Dodaj do ulubionych

E-matki licealistów

14.11.18, 15:21
Pytanie mam krótkie i może bez sensu ale chciałam się upewnić - rozszerzoną maturę / rozszerzoną maturę można zdawać z dowolnego przedmiotu, nie tylko z tego, który jest jako rozszerzenie profilu?
Obserwuj wątek
    • tmk123 Re: E-matki licealistów 14.11.18, 15:25
      Tak
    • andaba Re: E-matki licealistów 14.11.18, 15:33
      Tak.
    • little_fish Re: E-matki licealistów 14.11.18, 15:38
      Dziękuję za odpowiedź. Tam mi masło maślane wyszło, miało być maturę /rozszerzoną maturę można zdawać z dowolnego przedmiotu. Ale rozumiem, że tak. Że po np mat - fiz można zdawać historie.
      • andaba Re: E-matki licealistów 14.11.18, 15:48
        Tak można, na 100%. Przecież i w technikach zdają historię oraz polski. I geografię, której się uczą rok.
        Za to słyszałam o wypadkach, że zabroniono pisać maturę z przedmiotu, z którego się miało rozszerzenie...
        • little_fish Re: E-matki licealistów 14.11.18, 16:05
          W sensie, nie dopuszczono do matury, czy jak?
          • andaba Re: E-matki licealistów 14.11.18, 16:22
            Nie, zaszantażowano, że nie dopuszczą (tzn dadzą ndst) jeżeli nie zrezygnuje z pisania rozszerzonej matury z danego przedmiotu).
            • arwena_11 Re: E-matki licealistów 14.11.18, 17:27
              W sumie ma to sens. Jeżeli ktoś jest na granicy 1 - to rozszerzona matura z tego przedmiotu jest pomyłką.
              • iwoniaw Re: E-matki licealistów 14.11.18, 17:41
                I piszesz to mając świadomość, za co w praktyce te "jedynki" się w niektórych liceach dostaje?

Nie mówiąc już o tym, że to chyba powinna być sprawa zdającego, na co się porywa? I, jeli to pomyłka, to jego pomyłka?

Jeśli nauczyciel uważa, że uczeń nie opanował podstawy programowej, to uczciwie byłoby nie dopuścić, by skończył szkołę z pozytywną oceną z przedmiotu - wówczas w ogóle nie byłoby kwestii podchodzenia do matury z czegokolwiek, rozszerzonej czy nie. Wszystkie jednak wiemy, na czym polega "śrubowanie poziomu zdawalności matur" przez niektóre tzw. "renomowane" szkoły - i że tej 1 na koniec nauczyciel by dać nie mógł, bo uczeń przecież zdałby komis przed komisją nawet zewnętrzną z kuratorium na dużo więcej niż 2 - i jak to wtedy świadczy o szkole i nauczycielu?
                • paniusiapobuleczki Re: E-matki licealistów 14.11.18, 17:46
                  Szkoły rozliczane sa z wyników matur, przez wszystkich- władze, rodziców i kandydatów, którzy wybierają szkoły rownież na podstawie wyników matur. Zabranianie podejścia do matury z jakiegoś przedmiotu jest nielegalne, ale tak sie czasami zdarza z powodu tego wariackiego pędu i rankingów.
                • arwena_11 Re: E-matki licealistów 14.11.18, 17:48
                  Wiesz co, jeszcze za czasów mojego liceum pamiętam jak nauczyciele dawali niektórym wybór - dostaną świadectwo ukończenia szkoły, ale do matury nie podejdą ( i nie, to nie był Reytan ).

Szkołom zależy na jak najwyższym wyniku z matur - są osobne rankingi, jeśli chodzi o rozszerzenia. Wolą nie dopuścić do matury lub zniechęcić - niż żeby zdawali na 20-30% ( rozszerzenia nie można nie zdać ).

Akurat w Reytanie nie dopuszczają do matury - całkiem sporo osób powtarza 3 klasę.
                  • iwoniaw Re: E-matki licealistów 14.11.18, 17:54
                    Ależ ja to wszystko wiem - że szkoły są oceniane m.in. ze względu na wskaźniki zdawalności, że tak było "zawsze". Nie zmienia to jednak faktu, że takie działania są:
                    1) nielegalne
                    2) nieuczciwe - tworzą fałszywe statystyki i lista "najlepszych szkół" (nawet jeśli to "najlepszy" rozumiemy wyłącznie przez tak prosty i mierzalny wskaźnik jak "wyniki matur") jest nie do końca prawdziwa.
                    • arwena_11 Re: E-matki licealistów 14.11.18, 18:04
                      Z tym się zgodzę - ale jak to zmienisz? Uczeń chętnie zrezygnuje ze zdawania przedmiotu X na maturze, byleby zdać.
                    • paniusiapobuleczki Re: E-matki licealistów 14.11.18, 18:32
                      Czy ja wiem czy takie nieuczciwe? Do dobrego liceum idzie sie, żeby dobrze zdać maturę, tacy uczniowie mają jasno sprecyzowany cel i 40 % do niczego im sie nie przyda, więc sugestia, aby sobie odpuścił maturę z przedmiotu, z którego leży jakoś tak bardzo nie wadzi w życiu. U nas dwójarzy z matematyki dopuszcza sie do rozszerzonej bo dużo ludzi zdaje wiec taki 60 procentowy wynik nie jest bardzo groźny dla pozycji szkoły.
                      • iwoniaw Re: E-matki licealistów 14.11.18, 18:38
                        No kompletnie nieuczciwe, bo będąc takim absolwentem gimnazjum (teraz 8 klasy), gdy szukasz szkoły i widzisz, że jakaś się chwali, że wszyscy podchodzący do matury rozszerzonej z przedmiotu X zdają ją na minimum 80% - to podejrzewasz raczej, że jest to szkoła mająca dobrych nauczycieli i doskonałe metody nauczania tego przedmiotu, czy że cię zgnoją i wpędzą w nerwicę jeśli będą mieć choćby cień podejrzenia, że celując w przedmiot X mogłabyś go zdać na zaledwie 70%?
                      • tmk123 Re: E-matki licealistów 14.11.18, 18:42
                        W renomowanym liceum mój syn miał matmę podstawową i zdaał rozszerzenie na 88%. Ocena o niczym nie świadczy.Inna sprawa,że nikt nigdy nikomu nie sugerował nieprzystępowania do danedo przedmiotu.
                • filga Re: E-matki licealistów 14.11.18, 20:55
                  Wszystkie wiemy? Niezupełnie. Ja nie wiem, choć tyle lat w szkole pracuję. I to podobno w renomowanej
                  • iwoniaw Re: E-matki licealistów 14.11.18, 21:33
                    No to wyżej Ci dziewczyny podały przykłady i już wiesz i Ty. (I nie obruszaj się - to, że coś jest powszechne i znane szeroko, nie oznacza, że w każdej szkole praktykowane. Choć niestety sama znam więcej takich przykładów niżbym chciała.)
      • nangaparbat3 Re: E-matki licealistów 14.11.18, 17:54
        Można nawet zdawać z przedmiotu, którego nie ma w szkole, do której się chodzi.
        • chocolate-cakes Re: E-matki licealistów 14.11.18, 18:06
          To prawda. Na przykład z języka, którego nie uczy się w szkole. Idzie wtedy zdawać do innej szkoły.
          • filga Re: E-matki licealistów 14.11.18, 20:58
            No nie. Pisemny we własnej. Przynajmniej w naszej OKE
            • mari.sol Re: E-matki licealistów 14.11.18, 21:10
              W innej szkole można zdawać jedynie część ustną języka obcego i tylko wtedy, kiedy w szkole macierzystej nie ma możliwości zorganizowania tego egzaminu. W takim przypadku szkoła zwraca się do OKE z prośbą o przeprowadzenie egzaminu w innej szkole i OKE wskazuje szkołę, w której absolwent może zdać część ustną.
              Egzaminy pisemne zawsze pisane są w szkole macierzystej. Wyjątki stosuje się w przypadku absolwentów z lat poprzednich, ale muszą dobrze umotywować swoją prośbę o wyznaczenie innej szkoły a OKE nie zawsze wyraża zgodę.
    • chocolate-cakes Re: E-matki licealistów 14.11.18, 16:27
      Tak
      • little_fish Re: E-matki licealistów 14.11.18, 17:23
        Dzięki. Kurde zaczynam mieć stresa, powodu tej całej rekrutacji
    • nangaparbat3 Re: E-matki licealistów 14.11.18, 17:53
      Tak.
    • esperantza Re: E-matki licealistów 14.11.18, 20:44
      Podepne się pod wątek, ale mam trochę inne pytanie. Patrzylismy z synem na ofertę jednego lo gdzie jest propozycja klasy z rozszerzeniem mat-ang-niem. Siatka godzin jest taka że w drugiej i trzeciej klasie wylistowane było tylko kilka przedmiotów (rozszerzenia+polski, historia i wf jeśli dobrze pamiętam). Łącznie 32 godziny. Do tego informacja o fakultetach. Czy dobrze rozumiem, że uczeń z takiej klasy może sobie wybrać fakultet z chemii i przygotowywać się do matury rozszerzonej? To realne czy z gruntu trzeba uwzględnić korepetycje?
      • chocolate-cakes Re: E-matki licealistów 14.11.18, 20:58
        To zależy od konkretnego liceum.
        • esperantza Re: E-matki licealistów 14.11.18, 21:12
          Ok, rozumiem, że to kwestia poziomu. Ale wybór jest?
          • iwoniaw Re: E-matki licealistów 14.11.18, 21:30
            To nawet nie o poziom chodzi - fakultety też muszą być wpisane w siatkę - tak, aby nie kolidowały z obowiązkowymi zajęciami w klasach, dla których są to "domyślne" rozszerzenia. Więc klasa mat-fiz może mieć np. obowiązkowy wf albo polski w czasie, gdy odbywa się fakultet z chemii czy historii. Bo nie sądzę, że w jakimkolwiek liceum nauczyciel zabroniłby dowolnemu uczniowi (nawet z młodszej klasy) przychodzić na zajęcia z prowadzonego rozszerzenia (oczywiście jeśli ma fizycznie miejsce w sali, co w pracowni chemicznej może być jakimś problemem, na pewno większym niż np. w historycznej).
      • betty_bum Re: E-matki licealistów 14.11.18, 21:24
        U nas tak się nie da z kilku powodów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka