Dodaj do ulubionych

malowanie całego mieszkania

06.08.18, 14:56
Ktoś robił? ile wyszło (i na jaki metraż)?
Duże miasto, ekipa fachowa, najlepiej taka, co zabezpieczy sama meble.Odświeżenie mieszkania, nie malowanie po raz pierwszy nowego lokum. Chodzi mi o zorientowanie się jakiego rzędu to koszty, nie co do grosika, wiec nie piszcie mi "to zależy" wink

Obserwuj wątek
    • joa66 Re: malowanie całego mieszkania 06.08.18, 15:12
      Chętnie bym napsiała, ale ..nie wiem. Zaczęłam szukac i okazało się, że "ile" to mały problem, większym jest kiedy - na razie polecone firmy maja terminy na grudzień (to znaczy miały w zeszlym tygodniu) . Chyba się skonczy tak, że sami pomalujemy.
    • thea19 Re: malowanie całego mieszkania 06.08.18, 15:25
      za dom, gdzie wyszlo ok 700m2 zaplacilam po duuuuzej znajomosci 4tys za robote ( dom byl nowy i pusty, bez podlog i drzwi. do oklejania jedynie okna. za male mieszkanie cale na bialo policzono mi 12zl/m2 bez znajomosci - mieszkanie 38m2 z zabudowa kuchenna, szafa. ekipe znalazlam od reki ale srednio bylam zadowolona. mieszkanie na sprzedaz wiec nie robilam dymu. ceny stoliczne.
    • fifiriffi Re: malowanie całego mieszkania 06.08.18, 15:42
      dobry fachowiec nie bedzie miał terminu "na już"... I malowanie mieszkania to ok 2-3tys zł. z tym co byś chciała, czyli zabezpieczenie folią itp. I niestety ale też zalezy od metrażu.
      Co rozumiesz poprzez " odświeżenie"? Malowanie to malowanie...
      • claudel6 Re: malowanie całego mieszkania 06.08.18, 17:09
        w sensie, że na ściany już pomalowane kidyś farbą, a nie takie gołe. pewnie trzeba je jakoś przed właściwym malowaiem przygotować, czy nie?...
        • pitupitt Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 11:02
          trzeba je zagruntować, w razie potrzeby pozaklejać ubytki itp
        • issa-a Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 14:07
          >w sensie, że na ściany już pomalowane kidyś farbą, a nie takie gołe. pewnie trzeba je jakoś przed właściwym malowaiem przygotować, czy nie?...

wystarczy umyć, założę się, ze ekipa nawet nie umyje tylko wywali farbę na scianę, jaka jest.
          Ja, sama malujac, sciany umyłam, z kurzu głównie. Czyli przetarłam mokra czysta szmatą. I żeby "wiedzieć", że były czyste.
          Gipsem trzeba zakleic ewentualne dziury, jeśli gdzieś są.
          Teraz są doskonale kryjące farby, nie trzeba gruntować, jesli ściany już kiedys były malowane (czyli farby nie kladzie sie na goły, chłonący tynk)

• alicia033 Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 14:34
            issa-a napisała:

> wystarczy umyć,

to zależy, która to już warstwa farby na ścianie...
            Jak mocno n-ta, to nie obędzie się bez zeskrobania wszystkich odchodzących warstw.
            • issa-a Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 16:22
              >jak mocno n-ta, to nie obędzie się bez zeskrobania wszystkich odchodzących warstw.

chyba zostalas na poziomie farb klejowych....
              Farba ci odchodzi???!!!
              • issa-a Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 16:38
                żeby było jasne...kiedyś, dawno temu, malowało się mieszkania farbami klejowymi (upierdliwymi mocno) bo innych nie było. Jak sama nazwa wskazuje, to farba "będąca mieszaniną barwnika i rozcieńczonego kleju roślinnego lub zwierzęcego' i raczej nie wiaze się z podlozem, stanowi tylko kolejna jego warstwę.
                "Jak sprawdzić, czy ściana pomalowana jest farbą klejową?
                Dosyć skuteczną metodą jest kilkukrotne potarcie ściany mokrą dłonią. Jeśli farba zaczyna odchodzić i “wałkować się” to znaczy, że powłoka jest słabo związana z podłożem i prawie na pewno pomalowana była farbą klejową."
                Obecnie uzywa się innych farb, emulsyjnych głównie.
            • fifiriffi Re: malowanie całego mieszkania 08.08.18, 22:49
              alicia033 napisała:

> issa-a napisała:
              >
              > > wystarczy umyć,
              >
              > to zależy, która to już warstwa farby na ścianie...
              > Jak mocno n-ta, to nie obędzie się bez zeskrobania wszystkich odchodzących wars
              > tw.

coo ty piszesz za brednie ? big_grin
              >
              >
    • indeed4 Re: malowanie całego mieszkania 06.08.18, 15:42
      Wklejałem już ten link kilka dni temu - ceny są różne, ich wysokość zależy od miejscowości i województwa

kb.pl/porady/cennik-malowania-scian/
      • claudel6 Re: malowanie całego mieszkania 06.08.18, 17:11
        znam tę stronę, ale nie chce mi się teraz liczyc, ile ja mam m kw. ścian, więc mi 11 zł a za m kw. nic nie mówi. ale powie mi jak ktoś napisze "zapłaciłem 3 tys. za mieszkanie 60 m".
        • bergamotka77 Re: malowanie całego mieszkania 06.08.18, 18:12
          Nasi fachowcy biorą 3 tys za mieszkanie 50 m kw plus materiały. Za dom 180 m kw. 9 tys. plus materiały.
        • 123pik Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 11:09
          ale wiesz ze w mieszkaniu nie malujesz podłóg tylko ściany ) i sufity) ?
          co ci wiec da powierzchnia podłóg w mieszkaniu ?
          • claudel6 Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 11:30
            uojezu. orientacyjne koszta. powierzchnia podłóg jest związana z powierzchnią ścian, to chyba logiczne, skoro boki podłogi, to również jeden bok ściany. większośc mieszkań ma tez podobną wysokość.
            • 123pik Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 11:53
              uojezu - na 100m kw mozesz miec wielki open-space jak i 5 pokoi , porównaj sobie ceny

"powierzchnia podłóg jest związana z powierzchnią ścian," - a w jaki sposób?
              • claudel6 Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 16:33
                zakładam, ze forumki majace rodziny, maja jednak mieszkania, nie open space'y. podane ceny dały mi orientację - wiem ile plus minus wyjdzie w moim mieszkaniu, albo ile powinno wyjść max, bo to mnie interesuje.

"powierzchnia podłóg jest związana z powierzchnią ścian," - a w jaki sposób?

serio nie wiesz???
                dobra wytlumaczę Ci - jeden z boków podłogi jest równocześnie bokiem ściany.
                i tak jest związana, co pokazuje każdy wpis w tym watku z cenami, berga za 50 m mieszkanie płaciła 3 tys, a za ponad 3 razy większy POWIERZCHNIOWOW dom, zapłaciła 3 razy tyle. nadal chcesz mi udowadniać, że NIE JEST ZWIĄZANA?
    • issa-a Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 13:59
      kiedys zleciłam malowanie kawalerki, przed sprzedaża. Ekipa byla sama, ja powiedziałam co i jak. Mieli kupic farby i pomalować.
      Te barany! pomalowały ładne, szerokie parapety z lastriko a w kuchni i łazience lamperie pomalowali na ohydny ciemno szary kolor, choc wyraźnie mówiłam, że całe mieszkanie ma być na biało, a broń boze kolor szary, taki "ogólnowojskowy".
      Po mojej reakcji facet tak uciekał, że zostawił w mieszkaniu skórkowe rekawiczki...
      Następne malowanie mieszkania, przeszło 80m2, zrobiłam sama. Za cene farby. Dobrej farby (bo nie wydałam na "fachowców").
      Obecnie malowanie to łatwizna. Farby są "przyjazne", nie trzeba myslec o kierunku malowania, jest "niechlapiacy" sprzęt.
      Fachowcy precz! Nie spotkałam fachowca godnego zaufania, kazdy coś spartolił.
      • claudel6 Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 16:34
        nie ma nawet takiej możliwości, zebyśmy robili to sami. nasz czas jest w przeliczeniu za drogi.
        • issa-a Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 17:49
          zalezy co kto lubi. malowanie mieszkania powyżej 80 m2 zajeło mi tydzien (w tym schnięcie ścian).
          "Łachmytom" zajełoby to pewnie tyle samo. Jesli mniej to znaczy, że spartaczyli. Albowiem trzeba odczekać między pierwszym a drugim malowaniem ściany. Chyba, ze jest sie partaczem i sie "zlewa" (np. "a co to? moje sciany?")
          Nienawidze partaczy! Innych w Polsce nie ma.
          Jesli masz inna ekipe (w co szczerze wątpię) to tak, mozesz zlecic.
          Osobiscie lubie wiedzieć, ze mam zrobione dobrze. "Zmarnowany" tydzien ma się nijak do tej wiedzy.
          Tyle, ze ja mam zdolnosci manualne, "zadnej pracy sie nie boje" i ogolnie "zdolna jestem niesłychanie".
          I naprawde, nie chodzi o pieniadze (na te aż tak nie narzekam). Chodzi o to, ze w PL nie ma fachowców i każdy sie opier.dala głównie. A ja mogę zaplacic za dobra pracę, za opier.dalnie nie. Nienawidze, jak mi sie później cos wali. Np. "wychodzą" kable na scianie - zdarzyło mi się, po malowaniu. Nie był potrzebny żadne wykrywacz, przebieg kabli na scianach był widoczny jak na dłoni.
          ja jestem perfekcjoniostka, po prostu.
          • fifiriffi Re: malowanie całego mieszkania 08.08.18, 22:52
            Nienawidze partaczy! Innych w Polsce nie ma.

żal.pl
    • ginger.ale Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 16:05
      Warszawa, ok.110m², 5 pokoi ~ 4 000 zł, ale jako część większego remontu (nie wiem czy za samo malowanie wzieliby tyle samo).
      • claudel6 Re: malowanie całego mieszkania 07.08.18, 16:36
        dzięki! na podstawie tej i innych wypowiedzi wychodzi mi, że wyjdzie coś koło tego - 4 tysie.
    • 18lipcowa3 Re: malowanie całego mieszkania 08.08.18, 22:54
      Sam nie umiesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka