15.08.18, 12:50
Dzień dobry, mam pytanie dotyczące zwrotow na allegro. Sytuacja wygląda tak: kupiłam prezent dla córki w imieniu babci, ale okazało się że ona też kupiła prezent (mimo ustaleń, nieistotne). Zgłosiłam przez allegro zwrot ( nie pisałam maila do sprzedawcy, bo dostałam od allegro informację, że przekażą bezpośrednio do sprzedawcy) i wysłałam paczkę na adres, który dostałam od allegro... Przyszedł zwrot za który musiałam ponownie zapłać, czyli kosztował mnie 2x15 zł...napisałam do sprzedawcy, a on mi odpisał, że nie dostał mojego maila z informacją o zwrocie a w ogóle to był na urlopie i mam nie wydziwiac tylko wysłać jeszcze raz...ale nic o zwrocie kosztów wysyłki...rzecz kosztowała 140 zł i średnio uśmiecha mi się po raz kolejny płacić za przesyłkę... miałyście taka sytuację? Czy sprzedawca powinien zwrócić mi te poniesione koszty przesyłki? Obawiam się, że jak wyśle to albo znów nie przyjmą i będę musiała opłacać powrót, albo olejami moje żądania zwrotu za te dwie przesyłki...ja wiem że to tylko 30 zł, ale wkurza mnie taka niefrasobliwość, to nie jest sprzedawca Kowalski, tylko firma sprzedająca zabawki na allegro...
Obserwuj wątek
    • hipinka Re: Allegro 15.08.18, 13:05
      A wysyłając paczkę ze zwróconym produktem sprawdziłaś, czy sprzedający był na urlopie (i dokładnie w jakim terminie?)?
    • mama-ola Re: Allegro 15.08.18, 13:13
      Sprzedawca ma płacić za zwrot? Czemu? Przecież to koszt dla niego. Gdyby towar był wadliwy, to jeszcze rozumiem, ale dobry? Nie dość, że nic nie zarobił na tej transakcji, bo przecież musi oddać za przedmiot, to jeszcze ma dokładać 15 zł z własnej kieszeni? To niesprawiedliwe.
      • agonyaunt Re: Allegro 15.08.18, 13:36
        Jeśli najpóźniej w momencie kupna nie poinformował o tym, że zwrot jest na koszt kupującego, to niestety, tak. Ba, jeśli nie poinformował, że kupujący ma ustawowe 14 dni na zmianę zdania, to kupujący z automatu dostaje rok do namysłusmile Oczywiście w przypadku sklepów, bo sprzedaż prywatna jest z tego wyłączona.
      • arwena_11 Re: Allegro 15.08.18, 14:06
        Sprzedawca ma obowiązek zwrócić kasę z kosztami wysyłki - ale tylko w jedną stronę.
      • blablanie Re: Allegro 15.08.18, 15:36
        Ależ jak najbardziej wzięłam koszt zwrotu na siebie i wysłałam paczkę, ale sprzedający jej nie odebrał, więc wróciła do mnie- musiałam zapłacić kolejne koszty przesyłki...więc teraz płaciłbym za zwrot po raz trzeci, czy to jest sprawiedliwe?
        • arwena_11 Re: Allegro 15.08.18, 15:40
          A nie sprawdziłaś na ich stronie czy są? Sprzedawcy zazwyczaj piszą na stronie - urlop od-do. Wtedy wiadomo, że jak kupisz, to nie dostaniesz w ciągu 2-3 dni, ani nie oddasz.
          • hipinka Re: Allegro 15.08.18, 15:50
            dokładnie to napisałam w pierwszym poście
            kupiłaś przedmiot i chcesz go zwrócić - teraz to Ty jesteś odpowiedzialna za dostarczenie tego przedmiotu do sprzedającego. Jeśli miał w tym czasie urlop i nie sprawdziłaś - sorry, wtopa. Jeśli - jak twierdzi - nie dostał maila, nie mógł nawet tej paczki odebrać. Pytanie tylko, czy naprawdę nie dostał. Dlatego, zwracając zakupione rzeczy na Allegro wart to robić poprzez formularz na stronie - zawsze wtedy jest dowód w systemie.
            • blablanie Re: Allegro 15.08.18, 15:56
              Zrobiłam przez formularz na stronie
    • dziennik-niecodziennik Re: Allegro 15.08.18, 13:17
      Takie rzeczy lepiej dogadywac bezposrednio niz przez Allegro.
    • gryzelda71 Re: Allegro 15.08.18, 13:18
      Jest w regulaminie zwrotu, że jest on na koszt sprzedającego? Jeśli nie, to skąd twoje oczekiwanie zwrotu kosztów przesyłki.
      • agonyaunt Re: Allegro 15.08.18, 13:29
        Odwrotnie - jeśli w regulaminie nie ma wyraźnie, że zwrot na koszt kupującego, to kupujący ma prawo domagać się pokrycia kosztów tego zwrotu.

Tyle że wszystko zależy od tego, czy sprzedawca to sklep czy osoba prywatna - jeśli sklep, to kupującego chronią przepisy, jeśli osoba prywatna, to nie ma nawet obowiązku przyjąć zwrotu. A szczegóły zawsze trzeba ustalać ze sprzedawcą, a nie przez pośrednika.
      • blablanie Re: Allegro 15.08.18, 15:46
        Bo poniosłam już koszty wysyłki tego zwrotu dwukrotnie...raz do sprzedającego, on nie odebrał więc wróciło do mnie i znowu musiałam za to zapłacić...
      • araceli Re: Allegro 15.08.18, 16:16
        gryzelda71 napisała:
        > Jest w regulaminie zwrotu, że jest on na koszt sprzedającego? Jeśli nie, to ską
        > d twoje oczekiwanie zwrotu kosztów przesyłki.

Bo takie jest w Polsce prawo. Zwrot dotyczy zarówno ceny towaru jak i kosztów wysyłki (najniższych oferowanych przez sprzedawcę):
        prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/koszty/
    • 35wcieniu Re: Allegro 15.08.18, 13:38
      Zgłosiłas allegro, ale nie sprzedajacemu? Dlaczego?
      • blablanie Re: Allegro 15.08.18, 15:39
        Bo taka jest opcja na allegro, zgłasza się zwrot przez allegro, żeby allegro również wiedziało o zwrocie...dostaje się maila, że informacja ta zostaje przekazana sprzedającemu...robiłam już tak i nie było problemu...co do urlopu, to jeśli jest zgłoszony to allegro powinno mnie o tym poinformować...na stronie przedmiotu nie było informacji o urlopie...
        • hipinka Re: Allegro 15.08.18, 15:52
          jesteś pewna, że nie było info o urlopie?
          zgłosiłaś zwrot przez formularz Allegro?
          to sorry, na Twoim miejscu skontaktowałabym się ze sprzedającym i opisała (mailowo całą sytuację). Jeśli będzie odmawiał, zawsze możesz zgłosić spór na Allegro
          • blablanie Re: Allegro 15.08.18, 15:55
            Zgłosiłam spór, bo sprzedający stwierdził żebym nie wydziwiala i wysłała ponownie po raz 3 zapłaciła za przesyłkę, bo on był na urlopie...
            • hipinka Re: Allegro 15.08.18, 16:13
              jeśli przez formularz to na pewno go dostał (jeśli nie dostał, bo w Allegro coś się czasem zawiesza, to wtedy wina samego Allegro)
              jeśli nie miał zaznaczonego urlopu, a faktycznie na urlop pojechał, to mogą go zawiesić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka