Dodaj do ulubionych

Dobry podkład

01.09.18, 15:36
Nawilżający, nawet bardzo nawilżający, lekki, dla pań zdecydowanie 40 plus, żadne matowanie czy ciężkie krycie niepotrzebne. Z rozsądnej półki cenowej, tak do 70 zł max. Doradzcie proszę. A najlepiej, jakby jeszcze rozświetlał. Skóra wysuszona - ponieważ to wynika że stanu chorobowego, wcieranie i wklepywanie kremów nie zawsze pomaga, więc żeby nie zniknął, naprawdę musi trzymać nawilżenie.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Dobry podkład 01.09.18, 15:50
      Od jakiegoś czasu używam podkładu Eveline 3w1 Art Scenic, jestem bardzo zadowolona. Nawilża, kryje dość mocno.
    • ara.5 Re: Dobry podkład 01.09.18, 16:22
      Krem bb Garnier, kosztuje grosze i mocno nawilża. Tylko ten w niskiej tubce, ten w podłużnej, wysokiej podkreśla bardzo suche skórki
    • hosta_73 Re: Dobry podkład 01.09.18, 16:31
      Ja lubię Bielendę Mace-Up Academie Cover. Nanoszę po wymieszaniu z kropla olejku, jest wtedy fajne, aksamitne wykończenie, bez suchych skórek.
      Mam cerę suchą i zaczerwienioną (naczynka + trądzik różowaty).
    • pade Re: Dobry podkład 01.09.18, 17:17
      Nie wierz w coś takiego jak podkład nawilżający. Szukaj takiego, który nie wysusza (matujące). I zainwestuj w dobry krem.
      Ja mam podobne problemy z cerą i już wiem, że to wynika z choroby. Dopiero teraz zrozumiałam, dlaczego nie zgadzałam się z opiniami na wizażu w stylu "super nawilżacz". Dla mnie to były (te polecane kremy) lekkie nawilżacze. Po godzinie, dwóch miałam ściągniętą cerę.
      Kremów wypróbowałam całe mnóstwo i mogę poradzić taki schemat pielęgnacji:
      rano i wieczorem
      -umycie twarzy (uwielbiam Mixę w niebieskiej tubce)
      -serum (niekoniecznie jeśli nie chcesz, ale Liq CC rich ( z witaminą C bogate, polecam), albo jakieś z kwasem hialuronowym)
      -krem anti age
      -na to warstwa ochronna, czyli z lipidami (używam różnych, albo Oilan balance hydrolipidowy, Cetaphil, Iwostin sensitia, albo ..EL revitalizing supreme, fajnie natłuszcza)
      I na to podkład. Oczywiście między nakładaniem kolejnych kosmetyków potrzebne są kilkuminutowe odstępy czasowe.
      Polecam poszukanie próbek. Apteczne kremy, jeśli będą nietrafione (w co wątpię) możesz dać córce, albo wykorzystać do ciałasmile
      A co do podkładów to w każdej drogerii możesz poprosić o próbki.
      Celuj w niepodkreślające zmarszczek, efekt rozświetlenia osiągniesz używając serum z witaminą C, lub dodając odrobinę bazy rozświetlającej do normalnego podkładu. Ja mam bazę Golden Rose, mieszam z podkładem Estee Lauder Double Wear Light i jest super.
      • pade Re: Dobry podkład 01.09.18, 17:22
        ps. wbrew pozorom, podkłady polecane dla wieku 40+ zamiast nie podkreślać zmarszczek, uwidoczniają nawet te prawie niewidoczne. Pewnie mają liftingować, co powoduje ściągnięcie i pomarszczenie skóry. Nie wiem, w każdym bądź razie przetestowałam sporo, i EL jest jedynym, który nigdzie nie włazi i niczego nie podkreśla.
        O efekcie glow też raczej zapomnijsmile Moim zdaniem na młodej skórze jeszcze ujdzie, na starszej niekoniecznie.
      • ara.5 Re: Dobry podkład 01.09.18, 17:29
        A ja do nawilżenia polecę po prostu kwas hialuronowy, do tego jakiś wyciąg z aloesu, jakiś olej naturalny, masło Shea.. Jako półprodukty kosmetyczne, mniej trwałe, może trzeba trzymać w lodówce, ale bez dodatków i dużo taniej niż gotowe kremy.
        • pade Re: Dobry podkład 01.09.18, 18:39
          Próbowałam wszystkie specyfiki, które wymieniłaś. Masło shea nadaje się raczej na noc niż pod podkład. Kwas hialuronowy z olejem, hmm, mnie ta mieszanka wysuszała wręcz, skóra mnie po niej swędziała. Oleje mam w domu przeróżne. Aloes, owszem, do nawilżenia skóry, zwłaszcza po opalaniu, ale na to muszę mieć lipidy.
          Od razu zaznaczę, że schemat, który wymieniłam stosuję w sezonie grzewczym. Im jest na dworze cieplej tym mniej kosmetyków moja skóra potrzebuje. Latem tego roku złapałam się na tym, że po nałożeniu serum zapomniałam o kremie. Co w sumie dobrze świadczy o serumsmile
          • ara.5 Re: Dobry podkład 01.09.18, 20:21
            U mnie właśnie porządne nawilżenie na noc pomogło na dłuższą metę.
            Kwas sam też mnie ściąga, ale na to jakaś maska ziai (chyba była tu polecana, taki wielki biało - niebieski słoik) i jest ok.
            Ma dzień właśnie krem bb o którym pisałam wyżej.
            • pade Re: Dobry podkład 01.09.18, 20:29
              Rozumiem. Też stosuję porządne nawilżenie na noc, ale warunkiem dla mnie jest to, żebym czuła komfort na skórze, żadnego ściągnięcia, szczypania, ale też bez uczucia, że mam na twarzy masło (są takie maski, olejki, które okrywają skórę ale się w ogóle nie wchłaniają).
              Na dzień sam krem bb to byłoby dla mnie stanowczo za mało. Pomieszczenie, w którym pracuję jest bardzo mocno ogrzewane. Wiatr na dworze z kolei też robi swoje.
              Już doszłam do ładu ze swoją skórą i wiem m/w czego w danym okresie potrzebuje, dlatego do tzw. pielęgnacji naturalnej nie wrócę.
              • ara.5 Re: Dobry podkład 03.09.18, 10:55
                O, jeszcze w temacie nawilżania to nie wiem czy ktoś już napisał: picie wody! To mi chyba najbardziej pomogło
      • fil.lo Re: Dobry podkład 01.09.18, 20:03
        efekt rozświetlenia osiągniesz używając se
        > rum z witaminą C, lub dodając odrobinę bazy rozświetlającej do normalnego podkł
        > adu. Ja mam bazę Golden Rose, mieszam z podkładem Estee Lauder Double Wear Ligh
        > t i jest super.

Też tak robię, po wielu próbach ten sposób okazuje się być najlepszy.
      • hungaria Re: Dobry podkład 02.09.18, 17:26
        Pade, a jakiego kwasu hialuronowego używasz? Wypróbowałam już kilka i żaden d... nie urywa, a coś mi mówi, że jednak warto szukać.
        • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 17:36
          Ekmh, mam nadzieję, że mi się nie oberwie. Filorga Hydra-Hyal. Tylko ja mam przezroczysty żel, a w Sephorze widzę inną formułę, połączoną z kremem, a może mi się wydaje, nie wiem. Na to daję Filorga Hydra Filler (cokolwiek innego będzie się rolować, ten zestaw jak się da za dużo też może). Stosuję to jako kurację, czyli przez kilka dni, około tygodnia. Skóra jest nawilżona i wypełniona (serio). A potem odbudowuję warstwę lipidową kremami ochronnymi.
          Tylko podkreślam, ja mam skórę która "wypija" każdą ilość zwykłego nawilżacza.
    • araceli Re: Dobry podkład 01.09.18, 17:27
      Żaden podkład nie nawilży.

Ze średniej półki dobre rozświetlające to Rimmel Wake Me Up i Bourjois Healthy Mix. Dobry jest też sposób Pade z domieszkaniem kropli bazy rozświetlającej albo nawet płynnego rozświetlacza do ulubionego podkładu.
      • pade Re: Dobry podkład 01.09.18, 18:40
        Miałam oba. Fajne, dla mnie lepszy ten drugi, ale, że nie cierpię podkładów, które brudzą mi telefonbig_grin dałam sobie z nimi spokój.
        • black_magic_women Re: Dobry podkład 01.09.18, 20:17
          pade napisała:

>e nie cierpię podkładów, kt
          > óre brudzą mi telefonbig_grin dałam sobie z nimi spokój.

Telefon to pól biedy, gorzej ubrania, i to dzieci, czy męża. I nie, nie zależy to od grubości "tapety", ale od konsystencji sad
          >
          • pade Re: Dobry podkład 01.09.18, 20:23
            No dokładnie. Podkład używam w tej samej porze roku, w której muszę się owinąć szalem, czy kołnierzem od kurtki. Ciągła ostrożność, żeby nie dotknąć i nie wyglądać później jak fleja mnie męczy.
        • araceli Re: Dobry podkład 02.09.18, 12:54
          pade napisała:
          > Miałam oba. Fajne, dla mnie lepszy ten drugi, ale, że nie cierpię podkładów,
          > które brudzą mi telefonbig_grin dałam sobie z nimi spokój.

No niestety prawda. Tyle, że im bardziej long-lasting jest podkład tym cięższy i bardziej matowy. Wszyscy szukają graala co "kryje, długo trzyma i nie tworzy maski" wink
          • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:30
            Toż przecież taki jest EL DW light!
            Przynajmniej dla mniesmile
    • crea.tura Re: Dobry podkład 01.09.18, 18:08
      Potestuj sobie Burjous - wszystkie są lekko kryjące i nie wysuszają. Ja jestem im wierna od lat, przerobiłam chyba wszystkie, najbardziej lubię Healthy Mix Serum w lecie i serię 123 na zimę. Te podkłady są zupełnie inne niż podkłady rimmela, max factora czy loreala. Krycie jest słabe ale podkłady mają to coś, co sprawia, że cera wygląda po prostu dobrze. A jeśli chodzi o rozświetlenie - rozświetlacz w kamieniu MACa - bardzo wydajny, naturalny efekt, no mój ideał.
      • antyideal Re: Dobry podkład 01.09.18, 19:43
        Też lubię bourjois, bo ładnie sie stapiają ze skóra i nie czuję, że są na twarzy. Przy innych odczuwam ich lepkosc. Dla mnie 123 jest za mocno matujacy (w gorące dni jest za to ok) a healthy mix za mało więc sobie mieszam - z przewagą 123, bo jednak wolę mat. W dni, gdy się śpieszę i nie mam czasu robić przerw, żeby wsiaklo serum i krem, nakladam healthy mix bb krem, tez jest dobry.
        • danaide Re: Dobry podkład 01.09.18, 21:57
          A jak z kolorami - przy rimmelu cudne jest to, że porcelana nie jest ani różowa ani pomarańczowa.
          • antyideal Re: Dobry podkład 01.09.18, 22:37
            Mają żółte tony, zwłaszcza 123, ale bardzo mi to odpowiada. Czytałam skargi, że ciemnieja, nie zauważyłam u siebie tego efektu.
        • rosabell Re: Dobry podkład 04.09.18, 09:48
          Poczytalam o tym podkladzie, bo skoro tani i dobry to po co przeplacac na wysokopolkowe. Niestety sklad mnie przerazil, Aluminium w skladzie podkladu? W dezodorantach zle, a na twarz juz mozna? Nie znam skladu innych dobrze, ale nie przeraza was to, co sobie kladziemy na twarz?
    • julita165 Re: Dobry podkład 01.09.18, 20:06
      To ja też poproszę o radę. Też 40+, skóra ani sucha ani tłusta ani mieszana, po prostu ok. Moja jedyna bolączką są zaczerwienienia, poszerzone naczynka czy co, nie bardzo ale jednak. Gdyby nie one mogłabym powiedzieć że mam cerę jak pupcia niemowlaka 😁 Podkłady wychodzi trochę maska, za ciężko mi na codzien a różnych używałam, sam puder nie do końca kryje. Co poradzicie ?
      • ara.5 Re: Dobry podkład 01.09.18, 20:23
        Na zaczerwienienia bardzo polecam maskę algową nocemi (noemi?), efekt raczej krótkotrwały za to natychmiastowy
        • ara.5 Re: Dobry podkład 01.09.18, 20:24
          Nacomi! Ta sama która robi savon noir
      • pade Re: Dobry podkład 01.09.18, 22:46
        Nakładaj podkład punktowo. Tylko na miejsca z naczynkami. Jak masz dobrze dobrany kolor to nie będzie widać. Możesz dodać kroplę olejku, albo rozświetlacza, żeby nie było za matowo.
    • danaide Re: Dobry podkład 01.09.18, 21:54
      Może nie rewelacyjny, może nie idealny, ale przynajmniej można znaleźć za mniej niż 3 dychy - i dla mnie ok, używam chyba z drugi rok. Nie nawilża aż tak bardzo, zdarzało mi się stosować go na krem, ale czasem po takich zabiegach pojawiał się efekt zapychania porów, jakieś grudki czy coś - może to zależy od kremu. Rimmel Match Perfecion.
    • drinkit Re: Dobry podkład 01.09.18, 22:44
      Yves rocher nawilz-rozswietlajacy, bourjois healthy mix
    • princesswhitewolf Re: Dobry podkład 01.09.18, 23:56
      Youtuberki z drogeryjnych uwazaja za najlepsze Maybelinne i Elf
      • kariwitch00 Re: Dobry podkład 02.09.18, 12:46
        Armani silk zmieszany z kremem, hit, zdrowy blask, świetlista skóra.
        • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:03
          Mówisz? Bo kładziony na krem, nie zmieszany, podobał mi się średnio. Spróbuję tej metody.
          • mayaalex Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:16
            Jak mozesz sobie pozwolic na poziom cenowy armaniego to sprobuj crema nuda. Jest bardzo droga ale rzeczywiscie efekt jest niesamowity (i to jest wlasnie taki podklad od razu z kremem, nawilzajacy, rozswietlajacy, nie sciaga, nie wysusza, nie jest za tlusty). Jak potrzebujesz wiekszego krycia to na niego dajesz cieniutko - punktowo albo obszarowo - normalny podklad. To jest moje odkrycie roku a mam trudna skore i wyprobowalam wiele podkladow. Tylko ze koszt naprawde spory (ale sloik 50ml) wiec tym bardziej warto najpierw wyprobowac.
            Z podobnej polki cenowej koloryzujacy chanel beiges tinted moisturiser (w plastikowej buteleczce, nie szklanej) tez jest dobry jesli nie masz za duzo do ukrycia.
            • kariwitch00 Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:26
              nuda jest gotowym produktem krem + podkład armaniego? to moze być dobre bo ich podkłady mieszane z kremem są hitem.
            • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:29
              Mogę sobie pozwolić, ale nie chcę, bo mam trochę tańszy ideał, EL DW light. Co prawda go wycofują, więc pewnie za rok, dwa, bo na razie mam zamiar kupić sobie zapas, będę szukała czegoś nowego. A może zamiennik będzie ok, zobaczymy.
          • kariwitch00 Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:19
            tak on ogólnie jest taki sobie ale zmieszany z kremem wygląda pięknie, daje zdrowy blask, tylko musisz przetestować proporcje kremu do podkładu, efekt jest mniej lub bardzej kryjący, mniej lub bardziej świetlisty.
            • kariwitch00 Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:21
              zawsze wygląda super, jak kros chce efekt zdrowego blasku na skórze to bardzo polecam
    • bazia8 Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:00
      Max Factor, kupiony w jakiejś promocji w "R" miracle match się nazywa. Mnie nic nie wysusza smile
    • mayaalex Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:18
      Dobre nawilzenie i odzywienie (serum potem krem) a na to cos rozswietlajacego - kilka dziewczyn w watku polecalo bourjois i ja tez duzo dobrego o nim slyszalam.
      • hungaria Re: Dobry podkład 02.09.18, 17:29
        A ja nie mogę się zgodzić z tymi zachwytami - też mam skórę z tendencją do przesuszania i niestety po tym podkładzie, po jakimś czasie, mam nieprzyjemne uczucie ściągnięcia. Do tego zaczynam się bardziej świecić. Chociaż efekt na samym początku po nałożeniu jest naprawdę ładny. U mnie o wiele lepiej sprawdza się np. Clinique even better.
        Crema Nuda dodałam sobie do listy do przetestowania smile
        • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 17:52
          To często nie jest wina podkładu. Świecenie i ściągnięcie skóry jest związane ze stanem skóry a nie z podkładem. Potrzebujesz nawilżyć skórę, a potem odbudować warstwę, która zapobiega utracie wody. Możesz uważać, że z warstwą jest wszystko ok, ale wystarczy zbyt mocny peeling, suche powietrze, wiatr, za mało wody, hormony, kwasy na skórę i już warstwa lipidowa ma "dziurki"smile
          Skórę, w takim stanie jak Twoja, przed nałożeniem podkładu trzeba nawilżyć, a potem nałożyć warstwę ochronną. I to nie musi być tłusty krem, ważny jest skład. Poza tym, skóra rzadko kiedy przesusza się równomiernie. Może się zdarzyć, że najwięcej sebum jest na czole i nosie. Tu warto nakładać mniej tłuste kremy, Ja na czoło lubię nakładać EL revitalizing light, albo z Norela nawilżająco-normalizujący. Najlepiej jest gdy nakładam ze dwa razy dziennie, ale jak mam podkład na twarzy to się nie dasmile Wtedy z pomocą przychodzi mi mgiełka UD Quix Fix, zawarta w składzie witamina B3 chyba mi tak pomaga.
    • mayaalex Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:22
      Za szybko wyslalam - chcialam napisac ze skoro slabe nawilzenie wynika ze stanu chorobowego to poszukaj moze czegos nawilzajaco-odzywczo-kojacego wsrod kosmetykow aptecznych? Sa serie do super wrazliwej skory, po zabiegach, nawet dla cery podczas chemii - moze one cos pomoga? Bo sam podklad niewiele da jesli skora pod nim wola o pomoc.
      • lily_evans11 Re: Dobry podkład 02.09.18, 14:47
        Myję twarz żelem i stosuję krem Hydrain bio 3, czy jak tam to się nazywa.
        • black-cat Re: Dobry podkład 02.09.18, 22:27
          To dokup serum z tej serii i krem lipidowy na koniec. I nakładaj to wszystko na noc. Niezłe kremy lipidowe ma la roche posay, jak są przeceny to można je kupić za ok 40 zl.
      • black_magic_women Re: Dobry podkład 03.09.18, 09:38
        mayaalex napisała:

> nawet dla cer
        > y podczas chemii - moze one cos pomoga?

nasze rodzinne panaceum na wszystkie problemy skórne 7.allegroimg.com/s512/018339/925d9fc64431a6c18bcb03189597
    • fukka Re: Dobry podkład 02.09.18, 13:44
      Najlepszy podkład dla suchej i wrażliwej cery wg mnie: parure gold. Drogi ale bardzo wydajny, flakon 30ml z pompka mam już blisko rok, używam przez 5 dni w tyg, jeszcze jest do mojej dyspozycji Ok 1/3. W sieci ceny bardziej przyjazne niż w perfumeriach stacjonarnych.
    • danaide Re: Dobry podkład 02.09.18, 14:51
      A propos nawilżania - może idź do dermatologa i znajdziesz jakiegoś, który po prostu przepisze Ci kremy apteczne - 10 za sztukę, witaminowe, z mocznikiem czy kwasem bornym. Do tego sama miałam ze dwa lata temu jakiś masakryczny kryzys po kosmetykach drogeryjnych - skończyło się, że jak wyszłam na prostą używam jako micelarnego Hydrain3 Dermedici (z apteki, ale cena przyzwoita) i mydła Aleppo. Może być lepiej, ale wtedy pewnie trzeba więcej zainwestować, zresztą w tym wątku już zaczęła się wyliczanka Estee Lauder, Armani, tylko Diora czekać.
      • lily_evans11 Re: Dobry podkład 02.09.18, 15:00
        Mam żel i krem Hydrain 3. Fajne, najpierw bardzo kojące, ale później muszę znowu się nakremowac, bo po paru godzinach skóra się zaczyna ściągać.
        • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 15:23
          Też przerabiałam tę serię i miałam ten sam efekt, co u Ciebie.
          Spróbuj ten:
          www.iwostin.pl/produkty/hydro-sensitia/multi-odzywczy-krem-na-dzien/#
          • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 15:25
            Albo ten:
            www.oillan.pl/multi-lipidowy-krem-do-twarzy
            Ja te kremy kupuję w necie, przy okazji innych zakupów. Nawet z przesyłką są czasem tańsze niż stacjonarnie.
            • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 15:25
              Albo na allegro.
            • araceli Re: Dobry podkład 02.09.18, 15:35
              pade napisała:
              > Albo ten:
              > www.oillan.pl/multi-lipidowy-krem-do-twarzy
              > Ja te kremy kupuję w necie, przy okazji innych zakupów. Nawet z przesyłką są cz
              > asem tańsze niż stacjonarnie.

To ja jeszcze dorzucę z tanich:
              wizaz.pl/kosmetyki/produkt,76524,ziaja-med-kuracja-ultranawilzajaca-mocznik-3-emulsja-do-twarzy-dzien-i-noc.html
              • lily_evans11 Re: Dobry podkład 02.09.18, 21:26
                Dzięki, dobre kobiety smile!
                • danaide Re: Dobry podkład 02.09.18, 21:40
                  Z Hydrainu stosuję tylko płyn micelarny. Właściwie nie stosuję kremów... Jak zaczynam to się zaczyna: albo zaskórniki, albo wysychanie/skórki (np. po filtrach latem), albo ściąganie.
                  Fakt, Rimmel zostawia ślady.
                  PS. Pij więcej, może zielonej herbaty, dobrze nawadniawink
        • araceli Re: Dobry podkład 02.09.18, 15:26
          lily_evans11 napisała:
          > Mam żel i krem Hydrain 3. Fajne, najpierw bardzo kojące, ale później muszę znow
          > u się nakremowac, bo po paru godzinach skóra się zaczyna ściągać.

To są bardzo fajne produkty ale raczej do cery mieszanej/tłustej niż suchej.
      • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 15:21
        Wiesz, ja krem EL kupuję w próbkach na allegro za zwyczaj. Po 20zł za naście sztuk na przykład. Ostatnio dostałam słoiczek, ale to się często nie zdarza. Podkład kupiłam w promocji w drogerii internetowej za 119zł. Mam już drugi rok.
        Krem z Iwostinu kupiłam ze dwa lata temu w pojemności 150ml za ok. 30zł. Mam do dzisiaj, ale bardzo oszczędzam. Jestem teraz nowy, w mniejszej tubce, oczywiście droższyuncertain Krem z Oilanu kosztuje 16zł. Baza Golden Rose, też tyle.
        Nie lubię przepłacaćsmile
        Nie polecę Garniera, Bourjois czy Rimmela czy Loreala skoro nie byłam do końca z nich zadowolona. Dla mnie odbijanie się podkładu na kurtkach czy szalach jest wadą dyskwalifikującą. I zaznaczam, że podkładu na szyję nie nakładamsmile
        • kariwitch00 Re: Dobry podkład 02.09.18, 15:49
          Ja niestety widziałam kolosalną różnicę wiec płacze i płace, np kosmetyki dr alkaitis czy akurat podkład armani nie ma sobie równych według mnie.
          • pade Re: Dobry podkład 02.09.18, 16:05
            Ja używam jako warstwę anti age dermokosmetyków i wtedy cena jest jaka jest. To samo pod oczy. Płaczę i płacę. Natomiast ukojenia moja skóra doznaje własnie po kremach aptecznych. I to polskichsmile
    • werdipurke Re: Dobry podkład 02.09.18, 18:52
      krem bb la roche posay
      a tak poza tym to smiem twierdzuc ze twoja skora jest za malo nawilzona. oczyszczasz ją porządnie? tonizujesz? jakie kremy potem? kup sobie porzadny krem
      nawadniajacy jakis aloes itp a na to wieczorem nakladaj jeszcze olej ktory zatrzyma to nawilzenie mocno w skorze
    • biszkopty35 Re: Dobry podkład 02.09.18, 21:43
      Art deco high definition z Douglasa, 130 zł. Niestety.
      • biszkopty35 Re: Dobry podkład 02.09.18, 22:02
        Właśnie sobie sprawdziłam, że w internetowych drogeriach można kupić znacznie taniej, koło 80 zł. Sam w sobie oczywiście nie nawilża, tę robotę wykonuje serum lub krem. I stosuję go zawsze na bazę rozświetlającą dax cosmetics.
    • maeve_binchy Re: Dobry podkład 02.09.18, 22:14
      BB Lioele, triple the solution. Koreanski. Nawilza (a mam b sucha cere, od zawsze), kryje calkiem dobrze, zadnej maski i twarz wyglada gladko, ale naturalnie. Nie sciera sie (z pudrem bambusowym w moim przypadku). Cena kolo 100 pln, wiecej niz twoj budzet, ale warto!
      • maeve_binchy Re: Dobry podkład 02.09.18, 22:30
        A, zawsze rano płyn mucelarny lub sporadycznie hydrain3 zel z Dermedic, taki, potem serum ( rozne, ostatnio z TheOrdinary, ale testuje rozne), potem krem - ostatnio z Organique z aloesem i olejem z makadamii. Dla mnie ok, czuje go na twarzy, nie sciaga). Dopiero potem krem bb. Na sucha twarz nie ma mowy.
        • maeve_binchy Re: Dobry podkład 02.09.18, 22:30
          Mialo byc, ze ten zel jest tani, apteczny
    • black-cat Re: Dobry podkład 02.09.18, 22:24
      Idź do drogerii i poproś o próbki: touche eclat ysl, babyglow guerlain i double wear light estee lauder (jest zupełnie inny niż poprzednio wymienione, ale może się okazać, że Twoja skóra go polubiła). Niech Ci dorzucą próbkę bazy silikonowej smashbox (tej przeźroczystej). Na noc skóra powinna być porządnie nawilżona. Żeby woda została w naskórku trzeba ją „zamknąć” lipidami. Pade napisała jak to robić, jeżeli chcesz krócej to podstawą jest oczyszczenie, serum nawilżające z kwasem hialuronowym i krem z lipidami. Rano możesz nałożyć tylko serum z wit C albo lekki krem. Po kilku minutach bazę smashboxa i na koniec podkład. Wypróbujesz 3 różne rodzaje dobrych podkładów i poszukasz później tańszego odpowiednika. Bazę silikonową i tak warto kupić bo zapobiega wchodzeniu podkładu w zmarszczki. Ja uwielbiam podkład touche eclat ysl, jest lekki, rozświetlający (ale nie nabłyszczający) i trwały. A na codzień używam kremu bb bioessence platinum. Kładę go tylko na serum i nie pudruję. Ponieważ to krem bb, więc do oczyszczania stosuję kolejno micel Nivea, żel zero blackhead Ginvera, spłukuję żel zimną wodą, tonik ziaja rumiankowy (albo hydrolat oczarowy z bu) i dopiero pielęgnacja (ostatnio serum ślimakowe mizon i krem lipidowy). Skórę mam nawilżoną przez cały dzień.
    • luvyana Re: Dobry podkład 04.09.18, 10:32
      mam skórę atopową, mocno suchą, cienką jak pergamin. przetestowałam wieeeele podkładów. również tych za kilka stówek.
      ale dawałam szansę też tym aptecznym i tym ze średniej półki.
      i nagle w mojej szafce, przy okazji jej sprzątania, odkryłam że mam 25 opakowań różnych mazideł.
      i w tym samym czasie odkryłam gąbkę do nakładania podkładu.
      i nagle okazało się, że dzięki nakładaniu gąbką, podkłady vichy teint ideale i liftactiv dają tak samo spektakularny efekt, co dior star, chanel (vita lumiere aqua, cc cream, les beiges, make up forever ultra hd i kilka innych.

nakładam na mocno nawilżający krem z witaminą c. czasami pod krem daję jeszcze serum (nawilżające).
      gąbka musi być wilgotna, ale nie mokra i najlepiej zwilżona gorącą wodą.
      • pade Re: Dobry podkład 04.09.18, 11:14
        Ja od dawna używam gąbki a różnicę pomiędzy podkładami widzę.
        • luvyana Re: Dobry podkład 04.09.18, 12:08
          sad może mam okres chwilowego zachłyśnięcia się możliwościami gąbek
          a nawilżasz mocno skórę przed nałożeniem podkładu?
          • pade Re: Dobry podkład 04.09.18, 12:20
            Wyraźnie to napisałam w dłuugim poście, prawie na początku wątkusmile
            Też sobie nakładania podkładu bez gąbki nie wyobrażamsmile
    • pani_libusza Re: Dobry podkład 04.09.18, 12:54
      Od dłuższego czasu używam kremu bb pupa, uzywam po nałożeniu kremu do twarzy te zmieniam w zależności od pory roku. BB do cery suchej i normalnej może jakos super nie kryje, tego nie potrzebuje, ale wyrównuje koloryt i dobrze się utrzymuje. A z kosmetycznych odkryć to polecam peeling enzymatyczny fenomen c prefecty, normalnie działa cuda, wyglądam po nim jakbym się wreszcie wyspała i odpoczęła a kosztuje ok 15 pln.
      • pade Re: Dobry podkład 04.09.18, 13:56
        Mam bb Pupa, faktycznie dobry, polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka