Dodaj do ulubionych

płaska głowa z tyłu

23.08.18, 21:30
Nie mojego dziecka, tylko moja osobista 😉
Olśniło mnie, dlaczego tak beznadziejnie wyglądam w kucyku albo przydlugich prostych włosach. Źle się to wszystko układa jak potylica jest płaska.
Mama wzięta na spytki potwierdziła, że jako dziecię miałam taki problem.
No i teraz pytanie, czy macie pomysły na fryzurę do takiej głowy? 🙂
Miałam kiedyś krótką a'la M. Kozuchowska, czułam się świetnie tylko była upierdliwa w układaniu.
Obserwuj wątek
    • zasiedziala Re: płaska głowa z tyłu 23.08.18, 21:35
      Pewnie jakaś z wypukłym tyłem, może coś w stylu boba? Nie wiem, ale nie jesteś sama - ja mam płaską z boku <jednego>, żadna opaska / chusta zawiązana na głowie mi się nie trzyma uncertain
      • jeszcze_blizniaki Re: płaska głowa z tyłu 23.08.18, 21:46
        No, rozumiem Cię. Ja żyłam w błogiej nieświadomości prawie 40 lat zanim wpadłam na to, że płaska głowa może być przyczyną kłopotów z włosami/fryzura...
    • muchy_w_nosie Re: płaska głowa z tyłu 23.08.18, 21:49
      Też mam lekko płaską głowę z tyłu, dobrze mi w kręconych włosach, więc często kręce na termoloki.
      Nawet zarzucalam mamie że mnie cigle na leżąco kładła, to się obruszyła, że ja to od zawsze na brzuchy spałam i tylko rączki tolerowałam, co by się zgadzalo bo od zawsze jak pamiętam to pie na brzuchu. Na szczeście mój syn ma idealną czaszkę tongue_out
      • strasznymruk Re: płaska głowa z tyłu 23.08.18, 22:29
        muchy_w_nosie napisał(a):
        Na szczeście mój syn ma idealną czaszkę tongue_out

To dobrze.
        Jak kiedyś wyłysieje, to z płaską by głupio wyglądał big_grin
      • minniemouse Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 01:10
        muchy_w_nosie napisał(a):

Nawet zarzucalam mamie że mnie cigle na leżąco kładła,

to nie wina twojej mamy, prawie wszyscy Polacy, Rosjanie, Czesci Chorwacy - eastern europeans maja takie urocze glowki z tylu.
        bys sie zdziwila ale to zjawisko zaobserwowali nawet obcokrajowcy
        plaskie glowy Polakow
        Therefore, it is genetic/racial, not environmental.

Minnie
        • milva24 Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 07:42
          Naprawdę? Ale ciekawe, że i ja i mąż mamy trochę płaskie ale dzieci (faktycznie w niemowlęctwie cały czas na rękach lub w chuście) mają idealny kształt. Chyba, że im się jeszcze z czasem zmieni.
          • aandzia43 Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 12:07
            milva24 napisała:

> Naprawdę? Ale ciekawe, że i ja i mąż mamy trochę płaskie ale dzieci (faktycznie
            > w niemowlęctwie cały czas na rękach lub w chuście) mają idealny kształt. Chyba
            > , że im się jeszcze z czasem zmieni.

Ja mam płaski azjatycki łeb, moja córka nie (choć w żadnej chuście jej nie nosiłam a do tego zaliczyła krzywicę w niemowlęctwie), mój brat takoż główkę na zgrabnie wysklepioną, bo zebrał nordyckie geny od naszych przodków.
    • minniemouse Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 00:56
      natapiruj tyl i bedzie dobrze. albo natapiruj z volumizerem
      i dopiero rob ogon
      od cholery jest roznych podobnych gadzetow

MMMMMMM
    • pani_tau Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 06:24
      Pytanie wydające się nomen omen od czapy: wiesz może, jaki masz poziom wit D?
      • jeszcze_blizniaki Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 06:31
        Robiłam w ciąży i poziom Wit D miałam w normie.
        Nawiasem mówiąc, podobno w latach 70-80 witamina D dostępna w polskich aptekach była nieaktywna. Rodzice dzieciom dawali, a to było gó... warte.
        • ania-z-lasu Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 06:46
          To musi być wierutna bzdura, bo jakoś rachityzmu wśród tego pokolenia nie widać.
          • jeszcze_blizniaki Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 06:55
            A to zgoda 😆 i na szare komórki źle nie wpłynęło 😃
    • tanebo2.0 Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 07:49
      Powiadasz że masz płaską głowę. Dobrze widzisz? Jak z rozróżnianiem kolorów?
      • jeszcze_blizniaki Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 08:13
        😅 dziękuję, w normie
    • quelquechose Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 11:20
      hehe, szczęściara, dopiero teraz odkryłaś wink Moja mama ma ten kompleks i całe życie musiałam o tym słuchać, jakie to nieszczęście mieć płaską głowę, ponoć ja mam takie szczęście, że mam w pożądanym kształcie. Mam całe życie tapirowała włosy i nosiła jakieś dziwne fryzury w stylu lat 80-tych. Dopiero niedawno dała się namówić na update i wygląda fajnie. Nie ma co się nad tą głową za dużo zastanawiać, dobierz fryzurę, jeśli ci to poprawi humor i nie psuj sobie nastroju wink
    • an.16 Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 11:34
      Hehe, to prawda. Nad polskim morzem oglądam sobie dzieci i rzeczywiście raz na ileś tam sztuk zdarzają się ładnie wysklepione główki. Ale to rzadkość. Może 5 - 10%. No i wg polskich mam głowa okrągła jak jabłko jest optymalna. Nigdy nie pomyślałabym że to polska przypadłość, ale może to dzięki cudzoziemskiemu mężowi moje dzieci mają takie ładne głowysmile
    • lady-z-gaga Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 11:43
      img2.styl.fm/newsy/galerie/2016/02/16630/301494-graduated-bob-najlepsza-fryzura-na-dodanie-objetosci.jpg
      • jeszcze_blizniaki Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 11:57
        o, tył mam teraz taki, a przód krótszy. Ale myślę nad radykalnym cięciem.
        Dzięki za podpowiedzi!
    • aandzia43 Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 12:03
      Dopiero zajarzyłaś? Długo żyłaś w błogiej nieświadomości big_grin Głowa płaska z tyłu i z przodu (płaska twaez) to efekt domieszki azjatyckich genów do puli genetycznej Słowian. Połowy Polaków dotyczy.
      • ykke Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 14:16
        aandzia43 napisała:

> Dopiero zajarzyłaś? Długo żyłaś w błogiej nieświadomości big_grin Głowa płaska z tył
        > u i z przodu (płaska twaez) to efekt domieszki azjatyckich genów do puli genety
        > cznej Słowian. Połowy Polaków dotyczy.
        >
        O matko, to o mnie. Jak ja zazdroszcze innym wysklepionej głowy i kości policzkowych.
        Choć niektórzy ludzie mając silnie wypukłą czaszkę w
        niektórych ktotkich fryzurach wyglądają jak kosmici-taka wydłużona potylica.
    • ga-ti Re: płaska głowa z tyłu 24.08.18, 19:40
      Krótka, mocno wycieniowana z tyłu, żeby nadać objętości.
      Pamiętam, jak urodziłam pierwsze dziecko to mój ojciec miał jakąś obsesję na temat główki maluszka. Dzwonił i przypominał, by po kazdym karmieniu odkładać na inny boczek i podkładać zrolowany kocyk, żeby sie na wznak nie odwrócił, bo takie kładzenie gwarantowało ładny kształt głowy. Może i miał rację, glowy moich dzieci są całkiem ok. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka