allaround 15.11.18, 20:02 Dziewczyny, leze w szpitalu, poleccie cos fajnego do czytania, z nowosci najchetniej. Wlasnie skonczylam ‘spod zamarznietych powiek’ bieleckiego i zaczelam ‘purezento’ bator. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Ksiazki 15.11.18, 20:11 "Wiara" i "Łaska" Kańtoch oraz "Czarownica znad Kałuży" Olchowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Ksiazki 15.11.18, 20:23 Służące do wszystkiego - Joanna Kuciel, o ile lubisz ciekawostki historyczne, bardzo dobrze się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Ksiazki 15.11.18, 22:33 Dzięki Nenia! Czegoś takiego szukałam. Zawsze czytam wspomnienia tych bogatych, wszak służące nie zostawiały po sobie autobiografii. Dlatego tak mało o nich wiemy. W książce "W salonie i w kuchni" było o tym, jak rozmaici służący spali tam gdzie pracowali - kuchcik w kuchni, pokojówka gdzieś w garderobie. A stosunek do służących można znaleźć między wierszami np. w książkach Samozwaniec - jak to służąca śmierdziała bo nasmarowała sobie włosy sadłem i dwie siostrzyczki Kossak wsadziły ją do wanny. No boki zrywać. 😏 Znacie jeszcze coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: Ksiazki 15.11.18, 20:23 nie nowość, ale gdybym miała czas i leżała w szpitalu to poczytałabym biografię Lema wg Orlińskiego czarne.com.pl/katalog/ksiazki/lem pożyczyłam z biblioteki i nie mam kiedy czytać przy niemowlaku Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Ksiazki 15.11.18, 20:34 "Nie ma" Szczygła. Nie czytałam nic równie dobrego od lat. Wzrusza, rozśmiesza, skłania do myślenia. Mistrzowsko napisana, autoironiczna, dawkuję sobie po rozdziale-dwóch, żeby mi się za szybko nie skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Ksiazki 15.11.18, 21:23 Popieram, fajne, wiesz że zaraz wyjdzie (albo już wyszedł wczoraj) przedostatni tom? Odpowiedz Link Zgłoś