Dodaj do ulubionych

Sernik.... przepis... proszę

30.10.18, 18:12
Spód z ciastek najlepiej i … ma zwyczajnie w ustach się ten sernik rozpływać. Doradźcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • 21mada Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:16
      Ser, jajka, cukier, mąka ziemniaczana, trochę śmietany et voila!
      Nie ma za co!
    • bigzaganiacz Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:17
      www.maryberry.co.uk/recipes/desserts
    • kura17 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:18
      ... i koniecznie z galaretka truskawkowa na wierzchu - taki mi babcia robila ... jej, ale bym zjadla ... babcia juz nie piecze sernikow, ma 89 lat ... chlip ...
      • 21mada Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:20
        Tego z galaretka przecież się nie piecze
        • kura17 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:24
          > Tego z galaretka przecież się nie piecze

no nie, ten mojej babci byl normalnie pieczony, a POTEM polewalo sie galaretka, w lecie jeszcze truskawki szly do galaretki smile
          • daniela34 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:28
            Kuro, wpadnij do Krakowa, upiekę Ci sernik z galaretką i truskawkami albo takie ciasto z kremem truskawkowym, na to truskawki i na to galaretka. To moje ukochane ciasto
            • kura17 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:28
              > Kuro, wpadnij do Krakowa, upiekę Ci sernik z galaretką i truskawkami albo takie
              > ciasto z kremem truskawkowym, na to truskawki i na to galaretka. To moje ukochane ciasto

bede w krakowie w polowie listopada!!! gdziem mam sie zglosic??? big_grin
              • daniela34 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:03
                Hehe szczegóły dogadamy tylko uprzedz ze dwa dni wcześniej, żebym zakupy zdążyła zrobić. W Polsce teraz dni świąteczne są uchwalane z nagła i niespodziewanie i nigdy nie wiadomo, kiedy sklepy zamkną smile
    • katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:20
      ja cos takiego kiedys zrobiłam. Bardzo dobre.
      www.olgasmile.com/ciasto-smerfetka.html
    • borem.lasem Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:30
      Moje wypieki. Piekłam już Oreo, dyniowy, z białą czekoladą, Bailey's, z musem czekoladowym. Tam jest jeszcze kilkadziesiąt innych. Jutro robię znowu dyniowy.
      • kolibeer2 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:16
        no dobra - namówiłaś mnie smile
    • katja.katja Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:14
      Zjadłabym takiego sernika sad
    • bialeem Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:22
      Abominacja. Prawidłowy sernik nie ma "spodu". Prawidłowy sernik ma ser (i w mojej części regionu ziemniaki i dla dziwolągów rodzynki)
      • klamkas Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:40
        Jestem dziwolągiem - ma być ser, rodzynki (plus dodatki mączne) = sernik idealny. Opcjonalnie polewa czekoladowa (ale taka błyszcząca i płynąca). Spody, wierzchy, kruszonki i inne pianki to dla mnie sernikowe zboczenie.

Ale jak to ziemniaki?!
        • bialeem Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:48
          No serio. Daje się przetarte i zmiksowane ziemniaki. Sernik jest wtedy taki ciężki i wilgotny. Nie wiem czyj to wymysł, ale babcia tak robiła i to jest jedyny sernik jaki jestem w stanie zjeść (dla mnie specjalnie pół blachy była wylewana bez rodzynek). Wyglądał mniej więcej tak: mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/03/kaszubski-sernik-z-ziemniakami.html
          Babcia dawała czasem lukier zamiast czekolady, ale zwykle znikał zanim zdążyła dać cokolwiek na wierzch.
          • katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:02
            Jak piekę sernik wiedeński to dodaję mąkę ziemniaczaną. Własnie w tym celu - aby sernik był wilgotny. Tak samo robię z makowcem japońskim.
            • katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:03
              Można jeszcze senik piec w kąpieli wodnej - ale nigdy tego nie probowałam.
          • kochamruskieileniwe Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:16
            Ja też z opzji sernika z ziemniakami smile
            Zazwyczaj ludzim smakuje i si,e strasznie dziwią, ze tam ziemniak jest . Bo tych ziemniaków dużo się nie daje. Ale dają właśnie taką wilgotność.
            Sporo przepisów na chleb zaleca dodanie ugotowanego ziemniaka smile

A ad rem - niedawno sama szukałam przepisu. Zrobiłam z białą czekoladą. Ciekawy, aczkolwiek nie do końca tego szukałam smile

I sporo przepisów tam zostało podanych.
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,166893606,166893606,Sernik.html
            • katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:18
              ja widziałam przepis na sernik z kawą lub kakaem. ale nie miałam odwagi.
              • nickbezznaczenia Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 21:17
                To się odważ, bo warto z kawą lub KAKAO upiec.
                • katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 31.10.18, 08:05
                  Oj to niepredko. Nie smakują mi z sera z wiaderka - chociaz probowalam roznych. Dobry jest z Piątnicy. A operator maszyny do mielenia (elektrycznej) się buntuje przy drugim razie. I sie nie dziwie bo to upierdliwe jest.
    • nikki30 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:30
      Jak chcesz taki to tylko sernik dekadencki: www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_dekadencki/przepis.html
      To jest najlepszy przepis na sernik jaki miałam ever!
      Nie jest też trudny do zrobienia i zawsze wychodzismile
      • kochamruskieileniwe Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:33
        ten czeka w kolejce smile
      • alfa36 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 21:12
        Robię 🙂
        • niu13 Re: Sernik.... przepis... proszę 31.10.18, 08:14
          Ja piekę z moje wypieki- sernik królewski. Parę praktycznych porad: kluczowy jest dobry ser, polecam sernikowy z Piątnicy 1 kg. Jajek jak najwięcej- ja robię z 8. No i najważniejsze- sernika się nie piecze, tylko suszy w wilgotnym powietrzu. Czyli: pod tortownicę wstawiasz misę z gorącą wodą, temperatura 180st, nie otwieramy piekarnika w trakcie, studzimy delikatnie przy uchylonych drzwiczkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka