panna_lila 09.10.18, 14:00 Løsninger er ofte nærmere enn du tror - Fosterhjem.no Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miss_fahrenheit Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:14 Ładne, choć bardzo idealistyczne, obawiam się. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:59 U corki w klasie bylo podobne. Tzn nie w takiej formie, ale jedna dziewczynka zawsze przychodzila bez sniadania do szkoly i inne zieci same z siebie jej oddawaly. Smutne w tej historii jest jednak to, ze to nie bylo z biedy Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 15:00 Tzn. jakby to bylo z bedy to tez by bylo smutne oczywiscie, ale wtedy moznaby cos zaradzic. Jak jednak brak troski i zainteresowania ze strony rodzicow to juz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 15:05 ale taki właśnie jest świat, dlatego powinny nań przychodzić tylko i wyłącznie dzieci chciane i oczekiwane, bo nawet to nie gwarantuje, że się rodzicowi miłość do dziecka nie odwidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:14 Z tego, co zrozumiałam z komentarzy pod spodem, to dziecko jest sierotą? Czyli co, norweskie rodziny zastępcze/domy dziecka nie zapewniają drugich śniadań? Nie, nie pisz mi, że nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:21 Zaznaczam, nie wiem kim ma być do dziecko, ale ciekawa byłam do czego ematka się przyczepi. PS. Pomoc bez piętnowania. Tak często tego brakuje i to tez a propos żywienia, pomocy i dzieci w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:27 Nie, no, jak już się wzruszamy, to może porządnie, co? W szkole podstawowej mojej córki, to tzw. szkoła całodniowa, czyli od 7.30 do 16. była świetlica dla wszystkich dzieci zapewniona. Obiady były opłacone przez rodziców, najbiedniejsze miały opłacone przez państwo, tak mi coś świta, ale i tak był zwyczaj wykładania nadmiarowych kanapek na duże talerze i dzielenia się. Może dlatego nie rozumiem tej emfazy. Na reklamie jest 1. fakt, dziecko jest przyzwyczajone, by nic nie dostawać do szkoły. 2., o ile zrozumiałam komentarze, dziecko jest sierotą, i tu mi coś zgrzyta, bo nie wierzę, by żył sam pod mostem i nikt nie wiedział, że należy mu zapewnić kanapki. 3. nagle jednego dnia dzieci się skrzykują i pomagają odczekując, aż ofiara losu wróci z picia wody, zamiast od razu dać każdy, co ma. Sorry, ale nie, nie lubię taniego sentymentalizmu w reklamach. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:33 No ale jak Ci nie napisać, że nie o to chodzi, skoro nie rozumiesz o co chodzi? Przekaz filmu to "szukamy domów zastepczych", dla takich dzieci jak ten chłopiec. A znaleźć rozwiazanie (løsninger) można w najbliższym otoczeniu, tutaj wiele dzieci z klasy pokazało, że sa skłonni do pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 15:02 I ten straszny norweski jugendamt nie pomaga??? Nadal Marceli dziwi się światu, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 15:25 Nosz kurcze: SZUKAMY DOMÓW ZASTEPCZYCH! To jest reklama, to ma przerysowanie wpisane w podstawe gatunku. Cała sytuacja jest tylko iluzja, obrazem który ma działać na podświadomość. Jak chca wybielić BV, to pokazuja te już zaopiekowane dzieciaki, urocze aniołki z tendencja do wyrastania na chlube rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:34 >Czyli co, norweskie rodziny zastępcze/domy dziecka nie zapewniają drugich śniadań? a w ogole jest cos takiego jak domy dziecka? W UK to sa parotygodniowe max bo dzieci trafiaja zaraz do rodzin zastepczych Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 16:50 a gdybyś nie przeczytała komentarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:34 Oczywiście, że się poryczałam, bo to wyciskacz łez. Ale - biedne te dzieci w innych krajach. W szkole mojego dziecka to sytuacja nie do pomyślenia. Publiczna szkoła, podkreślę. Polska. Zwykła rejonówka. Dzieci dostają obiady, kanapki, owoce, warzywa i mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:35 warzywa? tzn chyba na obiad a nie daja im kalarepe do lapy czy pasternak i mowia- jedz. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:39 W Norwegii to akurat warzywa i owoce do reki dostaja Surowe. Tylko że reklama jest zupełnie nie o tym, no ale każdy kto nie zna jezyka, może sobie dowolnie zinterpretować, i wtedy widać co ludzi gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:43 Kalarepa jest super. Sama daję synowi. I paprykę. I parę innych warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 14:48 A co złego w kalarepie do ręki? Codziennie jest co innego - jednego dnia kalarepa, innego marchewki, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 15:20 Dostaja do lapy. W tym roku byly juz marchewki, rzodkiewki, pomidorki oraz - owszem - kalarepa. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 15:14 Ta reklama obiega internet setny raz. Z rok temu byla hitem na fejsie. Nie czepiam sie, jest spoko ale ematka zwykle reaguje zwawiej Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: warto uczyć dzieci 09.10.18, 17:28 Tez mam mokre oczy. Moi synowie są empatyczni, chętnie dzielą się, nie tylko śniadaniem. Odpowiedz Link Zgłoś