15.11.18, 10:02
Która emama robi swetry na drutach i może polecić dobrą jakościowo włóczkę? Jaka jest wydajność, jak wyliczyć ile tej włóczki potrzeba na sweter. Przy włóczce akrylowej 0,5-0,6 kg, ale takiej nie chcę.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Włóczka 15.11.18, 10:12
      ewbal napisała:

> Jaka jest wydajność, jak wyliczyć ile tej włóczki potrzeba na sweter.

zależy od modelu, wzoru, rozmiaru drutów, na których będziesz robić, tego, jak przerabiasz oczka (ścisle czy rozwlekle)...

> Przy włóczce akrylowej 0,5-0,6 kg, ale takiej nie chcę.

o co ci tu chodzi? Parametry włóczki są podawane w m/g (waga/długość), np. 100m/50g.
      Idź np. na e-dziewiarka, to sklep z żywym forum i pomocnymi użytkowniczkami. Mają też galerię z opisami wykonania (włóczka, druty, ilość zużytej wełny, rozmiar...)
      • ewbal Re: Włóczka 15.11.18, 10:18
        Ja nie robię na drutach, ale wiem że przy akrylowej dawno temu kupowałam 6 motków po 100 g. Czy możesz polecić jakąś włóczkę np. bawełnianą?
        • alicia033 Re: Włóczka 15.11.18, 10:45
          jeśli chodzi o bawełnę dużo jest przyzwoitych firm, np. Lang, Lana Grossa, Cheval Blanc, z tańszych a też przyzwoitych - tureckie Yarn Art, Alize, Kartopu.
          Pod względem wyglądu, wygody robienia i nieodkształcania się wyrobu w późniejszym noszeniu lepsza jest zwykle bawełna merceryzowana, ale przechodzi mocną obróbkę chemiczną, więc jak Ci zależy np. na ekologii, to merceryzowana będzie tą gorszą opcją.
          No i bawełna jest dość ciężkim materiałem, sweter z niej wykonany będzie ważył więcej niż taki sam wykonany z wełny czy z bawełny z domieszką włókien sztucznych.
          Kopalnią wiadomości o włóczkach (i wzorach) z całego świata jest raverly: www.ravelry.com/yarns - czegokolwiek nie wybierzesz, tam sprawdzisz opinie o tym.
    • swinka-morska Re: Włóczka 15.11.18, 10:16
      Szukaj firm typu Lana Grossa, Schachenmayr.
      Wydajność każdej włóczki jest opisana na etykiecie.
      Dobry jakościowo akryl (czyli na pewno nie od polskich producentów włóczek) jest lepszy od słabej jakościowo wełny (a takie są najczęściej sprzedawane, bo dobra wełna jest ekstremalnie droga).
      • ewbal Re: Włóczka 15.11.18, 10:20
        Dziękuję
        • mama-ola Re: Włóczka 15.11.18, 10:47
          Jeśli chodzi o liczbę motków, to ona zależy od tego, jak duży ma być ten sweter. Co innego taki do pępka, a co innego za pupę i jeszcze z kapturem. Zwykle kupuję 10 motków, czyli kilogram. Wtedy na pewno wystarczy i jeszcze zostanie. Ja akurat lubię, jak zostaje, można potem czapkę, szalik czy inne mniejsze rzeczy zrobić.
    • mak_z_figa Re: Włóczka 15.11.18, 11:16
      Na stronie garnstudio.com jest sporo wzorów do wyboru. Jak mniej więcej wybierzesz model, to jest podane ile włóczki jest potrzebne z podziałem na rozmiary. Jak już będziesz wiedziała ile potrzeba włóczki danego rodzaju, to możesz skorzystać z przelicznika włóczek i tam można wybrać bawełnę i będziesz wiedziała ile gram i jakiej grubości (ilość metrów na młotek, np. 50 albo 100g)
    • andaba Re: Włóczka 15.11.18, 11:29
      Bawełny wyjdzie dużo. Jest ciężka i wymaga raczej mniejszych drutów.
      Natomiast cienkiego moherku może wystarczyć 30-40 dag - zależy jaki to ma być sweter, czy gruby, "na wierzch" czy raczej bluzka.
    • lodomeria Re: Włóczka 15.11.18, 11:43
      A czy jest w ogóle jakaś polska wełna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka