Dodaj do ulubionych

O co chodzi z OFE

02.08.17, 19:28
Wytłumaczcie mi jak krowie na rowie - w przyszłym roku ma być reforma emerytalna. Czytam w necie, że będzie można wypłacić pieniądze gromadzone w OFE (tzn. ich część) albo zostawić w IKZE. Czy to znaczy, że mogę wypłacić te pieniądze i sama je sobie odkładać na emeryturę lub wydać o ile zechcę?
Obserwuj wątek
    • kfugktru23 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 19:31
      Tak, będzie można je zamienić na gotówkę. I zdechnąć na starość pod płotem.
      • kina1 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 20:09
        Albo zainwestować sensowniej. Pozwól, że sama zadbam o swoją starość o ile jej dożyję
        • kfugktru23 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 20:16
          Tak. Doradcy inwestycyjni studiują latami. Zdają bardzo trudny egzamin. Tylko po co skoro kasjerka z biedronki lepiej zainwestuje kasę...
          • kina1 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 20:17
            Nie tego dotyczyło moje pytanie, więc skończ już proszę
          • bialeem Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 20:26
            No proszę, proszę, a okazuje się, że randomowe wybory są od nich statystycznie skuteczniejsze.
            • kfugktru23 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 20:33
              Jak jestem za. Pod warunkiem że po 65 roku życia będzie zakaz korzystania z pomocy społecznej.
              • milva24 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 20:36
                Ale to niech z ZUS kasę też oddadzą big_grin
              • kina1 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 20:44
                Tu się akurat zgadzamy
                • milva24 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 20:51
                  A ja akurat uważam, że to zły pomysł. Będzie cała rzesza ludzi, którzy się w żaden sposób na emeryturę nie przygotują. Najwyżej zjedzą trochę lepiej czy coś tam sobie kupią ale nie odłożą nic. Ich los będzie marny jak również tych, którzy z przyczyn losowych (kradzież, pożar, nietrafione inwestycje) stracą całe odłożone na emeryturę fundusze.
                  • kfugktru23 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 21:34
                    No sorry, ale dlaczego mrówki mają płacić za koniki polne?
              • bialeem Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 20:56
                Wiesz jaka część składek idzie obecnie na OFE (jeżeli ktoś jeszcze sobie tego życzy)? Wiesz jakie były prowizje OFE?
                Rozumiem OFE jako narzędzie pobudzania gospodarki w postaci ładowania w giełdę. To narzędzie przestało działać w momencie w którym OFE inwestowało w obligacje. Zadłużanie się, by inwestować we własne długi + prowizja. Rzeczywiście wymyślił to geniusz. Bankowy.
                OFE powinno być normalną składką ZUS traktowaną jak każdy inny podatek. Nikt nie powinien o tym nawet myśleć jak o normalnych pieniądzach. Zabieg "to wasza kasa" był zastosowany tylko w celu usprawiedliwienia przed narodem sporej podwyżki składek. Trzeba było nas jakoś przekupić.
                Argument "OFE inwestowało" świadczy o głębokim niezrozumieniu mechanizmu OFE.
                • milva24 Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 21:02
                  Nie mówię o ofe tylko o emeryturze jako takiej bo miałam wrażenie, że o to zahacza kfugktru23. Natomiast odnośnie ofe widzę ile wpłacałam i ile z tego było i jestem przekonana, że sama lepiej zarzadzałabym tymi pieniędzmi i miałabym większy zysk mimo, że się nie znam na inwestowaniu.
                • araceli Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 21:27
                  bialeem napisała:
                  > Rozumiem OFE jako narzędzie pobudzania gospodarki w postaci ładowania w giełdę.
                  > To narzędzie przestało działać w momencie w którym OFE inwestowało w obligacje
                  > . Zadłużanie się, by inwestować we własne długi + prowizja. Rzeczywiście wymyśl
                  > ił to geniusz. Bankowy.

Tyle, że obligacje zostały przeniesione z OFE do ZUS więc to co piszesz nijak się ma do tego czym TERAZ jest OFE.

> OFE powinno być normalną składką ZUS traktowaną jak każdy inny podatek. Nikt ni
                  > e powinien o tym nawet myśleć jak o normalnych pieniądzach.

Jasne - płacić krocie i nie oczekiwać nic!
                  • bialeem Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 21:49
                    Płacić krocie na emerytury rodziców. Tak to działa.
                    TERAZ OFE jest jakimś skrawkiem tego, co było i dobrze, bo nie spełniło swojej funkcji. Jak już mówiłam - miało pobudzać gospodarkę, a finansowało długi długami. Nie lepiej żeby ZUS dostał to bezpośrednio i nie musiał nikomu płacić prowizji i odsetek? Wtedy dług ZUSu by był mniejszy. Dokładnie to robiła częściowo reforma z '15.
                    W rozsądnym społeczeństwie, które dziadków, rodziców i starych ludzi nie zostawia na ulicy na pożarcie kotonom istnieje sposób finansowania ich życia na starość. Tak. To jest ten znienawidzony ZUS. Duży koszt, a będzie jeszcze większy. Trudno. Nie widzę sensu maskować tych kosztów jako ułudnych składek na swoje
                    • araceli Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 21:56
                      bialeem napisała:
                      > Płacić krocie na emerytury rodziców. Tak to działa.

Rili? Ja płacę krocie a mojej matce naliczyli marne grosze. Coś chyba jednak nie działa big_grin

> TERAZ OFE jest jakimś skrawkiem tego, co było i dobrze, bo nie spełniło swojej
                      > funkcji. Jak już mówiłam - miało pobudzać gospodarkę, a finansowało długi długa
                      > mi.

Czyli powtarzasz swoje mimo, że JUŻ tak nie jest więc piszesz totalną bzdurę. Będziesz powtarzać w kółko? Mantra jakaś?

W OFE nie ma już obligacji. Da się ogarnąć?
              • araceli Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 21:29
                kfugktru23 napisał:
                > Jak jestem za. Pod warunkiem że po 65 roku życia będzie zakaz korzystania
                > z pomocy społecznej.

Pod warunkiem możliwości wypłacenia pieniędzy zgromadzonych w ZUS. Oh wait! Nie ma takiej big_grin
    • anorektycznazdzira Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 19:48
      Skoro reformy jeszcze nie ma, to tylko jeśli ktoś ma nadmiar wolnego czasu do zagospodarowania, jest sens się zajmować czymś, czego jeszcze nie ma. Sorry, ale władzunia za często zmienia zdanie...
    • araceli Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 19:49
      Chodzi o kradzież 25% ulokowanych w OFE środków.
    • miniulowa Re: O co chodzi z OFE 02.08.17, 22:11
      Jakich pieniędzy? Tych, które w ZUS ulokowało peło czy tych, które przerzucił tam PiS?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka