Dodaj do ulubionych

Akcja. ważenia tornistrów

09.10.18, 07:09
Była taka akcja w szkołach Waszych dzieci? Chodzi zwłaszcza o edukację wczesnoszkolną.
Wczoraj takowa akcja była u syna w szkole.
Pani odpowiedzialna za akcję, kazała dzieciom wyjąć wszelkie cwiczenia, zostawić tylko zeszyty. Wodę też kazała częściowo wypić. Tylko zeszyt i piórnik.

Właściwie, śmiać mi się chce...Pusty smiech ogarnia czlowieka.

Generalnie materiały plastyczne, ksiązki i ćwiczenia są w szkole. Ale jednak, dzieci mają zadawane prace domowe i przynajmniej jedne ćwiczenia przynoszą do domu. W dnach gdy jest angielski - oba ćwiczenia. Ksiązka cienka - też jest częśto noszona do domu by odrobić lekcje...
Woda - poidelek w szkole nie ma, teoretycznie warszawska kranówka nadaje się do picia....No, ostatecznie (!) jestem skłanna uznać działania z tą wodą.

Podejrzewam, że tak wygląda to w większości szkól. Z czego taka nadgorliwość wynika?????

Obserwuj wątek
    • morekac Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 07:12
      No wiesz, po prostu sprawdzają wagę plecaków. Pustych.
      Mogliby producentów pytać, ile te ważą.
      • kochamruskieileniwe Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 07:17
        No fakt. Chyba o to chodzi.
        Wczoraj nie było ani cymbałków ani w-fu. Buty na w-f szafce, ale strój jest noszony, bo jendak koszulkę czy skarpetki należy zmienić.
        Ciekawe, czy też by kazała im to wyjmować...
    • alicia033 Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 07:18
      kochamruskieileniwe napisała:

> Podejrzewam, że tak wygląda to w większości szkól. Z czego taka nadgorliwość wy
      > nika?????

musiał ci umknąć wątek w ubiegłym tygodniu.
      To nowy wzorzec postępowania by umbridge:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23992377,anna-zalewska-wazyla-plecaki-uczniow-poproszono-by-tego-dnia.html
      • kochamruskieileniwe Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 07:20
        O. Umknął. (robię odwyk, stopniowy, od forum big_grin)
    • thea19 Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 08:42
      w szkole mojego syna waga do plecakow wisi od zawsze. ostatnio wazylam plecam i wyszlo cale 4,3kg. sam plecak wazy niecaly kg.
    • kropkaa17 Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 08:45
      Jakieś tam info o ważeniu widziałam ale nie wiem jak przebiegało. Mój 2-klasista ma w plecaku teczkę, zwykle 1 ćwiczenie z pracą domową, picie i śniadaniówkę więc się nie przemęcza. Czasem weźmie piórnik czy kredki ale to jego gapiostwo ze nie zostawił. Na palcach jednej ręki policzę dni kiedy przyniósl kilka książek. Na stołówce jest dostęp do poidełka i ciepłej herbaty w każdej chwili.
      Z drugiej strony młody waży 18 kg więc nietrudno by bylo te 10% wagi przekroczyc.
    • janja11 Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 12:02
      O tak. My też się dowiedzieliśmy, że tornistry są ciężkie, bo dzieciaki przynoszą picie w ciężkich butlach i kilogramy niezdrowych przekąsek...Wina rodziców oczywiście.
    • hanusinamama Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 12:23
      Jak mi kolezanka powiedziała ze u niej było to samo (a tam nie ma szafek na ksiazki) to mi przypomniało malowanie trawy na zielono.
    • mamolka1 Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 14:00
      U mojego nie było ważenia tronistrów.
      Mam pierwszaka - sam plecak ok. 800g.
      Nosi : trzy zeszyty, ćwiczenia ×2, czasem podręcznik nw, jak angielski to książka + ćwiczenia, piórnik, śniadanie+butelka z wodą/herbatą ( poidełka brak ).
      Waży 22 kg.
      I to ja noszę mu tornister ( oddaję pod szkołą, żeby się koledzy nie śmiali 😉).
      Młody nieduży jest i boli mnie jak widzę ten tornister z rączkami i nóżkami bo samego człowieczka to już nie widać
      • janja11 Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 14:33
        A to prawda, że tornistry ewidentnie nie są skrojone na miarę pierwszoklasisty i codziennie obserwuję pod szkołą zastępy babć i mam dźwigających za swoje pierwszaki bagaże wielkości nesesera.
        • alicia033 Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 14:47
          janja11 napisał(a):

> obserwuję pod szkołą zastępy babć i mam dźwigających za swoje pierwszaki bagaże wielkości nesesera.

to niech im mniejsze kupią, bo na pewno plecaki i tornistry nie występują w jednym, jedynie słusznym rozmiarze.
        • edelstein Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 19:00
          Sa ale trzeba wyjsc poza jeden kedyny sluszny model.
    • julita165 Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 14:55
      Akcji nie było. Kupiłam dziecku najlżejszy na rynku tornister, nosi tylko to co mu potrzebne do odrobienia prac domowych, czyli przeważnie jedne ćwiczenia, czasem mu się zapłacze coś zbędnego typu jakiś zeszyt, książka. To waży tyle co nic. A i tak tornister jest ciężki. Wiecie co tyle waży ? Żarcie i picie. Codziennie taszczy butelkę wody ( no nie litrową ale taka troszkę większa niż 0.33 l ) dwie kanapki, banana, czasem jakieś ciasteczko, jabłko, batonik. Wszystko w pudełku. To waży dużo więcej niż książki które pierwszak nosi ( bo tych faktycznie nie nosi ). Gdyby w szkołach serwowali jak w zerówce trzy posiłki dziennie, drugie śniadanie, obiad i ewentualnie podwieczorek to waga tornistrów spadłaby natychmiast. Albo żeby chociaż zapewnili dostęp do wody np duża bańka i kubeczki jednorazowe w każdej klasie. Tylko u nas jak zwykle od d...strony zaczyna się temat i szuka pozornych rozwiązań. Problem noszenia podręczników przynajmniej w młodszych klasach już dawno został rozwiązany.
      • glanaber Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 22:32
        Wszystkie tu piszecie o pierwszakach i dzieciach wczesnoszkolnych, a one mają przynajmniej książki dzielone a części. Prawdziwa jazda zaczyna się w 4 klasie. Moja niespełna 9-latka, 23 kg żywej wagi (całe życie w okolicy 3. centyla, tak, tak, po mamie, która ma rozmiar 34, a jakże! Serio, serio) - a plecak bywa, że waży 6,5 kg, czyli zalecane 10% wagi ciała przekroczone prawie 3-krotnie. Do każdego przedmiotu jest podręcznik, zeszyt i ćwiczenia. Niektórzy nauczyciele zażyczyli sobie zeszyty 60-kartkowe, z matematyki miał być "najlepiej A4", ale to zalecenie olałam. 60 kartek A4 waży 2 razy tyle co 60 kartek A5.
        Szafki niby są, ale co z tego, skoro codziennie z każdego przedmiotu jest praca domowa, więc wszystko trzeba nosić. E-podręczniki funkcjonują tylko do 2 przedmiotów, a do reszty nosi się wszystko. Plus piórnik, plus śniadaniówka ze śniadaniem i podwieczorkiem, plus bidon z piciem. I tak, nosimy córce plecak pod drzwi szkoły i odbieramy ją razem z plecakiem ze szkoły. Ale pomiędzy piętrami w szkole ona sama to dźwiga, gdy na każdą kolejną lekcję wędrują gdzie indziej.
        O tym zresztą twórcy poprzedniej reformy sześciolatkowej nie myśleli, wysyłając cały rocznik 2009 do szkoły jako sześciolatki. Gdybym miała wybór, to bym moją 6-latkę z końca roku dotyczyła właśnie ze względu na gabaryty. A tak tylko czekam z przerażeniem na poważne problemy z kręgosłupem młodej
        • karotka_plus Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 23:24
          Zgadzam się, Dziś rano z ciekawości ważyłam plecak + strój na wf + teczka na plastykę z farbami, kredkami, 4 blokami itd itp. 8,5 kg w 4 sp, dziecko o wadze ok 35 kg. Żal mi go strasznie, że tak dźwiga a każdy przedmiot w innej sali...
          • julita165 Re: Akcja. ważenia tornistrów 09.10.18, 23:35
            karotka_plus napisała:

> Zgadzam się, Dziś rano z ciekawości ważyłam plecak + strój na wf + teczka na pl
            > astykę z farbami, kredkami, 4 blokami itd itp. 8,5 kg w 4 sp, dziecko o wadze o
            > k 35 kg. Żal mi go strasznie, że tak dźwiga a każdy przedmiot w innej sali...

A ta plastykę to wszystkie klasy mają w tej samej sali ? Bo jeśli tak to już nieogarniecie nauczycielki. Przemyslalaby sprawę ilu uczniów uczy, ile jej tam farb, bloków, kredek czy czego tam jeszcze potrzeba na rok czy semestr, zarządziłaby składkę, kupiła co trzeba, trzymała w klasie i wydzielała na lekcjach. Po co każdy uczeń ma taszczyć własne pudełko z farbami
          • taki-sobie-nick Re: Akcja. ważenia tornistrów 10.10.18, 00:44
            karotka_plus napisała:

> Zgadzam się, Dziś rano z ciekawości ważyłam plecak + strój na wf + teczka na pl
            > astykę z farbami, kredkami, 4 blokami

Po co temu dziecku 4 bloki?
            • karotka_plus Re: Akcja. ważenia tornistrów 10.10.18, 13:07
              Blok rysunkowy, blok techniczny, blok rysunkowy z kolorowymi kartkami i blok techniczny z kolorowymi kartkami. Do tego farby plakatowe w kubeczkach i te płaskie, kilka pędzelków o różnej grubości, kredki bambino drewniane, pastele, plastelina, kubeczek na wodę i podkladka na stolik. Teczka na prace. To jest zestaw podstawowy, który mają mieć na każdej plastyce. Do tego od czasu do czasu inne przybory np kasztany, krepina czy cokolwiek innego wymyśli nauczyciel. W szkole tego nie zostawiają bo nie ma gdzie. A pani nie mówi żeby wzieli np tylko blok rysunkowy i farby ale każe nosić wszystko.
              • taki-sobie-nick Re: Akcja. ważenia tornistrów 11.10.18, 00:37
                A pani nie mówi żeby wzieli np tylko blok rysunkowy i farby ale każe nosić wszystko.

To jakaś idiotka, powinna z góry zdefiniować technikę pracy i sposób wykonania i określić, co będzie potrzebne.
              • slonko1335 Re: Akcja. ważenia tornistrów 11.10.18, 07:40
                niech mówi co maja przynieśc na kolejna lekcje, zawsze to troszkę lżej ale łączę się w bólu, mój 23 kilowiec też targa taki plecak...pierwsze dni plecy go bolały, teraz już sie przyzwyczaił, jak to wpłynie na postawę, eh...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka