Dodaj do ulubionych

Definicja macochy

01.11.18, 11:54
Zainspirowana wypowiedzią z wątku obok oraz własnymi relacjami rodzinnymismile

Jaka jest Wasza definicja „macochy”? Teoretycznie jest to żona ojca. Ale mam wrażenie, ze w języku potocznym jest to raczej żona ojca, która w jakiś sposób uczestniczyła w wychowaniu nieletnich dzieci. Albo przynajmniej gdzieś tam była obok. Czy tak samo można nazwać kobietę, która drugą żoną została juz jak dzieci były dorosłe?
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: Definicja macochy 01.11.18, 12:25
      Praktycznie, to mój wujek ma już siódma żone, a z każda z sześciu pierwszych ma po jednym dziecku. Czyli teoretycznie jego ostatnia, obecna żona jest macocha dla tej szóstki wink
      Mój ojciec też sie ponownie ożenił, czyli teoretycznie miałam macoche, a w praktyce mieszkałam z mama i to posiadanie macochy mi umkneło smile Możliwe, że miałam wiecej macoch, albo i jakaś mam teraz 🤔 Jak odkryje, że ona jeździ na Bali, to robie dżihad 😂
      • sasanka4321 Re: Definicja macochy 01.11.18, 12:40
        >Jak odkryje, że ona jeździ na Bali, to robie dżihad 😂<

Koniecznie zrob! big_grin big_grin big_grin
        • jak_matrioszka Re: Definicja macochy 01.11.18, 15:33
          No aż mnie na sama myśl trzesie! Jakieś hipotetyczne babsko sie na plaży wygrzewa, a ja w deszczu i przy jednocyfrowej temperaturze dygam z psem na spacer! A tam net taki słaby, że ematke dopiero po powrocie do domu odpaliłam 😁🤣😂
    • miss_fahrenheit Re: Definicja macochy 01.11.18, 12:45
      Moja definicja jest taka, że macochą jest żona/partnerka ojca, która zastępuje dziecku matkę - wychowuje, opiekuje się etc. Jeśli tak nie jest, to jest to po prostu "żona ojca", a nie macocha.
    • ruscello Re: Definicja macochy 01.11.18, 12:46
      W moim odczuciu to osoba, która choć częściowo uczestniczy w wychowaniu dziecka. Ojciec mojej przyjaciółki ożenił się, gdy ta miała 24 lata i nigdy by nie powiedziała, że to jej macocha. Zresztą nawet o nowych "wujkach/ciotkach" nie myślę w taki sposób, za stara jestem wink
    • triss_merigold6 Re: Definicja macochy 01.11.18, 12:57
      Żona ojca, która pełni funkcje matki, zastępuje dziecku matkę, mieszka z nim na co dzień, realizuje funkcje opiekuńcze i wychowawcze.
      To samo dotyczy definicji ojczyma.
      Zgodnie z ww. moje starsze dziecko ma ojczyma i nie ma macochy, bo jakieś krócej czy dłużej pomieszkujace u eksa panienki są bez znaczenia.
    • grrru Re: Definicja macochy 01.11.18, 14:27
      Paskudne babsko, które nienawidzi dzieci swojego faceta i knuje, jak tu się ich pozbyć smile Patrz - Kopciuszek.
      • same-old_mona Re: Definicja macochy 01.11.18, 14:53
        To ja taką miałam :p nawet szkołę z internatem mi znalazła :p
        • grrru Re: Definicja macochy 01.11.18, 14:57
          Młoda mnie męczy, żebym z nią poszukała szkoły na wymianę zagraniczną, też z internatem. Jak znajdę to myślisz, że z "dziewczyny ojca" stanę się "macochą"? smile
          • same-old_mona Re: Definicja macochy 01.11.18, 15:08
            Niee, to tak nie działa, za łatwo byś chciała :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka