Dodaj do ulubionych

Archiwizacja

23.11.18, 10:16
Trochę w nawiązaniu do wątków pracowo-biurowych.

Gdzie zdobyć umięjetność nowoczesnej archiwizacji - zarówno "papierowej" jak i elektronicznej? (programy, systemy, ale też różne "kruczki") . Czy są jakies kursy, szkolenia, studia?

Tonę w "papierach" - prywatnie i zawodowo ( a nie mam "pani do prac biurowychwink ).

Najbardziej mi zależy na nauce sensownych systemów od strony praktycznej, ale gdyby przy okazji można by mieć certyfikat na jakiś system byloby miło (ale nie jest to konieczne). Acha - jestem też zainteresowana archiwizowaniem/katalogowaniem książek.

Wiem, że na własny użytek można działac zdroworozsądkowo, ale ja nie jestem w stanie wyjść poza próg : jeżeli mam np 10 kategorii książek/dokumentów a ksiązka/document X kwalifikuje się do kilku kategorii to co dalej?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Archiwizacja 23.11.18, 12:01
      maaria33 napisała:

> Tonę w "papierach" - prywatnie i zawodowo ( a nie mam "pani do prac biurowychwink
      > ).

Papiery segreguj chronologicznie, jeśli nie potrafisz inaczej - po dacie wpłynięcia. Ja mam w domu teczki z rozmaitymi działami i tak mi najlepiej, ale w pracy musiałam się przestawić na chronologię i tez było ok.

> jeżeli mam np 10 kategorii książek/dokumentów a ksiązka
      > /document X kwalifikuje się do kilku kategorii to co dalej?

Wpisujesz go do każdego katalogu nadając mu jeden i ten sam numer.
      Czyli masz np. Biblię, nadajesz jej nr R3/II/12 i wpisujesz z tym numerem w katalogu pod książki religijne, ale także np. pod literatura zagraniczna lub tłumaczona. R3 oznacza regał trzeci, II druga półka, 12 pozycję od lewej na tej półce. Gdziekolwiek zajrzysz znajdziesz tę samą książkę opisaną wg jej cech i odszukasz szybko jej miejsce na półce.
      • maaria33 Re: Archiwizacja 23.11.18, 12:39
        Czyli pozostaje wpisywanie do każdego katalogu (I ewentualne kopiowanie). Właśnie tego bym chciała uniknąć. Czyli szukam system, do którego wpiszę/wkleję/skopiuję dokument jeden raz i zaznacze do jakich katalogów ma to wpisać.

Na przykład mam tłumaczenie wiersza (zmyslony przykład) . Dokumentem podstawowym jest wiersz, tłumaczenie, faktura/umowa za tłumaczenie. Chcę to wszystko trzymać w katalogach: Faktury, Tłumaczenia, Poeta X, Projekty 2017. I nie chcę tego wpisywac/kopiować ręcznie do 4 miejsc.

Fizyczna/elektroniczna archiwizacja wg daty też nie do końca się sprwdza, bo jeżeli nie pamiętam czy ten "wiersz" dotyczy roku 2017 czy 2015, a w katalogach wg lat są i 'wiersze" i sprzęt IT i wizyty u lekarza, to jednak jest to kawałek roboty.

Być może ludzkośc nie wymyśliła jeszcze żadnego takiego systemu, ale jeżeli wymyśliła to chciałabym go poznać.
        • tt-tka Re: Archiwizacja 23.11.18, 13:59
          big_grin
          Ludzkosc jak ludzkosc - ja kataloguje wszystko alfabetycznie, z odnosnikiem typu*tlumaczenie, *faktura itd.
          Jak lekarze, to pod L, jak sprzet to pod S.
          Aczkolwiek i tak nie unikam wpadek i bywa, ze szaleje szukajac Iksinskiego pod Z (Zenek) albo K (kolega) albo W (wspolpracownik), a znajduje pod T (ten idiota).
          • maaria33 Re: Archiwizacja 23.11.18, 14:09
            No właśnie tego chcę uniknąć big_grin I zamarzyłam o systemie, w którym Iksinskiego wpisujesz raz i zazanaczasz, że ma się znaleźc w kategoriach Z, K , W i T. I wtedy jak potrzebujesz szybko listy tych idiotów to masz ją od ręki itd.

• tt-tka Re: Archiwizacja 23.11.18, 14:18
              No to jednak kopiowanie i wysylka... bo zaznacze wymienione kategorie przy spisie alfabetycznym, a i tak, jak znam Iksinskiego, zaplacze mi sie pod Z (zlosliwiec).
              • tt-tka Re: Archiwizacja 23.11.18, 14:23
                pardon, pod Z to on juz jest smile
                No to zaplacze sie pod P (psotnik) albo C (chochlik), albo dowolnie. On juz Taki jest. Albo Taki jest moj komp. Albo te krasnale, co sie w kompie kryja, nie wiadomo. Ale zawsze jest cos, czego nie moge znalezc.

PS kiedys - nie wiem jak teraz - wzorcowy system miala centralna kartoteka kryminalistyczna. Sortowanie wg pieciu podstawowych danych i glebokiego alfabetu (cokolwiek to znaczy, zdaje sie, ze trzy poczatkowe litery, a nie tylko pierwsza, ale pewna nie jestem). jezeli zechce ci sie pogrzebac i poszukac tworcy/uzytkownikow tego systemu, to moze wlasnie to, czego potrzebujesz ?
                • maaria33 Re: Archiwizacja 23.11.18, 14:31
                  Dziéki. Spróbujé, ale nie sądzę, że takie informacje będa on line. Ale i tak dzięki.
                  • tt-tka Re: Archiwizacja 23.11.18, 14:41
                    On line pewnie nie. Raczej popytaj emerytowanych glinierzy, jesli znasz jakichs smile
                    Albo wprost w kartotece, jezeli juz nie uzywaja tego systemu, moze puszcza farbe.
            • aqua48 Re: Archiwizacja 23.11.18, 14:29
              maaria33 napisała:

> zamarzyłam o systemie, w którym Iksinskiego w
              > pisujesz raz i zazanaczasz, że ma się znaleźc w kategoriach Z, K , W i T.

Nie system Ci potrzebny tylko sprawna asystentka/sekretarka/archiwistka.
              • maaria33 Re: Archiwizacja 23.11.18, 14:33
                To to ja wiem ! big_grin Mój numer 1 na liscie kiedy wygram w totolotka - nawet firmie zafunduję big_grin
    • szorstkawelna Re: Archiwizacja 23.11.18, 14:51
      A nie da się tego zrobić w Excelu z funkcją "jeżeli...."? Tak gdybam tylko. Ja mam stosunkowo mało do archiwizowania i robię to latami/tematami.
    • tojamarusia Re: Archiwizacja 23.11.18, 16:44
      Każde archiwum państwowe organizuje kursy archiwalne 1 i 2 stopnia. Trochę kosztuje ale zobywasz wiedzę teoretyczną i praktyczną. Możesz też zatrudnić firmę do fachowego zarchiwizowania dokumentacji.
      • maaria33 Re: Archiwizacja 23.11.18, 17:13
        Dzięki, sprawdzę. Jeżeli mam za coś płacić to wolę za naukę niż za to, że ktos raz to za mnie zrobi, zwłaszcza, że to niekonczący się process.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka