Dodaj do ulubionych

Alert (ogodowy) RCB

10.08.18, 15:14
Dostajecie/dostałyście?
W Warszawie dostałam na jeden numer ten,którego używam do internetu. Na pozostałe dwa numery nic nie przyszło - z czego jeden w tej samej sieci, w której mam internet, drugi to inna sieć. Telefon i internet chwilowo w jednym miejscu, tzn telefon leży obok komputera, wię wydaje mi się, że ten sam nadajnik obsługuje oba urządzenia. Wolałabym, żeby przyszło na telefon, bo komputer nie zawsze mam porzy sobie.

Ale to dobrze, że Centrum dogadało się z sieciami komórkowymi.
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:15
      Przepraszam za błąd w tytule wątku. Schrzaniła mi się klawiatura i klawisz p uncertain
      • same-old_mona Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:20
        A myślałam że ogrodowy 😁 że może jakaś plaga się szykuje, jak ćma bukszpanowa :p
      • taki-sobie-nick Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 19:02
        kochamruskieileniwe napisała:

> Przepraszam za błąd w tytule wątku. Schrzaniła mi się klawiatura i klawisz p uncertain

Nie szkodzi. Znając ciebie, myślałam, że ogrodowy.
    • joa66 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:17
      Tak
    • myq1 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:17
      Dostałam.
    • profes79 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:17
      Dostałem na prywatny. Koleżanka z kolei nie dostała w ogóle. Szefowa dostała na służbowy, na prywatny jeszcze nie. Innych nie odpytywałem smile
    • lilia-anna Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:21
      Dostałam.
    • bellatri.x.lestrange Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:23
      Dostałam, na dwa telefony.
    • morgen_stern Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:23
      Dostałam na oba telefony.
    • melancho_lia Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:35
      W Play nie przyszło. Na Orange i T-Mobile tak.
    • ewa_mama_jasia Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:40
      Przychodzi na telefon, nie komputer. Mam w jednej sieci wszystko, ale jestem w pracy i telefon mam przy sobie, przyszło na telefon.
    • 35wcieniu Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:41
      Nie mam pojecia o co chodzi.
    • a.va Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:45
      Dostałam, ale tylko na jeden z trzech numerów.
      Wyjaśnienie dla tych, co nie dostali - chodzi o SMS z ostrzeżeniem, że dziś będą gwałtowne burze z gradem.
      • 35wcieniu Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:59
        Aha. Nie slyszalam o tym. I nie dostalam.
    • szironna Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 15:56
      mam 2 telefony w dwóch sieciach, przyszło tylko na jeden.
    • mamolka1 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 16:02
      Podobno tak to działa ☺️
      Alarm i tym samym SMS ogłoszono dla kilku województw - dlatego nie wszyscy dostali...
      m.facebook.com/groups/651793965005851?view=permalink&id=916469005205011
      • a.va Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 16:08
        Link nie działa. Moje wszystkie telefony są w tym samym województwie i tylko jeden dostał, więc to chyba nie tylko od tego zależy.
        • mamolka1 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 16:13
          Zapomniałam, że to zamknięta grupa
          Tu screen
          fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qh/ki/heeg/4OcyjznD746fzab2DX.png
          • a.va Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 16:18
            A, dzięki, czyli testują pierwszy raz, no to nie dziwne, że nie wszystko wychodzi.
            • nastjaa Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 17:33
              O, ja z łódzkiego i dostałam, choć nie powinnam.
    • kropkaa17 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 16:24
      Dostalam. 3 telefony w domu, jedna siec, najpierw przyszedl na jeden nr a po 2 godzinach na pozostale dwa.
    • koronka2012 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 16:38
      Dostałam, tylko nie wiem co to jest RCB i skąd mają mój służbowy numer? tongue_out
      • kochamruskieileniwe Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 17:13
        Rządowe Centrum Bezieczeństwa. Dogadali się z sieciami komórkowymi - stąd mają numery. Bo to operator sieci komórkowej wysyła.
        • koronka2012 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 17:26

> Rządowe Centrum Bezieczeństwa. Dogadali się z sieciami komórkowymi - stąd mają
          > numery. Bo to operator sieci komórkowej wysyła.

Alert wysłali, a na mapie wygląda, jakby front już przeszedł...? patrzyłam koło południa, szło to z zachodu:
          burze.dzis.net/?page=mapa
          U mnie niebo raptem z lekka poszarzało. Gdzie pada????
          • kochamruskieileniwe Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 17:30
            też patrzę i kicha.
            Patrzę obecnie na radary imgw i pada na zachód od Warszawy i na wschód (linia Radom - Siedlce).
            Liczyłam na deszcz i ochłodzenie wcześniej, ale się przeliczyłam. Ok 13-stej była burza nad Sulejówkiem (na wschód od Warszawy) W Wesołej i Rembertowie spadło po 5 kropli deszczu.
            Wg icm mapy - deszcze mają przyjść do Warszawy wieczorem/w nocy. Ale ostatnio icm zaliczyło sporo wpadek uncertain
            • koronka2012 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 18:10

> Liczyłam na deszcz i ochłodzenie wcześniej, ale się przeliczyłam. Ok 13-stej by
              > ła burza nad Sulejówkiem (na wschód od Warszawy) W Wesołej i Rembertowie spadło
              > po 5 kropli deszczu.

Znaczy się, nie ma na co liczyć, skoro front szedł z zachodu a Sulejówek już zaliczył swoje, to lewobrzeżna Warszawa dostała figę z makiem? chyba, że burza się zorientuje, że coś ominęła i zawróci tongue_out

U mnie nadal cholerne słońce, choć niebo jakby ciemniejsze...
        • magata.d Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 17:28
          Dostałam.
    • aerra Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 17:59
      Taaa. Dostałam. Godzinę po tym jak się burza skończyła.
      • mamolka1 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 18:10
        Ja mam apke burzowo.info - dobra jest.. i na FB fp burzowo i polscy łowcy burz ... Sprawdza się bardziej niż oficjalne prognozy
      • taki-sobie-nick Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 20:45
        aerra napisał(a):

> Taaa. Dostałam. Godzinę po tym jak się burza skończyła.

Wybrzydza. System dopiero rusza.
    • lannntana Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 18:03
      U nas pod Warszawą wisiały czarne chmury, ale przeszło. Pinc kropli deszczu spadło. Do bani.
      • lannntana Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 18:04
        A już myślałam, że będzie Armagedon - to przez tego smsa. I kwiaty pozbierałam z tarasu, nadźwigałam się, bo jest tego dziadostwa a tu nic.
      • profes79 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 18:08
        Ale za to Radom zalało tak, że mają basen na ulicach...
        radom.wyborcza.pl/radom/7,48201,23774991,burza-nad-radomiem-ulicami-plyna-rzeki-zerwane-dachy-polamane.html#Z_Czolka3Img
    • ira_08 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 19:17
      Dostałam. Szły u nas czarne chmury, błyskało się, ale tylko pokropiło - a nastój się zrobił prawie apokaliptyczny. Teraz znowu coś nadchodzi.
    • mamtrzykoty Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 19:17
      Kolejna ściema do straszenia ludzi??
      Dostałam, żeby z domu nie wychodzić i zabezpieczyć dobytek, bo gwałtowne burze, silny wiatr, ulewne deszcze i grad.
      No i gdzie to wszystko??
      • nelamela Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 19:21
        Dostałam,warm-maz.Sieć play.Fajnie że coś w tym temacie zaczyna się ruszać.
        • kochamruskieileniwe Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 20:21
          Może ta sytuacja na obozie harcerskim w zeszłym roku miała na to jakiś wpływ?
          Ja tam uważam, że dobrze że coś ruszyło.Lepiej by nie sprawdziło się ostrzeżenie niż gdyby w ogóle miało go nie być.
          • profes79 Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 20:44
            Ostrzeżenie się sprawdziło tylko idzie obszarowo (np. całe mazowieckie) - w Warszawie nie padało ani nie grzmiało za to częśc województwa mocno oberwała burzą.
            • taki-sobie-nick Re: Alert (ogodowy) RCB 10.08.18, 20:46
              profes79 napisał:

> Ostrzeżenie się sprawdziło tylko idzie obszarowo (np. całe mazowieckie) - w War
              > szawie nie padało ani nie grzmiało

Tja, zauważyłam.

• profes79 Re: Alert (ogodowy) RCB 11.08.18, 10:03
        No i "ściema" taka, że w nocy jak w Warszawie lunęło to się zrywałem zamykać okna. Z balkonu już miałem wszystko zwinięte.
    • taki-sobie-nick To jak się zabezpiecza dobytek? 10.08.18, 20:24
      Chętnie się dowiem.
      • kochamruskieileniwe Re: To jak się zabezpiecza dobytek? 10.08.18, 20:40
        Np przestawia się zaparkowany pod drzewam samochód w miejsce puste. Zeby nic na niego nie spadło.
        Zdejmuje się pranie z balkonu, zwłaszcza stojące na suszarkach rozkładanych. Latająca suszarka może uszkodzić np okno balkonowe (w najlepszym przypadku). Zdejmuje się wiszące donice. Zabezpiecza trampoliny ogrodowe szkody wyrządzone przez latające trampoliny potrafią być naprawdę duże.... itp, itd.
        • taki-sobie-nick Re: To jak się zabezpiecza dobytek? 10.08.18, 20:44

> Np przestawia się zaparkowany pod drzewam samochód w miejsce puste. Zeby nic na
          > niego nie spadło.
          > Zdejmuje się pranie z balkonu, zwłaszcza stojące na suszarkach rozkładanych. La
          > tająca suszarka może uszkodzić np okno balkonowe (w najlepszym przypadku). Zdej
          > muje się wiszące donice. Zabezpiecza trampoliny ogrodowe szkody wyrządzone pr
          > zez latające trampoliny potrafią być naprawdę duże.... itp, itd.

Żadnych wymienionych nie mam, ale dziękuję za informację.
        • mamolka1 Re: To jak się zabezpiecza dobytek? 10.08.18, 20:48
          I składa parasole ogrodowe, zwija markizy czy inne zacienienia ogrodowe, chowa stół i krzesła, zamyka okna, zwołuje koty/psy do domu...
          Osobiście pierwsze co robię to zbieram pranie - jestem bardzo przywiązana do moich majtek i staników i nie mam ochoty ich poszukiwać po całej wsi 😜
    • zosia_1 Re: Alert (ogodowy) RCB 13.08.18, 10:50
      Jaki sens ma powiadamianie ludzi na terenie całego województwa np. mazowieckiego, jeśli burze były tylko na pewnej jego części bardzo gwałtowne. Idąc tym tropem, można codziennie wysyłać dla całego województwa taki sms w sytuacji, kiedy widać , że będą burze w ogóle. Obok W-wy burzy nie było w ogóle, natomiast od ok 1-ej w nocy padał deszcz.
      • kochamruskieileniwe Re: Alert (ogodowy) RCB 13.08.18, 10:58
        Sms jest wysyłany na podstawie prognozy. A prognoza, choćby nie wiem jak dokładna, jest zawsze tylko prognozą. Zawsze może pojść (front) ciut inaczej.
        I lepiej ostrzec więcej ludzi na większym obszarze, niż za mało.
        Mnie tam sms nie wadzi.

Ps - były ofiary śmiertelne. Co prawda w Sokołowie Podlaskim (wbrew pozorom - Mazowsze)
      • profes79 Re: Alert (ogodowy) RCB 13.08.18, 11:05
        Sens ma. Szedł bardzo szeroki front burzowy, ale "pocięty" czego efektem był np. brak burzy nad Warszawą. Zresztą o czym my mówimy jak jakoś w ubiegłym miesiącu nad częścią Warszawy przeszłą burza a nad resztą nawet kropla deszczu nie spadła; czasami w tym samym mieście świeci słońce a dwa - trzy kilometry dalej drzewa się kładą.
        To był też test działania systemu, który w założeniu ma właśnie służyć ostrzeganiu przed niebezpieczeństwem na większym obszarze. I wydaje mi się, że egzamin zdał.
    • kwietniowka2011 Re: Alert (ogodowy) RCB 13.08.18, 12:56
      dostałam na oba numery, mąż podobnie, dostał też syn (ma 1 numer)
    • lispokis Re: Alert (ogodowy) RCB 13.08.18, 13:18
      Dosiałam na wszystkie telefony. Kilka godzin po przejściu burzy big_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka