Dodaj do ulubionych

Dziubdziuś a e-papieros.

24.11.18, 10:51
Palą wasze( nieletnie) dziubdziusie e- papierosy? Mój, lat 16 ( liceum), przymierza się do zakupu.
Traktuje to jako....hobby wink Dyskutuje,przedstawia argumenty " za".Syn raczej bezprblemowy ( alkoholu - nie pije ).
Pyta mnie o pozwolenie.

Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 10:59
      Nie, nie palą. Choć za chwilę będą wpisy,że tak mi się tylko wydaje.
    • berdebul Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 11:13
      Pokaz dziubdziusiowi skład tych płynów i zbadaj trzustkę. Bardzo niezdrowe „hobby”.
    • heca7 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 11:16
      Przepraszam za obcesowosc - ale na ...uj mu to ?!
      Nikt u nas nie pali. Ani w rodzinie ani wśród znajomych. Córka ma astmę a babcia pochp choć w życiu nie miała papierosa w ustach- pradziadkowie tak załatwili swoje dzieci paląc do 40 papierosów dziennie w domu.
      Dla nas palenie jest z tej samej kategorii co rozciąganie dolnej wargi żeby tam włożyć talerz jak w plemieniu Mursi tongue_out
    • princy-mincy Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 11:34
      W naszej najbliższej rodzinie nie pali nikt, wśród znajomych również nikt.
      Moje dzieci jeszcze nie ten wiek, by papierosami się interesować, na razie papierosy dla nich są fuj, bo śmierdzą (jedna dalszą ciotka pali i oni nie lubią się z nią witać, bo mówią, że okropnie od niej pachnie).
      Mam nadzieję że tak zostanie i gdyby chcieli e-papierosy to pokazałabym skład bo one wcale nie są 'zdrowszym' zamiennikiem.
    • feliz_madre Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 11:38
      Złapany z tym szitem miał stosowną pogadankę. Powiedzialam mu, ze jak chce sprobować, to niech zapali zwykłego, bo w w tym e nie wiadomo co jest - sama chemia, dla mnie to taki sam syf jak dopalacze. Kieszonkowe wstrzymane, bo używek nie sponorujemy.

Nie wiem co trzeba mieć w głowie, żeby pozwolić 16-latkowi na takie hobby...
      • brenya78 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 14:49
        Przepraszam, a w zwykłym to tylko sto tysięcy rakotwórczych substancji. I to Twoim zdaniem lepsza opcja? smile
        • feliz_madre Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 17:03
          Nie lepsza, ale przynajmniej wiadomo co w nich jest. Wiadomo też, że od 1 paczki raka nie dostaniesz. Natomiast to co jest w tych płynach, wyjdzie w badaniach najwcześniej za 10-20 lat. I jakos mam przeczucie że na pewno nic dobrego.
          • memphis90 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 19:15
            A wiesz, CO w nich jest...? Od jednego epapietosa też raka nie dostaniesz, a czego dostaje się od papierosów wiadomo doskonale. uncertain Głupi argument.
    • eliszka25 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 11:41
      16-latek? nie zgodzilabym sie. poza tym, po co mu to? w jego towarzystwie wszyscy pala? chce zaimponowac czy co?

moje dziubdziusie wprawdzie jeszcze za male, bo starszy ma dopiero 12 lat, ale syn meza nie pali i nigdy nie palil, choc ma 20 lat. czy nigdy nie sprobowal, to juz reki uciac sobie nie dam, ale jakos bardziej regularnie nigdy nie popalal. w domu nikt nie pali. oboje z mezem nigdy nie palilismy, dziadkowie tez nie pala. w ogole w blizszej rodzinie praktycznie nikt nie pali, poza jednym szwagrem, ale on tez wychodzi na dwor, gdy jest u nas czy rodzicow. moje dzieci nie maja takiego przykladu z domu i mam nadzieje, ze jeszcze dlugo nie beda probowac.
    • aaa-aaa-pl Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 11:41
      Syn twierdzi, że interesują go wyłącznie liquidy bez nikotyny.
      • madzioreck Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 14:05
        Ale zdajesz sobie sprawę, że w paleniu nikotyna to najmniejszy problem?
      • cosmetic.wipes Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 17:53
        Niech sobie zrobi skręta z majeranku.
        • gumijagody Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 18:29
          Majeranku? Jak byłam w liceum to spaliliśmy, bez efektów, chyba cały asortyment przypraw z marketu, ale majeranku nie kojarzę w tym zestawie😂
      • memphis90 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 19:16
        To niech sobie kupi i wciąga. Na zdrowie!
        www.doz.pl/apteka/p24800-Aromactiv_sztyft_do_nosa_1_g
    • edelstein Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 11:44
      Jaja sobie robisz? Epapierosy sa od 18lat dozwolone
    • zwyczajnamatka Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 12:00
      W klasie mojej córki i w klasie równoległej kilka osób pali e papierosy. Oczywiscie w tajemnicy, ale i tak wszyscy o tym wiedzą. Jest to ogromny problem ostatnio omawiany na wywiadówce. Dzieciaki mają po 12 lat.
    • agonyaunt Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 12:09
      Jakie argumenty "za"? Przecież to uzależnienie jak każde inne. Hobby? To może niech od razu hobbystycznie powciąga sobie mocniejsze dragi.
      • heca7 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 12:31
        No wiesz wink Mamooo- chciałbym się zabijać na raty w ramach hobby. Ok, synku, zwiększymy ci kieszonkowe...
    • iwoniaw Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 14:35
      Żartujesz, co nie?
      Nie, nie pali, w życiu by nie dostał na to oficjalnego pozwolenia, złapany na 100% spotkałby się z represjami, z których pierwszą byłoby odcięcie od kasy, skoro nie ma lepszych potrzeb na jej wydawanie.
      I jakież to argumenty "za" przedstawia, jako że ja widzę takowych ZERO?
    • mrs.solis Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 14:37
      Powiedz, ze hobby sie konczy z momentem kiedy czlowiek uswiadamia sobie , ze jest uzalezniony. Zacznie od plynow bez nikotyny i ani sie obejrzy, a bedzie uzalezniony od nikotyny jak ta lala. Roznica miedzy nim, a zwyklym palaczem bedzie tylko taka, ze nie bedzie smierdzial. W USA to tez jest straszny problem. Co z tego , ze e -p mozna kupic od 21 lat jak smarkacze to pala na potege. Malo tego najmodniejszy jest juul , ktory nie ma wkladow beznikotynowych. Gowniarze w jeden dzien wciagaja tyle nikotyny ile jest w calej paczce papierosow. Powiedz synowi wprost, jak zacznie takie hobby to ty przestaniesz mu dawac kieszonkowe. Stany niezle sobie poradzily jesli chodzi o palenie papierosow wsrod mlodziezy, ale z chwila gdy pojawily sie te wszystkie smoke shopy mlodzi poszaleli. To jest wrecz moda i styl zycia wspolczesnego nastolatka.
      • aaa-aaa-pl Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 15:22
        Przeraża to, że to " hobby" jest powszechne wśród licealistów( i młodszych).Syn zapytał- uslyszał: nie.
        • mrs.solis Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 15:47
          Mnie zadziwia szczegolnie jesli chodzi o dzieci, ktorych rodzice nie pala.
        • bergamotka77 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 18:25
          No nie wiem. Nikt z bliskich znajomych mojego nie pali tego świństwa. Wolałabym zebycl wypil piwo niż palił choć i do alkoholu go nie ciągnie na szczęście jak na razie.
      • majenkir Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 16:11
        mrs.solis napisała:
        > W USA to tez jest straszny problem. (...)
        > Malo tego najmodniejszy jest juul , ktory nie ma wkladow beznikotynowych. Gowniarze w j
        > eden dzien wciagaja tyle nikotyny ile jest w calej paczce papierosow.

Potwierdzam, Jull pala chyba juz wszyscy uncertain. Z papierosami przynajmniej wiesz ile wypalilas...
        Moja corka kupila sobie MONQ - ponoc zdrowsza opcja wygladania "cool" na imprezach wink.
    • kropkacom Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 17:18
      Nie.
    • bergamotka77 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 18:16
      Naprawdę zdumiewa mnie że o to pytasz. Jesteś nauczycielką z tego co kojarzę więc tym bardziej bez komentarza. Widać, że dziubdzius owinął cię sobie dookoła palca. Serio glupszego postu o nastolatkach na ematce nie czytałam. A mam syna w tym samym wieku.
      • heca7 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 18:22
        Dokładnie. A ja córkę. Zapytana o papierosy lub elektryki zrobiła wielkie oczy. PO CO coś takiego robić?! Śmierdzi się potem, można dostać raka i nie tylko, kosztuje, zabiera czas, marznie się na ulicy, uzależnia. Po co?!
      • aaa-aaa-pl Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 18:41
        Dziubdziuś zapytał mnie czy może kupić.Ja odmówiłam ( argumenty podobne do waszych).Nie napisałam, że dziubdziuś poinfomował mnie, iż właśnie zakupił i od jutra dymki " se " będzie puszczał .Jednocześnie temat mnie zaintrygował- stąd mój wpis.Podobno e- papierosy są popularne wśród nastolatków( relacja dziubdziusia). I tak zwyczajnie zapytałam - jak jest u was.
        Co nie jest jednoznaczne, powtórzę, ze zgodą na zakup.
        • raczek47 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 18:52
          Przecież to sama chemia.
          Jak dopalacze.
          W życiu bym nie pozwoliła,dla mnie to jak wyciąganie w płuca jakiejś makabrycznie toksykogennej mieszanki nieznanych chemikaliów. Dziecku na to pozwalać?Weź się zastanów.
    • boo-boo Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 19:07
      A przymierzył się już do tego co zrobi jak się za 10 lat okaże, że to jednak dla zdrowia katastrofa......niech mu nie daj boże wybuchnie w ustach- bo i takie przypadki były.
      • aaa-aaa-pl Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 19:12
        Przymierzała się - fakt.Temat wśród kolegów gorący- stąd pewnie chęć zakupu.

• memphis90 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 19:12
      Hobby polegające na wciaganiu uzależniającej substancji psychoatywnej? A co stało się ze starym dobrym zbieraniem znaczków albo obserwowaniem ptaków...?
      • aaa-aaa-pl Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 19:23
        Skąd wziąć znaczki, jak listów już nikt nie pisze...
      • bergamotka77 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 19:43
        Też mnie kuzwa to hobby zabiło 🤣 Za jaką idiotka trzeba mieć matkę żeby taki tekst jej zaserwować? No litości...
    • mae224 Re: Dziubdziuś a e-papieros. 24.11.18, 21:31
      Bezproblemowy?? I e-papierosy w wieku 16 lat uważa za hobby??? Hahaha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka