26.09.18, 07:44
Wczoraj wieczorem że zdziwieniem odkryłam, że włączyli ogrzewanie. Niby nic dziwnego, jest koniec września, a jednak to chyba pierwszy rok jaki pamiętam, gdy zmiana pogodowa przyszła tak nagle - w piątek bylo ponad 20 stopni, a 4 dni pozniej przymrozek. Zawsze jesień tak łagodnie następowała, przejście trwało 2-3 tygodnie, temperatura spadała stopniowo o 1-2-3 kreski, a tu takie bum! Dziś co poniektórzy skrobia szyby, a jeszcze tydzień temu można było policzyć się w Bałtyku...
Obserwuj wątek
    • feliz_madre Re: Grzeją! 26.09.18, 07:45
      * popływać w Bałtyku smile
    • wilan.an Re: Grzeją! 26.09.18, 08:01
      Zmotywowałaś mnie, dzwonię żeby u mnie włączyli bo rano ciężko nogę wyjść spod kołdry.
      • wilan.an Re: Grzeją! 26.09.18, 08:02
        Wyjąć 😁
    • lauren6 Re: Grzeją! 26.09.18, 08:01
      Fajnie, ale już zdążyłam się przeziebić.
    • cauliflowerpl Re: Grzeją! 26.09.18, 08:04
      😎 grzeją, powiadacie...
      No dobra, juz mi sie dostalo za przechwalki z rana, po drodze do pracy wyciekl mi olej z jednego hamulca w rowerze.
      • ajaksiowa Re: Grzeją! 26.09.18, 08:33
        😜😜wink
      • 1matka-polka Re: Grzeją! 26.09.18, 09:56
        Wy tam w Hiszpanii chyba nie macie w ogóle centralnego ogrzewania? Tylko elektryczne piecyki? Dużo wychodzi za ogrzewanie? Ile masz w zimie stopni w mieszkaniu?
        • cauliflowerpl Re: Grzeją! 26.09.18, 11:20
          Na polnocy jest centralne bo w zimie jest zimno. Ja mam wielkie okna wychodzace na poludniowy zachod wiec jak co drugi dzien swieci slonce to mozna nie wlaczac ogrzewania. Ale w innych mieszkaniach chodzilo czesto.
          Jesli indywidualne - to gazowe.
          Ile mam stopni w zimie... a pewnie najmniej to bylo z 17, nie mierze. Ale juz bylo czuc, ze chlodno i wlaczalam.
          • bigzaganiacz Re: Grzeją! 26.09.18, 11:45
            a mam wielkie okna wychodzace na poludniowy zachod wi

czyli najgorsza opcja jaka moze byc w hiszpanii
          • cauliflowerpl Re: Grzeją! 26.09.18, 12:00
            Przy czym, co ciekawe, w lecie slonce jest tak wysoko, ze mimo tego usytuowania okien, rzadko jest goraco, bo przez wieksza czesc dnia nie daje w okna tylko w dach budynku. W tym roku takich popoludni, zeby juz bylo nieznosnie w domu, bylo ze dwa. Zreszta u nas w ogole rzadko jest goraco, w koncu to polnocna polnoc.
            W nocy jest zawsze chlodno, prawie nigdy wiecej niz 18 stopni, wystarczajaco, by wychlodzic mieszkanie.
            Okna sypialni wychodza na polnocny wschod i to jest boskie, bo lubie miec w sypialni zimno.
    • alpepe Re: Grzeją! 26.09.18, 08:39
      Phi, ja od dwóch dni sobie odkręcam wielkopańsko kaloryfer na dwójkę, a moja córka, co dziś rano stwierdziłam, na noc jeszcze bardziej wielkopańsko, bo na 3.
    • katja.katja Re: Grzeją! 26.09.18, 08:41
      U mnie nie grzeją sad
    • 35wcieniu Re: Grzeją! 26.09.18, 11:26
      Kompletny upadek i przerwany Chocholi Taniec
      Bo kaloryfer jest gorący - włączyli ogrzewanie
      To nie jest miłe, nie jest dobrze, jest źle o tyle,
      Że przyszła jesień znowu, ja ją znowu przeoczyłem
      I znowu czas mnie nadgryzł ten czas co ma zęby nieliche
      A wszystko przez ten kaloryfer

Jak to jest, że nieoczekiwanie
      Centralne ogrzewanie tak splata mi się z przemijaniem.
      Przekleństwa cedzę przez zęby, jest na co cedzić
      Kiedy jesień mnie nachodzi bez zapowiedzi

Do dziś, trudno tak na wstępie orzec
      Ale żyłem z myślą, że jest jakoś późny sierpień może
      Wczesny wrzesień, ale mimo wszystko lato w pełni,
      A tu jesień mi gruchnęła przez grzejnik.
      Taki wyrok bez sądu, bez prokuratorów
      Następna jesień, strach pomyśleć która to już

www.youtube.com/watch?v=n9mzICdYjBo

big_grin
    • kaka-llina Re: Grzeją! 26.09.18, 12:30
      A mi się boiler popsuł sad czekam na gazowników, ale teraz sezon bo wszyscy włączyli ogrzewanie i cholery padają jak muchy... Bez ogrzewania spoko wytrzymam bo w sumie ciepło jest, ale brak gorącej wody to już jest wybitnie wkurzający.............
      • kaka-llina Re: Grzeją! 26.09.18, 12:31
        gazownicy nie padają wink boilery padają i ciężko kogoś znaleźć do wymiany (a mój jest najprawdopodobniej do wymiany)
        • cauliflowerpl Re: Grzeją! 26.09.18, 12:49
          big_grin bardzo mi sie podoba wersja z padajacymi gazownikami.
          • kaka-llina Re: Grzeją! 26.09.18, 14:36
            big_grin taaa padający gazownicy są fajni wink Ale jeden nie padł dojechał i mi boiler naprawił smile teraz mimo 20 stopni na zewnątrz grzeję się przy kaloryferze i własnie gorąca woda do wanny leci smile
    • leyre2 Re: Grzeją! 26.09.18, 13:38
      A ja ustawilam klimatyzacje w pracy ma 19 st nizej niestety nie chce zejsc i tak zbyt cieplo.
      • princesswhitewolf Re: Grzeją! 26.09.18, 19:45
        No dzisiaj tu rano bylo chlodno ale od poludnia bylo krotkorekawkowo 23C. Jutro tez ma tak byc
    • ykke Re: Grzeją! 26.09.18, 17:42
      A ja uważam, że to przesada. Zaraz znów ma być cieplej, więc na ten chłodny moment można założyć coś cieplejszego. Wkurza mnie to, bo fajnie na dworze, posiedzieć się jeszcze chce, a tu już smrody z kominów. Ble.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Grzeją! 26.09.18, 18:41
        No właśnie dziwi mnie to. Mam taką teorię, że przez to, że zimy są teraz takie łagodne, to żeby ciepłownia nie była za bardzo na minusie to zaczynają sezon grzewczy wcześnie i późno kończą. tongue_out Pamiętam, jak się wprowadzałam do mieszkania 10 lat temu - i zaczynali grzać chyba dopiero jakoś w połowie października, a koniec grzania był w kwietniu i właśnie wrzesień-październik i kwiecień-maj to byy najgorsze okresy, zawsze wtedy okrutni marzłam. 2 lata temu nam dodatkowo blok ocieplili, więc już w ogóle jest gorąco w mieszkaniu smile W ostatnią zimę przez większość czasu miałam przykręcone kaloryfery.
        • feliz_madre Re: Grzeją! 26.09.18, 18:45
          Kiedyś tak było - sezon grzewczy zaczynał się 15 października. Potem ludzie zmądrzeli i wyszło jakieś zarządzenie, że trzeba zadać grzać jak przez 3 dni z rzędu (nocy?) temperatura spadnie ponizej 8 stopni.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Grzeją! 26.09.18, 18:37
      Tak, a dzisiaj znowu 15 stopni jak nie więcej. Wyszłam w czapeczce, a tu pan w krótkim rękawku na rowerze sobie jechał. uncertain U mnie też już grzeją, ale nie zaskoczyli mnie, bo byłą wywieszona karteczka, że od 25.09 rozpoczyna się sezon grzewczy smile Póki co i tak mam kaloryfery zakręcone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka