Dodaj do ulubionych

Wąwóz Kraków

17.08.18, 14:47
Czy można z dziećmi (wczesnoszkolnymi) ? Bo czytam coś o 16m drabinie, o łańcuchach itd, o wpinaniu dzieci w uprząż. Z jednej strony chętnie bym poszła, bo nigdy tam nie byłam, ale z drugiej nie chcę ryzykować, jeśli miałoby to być niebezpieczne czy wymagające asekuracji, której nie posiadam...
Obserwuj wątek
    • strasznymruk Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 14:50
      memphis90 napisała:
      ) ? Bo czytam coś o 16m drabinie, o łańcuc
      > hach itd, o wpinaniu dzieci w uprząż.

Czytasz i nie wierzysz w to co czytasz?
      A na ematce jak coś napiszą, to uwierzysz?
      • verdana Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 14:52
        Mozna. To jest bardzo krótki kawałek łańcucha, nie jest to zbyt niebezpieczne, ja bywałam z parolatkiem. Jednak warunek jest taki, abyś Ty sama pewnie sie czuła na tej drabinie czy łańcuchu i mogła ewentualnie pomóc dziecku.
    • anilka Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 14:59
      Zależy jakie masz dzieci, jak przyzwyczajone, sprawne to idź, niektórzy chodzą w gorsze/trudniejsze miejsca z dziećmi. Jest i drabina i łańcuchy. Pooglądaj zdjęcia.

Ja tam nie jestem zwolennikiem chodzenia z dzieckiem wszędzie, jak były mniejsze chodziłam tam gdzie łatwo ( dla nich) i bezpiecznie, a w miarę jak rosły, to w miejsca coraz trudniejsze, dalsze, wymagające wysiłku. Ale inni mają inaczej i też dobrze

wąwóz Kraków
      • verdana Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 15:10
        Tam zawsze jest tłum dzieci. Ale nie poszłabym, gdyby to dla mnie były pierwsze łańcuchy w życiu.
        • verdana Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 15:12
          I jeszcze jedno - tam jest ruch jednokierunkowy. Czyli jak dojdziesz i uznasz, ze to nie dla was, to raczej trudno się będzie wycofać.
    • werdipurke Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 15:13
      bylam tam
      ale dzieci nie zabiore poki co
      zalezy chyba jakie masz dziecko jesli odwazne i super wycwiczone to moze dac rade
      moje jeszcze male i raczej chetne do plywania niz wspinaczki bardzoej
    • memphis90 Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 19:25
      Jedno i drugie moje dziecko przechodzi tor (taki dla młodszych, od 160cm zasięgu ręki) w parku linowym, więc nie są strachliwe, równowaga w miarę ok. Ja też nie mam problemów z wysokością/równowagą/jaskiniami.

Verdana - właśnie internet mówi, że to dobre miejsce na pierwsze oswojenie dzieci z łańcuchami, ale dla mnie to też będzie pierwszy raz smile Zupełnie nie wiem, z czym to się je, najbliżej "łańcuchów" to byłam podchodzac na Śnieżkę, ale to chyba nie o to chodzi...?
      • anilka Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 19:29
        Nie, na śnieżkę to jest poręcz z łańcucha.
        • anilka Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 19:33
          Śnieżka

Wawóz Kraków
        • memphis90 Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 19:49
          Szłam z dwulatkiem w chuscie na plecach, więc liczy się wysokość razy dwa, ostrość podejścia razy trzy wink W moich wspomieniach ta ściana byla pionowa i pełno było na niej baranów schodzacych z góry pod prąd, więc dzielę szerokość ścieżki na pół!
    • bistian Re: Wąwóz Kraków 17.08.18, 19:33
      Kawałeczek z łańcuchami, można asekurować z tyłu. Wąwóz fajny, potem to przejście na przestrzał przez górkę i ładna polanka. Warto pójść.
      • verdana Re: Wąwóz Kraków 18.08.18, 20:59
        To nie jest trudne przejście. Wręcz łatwe. Ja bym z ośmiolatkiem poszła bez wahania. No, ale ja byłam z 6 latka na Giewoncie, a z 9-latkiem na Świnicy. Więc niekoniecznie mam rację.
    • mdro Re: Wąwóz Kraków 18.08.18, 21:20
      Byłam (dawno wink) z wczesnoszkolniakiami, właśnie by im dać namiastkę "prawdziwych" gór, nie było problemów. Jeśli radzą sobie na placach zabaw dla starszych dzieci (takich z drabinkami i pajęczynami), to i tam sobie poradzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka