszty początkowe hipotecznego będą tak duże, że bardziej się opłaca gotówkowy niż hipoteczny, masz rację. Trzeba by to przeliczyć po prostu.
        • koronka2012 Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:23
          stara-a-naiwna napisała:

> i broker policzył mi, ze:
          > z założeniem, ze spłacę w 5 lat, kwotę do 100tyś bardziej "opłaca się" wziąć kr
          > edyt konsukmpcycjny (zwykłą pożyczkę) niż hipoteczny.

Bardzo interesujące... jakimż to cudem, skoro RRSO hipotecznego to ok 4%, a konsumpcyjnego powyżej 10%?
          • 35wcieniu Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:31
            Nie wiem czy cudem bo mam dokladnie takie same doswiadczenia. Moze kwestia obowiazkowego ubezpieczenia i innych oplat okolokredytowych?
            • riki_i Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 00:05
              Ubezpieczenia nie trzeba brać od banku, można wziąć z rynku za śmieszną kwotę, opłaty okołokredytowe są opcjonalne (może ich nie być)
              • tiszantul Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 12:41
                Bank tak łatwo rezygnuje z okazji wydojenia z klienta niezłej sumy za nic pod pretekstem sprzedaży ubezpieczenia?
                • koronka2012 Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 19:15
                  tiszantul napisała:

> Bank tak łatwo rezygnuje z okazji wydojenia z klienta niezłej sumy za nic pod p
                  > retekstem sprzedaży ubezpieczenia?

Bank może wymagać ubezpieczenia, ale nie ma prawa zmuszać klienta do skorzystania z jedynie słusznej opcji, którą sam oferuje. Koszt ubezpieczenia mieszkania i tak jest nikły - niecałe 200 zł rocznie.

Ubezpieczenia na życie już większy - ale nie zawsze jest wymagany, ja płacę, bo brałam kredyt jednoosobowo.
              • asia_i_p Re: Kredyt hipoteczny 05.08.18, 12:07
                A koszty wyceny mieszkania?
                • aamarzena Re: Kredyt hipoteczny 05.08.18, 13:42
                  Te są bardzo różne w zaleznisvi od banku, ale zazwyczaj przy typowym mieszkaniu od dewelopera koszt wyceny to 100-200 zł, a bywa, że 0 przy okazji jakiejś promocji.
            • koronka2012 Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 19:31
              35wcieniu napisał(a):

> Nie wiem czy cudem bo mam dokladnie takie same doswiadczenia. Moze kwestia obo
              > wiazkowego ubezpieczenia i innych oplat okolokredytowych?

Ale jakich opłat? przy hipotecznym jest chyba teraz opłata za wycenę nieruchomości? i to tyle.
              Rata miesięczna hipotecznego jest kilkaset zł niższa od gotówkowego, wszelkie opłaty zwrócą się w max kwartał.

Już sama prowizja za udzielenie kredytu (o ile w ogóle jest) przy hipotecznym jest poniżej 2%, przy konsumpcyjnym - od 5 % w górę do nawet kilkunastu %.

Ubezpieczenie się negocjuje (chyba, że chodzi o ubezpieczenie mieszkania - ja płacę za to raptem 156 zł rocznie, a i tak warto mieć). Chyba, że masz na myśli różnego rodzaju polisy, które bank wciska, w rewanżu obniżając marżę?
              Hipoteczny jest bardziej upierdliwy w załatwianiu, ale zdecydowanie tańszy.
              • aamarzena Re: Kredyt hipoteczny 05.08.18, 08:00
                "Już sama prowizja za udzielenie kredytu (o ile w ogóle jest) przy hipotecznym jest poniżej 2%, przy konsumpcyjnym - od 5 % w górę do nawet kilkunastu %. "
                Akurat prowizja za udzielenie kredytu kondumpcyjnego nie może być wyższa niż 5% zgodnie z prawem. Ale banki nie dość, że zazwyczaj biorą max możliwą prowizję to jeszcze lubią odliczać jakieś ubezpieczenia na życie, od utraty pracy i nie wiadomo czego jeszcze i to są zdecydowanie droższe ubezpieczenia niż przy kredytach hipotecznych.
          • stara-a-naiwna Re: Kredyt hipoteczny 07.08.18, 21:37
            nie wiem jakim cudem bo ostatecznie brakująca kwotę pożyczyłam do rodziców (bez oprocentowania)
            nie liczyłam ostatecznie kosztów khrddytyu hipoteczego a konsumpcyjnego

nie zakładam, ze broker nie chciał mi wcisnąć tego co dla niego lepsze
            wink

>Bardzo interesujące... jakimż to cudem, skoro RRSO hipotecznego to ok 4%, a konsumpcyjnego powyżej 10%?
    • summerland Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:13
      Chyba nie dostaniesz hipotecznego bo to za mala sums
      • barbibarbi Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:14
        no właśnie czym mniejsza, tym mniejsze ryzyko dla banku.
      • aamarzena Re: Kredyt hipoteczny 03.08.18, 22:44
        Przecież nie wiemy jaka kwota wiec skąd wniosek, że za mała? Mieszkanie może być za milion i 10% to 100 tys. A banki dają kredyty hipoteczne juz od 20-30 tys
        • rozwiane_marzenie Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 09:51
          Obecnie mało banków udziela kredytów hipotecznych. Nie chcę pisać w którym(żeby nie było, że reklama), ale dolną granicą jest 70 tys.
          Więc 20-30 tys tu nie pożyczą. Możesz podać pierwszą literę tych banków, gdzie istnieje taka możliwość (bo ja niestety nigdzie nie znalazłam)?
          • finansewalczyk Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 18:47
            Można wziąć 70 tys a po uruchomieniu nadpłacić , i pozostać z kredytem 20-30 tys

www.finansewalczyk.pl
          • dorenia20 Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 19:57
            Ja w zeszłym roku dostałam kredyt hipoteczny na 40.000 w ING.
          • aamarzena Re: Kredyt hipoteczny 05.08.18, 08:09
            Kiedyś w ing chyba od 30 dawali, w pko tez w zeszłym roku o kwotę do 50 tys pytałam i nie było problemu. Byc moze przez ostatni rok sie cos zmienilo, głowy nie dam sobie uciac wink . Jeszcze są banki spółdzielcze - tam też się takie min kwoty często trafiają. Na pewno trzeba będzie trochę poszukać i to osobiście, bo pośrednicy kredytowi klienta na 30 tys mogą spuscic na drzewo.
            • rozwiane_marzenie Re: Kredyt hipoteczny 05.08.18, 12:50
              Obecnie w ing dolna granica kredytu to 70tys, widocznie się to zmieniło w przeciągu tego roku. I oczywiście można wziąć te 70, nadpłacić tak żeby zostało 30, ale formalności pozostają, czyli np. oświadczenia, ubezpieczenia (na życie i nieruchomości) i takie tam w zależności od banku. A autorka właśnie tego chciała uniknąć.
    • agnieszka_kak Re: Kredyt hipoteczny 04.08.18, 20:37
      Tak, wszystkie zaświadczenia są potrzebne i procedura kredytowa jest taka sama.
    • edorota2 Re: Kredyt hipoteczny 05.08.18, 07:41
      Jestem w temacie smile ostatnio pytałam w banku i :
      1. kredyt konsumpcyjny na 40 tys. z okresem spłaty 5 lat to ponad 20tys. samych kosztów
      2. kredyt hipoteczny na 50 tys ( w tym banku akurat taki jest minimalny) rozłożony na 5-6 lat w wersjach z dodatkami i bez ( różne symulacje mi zrobiono) to koszt od ok. 4500 zł do 7000 zł.
    • muchy_w_nosie Re: Kredyt hipoteczny 05.08.18, 10:39
      Obecnie hipotecznego nie załatwisz szybciej niż w niesiąc, a kak jesteś z dużego miasta to dolicz jeszcze tydzień czy dwa na podpisanie umowy. Kredyty są różne, bgż ma fajny bo nie musisz mieć ubezpieczenia na życie i wielu innych pierdół typu konta i comiesięcznych wpływów, ale najwięcej kredytów udziela ing.
      • muchy_w_nosie Re: Kredyt hipoteczny 05.08.18, 10:41
        A i bardziej kochani przez banki są ci co pożyczają 300 tysi niż ci co 100.
    • riki_i Re: Kredyt hipoteczny 05.08.18, 14:05
      Tak na marginesie. Zdaje się że to inwestycyjny zakup kolejnego mieszkania. Byłbym ostrożny, ceny są wysokie, a jakość tych mieszkań taka sobie. Jeśli lokalizacja nie jest top, to ryzyko inwestycyjne duże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka