14.11.18, 15:42
Koniec roku bliski, szukam czegoś co daje jakąś ulgę podatkową stąd zastanawiam się na IKZE.
Oszczędza któraś ematka, jeśli tak, to proszę podzielcie się informacjami, nie chce mi się przedzierać przez różne artykuły pisane na zamówienie, wolę z życia - gdzie wpłacacie, czy jesteście zadowolone, jest tam jakiś przyrost na koncie? smile jak z dziedziczeniem, może jakieś inne cenne uwagi? Przeciwników IKZE też zapraszam z sensownymi argumentami.
Obserwuj wątek
    • panna.anna4 Re: IKZE 14.11.18, 15:49
      Ja, od kilku lat. Przyrost jest, ale nie analizuję szczegółowo bo dostęp do kasy mam dość odległy. Traktuję to tylko jako ulgę podatkową, na wielką emeryturę nie liczę, chociażby ze względu na kwotę jaką można maksymalnie odliczyć.
    • gaskama Re: IKZE 14.11.18, 15:50
      Kurcze oszczędzam też w IKZE. Nie wiem, czy to dobry pomysł. Od wsadzonych tam pieniędzy mam 30% ulgi podatkowej. Każdego roku wkłada, koło 4 tyś i o 1.200 zł płacę mniejszy podatek. To jest mój zysk. Pieniądze nie narastają niestety. Mam dokładnie tyle, ile wpłaciłam. No ale w ciągu 3 lat to te 3,600 do przodu z podatku. Przed emeryturą, jak je wyjmiesz z konta, to płacisz podatek, ale "tylko" 10%. Nie wiem, czy to ma sens. Oszczędzam na kilka różnych sposobów, w tym na IKZE. Nie umiem grać na giełdzie, nie znam się złocie. Nie wiem, jak mogę inaczej oszczędzać.
      • nenia1 Re: IKZE 14.11.18, 15:57
        Ja jestem na liniowym, to 32% nie odliczę, więc u mnie "zysk" będzie jeszcze mniejszy. Czyli mówisz, że przyrostu nie ma...
        Też w sumie nie bardzo wiem jak oszczędzać, na razie na koncie, ale co to teraz za oprocentowanie plus jeszcze Belka się kłania. Tak wielce zachęcają do oszczędzania na emeryturę a żadnych specjalnych narzędzi nie ma.
        • gaskama Re: IKZE 14.11.18, 16:01
          Jeśli bym była na liniowym, to bym IKZE nie wybrała. Chociaż oszczędzasz wtedy 18% w chili obecnej a kiedyś będziesz musiała zapłacić te 10%. No a przyrost jest na chwilę obecną minimalny.
          • nenia1 Re: IKZE 14.11.18, 16:09
            dokładnie 19% - w liniowym płacisz 19% od razu i tracisz kwotę wolną, ale nie interesują się progi, zyskam więc 9% po zapłaceniu 10% podatku przy wypłacie, można odpis podatkowy w coś ulokować, chociażby na 3% w jakiejś lokacie, no ale fakt, szału nie ma właśnie, tylko problem w tym, że nie widzę specjalnych alternatyw...
            • riki_i Re: IKZE 14.11.18, 22:01
              nenia1 napisała:

> dokładnie 19% - w liniowym płacisz 19% od razu i tracisz kwotę wolną, ale nie i
              > nteresują się progi, zyskam więc 9% po zapłaceniu 10% podatku przy wypłacie, mo
              > żna odpis podatkowy w coś ulokować, chociażby na 3% w jakiejś lokacie, no ale f
              > akt, szału nie ma właśnie, tylko problem w tym, że nie widzę specjalnych altern
              > atyw...

Sens IKZE leży w zwrocie podatkowym, no i logiczne jest reinwestowanie tego zwrotu także w IKZE. Najbezpieczniej jest założyć IKZE jako lokatę bankową
              bank24.blox.pl/2018/09/Spadlo-oprocentowanie-IKZE-w-bankach-w-III.html
    • eilian Re: IKZE 14.11.18, 16:50
      U mnie przyrost jest, ale to groszowe sprawy. Korzystam z tego właściwie tylko z powodu podatku (każdy sposób, żeby płacić mniej jest dobry, czyż nie?wink.
    • ona-26 Re: IKZE 14.11.18, 17:13
      Tez mamy z mężem przy koncie osobistym. Maksymalna kwota 5000 z hakiem od osoby, tylko ze względu na ulgę podatkowa. Mąż twierdzi że gotówki nie powinni znacjonalizować jak zusu, ale kto to wie. Przez rok odsetek narosło chyba 35 zł
    • bywalec.hoteli Re: IKZE 15.11.18, 22:10
      nie lepiej samemu oszczędzać i inwestować?
      • riki_i Re: IKZE 16.11.18, 17:21
        Mistrz ciętej riposty.
      • droch Re: IKZE 16.11.18, 19:03
        Jeszcze lepiej dostać zapis w spadku...
      • szpil1 Re: IKZE 19.11.25, 10:26
        bywalec.hoteli napisał:

> nie lepiej samemu oszczędzać i inwestować?

A najlepiej to zostać Warrenem Buffettem, a co sobie żałować.
    • bywalec.hoteli Re: IKZE 18.11.25, 14:42
      I po 7 latach możesz powiedzieć, że opłacało się to IKZE?
    • ocean4354 Re: IKZE 18.11.25, 18:49
      Nie rozumiem niektórych wypowiedzi w wątku, przecież IKZE nie jest sposobem na inwestowanie samo w sobie. Po przelaniu pieniędzy na konto IKZE inwestuje się je - w lokatę, obligacje, akcje itp. I to od tego zależy ile przyrośnie. A samo IKZE pozwala tylko na zapłacenie zryczałtowanego podatku od przelanej kwoty i zysków z inwestycji....
      • bywalec.hoteli Re: IKZE 19.11.25, 09:51
        Dodatkowo IKZE chroni przed podatkiem 32%, bo zamiast niego płaci się podatek 10% przy pobraniu środków?
        • droch Re: IKZE 19.11.25, 13:11
          10% jest pobieranie od całości salda, czyli sumy wpłat i wyniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka