alfa36 30.10.18, 18:12 Spód z ciastek najlepiej i … ma zwyczajnie w ustach się ten sernik rozpływać. Doradźcie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
21mada Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:16 Ser, jajka, cukier, mąka ziemniaczana, trochę śmietany et voila! Nie ma za co! Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:17 www.maryberry.co.uk/recipes/desserts Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:18 ... i koniecznie z galaretka truskawkowa na wierzchu - taki mi babcia robila ... jej, ale bym zjadla ... babcia juz nie piecze sernikow, ma 89 lat ... chlip ... Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:20 Tego z galaretka przecież się nie piecze Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:24 > Tego z galaretka przecież się nie piecze no nie, ten mojej babci byl normalnie pieczony, a POTEM polewalo sie galaretka, w lecie jeszcze truskawki szly do galaretki Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:28 Kuro, wpadnij do Krakowa, upiekę Ci sernik z galaretką i truskawkami albo takie ciasto z kremem truskawkowym, na to truskawki i na to galaretka. To moje ukochane ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:28 > Kuro, wpadnij do Krakowa, upiekę Ci sernik z galaretką i truskawkami albo takie > ciasto z kremem truskawkowym, na to truskawki i na to galaretka. To moje ukochane ciasto bede w krakowie w polowie listopada!!! gdziem mam sie zglosic??? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:03 Hehe szczegóły dogadamy tylko uprzedz ze dwa dni wcześniej, żebym zakupy zdążyła zrobić. W Polsce teraz dni świąteczne są uchwalane z nagła i niespodziewanie i nigdy nie wiadomo, kiedy sklepy zamkną Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:20 ja cos takiego kiedys zrobiłam. Bardzo dobre. www.olgasmile.com/ciasto-smerfetka.html Odpowiedz Link Zgłoś
borem.lasem Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 18:30 Moje wypieki. Piekłam już Oreo, dyniowy, z białą czekoladą, Bailey's, z musem czekoladowym. Tam jest jeszcze kilkadziesiąt innych. Jutro robię znowu dyniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:16 no dobra - namówiłaś mnie Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:14 Zjadłabym takiego sernika Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:22 Abominacja. Prawidłowy sernik nie ma "spodu". Prawidłowy sernik ma ser (i w mojej części regionu ziemniaki i dla dziwolągów rodzynki) Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:40 Jestem dziwolągiem - ma być ser, rodzynki (plus dodatki mączne) = sernik idealny. Opcjonalnie polewa czekoladowa (ale taka błyszcząca i płynąca). Spody, wierzchy, kruszonki i inne pianki to dla mnie sernikowe zboczenie. Ale jak to ziemniaki?! Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 19:48 No serio. Daje się przetarte i zmiksowane ziemniaki. Sernik jest wtedy taki ciężki i wilgotny. Nie wiem czyj to wymysł, ale babcia tak robiła i to jest jedyny sernik jaki jestem w stanie zjeść (dla mnie specjalnie pół blachy była wylewana bez rodzynek). Wyglądał mniej więcej tak: mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/03/kaszubski-sernik-z-ziemniakami.html Babcia dawała czasem lukier zamiast czekolady, ale zwykle znikał zanim zdążyła dać cokolwiek na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:02 Jak piekę sernik wiedeński to dodaję mąkę ziemniaczaną. Własnie w tym celu - aby sernik był wilgotny. Tak samo robię z makowcem japońskim. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:03 Można jeszcze senik piec w kąpieli wodnej - ale nigdy tego nie probowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:16 Ja też z opzji sernika z ziemniakami Zazwyczaj ludzim smakuje i si,e strasznie dziwią, ze tam ziemniak jest . Bo tych ziemniaków dużo się nie daje. Ale dają właśnie taką wilgotność. Sporo przepisów na chleb zaleca dodanie ugotowanego ziemniaka A ad rem - niedawno sama szukałam przepisu. Zrobiłam z białą czekoladą. Ciekawy, aczkolwiek nie do końca tego szukałam I sporo przepisów tam zostało podanych. forum.gazeta.pl/forum/w,567,166893606,166893606,Sernik.html Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:18 ja widziałam przepis na sernik z kawą lub kakaem. ale nie miałam odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 21:17 To się odważ, bo warto z kawą lub KAKAO upiec. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Sernik.... przepis... proszę 31.10.18, 08:05 Oj to niepredko. Nie smakują mi z sera z wiaderka - chociaz probowalam roznych. Dobry jest z Piątnicy. A operator maszyny do mielenia (elektrycznej) się buntuje przy drugim razie. I sie nie dziwie bo to upierdliwe jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:30 Jak chcesz taki to tylko sernik dekadencki: www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_dekadencki/przepis.html To jest najlepszy przepis na sernik jaki miałam ever! Nie jest też trudny do zrobienia i zawsze wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Sernik.... przepis... proszę 30.10.18, 20:33 ten czeka w kolejce Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Sernik.... przepis... proszę 31.10.18, 08:14 Ja piekę z moje wypieki- sernik królewski. Parę praktycznych porad: kluczowy jest dobry ser, polecam sernikowy z Piątnicy 1 kg. Jajek jak najwięcej- ja robię z 8. No i najważniejsze- sernika się nie piecze, tylko suszy w wilgotnym powietrzu. Czyli: pod tortownicę wstawiasz misę z gorącą wodą, temperatura 180st, nie otwieramy piekarnika w trakcie, studzimy delikatnie przy uchylonych drzwiczkach. Odpowiedz Link Zgłoś