Dodaj do ulubionych

Zdrowe, a dobre?

20.08.18, 23:18
Znacie takie pokarmy / napitki? Ale takie naprawdę smaczne, a nie że gębę wykrzywia, ale jem, bo zdrowe.

Dzisiaj świętując zakończenie diety, podczas której nie mogłam jeść właściwie nic smacznego <no z małymi odstępstwami>, wciągnęłam na obiad burgera, a chwilę później poczułam ogromną potrzebę zneutralizowania tego posiłku czymś zdrowym wink Chodziłam po sklepie ze zdrowymi rzeczami dobrych 15 minut i padło na sok z brzozy. Jezusicku, jakie to jest niedobre, piję rozcieńczony sokiem z malin i wodą i dalej czuję ten dziwny smak. No więc pytam ja się was, co jest zdrowe, a dobre? No jeszcze mam warunek dodatkowy - nieuczulające, czyli raczej napitki względnie jakieś mikstury tajemne.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:22
      Kawa smile
      • zasiedziala Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:31
        O, to mi pasuje! Kawę piję, a jakże. Ale kawa podobno wypłukuje wszystko z organizmu, więc muszę to wszystko jakoś uzupełnić big_grin
        • joa66 Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:40
          a serio - wszystko co w miarę naturalne jest zdrowe, kwestia proporcji i przyrządzania. Pomyśl co lubisz i zrób tow mozliwie najzdrowszy sposób.
        • lellapolella Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 12:11
          Nigdy tego nie sprawdzałam pod względem merytorycznym ale znajomy wypijał morze kawy i twierdził, że mu wypłukuje magnez. Uzupełniał czekoladą.
          Ja lubię zdrowe żarcie więc nie pomogę specjalniewink
          • thea19 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 17:34
            ale kawa naprawde wyplukuje magnez. mocz po kawie przez to ma specyficzny zapach.
    • catroux Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:28
      Wino! I jakie dobre na trawienie.
      • beaucouptrop Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 07:08
        O tym samym pomyslalam 😉
    • mamtrzykoty Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:35
      Sok z brzozy to jest akurat bardzo uczulający. Skąd ci przyszło do głowy, że to zdrowe?
      • zasiedziala Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:40
        No pięknie... Na razie mnie nie uczulił. Stał w sklepie ze zdrowymi rzeczami i wyglądał to dobrze, to założyłam, że zdrowy.
        • szarsz Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 08:41
          sok z brzozy to woda + fruktoza + glukoza. To nie może być zdrowe.
          • livia.kalina Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 21:04
            hmmmmm

znalazłam cos takiego:
            "Zawiera takie składniki jak witamina C, flawonoidy (działające przeciwutleniająco), taniny, a także wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, miedź, witaminy z grupy B oraz garbniki. Niektóre z badań pokazują, że dzięki zawartości betuliny (niewielka cząsteczka, zwiększająca wrażliwość na insulinę), picie soku z brzozy zapobiega miażdżycy, zawałowi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Bzowina poprawia ogólny stan zdrowia, dobrze wpływa na procesy trawienne, łagodzi podrażnienia jelitowe, a nawet wrzody żołądka. Wypłukuje toksyny z przewodu moczowego, zapobiegając chorobom nerek, takim jak kamica nerkowa."
            • zasiedziala Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 21:11
              Tak, ja też wyczytałam, że zdrowy jest i dużo ma w sobie zdrowych rzeczy wink, dlatego kupiłam. Koniec końców możliwe jednak, że mnie uczulił, ale pewności nie mam, bo teraz to na samą myśl, że coś może uczulać wszystko mnie swędzi. Potworne choróbsko...
            • szeera Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 21:17
              "picie soku z brzozy zapobiega miażdżycy, zawałowi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Bzowina poprawia ogólny stan zdrowia, dobrze wpływa na procesy trawienne, łagodzi podrażnienia jelitowe, a nawet wrzody żołądka. Wypłukuje toksyny z przewodu moczowego, zapobiegając chorobom nerek, takim jak kamica nerkowa."

Ale wiesz, że to jest zbiór pobożnych życzeń? Chyba, że masz jakieś badania na potwierdzenie tych rewelacji?

Ogólnie, te wszystkie "superfood" które badano, a miały dać mniej więcej to co powyżej nie mają takich właściwości.
    • mikams75 Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:36
      Woda z cytryna i mieta, do tego kostki lodu
      Domowa mrozona herbata - nie wiem czy taka zdrowa ale zdrowsza od kupowanej i bardzo smaczna
    • alicia033 Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:41
      czereśnie
      truskawki
      jabłka (one apple a day keeps the doctor awaysmile)
      - dowolne inne ulubione owoce i warzywa
      jogurt, ayran, kefir i wszelkie inne fermentowane napoje mleczne
      wodasmile
      zielona herbata i yerba mate (acz nie każdą uważam za dobrą, znaczy smaczną)
      • ania-z-lasu Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 07:04
        cebula (one onion a day ... big_grin)
        • cherryhills Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 14:46
          ...keeps the people away smile
          • same-old_mona Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 14:55
            👍👍😁
            • princesswhitewolf Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 18:48
              lol
        • zosia_1 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 18:06
          Jeśli cebula, to jeszcze czosnek
      • nowaczek1 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 12:11
        Czereśnie mają kiepski indeks glikemiczny i raczej niewiele mikroelementów czy witamin. Nie są polecane również osobom mającym problemy z dną moczanową.
        Ale za to mają smak... wink
        • biala_adelajda Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 23:08
          Jest dokładnie na odwrót. Czereśnie SĄ polecane osobom mającym problem z dną moczanową.
          • thea19 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 23:15
            ale zakazane przy cukrzycy
    • tt-tka Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:42
      No znam, ale jak mnie smakuje to, co tobie wykrzywia twarz, to jak doradzac ? smile
      Akurat sok z brzozy bardzo lubie (nie kupny, sama zbieram i tylko wiosna) - moze sok z granatu ? Selerowo-pomaranczowy ? Czipsy owocowe ? orzeszki, najlepiej nie palone i nie solone ? Zurawina lekko kandyzowana ?
      • zasiedziala Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:50
        O, sok z granatu - piszą nawet, że wolno alergikom, to jest to! jutro idę po sok z granatu big_grin
      • ponis1990 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 06:32
        Sok selerowy, fuuuuj… No i widzicie, co kto lubi...
        • aqua48 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 09:26
          ponis1990 napisała:

> Sok selerowy, fuuuuj… No i widzicie, co kto lubi...

No ja lubię:
          Sok z selera z marchwią i jabłkiem
          Surówka z selera z jabłkiem i orzechami
          Surówka z selera naciowego z owocami
          Smoothie z dodatkiem selera - pycha!
      • ania-z-lasu Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 07:05
        dlaczego czipsy owocowe miałyby byc zdrowe to nie wiem
        • 35wcieniu Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 09:24
          A co niezdrowego w owocach?
    • lilicziczi Re: Zdrowe, a dobre? 20.08.18, 23:54
      Sok z brzozy możesz dodać do zielonego cocktailu z pietruszki albo jarmużu - nie będzie wtedy tak wytrawny.
    • rulsanka Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 00:02
      Po takich kretyńskich dietach, w których nie możesz zjeść nic smacznego, masz prawie murowany efekt jojo. Tym bardziej, że z tego co piszesz, nie masz zielonego pojęcia, na czym polega zdrowe odżywianie.
      • zasiedziala Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 00:09
        Jojo mi się przyda, bo zmarniałam strasznie wink Dieta nie była odchudzająca. A o zdrowym odżywianiu pojęcia nie mam, dlatego pytam.
        • rulsanka Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 11:38
          Oj, to przepraszam. Dużo ostatnio było odchudzających się osób na forum.
          Co do zdrowego odżywiania, to bez wiedzy na temat twoich zaleceń i ograniczeń trudno coś bardzo sensownego doradzić. Z reguły nie powinno się unikać warzyw, zdrowych tłuszczy, kasz. Inne produkty są również zdrowe, trzeba trzymać się zasady, że im bardziej przetworzona jest żywność, tym mniej ma składników odżywczych. Czyli burger będzie ok, jeśli przygotujesz go w domu. A przemysłowy już nie.
    • jola-kotka Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 00:04
      Tofu , mleko sojowe,owoce morza, sery kozie, oj duzo jest takich produktow co sa zdrowe i smaczne.Niezdrowych unikam ale fajki pale troche nielogiczne no ale smile
      • thea19 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 17:58
        tofu i mleko sojowe wcale nie sa ani amaczne ani zdrowe
        • princesswhitewolf Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 18:49
          ...bo ponoc jak odkryli przyczynia sie do zachorowan na raka piersi
    • vessss Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 00:07
      Bób, pistacje (bez pleśni), szpinak- akurat lubię, wszelkie koktajle z dod.jabłka, banana, zieleniny, wszelakie orzechy w rozsądnej ilości, tofu naturalne i wędzone., strączkowe..
      • ponis1990 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 06:34
        Ooo tak, szpinak w każdej postaci smile Najlepiej w połączeniu z czosnkiem smile I truskawki, i banany, i arbuz. i melon..
      • ania-z-lasu Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 07:06
        Bo ty widzisz tę pleśń? Ona ma to do siebie, że spory małe, nie widać, a jednak są...
        • leni6 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 09:47
          Pleśń dużo wcześniej czuć w smaku niż widać.
      • princesswhitewolf Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 18:51
        bob ponoc w nadmiarze szkodzi osobom z problemami z nerkami i ukladem trawiennym. Wcale nie jest lekko strawny.
    • lilicziczi Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 00:12
      Latem:

1. Lubię np. sałatkę z kozim serem/burakiem/rukolą/sosem z granatu/octem balsamicznym/pestkami słonecznika.
      2. To samo można położyć na pizzę na cienkim cieście albo na Flammkuche.
      3. Uwielbiam tarty wytrawne smile - wiem, że nie jest to do końca dietetyczne.
      4. Polecam też młode ziemniaki ugotowane na twardo, wystudzone, pokrojone w plasterki, do tego pokrojone w plasterki słodkie pomidory, czarne oliwki, szalotka (ew. zamiast szalotki czerwona cebula i czosnek), dobra oliwa, pieprz, sól, ulubione zioła.
      5. Lubię chłodniki: tarator albo litewski.
      6. Na deser świeży ananas albo lassi.
      7. Do popicia: woda mineralna z lodem i miętą oraz cytryną a na koniec posiłku podwójne espresso smile.
    • szeera Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 00:16
      Co zdrowe, to raczej łatwo powiedzieć, trudniej powiedzieć, co będzie Ci smakowało smile

Zdrowe do picia: woda, kawa, herbata (bez dodatków), mleko, fermentowane napoje mleczne (bez dodanego cukru). Soków (żadnych) za zdrowe nie można uznać. Co nie znaczy, że nie można pić od czasu do czasu, ale to raczej jako odstępstwo.

Jedzenie: warzywa, owoce jakie chcesz, im bardziej różnorodnie tym lepiej. Jako dania - z rozsądną ilością dodatków niewarzywnych. Orzechy, migdały, pestki surowe, jeśli nie uczulają. Ryby morskie. Jaja, mięso - w ilosciach rozsądnych, nie jako wędliny. Nabiał - raczej niedtłuszczony, bez dodatku cukru, rozsądne ilości. Chleb na zakwasie bez dodatków, makaron pełnoziarnisty, kasze - co lubisz.

Jeszcze się wtrącę nie na temat, że do jedzenia zdrowo zdecydowanie nie jest potrzeby sklep ze zdrowymi rzeczami. Raczej źródło smacznych warzyw i owoców.
      • lilicziczi Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 00:25
        Dlaczego uważasz, ze soki nie są zdrowe? - chodzi mi, oczywiście o soki świeżo przyrządzone.
        Sklep ze tzw. zdrową żywnością nie jest, oczywiście potrzebny, czytanie etykiet jest natomiast konieczne.
        • szeera Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 02:57
          "Dlaczego uważasz, ze soki nie są zdrowe? - chodzi mi, oczywiście o soki świeżo przyrządzone."

Badania pokazały, że soki mają niekorzystny wpływ na gospodarkę insulinową. Zjedzenie tego samego owocu jest ok, a sok nie. Prawdopodobnie ze względu na to co ma owoc, a czego nie ma sok, czyli błonnik. Teraz już oficjalnie soki są odradzane, szczególnie dzieciom. Druga kwestia, która szkodzi to to, że ludzie soku nie traktują jako posiłku (organizm zresztą też nie), a jednak kalorie zawiera, (to akurat nie problem autorki wątku).
          • bi_scotti Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 14:40
            szeera napisała:

> "Dlaczego uważasz, ze soki nie są zdrowe? - chodzi mi, oczywiście o soki świeżo
            > przyrządzone."
            >
            > ludzie soku
            > nie traktują jako posiłku (organizm zresztą też nie), a jednak kalorie zawiera,
            > (to akurat nie problem autorki wątku).

Exactly. Rzecz w duzej mierze w spozywanej ilosci. Gdy czlowiek siega po owoc, zjada jedno jablko, jedna pomarancze, maximum 2 na raz. Zeby pozyskac szklanke soku, trzeba czesto wycisnac go z 3 lub wiecej owocow. O ile cukier z jednego to no problem, o tyle z 3 (lub wiecej) to juz jednak za duzo, szczegolnie jesli to nie jest szklanka raz na jakis czas a np. raz na dzien, codziennie. Cheers.
            • tt-tka Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 17:29

> Exactly. Rzecz w duzej mierze w spozywanej ilosci. Gdy czlowiek siega po owoc,
              > zjada jedno jablko, jedna pomarancze, maximum 2 na raz. Zeby pozyskac szklanke
              > soku, trzeba czesto wycisnac go z 3 lub wiecej owocow.

Zwlaszcza przy sokach warzywnych trzeba wycisnac mase owocow smile
      • tt-tka Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 00:39
        szeera napisała:

Soków (żadnych) za zdrowe nie można uznać. Co ni
        > e znaczy, że nie można pić od czasu do czasu, ale to raczej jako odstępstwo.
        >
        > Jedzenie: warzywa, owoce jakie chcesz, im bardziej różnorodnie tym lepiej.

Sprzecznosc, sprzecznosc widze tongue_out
        Skoro warzywa i owoce dobre i zdrowe, to czemu nie soki z nich ?
        Ja wyciskam niemal wszystko, seler z marchewka, seler z pomarancza, pietrucha korzenna i naciowa, o koktajlach owocowych juz nawet nie pisze, bo to banal. zdrowe sa, slowo harcerza !
        • szeera Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 03:15
          "Sprzecznosc, sprzecznosc widze tongue_out
          Skoro warzywa i owoce dobre i zdrowe, to czemu nie soki z nich ?"

Jak jesteś ciekawa dokładniej, to np. tu artykuł:

www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2017/04/26/people-think-juice-is-good-for-them-theyre-wrong/?noredirect=on&utm_term=.62036e4f93b5
        • lodomeria Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 06:56
          tt-tka napisała:

>
          > Sprzecznosc, sprzecznosc widze tongue_out

Na serio wciągniesz na jedno posiedzenie 5 pomarańczy?
    • zasiedziala Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 00:24
      Pięknie dziękuję za wszystkie porady! Z samym jedzeniem problemu nie mam o tyle, że mniej więcej wiem co mi wolno, a raczej czego nie wolno i wiele do wyboru nie pozostaje. Problem mam z tym co do tego bieda-jadłospisu można dodać, żeby mi sił witalnych szczególnie nie odjęło, no i żeby smaczne było wink Stąd te napitki i inne mikstury. Może w koktajlach jest moc big_grin
    • majenkir Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 03:34
      Jajka! smile
    • strasznymruk Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 03:44
      zasiedziala napisała:
      > Znacie takie pokarmy / napitki? Ale takie naprawdę smaczne, a nie że gębę wykrz
      > ywia, ale jem, bo zdrowe.

Kwaśne mleko. Ale ciężko zdobyć.
      Ogórki kiszone małosolne.
      • lilicziczi Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 04:07
        "Kwaśne mleko. Ale ciężko zdobyć.
        Ogórki kiszone małosolne."

Łatwo je zrobić samemu.
        • strasznymruk Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 04:19
          lilicziczi napisała:
          > "Kwaśne mleko. Ale ciężko zdobyć.
          > Ogórki kiszone małosolne."
          >
          > Łatwo je zrobić samemu.

Ogórki robię sam. I zaczynam je zjadać już drugiego dnia big_grin
          Ale skąd wziąć mleko?
          Kiedyś kupowałem w mlekomacie. Reklamowane jako super ekologiczne bez konserwantów.
          A skwasić się nie chciało. Wychodziło zepsute a nie kwaśne mleko.
          O metodzie zakwaszania sklepowego mleka łyżką jogurtu czy kefiru czytałem. Ale ja bym chciał prawdziwe kwaśne mleko.
          • lilicziczi Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 04:33
            Musisz znaleźć "mleko od rolnika" (czyli niepasteryzowane) w Twojej okolicy (są takie ogłoszenia w internecie).
          • szarsz Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 08:44
            > Ale ja bym chciał prawdziwe kwaśne mleko.

W każdym sklepie jest teraz zsiadłe mleko. Z tym, że bakterii w nim malusieńko i trzeba mnóstwa cierpliwości, żeby się odrodziły i zaczęły na poważnie kisić.
            • strasznymruk Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 08:51
              szarsz napisała:
              > W każdym sklepie jest teraz zsiadłe mleko. Z tym, że bakterii w nim malusieńko
              > i trzeba mnóstwa cierpliwości, żeby się odrodziły i zaczęły na poważnie kisić.

Kupiłem kilka razy i nie smakowało jak prawdziwe kwaśne mleko.
              Może sztucznie zakwaszaja jogurtem albo w inny sposób a że mało kto wie jak smakuje kwaśne mleko, to ludzie dają się nabierać?
              • szarsz Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 10:47
                Nie, moim zdaniem to są dobre bakterie tylko prawie że zabite wcześniej. Spróbuj to mleko zostawić w cieple na dluzszy czas, parę tygodni nawet, ze trzy powinno być ok, nie przejmując się terminem przydatności. Bez otwierania, żeby nie zakazić czymś niewłaściwym.
                • strasznymruk Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 10:56
                  szarsz napisała:
                  > Nie, moim zdaniem to są dobre bakterie tylko prawie że zabite wcześniej. Spróbu
                  > j to mleko zostawić w cieple na dluzszy czas, parę tygodni nawet, ze trzy powin
                  > no być ok, nie przejmując się terminem przydatności. Bez otwierania, żeby nie z
                  > akazić czymś niewłaściwym.

Nie wiem, nie znam się.
                  Jedno wiem - nie smakuje jak kwaśne mleko.
                  Ostatnio piłem na wsi jakieś 15 lat temu, więc jeszcze pamiętam big_grin
                  • szarsz Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 11:00
                    A próbowałeś je odstać? Jak nie, to najpierw sprawdź, a potem mów. Musisz tylko uwzględnić, że 15 lat temu byłeś 15 lat młodszy :p
                    • strasznymruk Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 11:10
                      szarsz napisała:
                      > A próbowałeś je odstać? Jak nie, to najpierw sprawdź, a potem mów. Musisz tylk
                      > o uwzględnić, że 15 lat temu byłeś 15 lat młodszy :p

No dobrze, zaufam ci i odstawię na 3 tygodnie.
                      Akurat za godzinę wybieram się do tesco, więc kupię.
                      Jeśli nie zapomnę, bo pamięć już nie ta co kiedyś big_grin
                      • same-old_mona Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 11:16
                        Tylko nie zapomnij po tych trzech tygodniach sprawdzić, bo po pół roku może być odstane za bardzo :p
                        • strasznymruk Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 11:18
                          same-old_mona napisał(a):
                          > Tylko nie zapomnij po tych trzech tygodniach sprawdzić, bo po pół roku może być
                          > odstane za bardzo :p

Dobrze proszę pani. Ustawię sobie alarm w smartfonie big_grin
                        • szarsz Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 13:45
                          W gazetach będą pisać o wybuchu gazu smile
              • princesswhitewolf Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 18:53
                >Może sztucznie zakwaszaja jogurtem albo w inny sposób a że mało kto wie jak smakuje kwaśne mleko, to ludzie dają się nabierać?

nieee. Jesli dodasz jogurtu do mleka to wyjdzie ci jogurt. Kefiru- kefir. Potrzebna ci maslanka albo kwasna smietana albo susz na kwasne mleko. To sa 3 zupelnie inne kultury bakterii
          • princesswhitewolf Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 18:52
            kwasne mleko mozna samemu zrobic dodajac bakterii kwasu mlekowego ktore sa

a. suszone
            b. w maslance ( resztka)
            c. w kwasnym mleku. ( resztka)
            d. kwasna smietana ( resztka)
    • magazynka Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 04:21
      Fasolka szparagowa, brokuły, pomidory i maliny.
      • magazynka Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 04:53
        Mleko jest szkodliwe dla dorosłych ludzi.
        Nie pij.
        • strasznymruk Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 04:57
          magazynka napisał(a):
          > Mleko jest szkodliwe dla dorosłych ludzi.
          > Nie pij.

Chrzanisz. Ale chrzan jest zdrowy big_grin
          Mleko jest szkodliwe dla niektórych ludzi.
          A kwaśne chyba nikomu nie szkodzi.
          • lilicziczi Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 05:08
            Nie tyle szkodliwe, co niestrawne (brak wytwarzania laktazy). Ja nie mogę pić mleka, ale jogurt/kefir/zsiadłe mleko - czyli kwaśne i inne fermentowane napoje mleczne już tak, choć w niezbyt dużych ilościach.
    • ania-z-lasu Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 06:24
      Wszystkie świeże warzywa i owoce są zdrowe a dobre, no może oprócz salsefii i arbuza. Wszystkie orzechy, mięsa, jajka...

Mając do wyboru burgera i zdrową żywność, wybiorę zdrową żywność. Burger to kartonowy syf.
      • same-old_mona Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 09:06
        Chyba zależy od burgera. Ja robię z wołowiny, nie z kartonu.
        • ania-z-lasu Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 09:15
          Ale z fastfoodach robią z nie wiadomo czego. A swoją drogą to nawet ten robiony w domu to kaloryczna bomba.
          • same-old_mona Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 09:25
            Jak ktoś musi liczyć kalorie to nie je burgerów. Ale domowy z dobrego mięsa nie jest niczym niezdrowym. A autorka zdaje się nie ma problemów z wagą.
          • leyre2 Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 09:29
            ania-z-lasu napisał(a):

> Ale z fastfoodach robią z nie wiadomo czego. A swoją drogą to nawet ten robiony
            > w domu to kaloryczna bomby

A co jest zlego w kaloriach? Przeciez potrzebujemy energii do zycia, warzywa i owoce nie pokryja tego zapotrzebowania.
            Domowy burger moze byc jak najbardziej zdrowy i nie musi byc zadna bomba kaloryczna.
          • grrru Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 09:37
            I dobrze, jedzenie musi mieć kalorie, bo człowiek potrzebuje energii, żeby żyć.
    • lot_w_kosmos Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 06:47
      Na pewno wszystkie owice i warzywa są dibre i zdrowe dla mnie.
      Kasze wszystkie oprócz gryczanej, nieznosze jej....
      Nie lubię razowego pieczywa.
      Lubię pieczone ryby i mięsa soute, posypane tylko ziołami i podlane odrobiną oliwy i wody.
    • mgla_jedwabna Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 07:37
      Zielona herbata
    • kanga_roo Re: Zdrowe, a dobre? 21.08.18, 08:16
      jeśli jako materiał porównawczy masz burgera, to nie dziwię się, że przy normalnym jedzeniu Ci gębę wykrzywia. i vice versa, pierwszy i ostatni burger, którego spróbowałam, znacząco przyczynił się do zmiany moich nawyków żywieniowych smile
      smaczne są praktycznie wszystkie owoce i warzywa. wszystkie orzechy i pestki. nabiał (byle nie był dosładzany). pieczywo, kasze, makarony... generalnie, jedzenie jest smaczne.