zona_glusia 22.10.18, 21:29 Trwa strajk i PiSowski "socjalny" rząd (bo to firma państwowa) wywala hurtowo związkowców. Od jakiegoś czasu podobno zatrudnia się tam pilotów na śmieciówkach. Raczej będę unikać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szeptucha.z.malucha Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 21:35 Unikam. Ale jeden bilet na listopad mam. Więcej nie kupię. A i tak pewnie mi odwołają. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 21:36 Pilotów jak pilotów, ale stewardów też. Państwowa firma, psia mać. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 21:36 Nie. Latałam sporo parę lat temu, gdy byli ok, a ich szalone środy istotnie atrakcyjne. W tym roku trochę się z nimi najeździłam służbowo - na 8 lotów 8 opóźnionych, obsługa opryskliwa, ceny umiarkowanie konkurencyjne. Stwierdziłam, że dość. Historie z nowym prezesem są raczej straszne, zniechęcają jeszcze bardziej. A miało być tak pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 22:05 Jedyny plus to, że za odwołany lot wypłacili mi bez szemrania odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 22:08 A nowy prezes jest podobno dobrym znajomym naszego premiera. Widać, że filozofia zapier***nia za miskę ryżu też nie jest mu obca. Orzą też obsługą naziemną, ostatnio pan od checkinu walnął mi o 6 rano tyradę, jak to rząd wyciera sobie gębę propracowniczymi postulatami, a ich zatrudnia na zlecenia i płaci garść paciorków i trzy łokcie perkalu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 22:11 Mam bilet na grudzien. Dlatego dokupiłam drugi, zapasowy innej linii Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 22:30 Latam i jak dotychczas jestem zadowolona. Zdecydowanie lepszy poziom niż tanie linie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariken Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 09:13 bo to nie jest takia linia? to państwowy przewoźnik, jak lufthansa, air france i emirates. do takich linii powinno się lot porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 22:33 Wszystkim latam, LOTem akurat mniej, ale zdarzylo mi sie ostatnio w zeszlym tygodniu. W obie strony nie bylo nic cieplego do picia, to jakas nowa moda? Ale dziekuje za wiesci o strajku, bo akurat znow bilet mam kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 09:25 qs.ibidem napisała: > Wszystkim latam, LOTem akurat mniej, ale zdarzylo mi sie ostatnio w zeszlym tyg > odniu. W obie strony nie bylo nic cieplego do picia, to jakas nowa moda? Ach to rzeczywiście bardzo rzadko latasz LOTem, jeżeli szklanka wody bez gazu Cię zaskoczyła... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 18:25 to już dawno to tak jest, ale- wiesz- nie pisz, że nie ma, jest, tylko musisz sobie kupić Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 18:42 Ale to nikt by sobie nie kupował? Ja akurat nie pijam, ale słyszałam, że ludzie o herbatę pytali i odpowiedź brzmiała, że nie ma (a nie, że płatne) W rezultacie nikt nie pił. Była woda lub pepsi (tudzież cola, nie pamiętam) - cóż to w ogóle za wybór?... no ale ja takich wynalazków nie pijam, może to kwestia popularności, nie będę się czepiać - i małe prince polo. W innych liniach też już często nie ma posiłków, ale kawa i herbata owszem. Nie porównuję z Aeroflotem ani Saudią tylko z Iberią, Lufthansą... Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:31 Lufa to akurat daje i kawę/herbatę, i kanapkę, i nawet wino/piwo (na europejskich trasach). W Locie ciepłe napoje zazwyczaj możesz kupić, za darmo tylko woda. No i prince polo najwyraźniej, choć myślałam, że już porzucili ten pomysł, bo od wieków żadnego nie dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 23:04 Szczytem wszystkiego są tam piloci na działalności gospodarczej. Rozumiesz, pilot przychodzi i świadczy usługę pilotowania samolotu, a potem wystawia fakturę. Jak kiedyś się coś stanie i ubezpieczyciel stanie okoniem, bo nie będzie chciał wypłacić odszkodowania rodzinom ofiar na podstawie tego że pilot nie był pracownikiem linii, to się zrobi afera. Narodowy przewoźnik psia jego mać. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 22.10.18, 23:07 A, ostatnio nimi nie latam, bo z Arlandy na polskie lotniska latają tak małe i ciasne samoloty, że jak wstaję z siedzenia pod oknem to walę głową w półkę na bagaż, a wysoka nie jestem. Już wolę wizzair, nowe przestronne samoloty ze Skavsta. Dojazd na lotnisko trochę gorszy, ale trudno, coś za coś. No i są 2-3 loty dziennie do Gdańska bezpośrednio, a z Arlandy raczej z przesiadkami. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 00:10 PiSowski "socjalny" rząd Nie, nie PiS-owski rząd, a LOT-owski zarząd. To które ematki uważały, że związki zawodowe tylko przeszkadzają w rozwoju gospodarki...? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 00:16 ale łapiesz z czyjego nadania ten zarząd pochodzi czy po prostu prostacko rżniesz tu głupa? Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 01:03 Zawsze starałam się wybierać Lot i nie miałam zastrzeżeń. W tym roku anulowali mi lot powrotny do Polski i to nie bylo miłe. Najbardziej mnie wkurzył brak jakiejkolwiek informacji. No ale trudno, przeżyłam, odszkodowanie wypłacili. Mimo wszystko nasz Lot jest dla mnie bardziej wiarygodny niż Rainair - tu już nie zaryzykowałabym na pewno kupna biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 09:29 thaures napisała: > Mimo > wszystko nasz Lot jest dla mnie bardziej wiarygodny niż Rainair - tu już nie za > ryzykowałabym na pewno kupna biletu. Ostatnio LOT chciał wysłać samolot z pasażerami, z uszkodzoną pompą która odpowiada za hermetyzację kadłuba... Samolot ma dwie takie pompy z których jedna już przed startem była popsuta i ci debile z LOT chcieli by ten samolot leciał nad Alpami z tą uszkodzona pompą ale jak kapitan ich zapytał co się stanie jak i ta druga ulegnie awarii to mu powiedzieli "by się nie bał bo tak się na pewno nie stanie...". Jak zejść nad Alpami na dwa tysiące metrów a zejście na taką wysokość jest konieczne dla przeżycia pasażerów w przypadku dehermetyzacji kadłuba... Ten konkretny kapitan odmówił lotu tym uszkodzonym samolotem, ale ciekawe ilu z nich nie odmawia... 40% samolotów LOT lata na tzw. dopuszczeniu warunkowym a to oznacza, ze mają jakaś awarię na pokładzie, której nikt nie chce usunąć bo to oznacza koszty dla LOT-u... Czasami są to pierdoły jak np. popsuty i zablokowany na 36 stopniach Celsjusza regulator temperatury albo uszkodzone czujniki zamknięcia drzwi przez co pilotom przez cały lot napie...ją czerwone lampki w kabinach... Czasami jednak są to groźne usterki jak np. w jakimś Embraerze w którym podczas startu przytomność straciła stewardesa siedząca przy tylnych drzwiach samolotu bo wystartowali samolotem z uszkodzonym regulatorem ciśnienia i kobiecie powietrza zabrakło do oddychania... LOT oszczędza kasę na remontach czy konserwacji samolotów i tym się powinniście zainteresować, bo to skończy się to jakąś tragedią wcześniej czy później... Premie dla zarządu LOT są ważne (bo im się to przecież należy), ale bezpieczeństwo pasażerów i personelu latającego wydaje mi się ważniejsze nawet niż te premie dla prezesa... Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:09 Głupoty piszesz wiesz? Akurat mój Partner ma licencję pilota na małe samoloty. W aeroklubie w którym jest zrzeszony spotyka się z wieloma ludźmi Lot - u (nie tylko pilotami ale np. serwisantami zakochanymi w lotnictwie) i to co piszesz można sobie między bajki wsadzić. Faktem jest że od lat nie jest to firma dobrze zarządzana, kilka lat temu była na granicy upadku przecież. Nowy zarząd wcale jej nie pomaga, związki zawodowe też. Każdy kij ma dwa końce. Na śmieciówce lata większość nowo zatrudnionych pilotów w Europie. Taka jest teraz rzeczywistość w lotnictwie. Ze szkodą dla pilotów bo pilot całym swoim majątkiem odpowiada za wszystkie szkody powstałe w trakcie lotu. Nie dziwię się że się buntują. Zresztą nie tylko piloci Lot - u. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:32 Akurat tak się składa że znam wielu byłych pilotów LOT i to jest prawda. Piloci jednej z tanich linii (nazwy nie podam) nie są zatrudnieni na żadnej śmieciówce tylko na normalnej umowie. Akurat mam takiego w bliskiej rodzinie, a nie tylko "spotykam się z wieloma ludźmi LOTu", stąd wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 01:04 Niestety ale zdarza się. Za to odszkodowania za odwołane czy opóźnione loty płacą aż miło. I oczywiście nie należy żałować sobie na dojazdach, hotelach czy jedzeniu . Dopóki nie powoduje to istotnych zmian w docelowym dotarciu do konkretnego miejsca i o bardzo określonym czasie to można wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 06:15 mam bilety kupione na za tydzień w poniedzialek, dl 4-osobowej rodziny i sie już martwie co to bedzie. Kierunek dosc daleki, wszystko na miejscu oplacone.... Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 09:00 Latam, na linię nie narzekam. Ale pasażerowie to już inna bajka. Kiedyś w locie że Sztokholmu, już po wyładowaniu w Warszawie, jakaś tłusta laska tak się spieszyła do wyjścia, mimo, że drzwi jeszcze nie odblokowano, że wyrżnęła z hukiem glacą o półkę bagażową, ku....wy leciały na cały samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 11:11 To byłam ja, spieszyłam się na przesiadkę do Gdańska bo oczywiście lot był spóźniony, a śmierdzący potem troll koło mnie nie umiał się nawet wypiąć z fotela. Takie guzdrały co latają raz na dziesięć lat i delektują się każdą chwilą to zmora wszelkich frequent flyers, którzy za cel mają sprawnie dotrzeć do hotelu czy do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:05 Kulturalny człowiek czeka na swoją kolej, a nie przepycha się żeby być pierwszy. Jak mnie wpieniaja buraki które wyjdą z siedzeń, ustawia się w przejściu i myślą ze pierwsi wyjdą. A takiego wała. Jak przychodzi kolej na mój rząd, wredy wychodzę i wstrzymuje ruch tych z tylu az wszyscy z mojego rzędu i kilku poprzednich nie wyjdą. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:08 Ja wychodzé z zalożenia, ze skoro zalezy mi na szybkim wyjsciu to kupuję odpowiednie miejsce. Działa Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:55 Działa o ile możesz tak zrobić. Mój ostatni lot LOTem kupowałam żywcem na 3 godziny przed wylotem na samym lotnisku, samolot był pełny i dostałam ostatnie dostępne miejsce w ostatnim rzędzie pod oknem, wciśnięta w kąt między jakimś pajacem trzęsącym całym rzędem bo akurat mordował potwory na ipadzie, a ścianą kibla - w tym mikroskopijnym samolocie na 30 rzędów bodajże. Komfort był w tym wszystkim taki, że Ryanair wydawał się przy tym luksusem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 22:32 kąt między jakimś pajac > em trzęsącym całym rzędem bo akurat mordował potwory na ipadzie, a ścianą kibla Do ściany nie miałabym pretensji. Do pajaca owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:10 Kulturalny człowiek może się zajebiście spieszyć na przesiadkę albo pociąg odjeżdżający z lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:11 Ale wtedy wykupue się odpowiednie miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:34 1. Możesz kupić bilet tak, żeby mieć sporo czasu w zapasie, a przez opóźnienie ten czas gwałtownie się skurczy. 2. W momencie, kiedy kupujesz bilet, może już nie być opcji miejsc w pierwszych rzędach, nawet za (d)opłatą (to akurat przypadek mojego ostatniego lotu - na szczęście nigdzie się nie spieszyłam, po prostu nie lubię kolejek - ostatecznie wylądowałam za skrzydłem). A do tego jak właśnie przeczytałam Lot właśnie zgubił komuś kota na Okęciu ( Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 14:20 Oczywiscie, że może sie zdarzyc, że tych "wyjsciowych" miejcówek już nie ma, ale zwykle są , nawet jak nie 1-2 rząd, to pare kolejnych. Ja zwykle najpierw kupuję sam bilet kiedy myślę, że polece, a usługi typu miejscówka tuż przed wylotem (dzień, dwa przed) jak wiem na pewno , że lecę- zawsze jest sensowna miejscowka ( a ja często muszę, a zawsze chcę jak najszybciej wyjść z samolotu i w ogóle lotniska, więc mam to przepracowane ) Ale oczywiście każdy planuje jak mu wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
lilyrush Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 16:30 nie LOT tylko Norwegian jestem z tą dziewczyna na kociej grupie na FB Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:31 hungaria napisał(a): > Kulturalny człowiek może się zaj...ście spieszyć na przesiadkę albo pociąg odje > żdżający z lotniska. Kulturalny człowiek może się NIEZWYKLE spieszyć gdziekolwiek, ale nie rzuca publicznie mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:00 Pasażerowie siedzący z przodu tez mogą się spieszyć. Ja jedynie wstrzymuje chamstwo przepychające się łokciami, żeby kulturalni ludzie tez mogli wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:36 Maduniu, to żarcik taki był, nie załapałaś. Troll pił do mnie, więc pociągnęłam temat. PS. Twoje zachowanie jest burackie. Ludzie czasem spieszą się na przesiadkę, ja zawsze przepuszczam takie osoby bo np. i tak będę czekać na bagaż, a komuś może to bardzo pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 09:34 chicarica napisała: > Maduniu, to żarcik taki był, nie załapałaś. Troll pił do mnie, więc pociągnęłam > temat. że niby ja? że niby w którym miejscu!? Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:29 Mowic nie umiesz? Jak wiesz, ze bedziesz sie spieszyc, to uprzedzasz pasazera obok wystarczajaco wczesnie. Do tego warto poinformowac obsluge, powinni pomoc w miare gladko opuscic samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:38 Kotuś, nie zrozumiałaś niewinnego żarciku. Nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:52 Taka reakcja na "mówić nie umiesz". Automatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 09:02 Odkąd usłyszałam, że LOT robi oszczędności na bezpieczeństwie pasażerów to pilnuję, by nie latać tymi liniami. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 09:07 A ja kiedyś usłyszałam od pracownika wielkiej europejskiej linii lotniczej, że nigdy nie wejdzie do "własnego" samolotu bo sam wie jak to u nich działa i na tej trasie przerzuciłam się na inne linie, w tym LOT O rany, czym latać. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 11:39 No I nie ma jak czytac ematkę. Kupiłam trzeeci bilet na ten sam dzien i tę sama trasę. Na linię, której własny pracownik boi się latać Ale muszę tam byc w tym dniu Ciekawe czy w dniu X los wybierze za mnie czy ja będę musiała sama wybierać i jak! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 09:34 zona_glusia napisał(a): > Raczej będę unikać. Unikam od pewnego czasu, tam jest syndrom smoleński ostro wdrażany> i musi się skończyć podobnie. "Właśnie wróciłam z rejsu. Kapitan rocznik 1991, oficer rocznik 1992, reszta załogi nie miała więcej niż 25 lat. LOT tworzy załogi z ludzi bez uprawnień na danej pozycji" Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 11:12 Niestety to prawda i z tego powodu prawdopodobnie niedługo dojdzie do wypadku, wspomnicie moje słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:29 Wiecie, żeby siąść za sterami nawet takiego bombardiera trzeba mieć spory nalot (wylatanych kilkaset godzin).Taki 25 latek zwykle zaczyna latać już w wieku 18 lat (lub wcześniej ) i lata za swoje na cessnach lub tzw. "lisach". W wieku 25 lat taki pilot ma już ogromne doświadczenie. Tak wcześnie karierę zaczynają dzieci pilotów. Nie wystarczy licencja. Musi być nalot, dodatkowe uprawnienia na pilotowanie określonej wersji u maszyny.Zdaje się cholernie trudne egzaminy już na samą licencję. Kiedyś podliczyliśmy z partnerem że gdyby chciał zostać pilotem np. dreamlinera musiałby mieć nalot za ponad 300 tys zł... Poza tym wiek już nie ten Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:40 Słonko, ja mam w najbliższej rodzinie paru pilotów, w tym byłego pilota Eurolotu (obecnie innych linii) i mówi dokładnie to co napisałam powyżej. Nie musisz mi tłumaczyć podstaw, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:42 I myślisz, że tylko Ty "masz w rodzinie pilotów"? Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:51 3...2...1... Licytacje czas zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 09:30 dyzurny_troll_forum napisała: > Unikam od pewnego czasu, tam jest syndrom smoleński ostro wdrażany> i musi > się skończyć podobnie. Od września na biurku ABW leży opinia o spadku bezpieczeństwa w LOT-cie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 10:53 Dzięki. Mam bilet na linie: - ze sugerowanym spadkiem bezpieczenstwa (idealna godzina) - takie, do których własny pracownik nie wsiada (godzina na styk) - z cyklicznymi strajkami (godzina na styk i zdecydowanie dłuższy dojazd z lotniska Super. Chyba się spakuję i zacznę na piechotę iść. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 10:57 Ps. Mogę jeszcze kupic czwarty bilet (!) na "linię, do której własny pracownik nie wsiada" na lepszą godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:01 Nie , nigdy nie leciałam. Wybieram tanich przewoźników bo są tani. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:12 Są tani, ale jest to połowa stycznia, lot w środę do Oslo, gdzie śnieg z deszczem łeb urywa. Na popularnych kierunkach latem albo w majówkę tanie linie są często droższe niż tradycyjne, dodatkowo biorąc pod uwagę pie...menty z bagazem i innymi dodatkowymi opłatami. Plus lotniska dla takich linii często wymagające czasu na dojazd. Taniej nam wyszła w majówkę Lufthansa do Rzymu z godzinną przesiadką w Monachium, albo grecka wyspa pod koniec sierpnia Aegeanem niż podobne loty Ryanairem. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:14 alaveda napisała: > Taniej nam wyszła w majówkę Lufthansa do Rzymu Akurat w Rzymie to wszystko (prawie) ląduje na Fumicio.... Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:16 A drugie tyle na Ciampino. Kiedyś polecisz i się przrkoszwsz. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:22 alaveda napisała: > A drugie tyle na Ciampino. Kiedyś polecisz i się przrkoszwsz. Lądowałem i startowałem kilka razy z Rzymu, rożnymi low costami: Vueling, easyJet, Rayair... i nigdy nie trafiłem na legendarne Ciampino. A chciałbym je zwiedzić, bo podobno dużo bliżej jest... Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:24 To dobrze dużo latasz różnymi liniami. Możesz snuć wspomnienia na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:29 alaveda napisała: > To dobrze dużo latasz różnymi liniami. Możesz snuć wspomnienia na forum. Jak również nie opowiadam ludziom na forumach bajek, że Lufthansa z przesiadką w Monachium wychodzi taniej od low costa. Zwłaszcza do Rzymu. I jeszcze niby ląduje na lepszym lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:53 Ależ owszem, wychodzi. Ryanair potrafi mieć kuriozalne ceny - zdarza się, że taniej lecieć tradycyjną linią. To nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 11:01 sumire napisała: > Ależ owszem, wychodzi. Ryanair potrafi mieć kuriozalne ceny - zdarza się, że ta > niej lecieć tradycyjną linią. To nic nadzwyczajnego. Mówimy o Rzymie! Tam lata wszystko i zewsząd. I od 15E. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 11:22 No i? Do Londynu teoretycznie też. BA bywają tańsi niż Easyjet. Doświadczenie życiowe nauczyło mnie szukać lotów u wszystkich przewoźników, bo Ryan i jego koledzy często są tani tylko z nazwy - zresztą przecież żadna z tych linii nie ukrywa, że naprawdę tanich biletów mają mało. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 11:27 Doświadczenie życiowe nauczyło mnie szukać lotów u wszystkich przewoźników, Zgadzam się. Cena zalezy od tak wielu czynników, że zawsze warto sprawdzić wszystkie linie, które obsługują wybraną przez nas trasę w danym dniu. Najczęściej najtańsze oferty mają tanie linie, ale nie zawsze - zależy od dnia i wyprzedzenia z jakim kupujemy bilet, o jakichś specjalnych promocjach nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 13:17 >Jak również nie opowiadam ludziom na forumach bajek, że Lufthansa z przesiadką w Monachium Może wychodzić taniej jak podliczysz cenę bagażu i ewentualny dojazd z lotniska... Ja kiedyś leciałam do NY z Oslo norwegianem i wyszło z bagażem drożej niż bezpośredni lotem do NY. Dlatego teraz sprawdzam wszystkich przewoźników (poza tanimi liniami). Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:41 Wychodzi, tzn. potrafi wychodzić, w zależności od tego w jakim terminie przed wylotem rezerwujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:31 Lotnisko jak lotnisko. Bardzo przyjemne kiedy lotnisko , hotel i impreze masz w promieniu 3-5 km. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 10:32 p.s. Ryanair lata (przynajmniej latał) Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 11:03 Leciałam w wakacje bezpośrednio do Los Angeles. W jedną stronę super,bez opóźnienia ,posiłki zjadliwe. Niestety z powrotem najpierw przesiedzieliśmy 3 godziny w samolocie,potem nas wywalili a o 3 nad ranem po 8 godzinach czekania kapitan powiedział ,ze jednak samolot nie poleci. Załatwiliśmy w końcu powrót do Warszawy lufthansa z przesiadka we Frankfurcie. Ale w Polsce zamiast 31 sierpnia byliśmy 3 września. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 11:56 Jak to mówią "lataj LOTem, będziesz potem" Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:11 Tanie linie wcale nie sa tanie. Do tego latają o dziwnych godzinach np. 6 rano. Moja znajoma wyjeżdża z domu o 2 w nocy żeby zdążyć na samolot. Nie dla mnie takie atrakcje. Wole lecieć jak człowiek, o 10 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:22 Bzdura. Kiedyś mialam do wyboru lot "normalną linią" o 6 rano a tanią o 13 lub 17.00. Dlatego warto sprawdzac wszystkie linie a nie jechac schematami. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:32 Szósta rano to jest akurat normalna i popularna godzina, a nie "dziwna". Na wakacje możesz sobie lecieć o 10 i być na miejscu o 14. Do pracy - nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:29 Dokładnie tak. Idealny układ w którym swego czasu latałam służbowo z Gdańska do Kopenhagi - wylot 6 rano, powrót 23.00. Walizki nie trzeba targać, tylko torebunia i laptok, wieczorem człowiek już śpi we własnym łóżeczku... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 09:37 chicarica napisała: > Dokładnie tak. Idealny układ w którym swego czasu latałam służbowo z Gdańska do > Kopenhagi - wylot 6 rano, powrót 23.00. Walizki nie trzeba targać, tylko toreb > unia i laptok, wieczorem człowiek już śpi we własnym łóżeczku... lądowanie 23:00, w domu - która - 24:00? wieczór u Ciebie zaczyna się po północy!? Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 11:53 Tak namiętnie, bo właśnie otrzymałam status senatora!Tylko w tym roku z samym lotem wylatałam 100 tys mil... Mają według mnie najlepszą siatkę połączeń bezpośrednich z Warszawy szczególnie w te miejsca, które stale odwiedzam. Nie miałam ani razu odwołanego lotu, drobne awarie które generowały opóźnienia się zdarzały (np. w ostatnim locie z Chicago była awaria jednej z toalet i samolot nie mógł wystartować o czasie). Raz na lotnisku w Toronto przez marznący deszcz nie otworzył się luk bagażowy pomimo odmrażania (nie tylko w naszym samolocie). Trzy dni spędziłam bez swoich bagaży. Zdarzyło się raz w locie do Tokio że nie działał system rozrywki pokładowej na miejscu syna. Przeniesiono mojego najmłodszego syna z klasy premium economy do klasy biznes.Radochę miał na całego Podobne "atrakcje" zdarzały się w innych liniach lotniczych, więc z takimi rzeczami po prostu trzeba się liczyć, latając. Samolot to tylko maszyna często zawodna. Lot ma jedną z najmłodszych flot lotniczych w Europie. Na lotach długodystansowych komfort latania lotem jest w mojej ocenie spory. Pilotów na działalności zatrudnia większość lini lotniczych na świecie. Prym w tym wiodą tanie linie. Tak samo prym wiodą w oszczędzaniu na pasażerach. Jedną z tanich linii lotniczych leciał w lipcu z Irlandii do Chorwacji mój przyjaciel. I to że doszło do dekompresji w samolocie można jakoś zrozumieć - samoloty się psują ale nie można zrozumieć, że obsługa samolotu po wylądowaniu szybko się ulotniła, nawet nie informując służb lotniskowych o tym, że ludzie znajdujący się na pokładzie potrzebują pomocy. Dopiero po naciskach medialnych zapewniono pasażerom niezbędną pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:02 Po tym, jak prezes błysnął w wywiadzie dla Forbesa, jeżdżąc po swoich pracownikach i UE, akcja "wszystkie ręce na pokład" rozpoczęta Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 13:10 Nie jestem pracownikiem, współpracownikiem Lot- u, więc komentarz Ci się nie udał. Z lotnictwem mam dużo wspólnego jako pasażer i partner pilota (nie komercyjnego na całe szczęście). Nie ukrywałam nigdy na forum, że jestem prawnikiem... O zarządzie Lot- u i całej sytuacji napisałam już wyżej i nie będę się powtarzać. Mam prawo do własnej opinii. Tak samo dużo dobrego mogłabym napisać o Lufthansie, Delcie, BA, Iberii.Mam to szczęście że dużo latam i nie muszę się opierać na informacjach wyczytanych w gazecie. Niestety nic dobrego nie napiszę o tanich liniach i nie wiem co by mnie zmusiło żebym do taniej linii wsiadła po wpadkach, które z nimi zaliczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 13:27 Nie wiem, co ma fakt bycia prawnikiem wspólnego z tematem, ale wiem, że LOT anno domini 2018 chwalić mogą jedynie miłośnicy sprintu. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 15:04 >chwalić mogą jedynie miłośnicy sprintu. Ja tak mogłabym pochwalić Emirates Na trzy loty dwa odwołane lub z problemem generującym duże opóźnienie co przy locie trwającym w sumie 20 h jest dla ciebie problemem. No ale w końcu usterki mogą sie zdarzyć wszędzie? Wystarczająco dużo lotów długodystansowych, w tym roku odbyłam z Lotem aby mieć wyrobione zdanie na ich temat i mojej opinii nie zmienię. Możesz sobie myśleć co chcesz. Doskonale pamiętam lot z lat sprzed 10 - 15 lat żeby teraz widzieć różnicę.Wtedy latałam wszystkim byle nie lotem. Co nie oznacza że jest to dla mnie linia lotnicza zupełnie bez wad.No nie. Lot musi się jeszcze dużo uczyć od najlepszych. Mam tylko dwie takie linie bez zupełnych wad - Singapore Airlines i All Nippon Airways. Tam to faktycznie stają na głowie żeby zadowolić pasażera. Tylko cena biletu na wielu kierunkach powala. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:47 > Nie wiem, co ma fakt bycia prawnikiem wspólnego z tematem, Ma to wspolnego, ze widocznie nikki pisala na forum o swoim zawodzie, niezwiazanym z LOT, juz wczesniej. Chciala ci tylko uswiadomic durnote twojego komentarza umieszczonego akurat pod jej postem. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:54 Tak, dziękuję, nadal nie wiem, po co napomykać o swoim zawodzie, jeśli on nikogo nie interesuje w tym kontekście Niemniej przy dzisiejszych wydarzeniach w LOT i przy ostatniej - pewnie niesłusznej... - nagonce prasowej przyda się jedna jedyna laurka na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 12:13 Lecialam raz - bez zachwytu. Teraz na pewno nie bede, nie zamierzam wspierac pisowskiego rozboju i lamania praw pracowniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:26 Ja na przykład nie. Między innymi dlatego, że traktują pasażerów i załogi jak bydło. Ludzi traktują jak bydło. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 20:31 Nie zauważyłam większej różnicy z innymi liniami Zły dzien? Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:56 Nie. Z tanich linii wylacznie Easyjetem. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 13:23 Latam często (tylko po Europie) LOT niczym specjalnym się nie wyróżnia, ani na plus ani na minus. Kiedyś dawali na Prince Polo i to moje jedyne skojarzenie, ale ostatnio już nie spotykam. Aha, no i czasopisma są po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 15:07 >Aha, no i czasopisma są po polsku. Tak w pierwszej kolejności oferują Nasz Dziennik i tym podobne. Serio To ja już wolę po angielsku... Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 15:26 Eee bez przesady, puls biznesu na pewno właśnie od nich czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 15:14 Ja leciałam 3 tygodnie temu. Nadal rozdają Prince Polo Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 15:28 Buuu, to gdzie wszystkie moje utracone wafelki Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 18:31 Latam, jak muszę, czasem lecę w kierunku, gdzie na części trasy za bardzo nie operuje nic sensownego. Ogólnie unikam, bo głodzą ludzi, irytują mnie oszczędności w stylu, który moja babcia określała jako "szkłem by se doopę podtarli". Standard obsługi i ogólny komfort jest zbliżony do wizira czy rajanera (odkąd mają numerację miejsc), więc wpadają do kategorii "słabo". Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 19:14 Często latam wideroe - linia popularna w krajach skandynawskich, bilety potrafią kosztować kilka tysięcy złotych, drogo jak to w Skandynawii, a bilety są nienumerowane i na ponad godzinnej trasie rozdają po kostce czekolady. Napojów często w ogóle nie serwują, to jest dopiero dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 19:21 Miałam na myśli klika tysięcy za trasy krajowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 21:42 oko.press/haniebnie-zawiodl-nasze-zaufanie-prezes-lot-zwalnia-strajkujacych-pod-pretekstem-rozmow-nagranie/ Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Doktor Ogórek 23.10.18, 22:24 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24083032,dr-ogorek-juz-wie-co-stoi-za-strajkiem-w-pll-lot-trzeba-przykryc.html#s=BoxMMtImg3 Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Doktor Ogórek 23.10.18, 22:27 Kretynka rzadkiej wody. O sytuacji w LOT słychać od miesięcy. No i czyżby pani O. sugerowała, że dobrozmienny prezes linii działa na szkodę partii, bezczelnie odwracając uwagę od jej sukcesu?... Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Latacie LOT-em? 23.10.18, 22:46 Już nie. Leciałam 3razy w tym roku raz lot odwołany. Mam komfort ze u mnie LH jest wiec nie narzekam. Marna komunistyczna obsluga lotnisko w Warszawie wola o pomste do nieba (mam status Frequent Traveler a pani w locie chciała mi policzyć extra za 1kg bagażu podręcznego ). Nie dało się wytłumaczyć ze ja mogę za darmo mieć ...2walizki😭 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: a to widzieliście? 24.10.18, 09:28 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24083127,milczarski-i-zelazik-klecza-i-caluja-sie-po-rekach-cyrk-na.html#a=167&c=154&s=BoxNewsLink po tym, jak pisi traktowali strajkujących niepełnosprawnych w Sejmie niby człowiek powinien być przyzwyczajony, że z innymi robią tak samo, no ale jednak tylko niby. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 10:41 Kolejne loty odwołane, pilot dostał fakturę na pół miliona, bo dołączył do strajku... Coraz bardziej koszący ten lot LOT-u, i gleba chyba coraz bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:39 Moja droga zobacz jakie były koszty nie tylko dla linii lotniczej ale całej obsługi "tylko" trzydniowego strajku w Lufthansie... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:02 Lufthansa jest największą linią w Europie i jedną z największych na świecie. Porównywanie małego LOT-u z tym kolosem jest przestrzelone. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:24 Koszty są takie same dla każdej jednej lini lotniczej małej czy duże (może nie ze względu na kwoty) - odwołane loty, zawiedzeni pasażerowie, zwolnienia dyscyplinarne, sprawy sądowe (także w Lufthansie), wypłata odszkodowań, utrata reputacji i wizerunku. Róźnica pomiędzy LOT, a Lufthansą jest taka, że ze względu na swoją "wielkość" Lufthansa się podźwignie ale LOT już nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:05 >Raczej będę unikać. To musiałabyś unikać większości linii lotniczych w Europie!To jest problem globalny. Polecam wszystkim tak krytykującym LOT poczytać chociażby te artykuły i zagłębić się trochę bardziej w temat: www.fly4free.pl/lot-opoznienia-odwolane-loty/ www.rp.pl/Lotnictwo/305289907-Linie-lotnicze-maja-powazny-problem-Bedzie-drozej.html Poczytałam też opinie o LOT i innych europejskich liniach lotniczych na różnych portalach (pasażer.com, kayak) i wiecie co nie jest tak tragicznie jak się spodziewałam. >Od jakiegoś czasu podobno zatrudnia się tam pilotów na śmieciówkach No popatrz nie tylko tam.To problem w całej UE widać. www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosci/piloci-nie-chca-pracowac-na-smieciowkach-1487.html Jak dla mnie to obie strony sporu powinny się dogadać. Zarząd powinien respektować polskie prawo i ochronę związkową, układy zbiorowe, związki powinny zrozumieć trudną sytuację finansową Spółki.Prezes powinien być wreszcie managerem a nie kimś z nadania politycznego. Jak sobie czytam że przez 5 lat LOT miał 11 prezesów z nadania politycznego to mnie trzepie. Prawda jest taka, że po kolejnych kilku dniach strajku może się okazać że żadna z osób strajkujących nie będzie mieć gdzie wracać do pracy. Przecież gdyby kilka lat temu UE nie wyraziła zgody na dofinansowanie LOT - u ta linia już by nie istniała. Jak LOT upadnie będziemy mieć takie same problemy z lataniem jakie mieli Węgrzy i Swajcarzy po upadku ich narodowego przewoźnika i byli skazani na drogie przewozy lotnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:22 Spółki w trudnej sytuacji finansowej nie przyznają prezesom milionowych premii. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:35 Niestety przyznają. Dlatego paradoksem jest to, że na ostatnim kryzysie najbardziej wzbogacili się, upraszczając, bankierzy Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:43 Nieprecyzyjnie się wyraziłam - nie powinny przyznawać. Tak, wiem, naiwność. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:45 >Dlatego paradoksem jest to, że na ostatnim kryzysie najbardziej wzbogacili się, upraszczając, bankierzy I różnej maści firmy doradcze jak przy upadku Swissa czy hedgingu paliwowego po którym LOT o mało się nie przekręcił. Wystarczy tylko, o tym poczytać... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:43 czyscicka napisała: >Jak LOT upadnie będziemy mieć takie same problemy z lataniem jakie mieli Węgrzy i Swajcarzy po upadku ich narodowego przewoźnika i byli skazani na drogie przewozy lotnicze. tak, tak, to Lotowi Polacy zawdzięczają niskie ceny biletów lotniczych... Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:02 Poczytaj o konsekwencjach upadku narodowego przewoźnika Węgier, Belgii, Szwajcarii. Ile strat dla budżetu Państwa przyniosły tego typu operacje, jak wzrosły koszty obsługi pasażerów, ceny biletów lotniczych, jak zlikwidowano niektóre połączenia, bo tanią linią owszem polecisz ale nie dolecisz wszędzie. Poza tym tanie linie przestają być tanie. Pamiętaj że narodowy przewoźnik to określone przywileje i lotnisko, które z punktu widzenia interesu Polski nie powinno być sprywatyzowane (jest to obiekt strategiczny). Naprawdę na obecną sytuację warto spojrzeć z obu stron. Poczytać nie tylko doniesienia medialne.Prawda leży po środku. LOT powinien być głęboko zrestrukturyzowany. Prezesem powinna być osoba, która jest dobrym managerem i dobrze zna spółkę (pracuje tak jak w Lufthansie min. 20 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:06 bo tanią linią owszem polecisz ale nie dolecisz wszędzie Za to narodowymi wszędzie dolecisz... he, he Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:18 Oczywiście, że wszędzie nie dolecisz narodowym przewoźnikiem ale pokrycie masz bardzo wysokie. Low - costowe linie latają głównie w obrębie Europy. Takim WA nie polecisz do Stanów, Singapuru, Tokio itp. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:28 To dolecę czudzym narodowym. Nie neguję potrzeby posiadania narodowego przewoźnika, ale przede wszystkim jako zabezpieczenia, na wszelki wypadek. Ryzykiem jest brak. Oczywiście o rynku pracy, system kształcenia itd. też nie można zapomnieć Ale dla zwykłego pasażera w typowych okoliczności (nie ma wojny, kryzysu rynku lotniczego itd) ma to małe znaczenie. Dla mnie LOT nie ma jakiejś specjalnie atrakcyjnej oferty - ot, jedna z linii. W dodatku taka, której oferta przydaje mi sie tylko na dwie trasy i to takie obstawione dobrze też przez inne linie, a więc konkurencja jest duża. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:29 Z bardzo wysokim pokryciem bym nie przesadzała. Zwłaszcza że jeśli chcesz polecieć LOT-em z lotniska regionalnego, z bardzo nielicznymi wyjątkami musisz lecieć przez Warszawę, bo porty regionalne olali kompletnie. I na żadnej dłuższej trasie osobiście LOT-u bym nie wybrała, podobnie jak wystarczyła mi jedna daleka podróż Aerofłotem. Tego klienta zresztą już stracili na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:51 Wiesz to że musisz z lotniska regionalnego lecieć przez Warszawę wynika z tego że jesteśmy małym państwem po prostu i to zarówno jeśli chodzi o liczbę ludności i powierzchnie lotnisk. Chyba tylko lotnisko w Rzeszowie miało połączenia do USA? Tak jest w większości małych krajów europejskich. Lotniska lokalne są marginalizowane, bo nie opłaca się z nich latać. To nie Stany gdzie samolot zastępuje samochód >I na żadnej dłuższej trasie osobiście LOT-u bym nie wybrała, No w jedną stronę do Stanów leciałam Lufthansą, w drugą LOT i naprawdę nie widzę różnicy. Taka sama obsługa, ten sam rodzaj samolotu i opóźnienie, overbooking, cena biletu na korzyść LOT. Jak sobie teraz poczytałam ile zarabia stewardessa w Lufie a ile w LOT to się zastanawiam, że chce się tym polskim stewardessom tak męczyć kosztem rodziny, jet - lagów, zdrowia, za takie pieniądze Aerofłotem miałam przyjemność za czasów komuny (tupolewem) ale nawet teraz pewnie nie ma czego porównywać? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:21 Nie opłaca się z nich latać chyba tylko LOT-owi, popatrz sobie na rozkład lotów w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:29 czyscicka napisała: > Wiesz to że musisz z lotniska regionalnego lecieć przez Warszawę wynika z tego > że jesteśmy małym państwem po prostu i to zarówno jeśli chodzi o liczbę ludnośc > i i powierzchnie lotnisk. Chyba tylko lotnisko w Rzeszowie miało połączenia do > USA? Masz na myśli chyba Kraków Balice, z ich za krótkim pasem startowym, żeby w pełni załadowany Boeing mógł wystartować w lot do USA? Dzięki wizjonerskiej polityce LOT, ze szczególnym uwzględnieniem marketingu, połączenie to rzadko kiedy było obłożone w całości, więc masa startowa była wystarczająco mała. I jakoś to tak działało. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:41 Z tego co wyczytałam to najwiecej osób do USA latało z Rzeszowa. Pewnie jest to związane, z tym że z podkarpacia dużo osób uciekło do USA. Na pewno jest to Rzeszów: rzeszow-news.pl/wracaja-bezposrednie-loty-rzeszowa-usa/ Kraków przoduje jeśli chodzi o tanie linie.Nie przypominam sobie aby mi się kiedyś wyświetliło jakieś bezpośrednie połączenie z Krakowa do USA, a bywam tam często i pewnie cena byłaby atrakcyjniejsza? Teraz widziałam że Fly Dubaj już z Balic wylatuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 14:01 Tak tak. Tanie linie plus Austrian, Iberia, Swiss, British Airways, Finnair, El Al, KLM, SAS... I PLL LOT, ze swoim biedapołączeniem do Warszawy i jednym w tygodniu do Chicago. Serio, nikt by nie odczuł jego straty. A to, że na LOT chcieliby budować potęgę CPK, to jest dopiero śmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 14:42 Wiesz aż sobie sprawdziłam loty do Chicago bo na pewno nie wracałam po tygodniu i LOT ma 4 połączenia w tygodniu - czwartek, piątek, sobota, niedziela. Nie jedno połączenie.Nawet w sobotę samolot wracał w 1/4 pusty. W samolocie było pełno Rosjan, Ukraińców. Z CPK się zgadzam, że to poroniony pomysł i sposób na wywalenie niepotrzebnie kasy na opinie wszelkiej maści ekspertów. Jednak faktem jest że lotnisko w Warszawie jest już na granicy swojej wytrzymałości i ktoś kiedyś z tym będzie musiał coś zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 15:13 Swojá droga to ciekawa opinia bo Okęcie jest jednym z najbardziej "luźnych" lotnisk, które znam (kolejki do security, odprawy, kontroli paspzoertowej, liczba miejsc siedzących w poczekalni) Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 15:30 Swojá droga to ciekawa opinia bo Okęcie jest jednym z najbardziej "luźnych" lotnisk, które znam (kolejki do security, odprawy, kontroli paspzoertowej, liczba miejsc siedzących w poczekalni) To poiedzialbym ze masz nie zle filmy Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 15:50 No to podaj przykład "luźniejszego" Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 15:53 p.s. Powiem szczerze, że ja jestem zadowolona z usług oferownych przez niektóre linie i lotniska czyli wykupienie pierwszenstwa do odprawy bezpieczeństwa. Jezeli jest taka możliwośc to zawsze wykupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 15:16 To LOT już nie lata do Toronto, Montrealu, Nowego Jorku? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:39 czyscicka napisała: > Poczytaj o konsekwencjach upadku narodowego przewoźnika Węgier, Belgii, Szwajca > rii. Ile strat dla budżetu Państwa przyniosły tego typu operacje, no, bo dalsze dokładanie do nierentownego interesu to byłby zysk! Sorry, zobowiązania należało pokryć, bo takie jest prawo, po prostu. > Poza tym tanie linie przestają być tanie. oczywiście, bo rosną koszty. WSZYSTKIM liniom, istnienie Lotu, powtórzę jeszcze raz, wzrostowi cen nie zapobiegnie. >Pamiętaj że narodowy przewoźnik to określone przywileje jakie? > i lotnisko, które z punktu widzenia interesu Polski nie powinno być sprywatyzowane (jest to obiekt strategiczny). Lotnisko i linia lotnicza to przecież dwie różne rzeczy. Po co próbujesz je nierozerwalnie łączyć? > Prawda leży po środku. nie, prawda leży tam, gdzie leży a nie pośrodku. >LOT powinien być głęboko zrestrukturyzowany. Lot powinien być zlikwidowany, bo nie ma szansy na bycie rentowną linią. Jest i będzie nieliczącym się pionkiem na europejskim (nie wspominając o światowym) rynku lotniczym. I nie ma żadnego sensownego argumentu za utrzymywaniem go przez podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:58 Jako , że miałam przyjemność "towarzyszyć" pierwszym pomysłom prywatyzacji LOTu, sprzedaży udziałow it. to wiem, że jak najbardziej może to być rentowna linia, na poziomie podobnym do jej odpowiedników. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:04 Jestem w miarę na bieżąco przez dawne kontakty Naprawdę świat nie wygląda tak, przynajmniej na razie, że racje bytu maja tylko molochy lotnicze albo tanie wydmuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:15 a np. gdzie i jak twoje kontakty widzą dla lotu możliwości zwiększenia liczby połączeń? No i czym byłyby one obsługiwane? Znaczy wiadomo, że samolotami, ale niech kontakty wskażą źródło sfinansowania ich zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:43 alicia, gdyby zaletą forum nie była jako taka anonimowośc to bym Cię skontaktowała z nimi Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:45 p.s źródło finansowania - z udziału inwestora. Krótko mówiąc - "moi znajomi" chcieli inwestować. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:46 Samolotów się nie zakupuje Żeby zwiększyć liczbę połaczeń to musisz mieć możliwości operacyjne (to nie tylko samoloty). Z możliwościami operacyjnymi LOT i przepustowością lotniska jest największy problem z tego co eksperci np.na rynku lotniczym piszą. Ja dla mnie to też złe zarządzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:22 >ile to było lat temu, 15, 20? Chyba chodzi o 2014 rok z tego co wyczytałam. Wtedy po planie restrukturyzacji złożonym do KE i wdrożonym przez Zarząd mieli ok. 100 mln zł zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:15 No widzisz czyli potwierdza się to co wyczytałam w internecie tylko problem w zarządzaniu i przeciążeniu tak? Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:20 " pierwszym pomysłom prywatyzacji LOTu, sprzedaży udziałow it. to wiem, że jak najbardziej może to być rentowna linia, na poziomie podobnym do jej odpowiedników. nawet "ekspert" od lini lotniczych sie ujawnil przy wzrastajacej cenie paliwa lotniczego zaczna miec problemy kolo zimy , na wiosne zaczna im zabierac samoloty Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:13 Wiesz kto chciał przejąć LOT lata temu - bój toczył się tak naprawdę pomiędzy Emirates i Lufthansą. I teraz sprawdź dobie ile kosztuje bilet na niektóre kierunki o z takiego Emirates a ile z innych linii lotniczych w tym LOT? LOT jak upadnie na pewno za bezcen zostanie przejęty przez dużego gracza tak jak SWiSS przez Lufthansę.Myślisz że im się to nie opłaca? Bardzo się opłaca, bo LOT mógłby być rentowną linią ale należałoby przeprowadzić gruntowną restrukturyzację firmy.Jak zaczęto wdrażać lata temu w locie reformy zaczął przynosić on zyski, ale przez częstą wymianę prezesów starania z tamtego okresu spełzły na niczym. Wolę aby zrestrukturyzowano spółkę i jej zyski oraz pełna kontrola była w rękach mojego kraju niż została przejęta przez hegemona na rynku, który za chwilę będzie wyłącznie dyktował w Europie ceny biletów i siatkę połączeń, a obniżał jakość usług, bo już tak się dzieje. >nie, prawda leży tam, gdzie leży a nie pośrodku. No czyli gdzie? >Lotnisko i linia lotnicza to przecież dwie różne rzeczy. Po co próbujesz je nierozerwalnie łączyć? Halo, a która linia lotnicza będzie chciała bulić za wynajem lotniska (nie mylić z opłatą lotniskową)?Infrastruktura jest najważniejsza bez niej nie ma przejęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:20 czyscicka napisała: > Wiesz kto chciał przejąć LOT lata temu - bój toczył się tak naprawdę pomiędzy E > mirates i Lufthansą. a teraz jesteśmy w 2018, a nie lata temu. > >nie, prawda leży tam, gdzie leży a nie pośrodku. > No czyli gdzie? czyli lot nie ma racji istnienia jako przedsiębiorstwo. > Infrastruktura jest najważniejsza bez niej nie ma przejęcia. toteż lotu nikt nie przejmie, tylko upadnie. A lotniska zostaną i będą działać tak, jak to się stało na Węgrzech, w Belgii i Szwajcarii, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:34 Dziewczyno poczytaj na ten temat. Mogę się z Tobą założyć że LOT nawet teraz przejmie Emirates lub Lufthansa. Naprawdę masz nieograniczony dostęp do tej wiedzy w necie. Możesz poczytać opinie pracowników, ekspertów w tym temacie.I będą w stanie zarobić niezłe pieniądze jak na większości sprywatyzowanych spółek w Polsce . Poczytaj co Lufthansa zrobiła ze Swissem też upadłym i nierentownym albo z Austrian Airlines i jakim hegemonem jest na rynku europejskim. Naprawdę uważasz, że nie lepiej dla Ciebie było by aby LOT znalazł partnera strategicznego i prezesa z prawdziwego zdarzenia niż sobie upadł? >A lotniska zostaną i będą działać tak, jak to się stało na Węgrzech, w Belgii i Szwajcarii, prawda? Węgierskie lotnisko jest najlepszym przykładem jak nie prywatyzować lotnisk. W Szwajcarii lotnisko jest w rękach Lufthansy. W Austrii też Wiedeń i Zurych to są centralne pory lotnicze dla Lufthansy... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 13:32 alicia033 napisała: > >Pamiętaj że narodowy przewoźnik to określone przywileje > jakie? władza obecna może sobie narodowego przewoźnika używać jako taksówki na zawołanie! ewentualnie może też organizować sobie "dni pieszego pasażera" jak kilka miesięcy temu, gra i śpiewa Mazowsze, są napoje i jest jedzenie, władza się ogrzewa, Pan, Pani, Państwo płacą... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:43 Krytykujący mają porównanie, dlatego krytykują. A LOT nie jest niezastąpiony. Owszem, na Okęciu może i jego nieobecność byłaby odczuwalna, ale ci, którzy nie latają z lub przez Warszawę, nie odczuliby zbytniej różnicy, gdyby go zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:48 No więc ja mam porównanie i umiarkowanie krytykuję. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:54 Korzystam z +/- 10 linii lotniczych. Większych róznic nie widzę - na poziomie wygody, uprzejmości obsługi, punktualnosci, strajków. Na poziomie usług dodatkowych typu czy za herbatę zapłacisz czy dostaniesz ja w cenie , róznice są, ale akurat one najmniej mnie obchodzą. Na poziomie bezpieczeństwa- ewentualne różnice obchodzą mnie bardzo, ale poza jedna z linii, z których korzystam , o wszystkich słyszałam złe opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 11:55 p.s. piszę o trasach przede wszystkim europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Latacie LOT-em? 24.10.18, 12:08 Ja też jakiejś różnicy w jakości pomiędzy LOT a innymi liniami rejsowymi nie widzę. Tydzień temu leciałam linią United Airlines - poczęstunek - malutka paczka precli (raptem 5 sztuk, kubek wody, okropna obsługa, overbooking na porządku dziennym, opóźnienie 2 h, brak jakichkolwiek informacji o opóźnieniu. Podobnie w LOT, Lufthansie. W mojej ocenie zbliżają się czasy kiedy będziemy płacić więcej za bilety lotnicze ale to co dostaniemy w ramach ceny będzie kiepskiej jakości Odpowiedz Link Zgłoś